Črna kronika

Mati in očim po zaslišanju ostajata v priporu, dveletna deklica več mesecev trpela zaradi surovega ravnanja

Kranj, 05. 07. 2016 10.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Dveletna deklica z Jesenic je dlje časa živela v neprimernih razmerah. Mama in očim sta osumljena, da sta punčko hudo zanemarjala in z njo surovo ravnala. Stopila sta pred preiskovalno sodnico, ki je za oba odredila pripor. Oče, ki je deklico nazadnje videl sredi junija, je na centru za socialno delo podpisal izjavo, da za kakršnokoli fizično nasilje ni vedel.

Več videovsebin
  • Vodja kranjskih kriminalistov Primož Donoša o zanemarjanju dveletnice
    02:39
    Vodja kranjskih kriminalistov Primož Donoša o zanemarjanju dveletnice
  • Iz SVETA: 'O zanemarjanju na centru za socialno delo nismo imeli niti ene informacije'
    02:39
    Iz SVETA: 'O zanemarjanju na centru za socialno delo nismo imeli niti ene informacije'
  • Iz SVETA: Kriminalistična preiskava pokazala znake hudega zanemarjanja otroka
    03:08
    Iz SVETA: Kriminalistična preiskava pokazala znake hudega zanemarjanja otroka
  • Iz SVETA: Sum nasilja je treba prijaviti
    02:49
    Iz SVETA: Sum nasilja je treba prijaviti
  • Iz 24UR: Surovo ravnanje z deklico
    03:28
    Iz 24UR: Surovo ravnanje z deklico
  • Iz 24UR: Kdo sliši jok izza štirih sten?
    01:27
    Iz 24UR: Kdo sliši jok izza štirih sten?
  • Iz 24UR: Fizično kaznovanje znotraj družine doživlja celo 80 odstotkov otrok
    02:31
    Iz 24UR: Fizično kaznovanje znotraj družine doživlja celo 80 odstotkov otrok
  • Iz 24UR: Surovo ravnanje z deklico
    02:30
    Iz 24UR: Surovo ravnanje z deklico
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Anito Bregar in Antonom Klančnikom
    07:41
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Anito Bregar in Antonom Klančnikom

Kranjski kriminalisti nadaljujejo preiskavo kaznivih dejanj, zaradi katerih je umrla dveletna deklica z Jesenic. Vodja kranjskega sektorja kriminalistične policije Primož Donoša je predstavil nekaj podrobnosti brutalne smrti dveletnice. Kot je dejal, so bili policisti o sumu storitve kaznivega dejanja na škodo otroka obveščeni v soboto. Reševalce je na pomoč poklical eden izmed osumljenih, takoj po prejemu obvestila pa je stekla kriminalistična preiskava.

Osumljenec je bil priveden na zaslišanje na kranjsko sodišče.
Osumljenec je bil priveden na zaslišanje na kranjsko sodišče. FOTO: POP TV

Kriminalisti so ugotovili in potrdili sum kaznivega dejanja zoper življenje in telo na škodo pokojnega otroka. Skupno gre za štiri kazniva dejanja, ki sta jih osumljeni dve osebi. V preiskavi so kriminalisti obema odvzeli prostost in ju pridržali, včeraj pa v okviru 48-urnega policijskega pridržanja s kazensko ovadbo privedli še k preiskovalni sodnici, ki je za oba odredila sodno pridržanje.

Grozi jima do 15 let zapora zaradi povzročitve posebno hudih poškodb, ki so pripeljale do smrti deklice, ter pet let zapora zaradi zanemarjanja otroka.

Danes pa sta stekla še priporna naroka za oba osumljenca pred preiskovalno sodnico. Po večurnem zaslišanju je sodnica tako za mamo kot za njenega partnerja odredila pripor. Najprej je sodnica na pripornem naroku zaslišala mamo deklice in ji po triurnem zaslišanju odredila pripor. Sledilo je prav tako približno triurno zaslišanje dekličinega očima, ki ga je sodnica tudi poslala v pripor. Po poročanju Sveta so osumljenca pred leti policisti že obravnavali, ampak zaradi spora z odraslo osebo.

Kot navajajo na PU Kranj, ugotovitve kriminalistov v preiskavi kažejo na sum hudega zanemarjanja in surovega ravnanja z otrokom, ki je dlje časa bival v neprimernih razmerah, v zdravstveno ustanovo pa je bil sprejet s številnimi poškodbami. Poškodbe na različnih delih telesa so glede na dosedanje ugotovitve nastale v obdobju zadnjih nekaj mesecev, ko sta za otroka skrbela osumljenca.

Dežurna preiskovalna sodnica je zoper osumljeno odredila pripor.
Dežurna preiskovalna sodnica je zoper osumljeno odredila pripor. FOTO: POP TV
Policija poziva vse, ki vedo za zanemarjanje otroka, da takšna kazniva dejanja čim prej prijavijo policiji. "Ko gre za otroke žrtve nasilja, bodite njihov glas in ne ostanite v anonimnosti!"

Prijavite nasilje! Bodite žrtvin glas!

Tudi policija (tako kot CSD Jesenice) ni bila obveščena o kakršnih koli sumih kaznivih dejanj v družini, je še dejal Donoša. So pa pozvali vse, da prijavijo nasilje. "Otrok, ki je tragično umrl, ni imel možnosti spregovoriti in pokazati na nasilje, zato spodbujamo vse, da naj glas takih otrok postane okolica in ljudje, ki so v njihovi bližini, saj običajno veliko vidijo, vedo za nasilje, a zelo malokrat spregovorijo. Ko gre za otroke žrtve nasilja naj zato vsak pokaže, da zmore pomagati in naj zadevo čim prej prijavi. Ta dejanja so namreč izrednega pomena za nadaljnji razplet primera in zaščito žrtve," sporočajo s PU Kranj in dodajajo, da lahko prijavo nasilja vloži vsakdo, prav tako jo je mogoče vložiti kadar koli.

Dveletnica deklica je bila zaradi hudih poškodb v soboto sprejeta v bolnišnico, kjer je v ponedeljek umrla. Zdravniki in policisti ugotavljajo, da je bila več mesecev žrtev hudega zanemarjanja.
Dveletnica deklica je bila zaradi hudih poškodb v soboto sprejeta v bolnišnico, kjer je v ponedeljek umrla. Zdravniki in policisti ugotavljajo, da je bila več mesecev žrtev hudega zanemarjanja. FOTO: Thinkstock

Oče deklice ni vedel za fizično nasilje

Po poročanju 24UR je oče, ki je deklico nazadnje videl sredi junija, na centru za socialno delo podpisal izjavo, da za kakršnokoli fizično nasilje ni vedel. Z delom centra je zadovoljen. 

Kot je zagotovila direktorica Centra za socialno delo Jesenice Anita Bregar, na centru niso prejeli nikakršne informacije ali namiga, da bi bilo lahko karkoli narobe. Dogodek jih je zato povsem pretresel. "O zanemarjanju na centru za socialno delo nismo imeli niti ene informacije, niti namiga, niti apela, na katerega bi lahko takoj odzvali in morebiti preprečili to, kar se je zgodilo," je v Svetu poudarila direktorica centra. "Pogovarjali smo se tudi z znanci družine in nihče ni nič vedel," je še poudarila. 

Po informacijah, ki so se pojavile v medijih, da naj bi oče otroka center za socialno delo opozarjal, da se dogaja nekaj slabega, je Bregarjeva v ponedeljek zvečer znova govorila z njim. Kot ji je zagotovil, ni ničesar sumil, morda je edino v jezi komu zabrusil, da novi partner njihove mame ni dober za otroke.

Vendar o nasilju ni vedel ničesar, niti on niti starejše sestre umrle deklice težav niso zaznali, je pojasnil Bregarjevi. "Če bi karkoli vedeli, karkoli posumili, tudi če bi od sosedov slišali za jok ali kaj podobnega, bi se takoj odzvali. Sprožili bi vse potrebne aktivnosti in aktivirali tudi druge službe," je poudarila Bregarjeva.

Postopki razveze med mamo in očetom, zaradi katerih se je z družino ukvarjal center za socialno delo, so tekli zgledno. Tako tudi ni bilo nobenih težav glede določanja skrbništva in stikov z otroki. Sama sta sklenila dogovor, da gre najmlajša hči z mamo k njenemu novemu partnerju, starejše tri hčere pa da ostanejo pri očetu.

Odzvali so se tudi pri Varuhu človekovih pravic, kjer pričakujejo, da bodo pristojni organi čim prej izpeljali vse postopke za ugotovitev vseh okoliščin tragičnega primera smrti dveletne deklice ter ugotovili odgovornost za zločin nad otrokom. Če se bo izkazalo, da pristojni organi niso opravili svojih nalog, bodo zahtevali najstrožje sankcije za odgovorne, so napovedali.

Ministrica CSD že zaprosila za pojasnila

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je danes v odzivu na smrt dveletnice dejala, da nasilja ni mogel preprečiti nihče. Na ministrstvu so CSD Jesenice že zaprosili za pojasnila. "Moje misli so z očetom, s sestrami deklice in s sorodniki. Vsem izrekam iskreno sožalje. So trenutki, ko zmanjka besed. Zgodba, ki se ne bi smela zgodit, me je pretresla, šokirala, je nepredstavljiva in neopravičljiva. Žal nasilja nihče ni mogel preprečiti. Ne sorodniki, ne sosedje, ne zdravstvo, ne sociala," je navedla ministrica.

Spomnila je, da so na ministrstvu že pripravili zakon o preprečevanju nasilja v družini. Javna razprava je že končana, zakon pa bo še julija obravnavala vlada. "In v tem zakonu smo razširili krog oseb, ki morajo prijavit nasilje v družini, če ga zaznajo," je navedla.

To, kar se je zgodilo, je grozno. O konkretni zadevi ne morem govoriti razen to, da sem tudi kot oče, pa naj se to ne sliši patetično, prizadet. Pravosodni minister Goran Klemenčič

Zbirajo pomoč za družino

Pomoč za družino zbira tudi jeseniška picerija Venezia, ki po Facebooku poziva ljudi, naj stopijo skupaj in za družino zberejo vsaj nekaj denarja, da se družini, ki jo preživlja oče z nizko pokojnino, v teh težkih trenutkih, ne bo treba spopadati še s finančnimi skrbmi.

Reševalce naj bi mati poklicala šele po dveh dneh

Kot smo včeraj poročali, je bila deklica zelo hudo poškodovana, saj je imela polomljeno ključnico in trtico, poškodbe glave in reber, prav tako je imela zlomljeno nogo. Po dveh dneh, ko ni več kazala znakov življenja, naj bi mama poklicala reševalca in rekla, da je padla po stopnicah oziroma naj bi med padcem udarila ob radiator.

Oče in mati sta se sporazumno dogovorila glede skrbništva nad otroki.
Oče in mati sta se sporazumno dogovorila glede skrbništva nad otroki. FOTO: Thinkstock

Jeseniški poklicni gasilci in reševalci so v soboto opoldne otroka z reševalnim vozilom prepeljali v Splošno bolnišnico Jesenice, zaradi hudih poškodb pa jo je helikopter Slovenske policije z dežurno ekipo helikopterske nujne medicinske pomoči odpeljal v Univerzitetni klinični center Ljubljana, kjer je zaradi poškodb v ponedeljek umrla.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1