Slovenija

Burja v Trstu zahtevala življenje Slovenca

Ljubljana, 19. 01. 2017 07.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Burja je v Trstu zahtevala življenje slovenskega državljana. V industrijski coni so ga v glavo zadela zadnja vrata tovornjaka, s katerega so pred eno od tovarn raztovarjali blago. Bil je takoj mrtev. Pri nas bo močneje pihalo do sobote, nato pa se bo stanje povsem umirilo.

V preteklih dneh so imeli predvsem na Primorskem veliko težav z močno burjo. Ta je v sunkih dosegala hitrost tudi več kot 150 km/h. Najmočnejši sunek burje so izmerili v sredo na stadionu v Ajdovščini, in sicer je ultrazvočni merilnik izmeril sunek vetra 181 km/h.

Burja na Primorskem bo počasi slabela, a bodo po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) njeni najmočnejši sunki še lahko dosegali hitrost okoli 100 km/h. Dežurni meteorolog Brane Gregorčič je dejal, da bo močneje pihalo do sobote, nato se bo stanje povsem umirilo.

Luka Koper je bila v sredo skoraj ves dan zaprta, a je zvečer začela znova obratovati. Do nadaljnjega so ustavljene le manipulacije s praznimi kontejnerji, so zapisali na spletni strani koprskega pristanišča. Izvajanje operativnega dela bodo zaradi zaščite oseb in tovora še naprej prilagajali vremenskim pogojem ter ustrezno ukrepali.

Vikend prinaša sončno in hladno vreme.
Vikend prinaša sončno in hladno vreme. FOTO: Thinkstock

V Trstu umrl Slovenec

V Trstu, kjer burja piha že tretji dan, je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa v sredo zvečer umrl slovenski državljan. V industrijski coni so ga v glavo zadela zadnja vrata tovornjaka, s katerega so pred tovarno Pasta Zara raztovarjali blago. Bil je takoj mrtev.

Zaradi burje, ki piha s hitrostjo do 135 kilometrov na uro, so morali v Trstu večkrat posredovati gasilci, zaprtih je tudi več cest, med drugim tudi ena bolj prometnih, in sicer zaradi padca žerjava.

Konec tedna bo prinesel nizke temperature, v soboto zjutraj pod -10 stopinj

Kakšno vreme pa nas čaka v prihodnjih dneh? Petek bo prinesel več sonca, je še povedal Gregorčič, le na Kočevskem in v Beli krajini bo še več oblačnosti. Na Primorskem bo pihala zmerna burja, ki pa bo še naprej slabela in v noči na soboto ponehala. Najnižje jutranje temperature bodo od -6 do -14, na Primorskem malo pod 0, najvišje dnevne od -4 do 0, na Primorskem okoli 7 stopinj C.

Številni rastlinjaki, tudi povsem novi, so uničeni, uničena je tudi proizvodnja zelenjave. To dodatno znižuje že tako slabo samooskrbo Slovenije s slovensko kakovostno zelenjavo. Zelenjadarjem moramo priskočiti na pomoč, da čim prej sanirajo nastale razmere in zagotovijo pogoje za nadaljevanje pridelave. Pozivam vse, da pomagamo kmetom na Primorskem. Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije

V soboto in nedeljo bo pretežno jasno. Zjutraj in dopoldne bo ponekod po nižinah megla. V višjih legah bo mraz popuščal.

Natančnejša vremenska napoved za vaš kraj ... 

Zaradi burje so še vedno zaprte nekatere ceste ...

Kot poroča Prometno-informacijski center, je na hitri cesti Nova Gorica–Razdrto zaradi burje med cestninsko postajo Nanos in priključkom Selo prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike, vozila s ponjavami ter avtobuse (3. stopnja).

Zaradi burje je na regionalni cesti Podnanos–Manče–Vipava prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami (2. stopnja), med Vipavo in Ajdovščino pa je prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton (1. stopnja).

Na primorski avtocesti med Divačo in Kozino poteka izločanje priklopnikov in polpriklopnikov, namenjenih v Luko Koper.

Prelaz Vršič je zaprt zaradi zasneženega cestišča.

Zaradi nizkih temperatur so lahko posamezne ceste poledenele, ponekod na regionalnih in lokalnih cestah je na vozišču zmrznjen sneg. Voznike pozivamo naj svoja vozila očistijo preden se odpravijo na pot, vozijo previdno in s primerno varnostno razdaljo.

Več o prometu ...

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni