Slovenija / ARHIV ČLANKOV
12.31 08. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Stavkali bodo tudi poštarji: 'Prišel je čas za ulico'

Sindikat poštnih delavcev je stavko napovedal za ponedeljek, 3. junija. Pooblaščenec sindikata Saša Gržinič pa je odstopil iz nadzornega sveta Pošte Slovenije. Kot je dejal, je "prišel čas za ulico". Napovedano stavko Sindikata poštnih delavcev podpira tudi drugi reprezentativni sindikat na Pošti Slovenije, Sindikat delavcev prometa in zvez Slovenije (SDPZ). Prihodnji teden se bodo za obstanek enotne Pošte zavzeli s protestnim shodom v Mariboru.
10.26 08. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Na spletu porast nedovoljene trgovine s pesticidi

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v zadnjem času zabeležila porast nedovoljene trgovine s fitofarmacevtskimi sredstvi, zlasti prek tujih spletnih portalov. Uporaba FFS, ki nimajo dovoljenja za promet in uporabo v Sloveniji, lahko predstavlja nevarnost za zdravje ljudi in okolje, opozarjajo.
07.10 08. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Upravne enote napovedujejo zaostritev stavke, če ne bo sklenjen dogovor

Zaposleni na upravnih enotah bodo zaradi nizkih plač in preobremenjenosti stavkali osmo sredo. Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk je napovedal, da bodo 15. maja stavko zaostrili na 36 od 58 upravnih enot, če z ministrstvom ne bodo sklenili dogovora. Vlada in sindikati bodo sicer nadaljevali stebrna pogajanja. Na ministrstvu za javno upravo pa so sicer dejali, da so šest resorjev pozvali, naj do konca tedna uskladijo naloge zaposlenih na upravnih enotah tudi med stavko. Verk je to označil kot poizkus zadušitve stavke.
06.02 08. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Preobrat pri podpori Tomažu Veselu na poti do komisarskega položaja

Ali Tomaž Vesel postaja tudi koalicijski kandidat za evropskega komisarja, potem ko so bili v SD in Levici sprva zadržani? Zakaj je glede na dosedanje ravnanje Roberta Goloba s svojimi kandidati sprejel ta izziv? Je njegova kandidatura nagrada, ker je v času Janševe vlade kot predsednik računskega sodišča postavil glavo na tnalo? Kaj pravi o očitkih, da je kandidatura prezgodnja? Tomaž Vesel je bil gost oddaje 24UR ZVEČER. Poudaril je, da širša podpora lahko izboljša možnosti Slovenije za pomembnejši resor, saj je enotnost v Evropi zelo cenjena.
06.00 08. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Novakova: Migrantov ne vabimo, stvari urejamo. Kosi: Druge države politiko zaostrujejo

Pri nas dviguje prah napoved Italije, da bo zaprosila za podaljšanje nadzora na meji s Slovenijo, kar je v italijanski Gorici poudaril tudi italijanski zunanji minister Antonio Tajani. Zaradi italijanske napovedi SDS zahteva sklic nujne seje odbora za notranje zadeve, ker po njihovem mnenju poteza Italije izkazuje nezaupanje v vladno spopadanje z nezakonitimi migracijami. Kaj nas torej čaka, prost prehod meje si pred poletnimi počitnicami želimo vsi, sta v studiu komentirala Tereza Novak, predsednica odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, ter Andrej Kosi, poslanec SDS, kjer zahtevajo sklic nujne seje odbora za notranje zadeve.
00.15 08. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Kako se soočiti z utrujenostjo na obrazu?

V spomladanskem času se naša koža sooča s posebnimi izzivi, saj se v tem obdobju večkrat izsuši zaradi nihanja temperatur, kar pomeni, da običajno pridobimo več gubic in nepravilnosti na obrazu.
00.15 08. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Počitek v lepo urejenem vrtu

Po napornem delovnem tednu je prav prijetno preživeti čas na vrtu, posedeti na terasi, ter poslušati petje ptic. Vsak od nas si zasluži nekaj sprostitve in časa za okrevanje po naglem tempu tedna. Robotska kosilnica prevzame skrb za urejanje okolice, kar pomeni, da lahko med vikendom uživamo v miru in se osredotočimo le na sprostitev.
00.15 08. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Office 2021 Pro Key samo 27,95 €! Posebna ponudba programske opreme z doživljensko uporabo pri Keysoff.

