Slovenija
Oglas

Dr. Fabjan: Najpopularnejše operacije pri Slovenkah si želi tudi Rihanna

Ljubljana, 15. 04. 2024 00.15 | Posodobljeno pred 13 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Dr. Matica Fabjana, kirurga iz Estetske klinike Fabjan, smo povprašali o trenutnih trendih pri operacijah prsi. Pravi, da sta Slovenkam glavni lepa oblika in poln videz.

Dr. Matic Fabjan, plastični kirurg

Ste kdaj razmišljale o operaciji prsi?

Večina žensk se vsaj enkrat v življenju znajde pred ogledalom in sprašuje, kakšne bi bile videti z drugačnimi dojkami. Si želite večje, manjše, drugačne oblike? Tiste, ki se v svojih željah odpravijo pod nož, se pogosto odločijo za Estetsko kliniko Fabjan. Čeprav smo o operaciji prsi pisali že večkrat, se še vedno pojavljajo številna vprašanja, miti in prošnje za več informacij. Zanimalo nas je, kakšni so danes trendi v svetu estetske kirurgije. 

Naš sogovornik je bil dr. Matic Fabjan. Razkril je vse, kar smo želele vedeti o lepotnih željah Slovenk. Dr. Fabjan je priznani specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije ter  eden od ustanoviteljev Estetske klinike Fabjan.

Pozdravljeni! 

Lepo pozdravljeni! Veseli me, da sem ponovno spet v družbi vašega uredništva. 

Res je, z vami smo se pogovarjali že večkrat, nazadnje o operaciji vek (blefaroplastiki). Tokrat nas podrobneje zanimajo operacije prsi. 

Je to še vedno priljubljen poseg?

Da, pri nas in po svetu operacije prsi, kamor spadajo povečanje, dvig in zmanjšanje dojk, še vedno zasedajo prva mesta na lestvicah estetskih operacij. Osebno mislim, da nikoli ne bodo "šle iz mode", saj obstajajo številni razlogi, zaradi katerih se ženske odločijo za spremembo. Od estetskih želja do čisto funkcionalnih vidikov. 

Kaj je trenutno najpopularnejše? Povečanje, dvig ali zmanjšanje?

Pri Slovenkah opažam dva trenda. Veliko pacientk pride z željami, ki so povezane s samozavestjo, npr. zaradi manjših prsi, ki so neskladne z ostalo postavo, in želijo povečanje dojk. Zelo pogosto pa se ženske za operacijo odločijo tudi iz funkcionalnih vidikov, kot so izpraznjene in povešene dojke po hujšanju ali dojenju. Pri njih opravimo dvig prsi z vsadki. Tega je zadnje čase, govorim o obdobju preteklega leta in zadnjih par mesecev, pri nas še posebej veliko. V naših klinikah opravimo več operacij dviga na teden. Dojke se lahko povesijo zaradi raztegnjene kože, bodisi kot posledica staranja ali kot posledica viška tkiva po izgubi večje količine telesne teže. Pri doječih materah naredi svoje tudi sesanje. Ženske s takimi izkušnjami niso več prestrašene poiskati pomoč. Lepotne operacije so danes varne, izpiljene do potankosti;  zdi se mi, da je vse manj tudi neutemeljenih, zlobnih predsodkov. Povedali so mi, da je par dni nazaj v nekem intervjuju Rihanna govorila ravno o tej temi. Po dveh otrocih si želi opraviti dvig prsi, enako kot mnoge mamice pri nas. Rekla je, da bi "rada imela dojke pripete nazaj na ramenih, tam, kjer so bile včasih" [smeh]. Naše stranke največkrat poudarijo, da si želijo lepše oblike, bolj zaobljene in polne prsi ter večjo skladnost z njihovo postavo.  

Nam lahko razložite več o dvigu prsi? 

In vprašanje, ki je na umu mnogih: kakšne so cene?

Cena operacije prsi je odvisna od več faktorjev, vključno z vrsto operacije, izbranimi vsadki in posebnimi potrebami vsake pacientke. V Estetski kliniki Fabjan se trudimo biti transparentni glede stroškov in zagotoviti, da so naše storitve dostopne. Okvirne cene so na naši spletni strani. Vsaki pacientki svetujem individualno in iskreno. Upoštevam njihove želje, potem pa dodam svoje strokovne predloge, tako da na koncu oblikujeva načrt preobrazbe, ki je estetski, varen in finančno sprejemljiv.

Kaj se zgodi po operaciji? Kako poteka okrevanje po dvigu dojk?

V preteklosti so operacije prsi pogosto spremljali tabuji in predsodki do oseb, ki so se odločile zanje. Češ: "poglej, kaj si je naredila". Je to še vedno tako?

Družbena percepcija estetskih posegov se je v zadnjih letih spremenila. Danes so operacije veliko bolj sprejete, kar je posledica bolj odprte komunikacije in večje ozaveščenosti o varnosti teh posegov – pa tudi razlogov, zakaj se osebe odločijo zanje. 

Glejte, zakaj bi nekoga obsojali, ker se odločiti spremeniti nekaj, kar mu predstavlja tako hud psihološki problem, da o njem razmišlja vsak dan? Če se oseba počuti prepričano, da si želi recimo večje košarice in bo potem bolj samozavestna, zakaj ji ne bi pomagali?

Nekaj je tudi takih žensk, ki si želijo manjših dojk, o njih še nisva spregovorila. Zavedati se moramo, da z ogromno košarico pride tudi bolečina v hrbtu od nošenja takšne mase. Njim redukcijska mamoplastika (zmanjšanje dojk) spremeni življenje. Rad bi, da o lepotni kirurgiji še naprej govorimo z vidika vseh prednosti, ki jih omogoča. Oseb, ki se zanjo odločijo, ni treba stigmatizirati.

Zdaj, naloga dobrega kirurga pa je, da pacientki postavi realna pričakovanja in jo dobro seznani o njenem posegu. Pomembno se mi zdi, da ne pretiravamo. Zgodilo se je že, da sem kakšno stranko prijazno zavrnil, ker se nisva našla na enaki valovni dolžini in sem ocenil, da ima od nas nezdrava pričakovanja. Če povem čisto tako, sam sem oče, zagovornik zdravih mej in športnega načina življenja. Pacientkam svetujem, kot če bi svetoval svojim najbližjim.

 

Naročnik oglasne vsebine je WCC d.o.o.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3