Črna kronika

Posnetek nevarne vožnje: pridrvel po odstavnem pasu, naglo zavrl in odprl vrata

Ljubljana, 28. 03. 2024 13.24 | Posodobljeno pred 29 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V uredništvo smo prejeli posnetek nevarne vožnje z južne ljubljanske obvoznice. Bralec je posnel voznika, ki je v smeri Malenc, med Barjem in izvozom Ljubljana Center, z neodgovorno in agresivno vožnjo po odstavnem pasu ogrožal sebe in druge udeležence v prometu. Policija o dogodku ni bila obveščena, poziva pa morebitne oškodovane osebe, da to sporočijo najbližji policijski postaji.

Kot je razvidno s posnetka, je voznik pripeljal po odstavnem pasu, nato pa naglo zavrl in odprl avtomobilska vrata. Ostali vozniki so peljali mimo njega, a čez nekaj sekund jih je z vožnjo po odstavnem pasu znova prehitel in peljal naprej.

Preverili smo na pa Policijski upravi Ljubljana, kjer so nam povedali, da Policija o dogodku do sedaj ni bila obveščena. Zagotovili so, da bodo, v kolikor bodo izpolnjeni vsi elementi katerega izmed kaznivih ravnanj, izvedli ustrezne ukrepe. Eden izmed elementov, da se lahko sploh prične postopek o prekršku, je predlog oškodovanca. Zato policisti ob tem pozivajo morebitne oškodovane osebe, da to sporočijo najbližji policijski postaji.

"Policisti lahko podlagi posnetkov pričnejo s postopkom, v katerem se ugotavljajo okoliščine prekrška in verodostojnost dokazov. Pri podaji prijave na Policijo morajo oškodovanci posredovati dovolj podatkov o nepravilnem ravnanju, da se lahko potem policisti odločijo, ali so izpolnjeni pogoji za ukrepanje z izdajo odločbe o prekršku oziroma obdolžilnega predloga na pristojno sodišče. Če gre potem tak primer na sodišče, je treba posnetek podkrepiti tudi s pričanjem očividca ali oškodovanca," so pojasnili ob podobnem primeru pred kratkim.

Velja torej opozorilo udeležencem v prometu, da takšne kršitve takoj prijavijo na številko 113, da se lahko na kraj napoti najbližjo patruljo, tako da policisti lahko ugotovijo čim več okoliščin prekrška ali kaznivega dejanja. Če to ni mogoče, pa dogodek lahko prijavijo na najbližji policijski postaji.

Odstavni pas je bil včasih namenjen vožnji intervencijskih vozil, z uvedbo reševalnega pasu pa je to svojo vlogo izgubil. Tako je namenjen zgolj zaustavljanju pokvarjenih vozil oziroma zaustavljanju v sili. 

Na odstavnem pasu prepovedana vožnja, parkiranje ali ustavljanje

Zakon o pravilih cestnega prometa v 11. točki 30. člena pravi: Na odstavnem pasu ali odstavni niši je prepovedana vožnja, parkiranje ali ustavitev, razen ustavitev v sili in ob ustavitvi zaradi nudenja potrebne pomoči. Tudi na vozišču avtoceste in hitre ceste je prepovedano obračanje, vzvratna vožnja, ustavljanje ali parkiranje. Voznik lahko svoje vozilo ustavi na parkirnih prostorih počivališč, nikakor pa ne na odstavnih pasovih ali celo na vozišču. 

Med neurjem, točo ali podobnimi dogodki policisti priporočajo še posebno previdno vožnjo, prilagoditev hitrosti razmeram in izključitev iz prometa na prvem primernem mestu (počivališču, izvozu in podobno). 

Prehitevanje po desni strani na avtocesti in hitri cesti ni dovoljeno (izjema je ploščad pred cestninsko postajo).

Ko je promet gostejši, se velikokrat zgodi, da vozilo, ki prehiteva vozilo pred sabo, vozi z manjšo hitrostjo od dovoljene. Vozniki, ki vozijo za takšnim vozilom, naj bodo strpni. Uporaba zvočnih in svetlobnih signalov je dovoljena le, kadar je ogrožen voznik sam ali kdo drug. Zato policisti priporočajo predvsem vzpostavitev zadostne varnostne razdalje in potrpežljivost, dokler voznik pred vami ne konča prehitevanja.

Veliko voznikov še vedno ne upošteva določil o varnostni razdalji, predvsem takrat, kadar vozijo za vozilom, ki ga želijo prehiteti.

Vožnja po levem voznem pasu, ko voznik ne prehiteva nobenega vozila, je prepovedana. Za vožnjo je namenjen desni vozni pas.

Na odstavnem pasu ali odstavni niši lahko vozijo in ustavijo vozila: 1. nujne medicinske pomoči, gasilska vozila in vozila zaščite in reševanja pri izvajanju intervencijskih nalog, 2. izvajalca rednega vzdrževanja avtoceste pri pregledu in vzdrževanju ceste ter pri izločanju vozil, 3. upravljavca cestninskih cest, ki jih pri izvajanju nadzora nad plačevanjem cestnine uporabljajo cestninski nadzorniki, 4. policije in vojaške policije pri nadzoru in urejanju cestnega prometa in 5. inšpektorjev pri opravljanju inšpekcijskega nadzora. Pri tem morajo biti vsa navedena vozila označena s predpisanimi svetlobnimi znaki oziroma s pomičnimi signalnimi ali zapornimi tablami. 

Voznika, ki ravna v nasprotju z določbo 11. odstavka 30. člena, se kaznuje z globo 300 evrov.

Kako se ustavimo na odstavnem pasu?

Javna agencija RS za varnost prometa opozarja, da moramo, če se z avtomobilom ustavimo na odstavnem pasu:

1. VKLOPITI VARNOSTNE UTRIPALKE! Ko se nam vozilo pokvari na avtocesti, moramo najprej vklopiti vse štiri smernike, pritisniti pedal za sklopko in umirjeno zapeljati na rob vozišča ali odstavni pas, kjer se ustavimo. Nikar ne znižujmo hitrosti na voznem pasu. Utripalke naj bodo ves čas vključene!

2. UPORABITI ODSEVNI TELOVNIK OB IZSTOPU IZ VOZILA TER SE UMAKNITI ZA OGRAJO! Ko izstopimo iz avtomobila, si morajo vsi potniki v vozilu nujno nadeti odsevni telovnik, sicer so slabše vidni in obstaja nevarnost, da bo v njih trčilo vozilo. Ko se vozilo zaustavi, ga moramo čim prej zapustiti in se umakniti za ograjo. Morebitni sopotniki izstopijo na svojih desnih vratih (če vozilo stoji na odstavnem pasu) ter se umaknejo onkraj zaščitne ograje. Pazite, če je za ograjo prepad oz. strmo pobočje!

3. POSTAVITI VARNOSTNI TRIKOTNIK NA RAZDALJI OD 80 DO 100 METROV OD VOZILA! Ko so vsi sopotniki varno za zaščitno ograjo, namestimo varnostni trikotnik. Ko hodite do mesta, kjer boste postavili trikotnik, morate ostati za varnostno ograjo in ne smete hoditi po odstavnem pasu!