Za prijatelje ali družino nastavljate nov računalnik in prva stvar, ki jo po namestitvi potrebujete, je seveda pisarniški paket.
20.26 07. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Problematično nameščanje rediteljev na prireditve: kakšne so njihove pristojnosti?

Okoliščine množičnega pretepa v Vitanju še niso razjasnjene. Podjetje UNI7, ki so ga najeli za varovanje dogodka, je bilo ustanovljeno šele pred dvema mesecema in ni včlanjeno v Zbornico za razvoj zasebnega varovanja. Kot je razbrati s poslovnih strani, ima samo enega zaposlenega. Kdo so torej bili varnostniki, ki so pretepali udeležence prireditve Majsko Vitanje? Na zbornici sicer že leta opozarjajo na problematičen status rediteljev in na sistemsko neurejenost področja varovanja, kar lahko predstavlja velika varnostna tveganja.
20.18 07. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Spornih praks SD še ni konec: Živkovičeva sedela na dveh stolčkih

Afera s sodno stavbo bo, kot kaže, še nekaj časa preganjala Socialne demokrate. Čeprav je afera odnesla celotno tedanje vodstvo stranke in pravosodnega ministrstva, spornih praks očitno še ni konec. Nova generalna sekretarka stranke Živa Živkovič je namreč več kot dva tedna vzporedno z novo strankarsko funkcijo vodila tudi kabinet pravosodne ministrice.
20.16 07. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Sestri po smrti mame medicinskemu centru očitata več kot 60 nepravilnosti

Največja zasebna bolnišnica v Sloveniji, Medicinski center Medicor v Izoli, kjer zdravijo kardiovaskularne bolezni, se sooča s hudimi obtožbami. Več kot 60 nepravilnosti ji očitata hčerki pokojne 80-letne pacientke, ki je izkrvavela po posegu na srcu. V bolnišnici vse očitke zavračajo, ministrstvo za zdravje pa je v tem primeru odredilo sistemski nadzor. K strokovnemu nadzoru je pozvalo tudi Zdravniško zbornico in Zbornico zdravstvene in babiške nege.
20.07 07. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Ozemlje Slovenije bodo prve branile 'prostorske sile'

Slovenska vojska ustanavlja t. i. prostorske sile, ki so idejni naslednik teritorialne obrambe. Vloga stalnega sestava vojske bo izpolnjevanje dolžnosti do zavezništva Nato, medtem ko bodo prostorske sile zapolnjevale vlogo obrambe ozemlja države. Te se bodo prve odzvale v primeru krize ter državo ohranjale samostojno. Brigada prostorskih sil se ustanavlja s 1. julijem, sledili bodo še polki z jurišnimi odredi.
20.06 07. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Poleg Grošlja na evropski listi Zelenih tudi Aleksander Merlo

Nesojeni nosilec liste Golobove stranke Aleksander Merlo se je odločil, da bo kandidiral na evropskih volitvah, in sicer na listi Zelenih Slovenije, kjer je nosilec še en odpadnik največje vladne stranke Klemen Grošelj. Že popoldne pa so kandidati strank Gibanja Svoboda, Levice in SDS v spremstvu strankinih poslancev na Državno volilno komisijo vložili listo kandidatov za evropske volitve. Listo je vložila tudi Levica, kjer računajo na osvojitev svojega prvega mandata v evropskem parlamentu.
19.43 07. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Alge in madež na Savi Dolinki: Jeseniška komunala očitke zavrača

