Slovenija

Brezplačno kosilo za vse učence? 'Veliko otrok v Sloveniji je še vedno lačnih'

Ljubljana, 09. 05. 2023 17.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sodelujoči na javni predstavitvi mnenj o predlogih sprememb zakonov o šolski prehrani in o osnovni šoli so predlog za brezplačno kosilo za vse učence pozdravili. Inštitut 8. marec, ki je predlog vložil v državni zbor, pa je vlado pozval, naj takoj poskrbi za tiste učence pod pragom tveganja revščine, ki zdaj nimajo subvencije za topel obrok.

Mojca Lukan z Inštituta 8. marec, ki je predlog vložila v zakonodajni postopek v imenu 5000 državljank in državljanov, je menila, da bi morala vlada to storiti še pred sprejetjem obeh predlogov v državni zbor. Predlog za brezplačno kosilo so sicer vložili glede na izkušnje staršev, ki so poročali, da otrokom težko plačajo kosilo v šoli.

S spremembo zakona o osnovni šoli bi za vse šoloobvezne otroke kot pravico uvedli šolsko kosilo, z novelo zakona o šolski prehrani pa bi to pravico tehnično uredili in denimo prepovedali vključevanje zunanjih izvajalcev. Zagotavljanje šolskega kosila je zdaj namreč po njihovih ugotovitvah tržna dejavnost.

Šolsko kosilo
Šolsko kosilo FOTO: Shutterstock

Javna predstavitev mnenj o obeh predlogih, ki jo je organiziral odbor državnega zbora za izobraževanje na zahtevo poslanskih skupin koalicije, je po besedah Lukanove pokazala, da o obeh besedilih obstaja soglasje, hkrati pa tudi, da je veliko otrok tudi v Sloveniji še vedno lačnih.

Čim prej do izpolnitve zahtev iz predlogov

Po navedbah ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Felde je delež učencev, ki so prijavljeni na malico, že vrsto let približno 98-odstoten, na kosilo pa jih je prijavljenih 83 odstotkov. Pred uvajanjem obravnavanih zakonskih sprememb pa bi bilo treba najprej poskrbeti, da bodo vse šole imele ustrezno sodobno opremo, je opozoril.

Spomnil je, da morajo omogočiti kosilo tudi tistim, ki imajo medicinsko predpisano dieto. Pri zagotavljanju nekaterih od teh diet je po njegovem svarilu zahtevana velika previdnost. Vsekakor pa si bodo na ministrstvu prizadevali, da bodo čim prej izpolnili zahteve iz predlogov, je dejal.

Nina Zidar je kot predstavnica Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje povedala, da oba predloga podpirajo. Spomnila je, da je zveza pristojne marca pozvala k ureditvi brezplačne osnovne šole tudi v dejanskem življenju in na svoji spletni strani in družbenih omrežjih objavila peticijo. V njej so se zavzeli za spremembo zakonodaje, ki bi omogočila uresničitev njihove zahteve za brezplačno osnovno šolo.

'Šolski obroki naj bodo kakovostni in zdravi'

Predsednici strateškega sveta vlade za prehrano Nataši Fidler Mis se zdi nujno, da so šolski obroki kakovostni in zdravi. V zadnjih 20 letih se je delež otrok, ki imajo prekomerno telesno maso ali so predebeli, zelo povečal, je opozorila. Poleg tega je treba po njenem opozorilu bolj poudariti pomen nakupa slovenske in lokalno pridelane hrane ter uživanja sadja in zelenjave. Zmanjšati pa je treba količino visoko procesirane, ocvrte in mastne hrane, je izpostavila.

Če smo se v državi odločili, da je treba uživati zdravo hrano, je treba najti tudi pot za dosego tega cilja, je prepričana poslanka SDS Alenka Helbl. Veliko šol po njenem opažanju že sledi smernicam strateškega sveta vlade, čeprav so bili odzivi staršev ponekod najprej odklonilni.

Kuharski mojster Luka Jezeršek bi v razpravo vključil več šolskih kuharjev. Ti imajo namreč veliko informacij in izkušenj, tako da bi lahko iz prve roke povedali, kako bi se lahko lotili odprtih vprašanj. Več sodelujočih v javni predstavitvi mnenj pa bi k sodelovanju pritegnilo tudi otroke.