4. UPORABITI KLICNI STEBRIČEK SOS TER POKLICATI PRISTOJNE SLUŽBE! S pomočjo telefonskega stebrička SOS ob avtocesti (med seboj so razmaknjeni praviloma do dva kilometra) sporočite, kaj se je zgodilo. Lahko uporabite tudi mobilni telefon in pokličete na Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC) na številko 1970 ali obvestite operativno-komunikacijski center na številko 112.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (240)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Antena
29. 03. 2024 18.10
+2
Zakaj pa ste registracijsko tablico zameglili ?? Dokazi na dlani vi pa ........
Piranez
29. 03. 2024 13.59
+6
Tip misli, da je car, ker ima 20 let starega BMW-ja 😆😆😆
brabusednet
29. 03. 2024 13.28
-7
Še kazen bo ta snematelj plačal zaradi nedovoljenega snemanja.
Djangoman
29. 03. 2024 13.27
+10
kakšni izgovori so to? Model je peljal po odstavnem pasu. že to je prekršek. Posnet. Registracija BMW-ja je LJ-61-EJB, ostalo pa domnevam nebi smel biti prevelik zalogaj ugotoviti, ne?
cleopatraz
30. 03. 2024 16.21
+0
Kva si zdej faca k si napisou registrsko? Pejt na policijo to povedat kva se sepuris kle
Eos_5
29. 03. 2024 13.16
+7
Mami ni imela za Ferrari, pa mu je kupla karavan Dizla BMW.
FIRBCA
29. 03. 2024 12.40
+6
Malek
29. 03. 2024 12.10
+8
A zdaj bi policaji radi, da spijuniramo in ovajamo? A jaz naj jim dam posnetek, sedaj karekiram, potem naj se jaz vlacim po sodiscu kot prica, kazen bo pa dobila država. Pa ne mores verjet, kaki modeli so. Ko eden tolce po policijskem vozilu in se ne umakne, policaji zbezijo, ko eden maha z nožem, ga eno uro niso sposobni obvladat, s sepovci na celu, ki so nato napadli neoborozenega pacienta, bruka in sramota, jaz pa naj hodim na sodisce za prico, da bodo potem meni grozili, na koncu bo pa tako oproscen, da je vozla stara mama stara 100 let. Sramota od policije. Ko pa bom jaz peljal na koncu naslje, kher tako ali tako ni žive duše razen table za konec naselja, za par km prehiteo, pa takoj kazen.
Sil Ka 1
29. 03. 2024 11.59
+1
User2187838
29. 03. 2024 10.03
+3
Vprašanje, kako na avtomatiku pritisneš pedal za sklopko???? AVP?
VplivnežDaTeKap
29. 03. 2024 09.56
+1
Sam pogledu je če mu je zadna guma spustila, kaj težite?
1338go
29. 03. 2024 13.04
+4
Protoc
29. 03. 2024 09.46
+0
Ne rečem stroga kazen za bmw..jaz ljudje moji, vidim sve i svašta na cesti, pa še vedno nisem prometnik in policaj..to da si njemu zavil na odstavni pas, je tudi malo grda(zamisli da je njega zaneslo na travo in ga zavrtelo in se zaletel v kaksen tretji avtomobil z druzino notri) vse zaradi tvoje neodgovornega ravnanja. Bi posnel in objavil, pa se poslal policiji posnetek, to da pa ogrožas se, ne vem koliko drugih..ne pocni tega
KVAJSTABO
29. 03. 2024 14.41
+1
A ste mogoče kdaj slišali, da je v avtu najmanj še en sedež in, da je tisti , ki je posnel ni vozil avta ampak sedel zrven voznika. ... A vam je čudno, da se v avtu vozijo kar dve osebi!!! ???
profi1.
29. 03. 2024 14.59
-1
protoc,si že kdaj slišal za reševalni pas ? dve koloni, počasni promet ,voznik je delal reševalni pas. poplnoma pravilno. žal pa ga zaradi nor.a v bmw-ju ni mogel anredit dovlj širokrga. neodgovorno je ravnal samo voznik bmw -ja .in zdaj tudi ti, ker zagovara štakega divjaka .
herohero
29. 03. 2024 09.27
+2
A ni to BMW, saj oni lahko.
Justiceiscoming81
29. 03. 2024 09.26
+8
Glede na to koliko imamo kamer na cestah bi mogla policija in DARS v primeru takih imbecilov takoj izdati najvišjo možno kazen in odvzem izpita
kivzfccz
29. 03. 2024 09.14
+5
Tega smo vajeni,od ljubljanskih prepotentnezev. Najhuje je,da imajo nas povprečne voznike ta nizke voznike.
Styria
29. 03. 2024 09.08
+5
Daj Janša malo letne kvote določi, da se neha bejbisitat ''balkan val'' ker se obnašajo kot, da smo pri njih v dnevni sobi.
ćurkl
29. 03. 2024 09.02
+2
Smo že kaj hujšega videli ...
tirolec
29. 03. 2024 08.46
+5
Kaj vse je prepovedano pa vozniki ne upoštevajo...
Tomvojo
29. 03. 2024 08.29
-13
Posnemanje takih zadev ni dovoljeno, te lahko civilno pravno toži. Policija te pa spodbuja k temu da lahko potem oba štrafa.
štrekeljc
29. 03. 2024 10.54
+6
Na javnem mestu., kar cesta vsekakor je, je snemanje DOVOLJENO! Kaj po tvoje turisti ne smejo fotkati po Ljubljani, recimo, ali po TNP?
mptour
29. 03. 2024 08.26
+11
Se ve, kdo vozi bemve. Tuga zjuga.
Glavni_Baja
29. 03. 2024 08.31
-6
Se ve, kdo vozi električna vozila. Slo. ovčice iz BLKN-a
1338go
28. 03. 2024 21.58
+8
Pri močvirnikih nikoli ne veš ali bo potegnil kako mačeto ...