Javno komunalno podjetje iz Jesenic je od lanskega poletja iz čistilne naprave v Savo Dolinko večkrat izpustilo odpadne vode temne barve in vonja po detergentih, opozarja Društvo za varstvo okolja Bled. To bi lahko bil razlog, da so v akumulacijskem jezeru Moste zacvetele alge in povzročile rjav madež. "Centralna čistilna naprava Jesenice obratuje v okviru zakonsko določenih parametrov in v skladu z veljavnimi predpisi," na očitke odgovarjajo v Javnem komunalnem podjetju Jesenice.
19.28 07. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Listina o vpisu babištva na znameniti Unescov seznam podeljena

V Narodni galeriji je potekala slavnostna podelitev Unescove listine o vpisu babištva na reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Kot je poudarila ministrica za kulturo Asta Vrečko, je vpis babištva na Unescov seznam, na katerem je trenutno 130 vpisov, priznanje za preteklo delo babic, obenem pa daje nov zagon za naprej.
19.22 07. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Ministrstvo za pravosodje prevzelo propadajočo stavbo na Litijski

Ministrstvo za pravosodje je prevzelo stavbo na Litijski cesti 51 v Ljubljani. Primopredaje se je udeležila tudi odvetnica prodajalca Sebastjana Vežnaverja Nina Zidar Klemenčič, ki je poudarila, da je kupoprodajna vrednost objekta, za katero je država odštela 7,7 milijona evrov, skladna s cenitvami tako prodajalca kot kupca. Od danes naprej pa je kupec tisti, ki bo skrbel tudi za varovanje in za vse ostale stvari, ki so povezane z odgovornostjo lastnika in posestnika nepremičnine. "2500 evrov za zavarovanje in 10 tisočakov za varovanje zgradbe. To so, kot so sporočili z ministrstva, začetni stroški," so poročali v oddaji 24UR.
19.00 07. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

'Stiske žrtev kaznivih dejanj se med sodnim procesom še poglobijo'

Vsako leto Policija obravnava vsaj ducat najhujših zločinov, lani je bilo sedem umorov, šest ubojev ter še 13 poskusov uboja in trije poskusi umora. Nasilnih in drugih kaznivih dejanj, ki močno prizadenejo, prestrašijo in travmatizirajo žrtve, pa je lahko bistveno več. A za njih ne v času kazenskega postopka ne kasneje ni poskrbljeno, kot si sami želijo in potrebujejo. Za mladoletne žrtve so sicer bili narejeni koraki v pravo smer, odrasle žrtve in njihovi svojci pa so bolj kot ne prepuščeni sami sebi. To potrjuje tudi mama, ki je pred sedmimi leti izgubila svojega edinca.
18.56 07. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Delodajalec mu ni plačeval poklicnega zavarovanja: v 18 letih oškodovan za 33.000 evrov

Na seznamu delovnih mest, za katera je obvezno poklicno zavarovanje, so tudi vozniki tovornjakov nad petimi tonami, ki delo voznika opravljajo več kot 80 odstotkov svojega delovnega časa in imajo sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za polni delovni čas. Vendar številni delodajalci v panogi cestnega prometa svojim zaposlenih poklicnega zavarovanja ne plačujejo. Sindikat delavcev prometa in zvez ocenjuje, da so vozniki in država letno oškodovani za 30 milijonov evrov.
18.39 07. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Severovzhod Slovenije da največ vojakov, poklon Mariboru

Da je klasične odtenke zelene, tradicionalne barve Slovenske vojske, v zadnjih tednih popestrila vijolična, ni naključje. Mariboru so se želeli pokloniti tudi z marketinško kampanjo. Tja namreč na celodnevno in tudi večerno praznovanje svojega rojstnega dne skupaj z ljudstvom prihaja letošnja vojaška karavana. Dan Slovenske vojske je lani napolnil ljubljanske Stožice, letos enako računajo v mariborski dvorani Tabor.
18.16 07. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

OZP podprl deklaracijo ob 20. obletnici članstva Slovenije v EU

Odbor DZ za zunanje zadeve je podprl deklaracijo ob 20. obletnici članstva Slovenije v EU, katere namen se je ozreti nazaj in pregledati dosežke ter ugotoviti, katere zastavljene cilje je treba še uresničiti in si zastaviti vizijo delovanja Slovenije v EU v prihodnosti. Opozicija je sicer izrazila več pomislekov.