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Berdem
09. 05. 2023 21.59
+3
Ogromno hrane bodo zmetali v smeti, ker ne bodo cenili podarjene hrane
vvvilice
09. 05. 2023 21.38
+3
Tako se ne gradi odnosa do hrane.
vvvilice
09. 05. 2023 21.37
+1
Verjetno bo poceni in zanič, ker bodo na javnem razpisu stiskali s ceno, potem pa v pomije z njo, taka je realnost.
vvvilice
09. 05. 2023 21.36
+3
Kadar je hrana zastonj, ni odnosa do nje. Sem proti! Ker seveda ni zastonj, je treba plačat! Potem je pa pol konča v smeteh.
vvvilice
09. 05. 2023 21.35
+3
Nič ni brezplačno, ni zastonj kosila, NI! Vse plačamo.
vvvilice
09. 05. 2023 21.34
+2
Najdražje so brezplačne stvari.
User300173
09. 05. 2023 21.30
+2
Ne verjamem, da so otroci lačni. Razna dodatna plačila v šolah morajo biti prilagojena s socialnim statusom. Revnim se subvencionira, bogati sami plačujejo. Tu se gleda gmotno stanje družine in enakost nima nobenega pomena, prej je bedarija.
deny-p
09. 05. 2023 21.01
+0
Ali vsi ali pa noben.....
Darko32
09. 05. 2023 21.08
-4
Julijann
09. 05. 2023 20.54
+4
Ve se kdo je iz bogate in kdo iz revnejše družine. Solidarnost pomeni, da daš tistemu, ki nima in ne tistemu, ki ima, oprostite, polno rit vsega.
Darko32
09. 05. 2023 21.02
+5
Poglej prijatu dal sem ti minus zato, ker blefiraš z 300 na uro. Poglej. Po 2 SW vojni so se rdeči drli točno to, kar ti govoriš. Pobrali so ljudem vse in lahko ti povem primer, katerega sem slišal od ljudi, ki so to doživeli. DOma so imeli po 2 sw vojni pač revščino. Imeli pa so kravo, katera je služila za pridobivanje mleka za otroke. Da otroci niso bili lačni so pač v jedilnike vključili mleko. Lokalni komunisti so jim to kravo vzeli in bili so brez vsega. A poglejva naprej. Isti, ki so to počenajli sedaj vlečejo razne dodatke in pokojnine, katere so krepko čez 2500€. Prej so se drčli, da so vsi enaki in nevem kaj še vse. A pokojnino pa hočejo imeti najvišjo. Zato prijatu daj si zabij v glavo že enkrat, da takšna ideologija, katero ti zagovarjaš je že enkrat spravila na kolena Slovnski narod in očitno še hočete spet vse dokončno uničiti. Poglej če imaš kolikor toliko morale boš sočloveku pomagal. A ti pa zagovarjaš idelogijo kraje in nič drugega. Vidomo kaj se dogaja v zdravstvu, sodstvu in POLICIJI, kjer se krade z 500 na uro a za delo pa nebi nihče odgovovarjal. Ukiniti pa je in ne sedaj nekaj mutiti. Če ste zamočili pač nostie svoje psoledice, saj ste dokazali matematično, da ste širili lažne informacije in to ste potrdili matematično.
Darko32
09. 05. 2023 21.07
-2
Če pa gremo na prehrano otrok in lakoto v Sloveniji sem sam ob ukinitvi jasno večkrtat napisal, da je neupraviečna ukinitev. Namreč V šolah se učitelejm ni dalo delati in so širili neresnične podatke o metanju hrane v smeti. Lahko povem, da sem večkrat preveril ta podatek in je napaka vodstev šol v tem, ker niso hrano potem raj erazdelili med ostale otroke in so se šli raje metanje v smeti. Potem so določeni pokvarjenci podtikali slabo kvaliteto hrane in otroke zmerjali, da so prevzetni. Krompir zelen ( zanič) so prodajali pod 1 kvaliteto. Zelčenjavo škropili kot zmešani in prodajali pod BIO. Vse to je potrebno rešiti in sankcionirati podtikanje slabe robe. Zato pravim, da je bolje, da se naredijo jedilniki za otroke, kaj imajo radi in kaj je zdrava hrana.
snupie
10. 05. 2023 09.11
+0
Se pravi da ste za diskriminacijo otrok, in pol se ljudje čudijo raznim nasiljem, saj tu se zacne ker ze otroke locujete po starsih! Otrok je otrok in za vse mora biti enako, niso oni krivi ce gre starsem slabo ali dobro!
Razmetana
09. 05. 2023 20.48
+9
