Slovenija

Eternit preiskuje, ali so zaposleni odgovorni za onesnaženje vode v Anhovem

Kanal ob Soči, 18. 08. 2020 14.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Maja Korošec
Komentarji
3

Pristojni iz družbe Eternit, ki je odgovorna za julijsko onesnaženje vode v Anhovem, so zagotovili, da je bilo onesnaženje enkraten dogodek, ki so ga morebiti povzročili zaposleni, ker so pomanjkljivo opravili nedavna vzdrževalna dela. Če bodo odkrili nepravilnosti, bodo zoper odgovorne ukrepali, so zatrdili.

V Eternit so iz pogovorov s takrat prisotnimi delavci ugotovili, da so bili pred kratkim izvedeni vzdrževalni ukrepi, katerih morebitne pomanjkljivosti "aktivno preiskujejo in bodo v primeru njihovega odkritja nemudoma ukrepali s sprožitvijo ustreznih postopkov zoper odgovorne osebe".

 

Pred dvema mesecema sta Občina Kanal ob Soči in Salonit Anhovo podpisala sporazum, ki bo 1.138 uporabnikom omogočal pitno vodo. Nadgradila sta pogodbo iz leta 2018, s katero bo cementarna še naprej zagotavljala pitno vodo iz Vodarne Močila.
Pred dvema mesecema sta Občina Kanal ob Soči in Salonit Anhovo podpisala sporazum, ki bo 1.138 uporabnikom omogočal pitno vodo. Nadgradila sta pogodbo iz leta 2018, s katero bo cementarna še naprej zagotavljala pitno vodo iz Vodarne Močila. FOTO: Aljoša Kravanja

Poleg tega so pregledali celotno tovarno, da preverijo, ali so na vseh vstopnih točkah vodovodnega sistema stvari urejene tako, da ni nobene možnosti, da bi prišlo do podobnih vplivov. "Pregled je bil opravljen in lahko zagotovimo, da na celotnem področju delovanja podjetja Eternit Slovenija ne obstaja nobena šibka točka, kjer bi še bilo možno kakršnokoli onesnaženje pitne vode," so navedli. Ob tem so dodali, da je Eternit Slovenija ena od treh proizvodnih lokacij v skupini Swisspearl in namenja okolju posebno pozornost.

Zaposlili so tudi ustrezen kader s področja varovanja okolja, s katerim načrtujejo še dodatne izboljšave na tem področju. "Znova poudarjamo, da obžalujemo nastali dogodek, ki se je zgodil zaradi spleta okoliščin in človeškega faktorja, ter zagotavljamo, da smo v podjetju takoj sprejeli vse ukrepe, da se podoben dogodek ne more ponoviti," so dodali.

Spomnimo

24. julija je prebivalce Anhovega v zgodnjih jutranjih urah presenetil prizor: iz vodovoda je tekla penasta, sivo-rjavo umazana voda, ki je smrdela po apnu, kemikalijah ali cementu. Pitno vodo jim sicer zagotavlja Salonit Anhovo. Zgroženi prebivalci so obvestili občinsko upravo občine Kanal ob Soči in zahtevali pojasnila. Kaj se dogaja, so na občini objavil šele štiri dni kasneje na svoji spletni strani, o čemer smo že poročali.

 

Inšpekcija je ob pregledu ugotovila, da se je onesnaženje pojavilo zaradi napake pri obratovanju industrijske čistilne naprave družbe Eternit. Industrijska odpadna voda je odtekala iz bazena za mehansko prečiščeno odpadno vodo v vodovodno omrežje. Napako so isti dan odpravili.

Kot so po dogodku sporočili iz podjetja, so izvedli vse ukrepe, ki preprečujejo ponovitev takšnega dogodka. Poudarili so, da je šlo za "enkraten, časovno omejen dogodek, ki ga obžalujejo".

Kljub vsem prizadevanjem uporabniki vodovoda v Anhovem še vedno pijejo le vodo, ki jim jo pripeljejo z gasilsko cisterno

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je namreč pred izdajo dovoljenja za ponovno uporabo pitne vode iz vodovoda v Anhovem postavil še nekaj zahtev. Med temi zahtevami je tudi zagotovilo podjetja Eternit, da do podobnega dogodka ne bo več prišlo.

Županja meni, da je nedopustno, da direktor NIJZ podaja izjave, ne da bi situacijo preveril na občini

Županja občine Kanal ob Soči Tina Gerbec pa je danes pisala direktorju NIJZ Milanu Kreku, ker je bila o njegovem obisku v Anhovem obveščena iz medijev. "Izredno nenavadno je, da občine in občinskega režijskega obrata ni nihče povabil na srečanje, da bi vam predstavili dejansko staje, povezano z onesnaženjem pitne vode, da bi vam iz prve roke opisali vse ukrepe, ki smo jih izvedli ter da bi se lahko pogovorili o tem, kako lahko upravljalci javnega vodovoda svoje delovanje še izboljšamo in kako lahko čim prej krajanom Anhovega zagotovimo vodo iz pip. Režijski obrat namreč čaka ravno na zeleno luč NIJZ," je zapisala.

Krek je po njenem mnenju ob tem podal kar nekaj izjav, ki jasno kažejo, da mu ju bila situacija v Anhovem prikazana pavšalno in enostransko. "Kot županja menim, da je nedopustno, da si tako visoka avtoriteta s področja zdravja dovoli podajaje izjav in priporočil, ne da bi se o tem pozanimala pri odgovornih na občini," je dodala.

Direktor NIJZ Krek je v odgovoru zapisal, da se je v petek na podlagi povabila predstavnikov društva Eko Anhovo in dolina Soče ter Civilne iniciative Danes udeležil delovnega sestanka, na katerem se je seznanil z ekološko situacijo v kraju. Po sestanku je zaradi interesa medijev v zvezi s tem podal tudi izjavo za medije. Če ga bo na obisk pozvala tudi županja, se bo odzval tudi njenemu vabilu.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Damienne
18. 08. 2020 16.48
+8
Kaj če bi nekdo preiskal še zakaj je arzen v trzinskem vodovodu?
moto-gp
18. 08. 2020 16.09
+10
Sramota za Kanalsko obcino, da morajo občani piti soško vodo. Salonit Anhovo NE MORE in NE SME biti pri odločitvi in financiranju vodovoda zraven, ker to pomeni POTOP kraja in krajanov. Družba Eternit je morda naredila napako, posredno je zelo odgovorna občina v navezi s salonitom. Napaka ni od danes, niti od včeraj. Občinski svetniki s trenutno županjo vred naj imajo prosto pot zajemanja vode iz Soče, najbolje pri Solkanu!
moto-gp
18. 08. 2020 15.46
+13
1.na seznamu odgovornih je občina Kanal, ki ji oporecno vodo placujejo, istočasno občina niti ne ve kje in kako je speljan vodovod. Reagirala je počasi, mlačno. Izgovorov jim ne manjka, odgovore zaradi vsega onesnaževanja niso sposobni pridobiti. Ljudje take občine in s takim vodstvom ne potrebujejo. Naj odstopijo iz položajev, ker niso dovolj zreli, niti odgovorni za opravljanje te funkcije in zgolj škodijo celotni srednji soški dolini. Res me čudi, da ljudem še ni prekipelo.