Ne vem če res vsi potrebujejo brezplačno kosilo. Socialno ogroženi absolutno ja ostali pa naj plačamo. Pa ne bi bilo slabo da bi najprej naučili mularijo spoštovat hrano. Delajo naši v šolstvu in poročajo da se meče in spreneveda s hrano na vse možne načine. Od tega da pristane v smeteh do tega da se jo meče v stene, v školjke, na streho in še kam.
Natodefinkica
09. 05. 2023 20.04
+9
Spet delate skupinske kotle ( KOLHOZE ) in iz šole socialno kuhno odločno proti, naj sam Mesec Kuha Kordiš pa plača račun. Tanja Fajon pa deli obroke.
Slava b
09. 05. 2023 20.02
+15
Strinjam se z malico in za socialno šibke kosilo.Kaj pa starši nič ne kuhajo doma?Kmalu bodo še v skrbeh za večerjo.
marcel124
09. 05. 2023 19.58
+13
Za lačne otroke naj v prvi vrsti poskrbijo starši oz. skrbniki, če ti ne zmorejo potem je tu CSD, če še ti ne znajo potem je tu še država. V 80-ih je to zelo dobro delovalo, v demokraciji ne deluje nič. S tem se hočejo samo rešiti problemov, ki jih ne znajo rešiti oz so nesposobni. Od prvega do zadnjega. Vključno s šolami.
brabusednet
09. 05. 2023 19.52
+7
Ko je SDS to predlagal pa tak upor levičarjev hinavskih.
Darko32
09. 05. 2023 21.10
-3
SDS je zamočila na tej točki v preteklosti, ko je širila neresnice v zvezi hrane v šolah. POznamo tistega z rdečim nosom, ko je nakladal kak omečejo hrano v smeti. Pozabil pa je povedati, da so uvedli tudi HASAB, kjer morajo hrano vreči v smeti. Sedaj pa naj malo premislijo kaj kdaj rečejo.
VoxP
09. 05. 2023 19.43
+7
Ne glejmo zmeraj vse v social socialistični luči. S tem se prazni proračun povsem brezveze in sociala POVSEM IZGUBI SMISEL. Otroci staršev ki prejemajo nadpovprečno plačo in s tem mislim 2000 evrov in več pa res ne potrebujejo vsega zastonj. Ali vi DAJETE vse v isti koš - starši z minimalno do povprečne plače in oni z nadpovprečno plačo! Povsem isto je z otroškimi dodatki - kje je smisel sociale če dajemo denar tistim, ki ga dejansko ne potrebujejo? To ni sociala ampak SOCIALIZEM. S takšnim načinom razmišljanja je potreba narediti konec - potem pa so ljudje invalidi za katere država daje mizerjo.
Geres
09. 05. 2023 21.00
+5
sicer se z zapisanim povecini strinjam, samo otroskih dodatkov tisti s placo 2.000 neto ne prijemajo. No , ce ravno nimajo 4 otrok. Ce imajo enega placajo vrtec ko zuti, ne prijemajo otroskega dodatka in ostalih bombonckov.
aviktora
09. 05. 2023 19.43
+10
Veliko upokojencev je tudi lačnih.
Pravica.
09. 05. 2023 20.19
+4
Se steinjam, naj dajo še njim dodatne bone za v trgovino.
ii
09. 05. 2023 19.31
+14
Zakaj vsi? Eni se kopljejo v denarju
voja
09. 05. 2023 19.26
+9
če imajo lahko zaporniki vse zastonj predlagam, da začneho le-ti služit za svojo in malico otrok, katerih starši si obroka v šoli ne morejo privoščiti.
Celjan78
09. 05. 2023 19.03
+3
Na naši OŠ zatežijo hčerki, da ji ne dajo sladice, če ne poje glavno jed! Pa je kosilo plačano! En dan bom pošizil nad delilcem hrane, ki se igra pedagoga s četrtošolko! Če sem ji nekaj plačal ji naj to vrže na taler brez pripomb!
marcel124
09. 05. 2023 19.58
+6
Ne nabijaj, kosilo dobi kompletno, če kaj poje ali pa nič.
Celjan78
09. 05. 2023 20.42
+0
Darko32
09. 05. 2023 21.13
+0
Celjan78 Kaj bizgec nakladaš. Če se hrana deli in delijo obroki se vse kar pripada osebi da skupaj. Če pa gledamo gostilno pa je točno to, kar ti praviš. Zato ne nabijaj in zavajaj. Če je v gostilni je tako, kot praviš. Če pa je v šoli pa se deli vse skupaj.
Celjan78
09. 05. 2023 21.38
-2
Jaz ti bom njuškalo razbil, če boš še kaj žalil!
tavbix
09. 05. 2023 19.01
+7
Otrokom priseljencev jih že sedaj plačujemo iz državne blagajne in res ne vidim razliga, da jih ne bi še našim. V vsakem primeru pa komu bomo pa dali če ne otrokom...s tem da je potrebno dati poudarek na kvalitetno in zdravo hrano.