Slovenija

Golob za mizo s sindikalisti: za obuditev Ekonomsko-socialnega sveta

Ljubljana , 28. 03. 2024 16.36 | Posodobljeno pred 29 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Socialni dialog je edini način za reševanje ključnih izzivov ter doseganje trajnostnega gospodarskega in socialnega napredka, so sporočilo srečanja premierja Roberta Goloba s predstavniki reprezentativnih sindikalnih central povzeli v kabinetu predsednika vlade. Sogovorniki so se zato zavzeli za obuditev Ekonomsko-socialnega sveta (ESS).

Kot so v sporočilu za javnost po današnjem sestanku zapisali v kabinetu, so sogovorniki največ pozornosti namenili obuditvi socialnega partnerstva v okviru ESS.

"Sogovorniki so se strinjali, da je treba vložiti vse napore za njegovo obuditev. Po njihovem mnenju je socialni dialog edini možen način za reševanje ključnih izzivov, s katerimi se sooča družba, in za doseganje trajnostnega gospodarskega in socialnega napredka," so opisali rdečo nit srečanja.

Golob je po njihovih besedah predstavnike sindikatov na srečanje povabil prav v želji po obuditvi socialnega dialoga, sestanek pa je opisal kot konstruktiven, vsebinski in koristen.

Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič je za STA spomnila, da je sestanek potekal na podlagi poziva sindikalnih central iz prejšnjega tedna. Sindikalisti so namreč na premierja naslovili javno pismo, v katerem so ga opozorili, da je socialni dialog na eni najnižjih točk v 30-letni zgodovini delovanja ESS.

Kot so spomnili, so delodajalske organizacije julija lani izstopile iz ESS, na vladni strani pa po njihovi oceni "ni popolnoma nobene (pro)aktivnosti" v zvezi z obuditvijo delovanja sveta. Golobu so očitali tudi neenako obravnavo socialnih partnerjev, saj se je z delodajalskimi organizacijami dogovoril za ustanovitev več delovnih skupin, iz katerih so sindikati povsem izključeni. Ob neodzivnosti premierja so napovedali možnost "aktivacije delavk in delavcev".

Golob s sindikalisti
Golob s sindikalisti FOTO: Luka Kotnik

 

Jerkičeva je potrdila, da se je današnja razprava vrtela predvsem okoli pomena ESS in da so se vsi strinjali, da je treba storiti vse, da se svet vnovič vzpostavi. "Predsednik vlade je obljubil, da bodo skupaj z ministri poskušali vnovič vzpostaviti socialni dialog, morda lahko poziv za prvi sestanek ESS pričakujemo že v aprilu, zagotovo pa bomo sindikati vztrajali pri tem, da se zakonodaja, ki se spreminja, in reforme, ki se pripravljajo, usklajujejo in dogovarjajo v okviru socialnega dialoga, ne pa ločeno po delovnih skupinah," je poudarila.

Na prvi seji bi veljalo po njenih besedah obravnavati prioritete vlade v tem letu, vztrajali pa bodo tudi, da se v zakon o evidencah s področja dela in socialne varnosti lahko vnovič poseže le v primeru uskladitve v okviru ESS. Prav ta zakon bo med prvimi resnimi izzivi socialnih partnerjev. Delodajalci namreč že vse odkar je šel novembra lani v uporabo, vztrajajo, da je neživljenjski, sindikati pa ga ne bi bistveno spreminjali.

Čakajo pa Slovenijo tudi druge pomembne spremembe, ki bi jih bilo treba usklajevati na ESS, je spomnila Jerkič. Med njimi je omenila pokojninsko, davčno in zdravstveno reformo.

A obuditev ESS bo, ne glede na današnji optimizem, težak zalogaj. Kot je spomnil glavni izvršni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) za socialni dialog Mitja Gorenšček, so delodajalci iz sveta izstopili zaradi "evidentnih kršitev" pravil ESS, že tedaj pa da so povedali, da so se pripravljeni vrniti za pogajalsko mizo, če bi vlada podpisala protokol, s katerim bi se zavezala, da do kršitev ne bo več prihajalo, ter pristala na popravke "nekaterih napačnih odločitev oziroma zakonov, sprejetih mimo ESS".

"Kakšne resne pripravljenosti s strani vlade v zvezi s tem ni bilo," je poudaril Gorenšček. "A pustimo se presenetiti, imamo par želez v ognju," je dejal in dodal, da so se delodajalci v primeru, da bodo določene krivice odpravljene, pripravljeni vrniti v ESS. "ESS je pomemben organ in mi želimo sodelovati, seveda pa le kot aktiven partner, ne samo kot opazovalec, ki bi dajal odločevalcem alibi, da so bile odločitve sprejete v skladu z veljavnimi predpisi," je opozoril.

Na vprašanje, katera so ta njihova železa, je Gorenšček odvrnil, da gre za iskanje rešitev v delovnih skupinah za pripravo davčne reforme in odpravljanje administrativnih ovir v gospodarstvu. Ne v eni ne v drugi sicer še ni prišlo do pravega napredka. Delovna skupina in strateški svet o davkih po njegovih besedah zasedata precej pogosto, "a obrisov nekih sprememb, ki bi bile tudi v korist delodajalcev, še ni na vidiku", spremembe evidentiranja delovnega časa pa da čakajo na odločitev ministra za delo Luke Mesca.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smuuki
29. 03. 2024 10.40
+2
Še ena predstava za javnost. Zavlačevanje po starem po novem premikanje časovnic ni nič drugega kot preživeti mandat brez rezultatov. Malo starejši smo že vsjeni parol komunistov. Vse za boljši jutri. Solidarne sobote za boljši jutri. Vsak dan si lahko desetletja čakal boljši jutri, ki pa ga ni in ni bilo. Realno smo bili vsak dan bolj revni vse do srečnega konca. Komunisti so zapravili, demulirali 22 milijonsko državo. Spravili so nas na kant. Inflacija merjena v tisočih odstotkih, zadolženost in vse kar uraven sodi. Nakoncu je vse skupaj razpadlo na nekaterih koncih s krvavimi spopadi. Tak rezultat prinaša komunizem. Novi derivati komunizma današnji levi blok pa to tradicijo nadaljuje. Če ne bo sprememb v vodenju nas čaka isti rezultat.
ariazus .
29. 03. 2024 08.01
+3
DELAVCI SKUPINE J IN V GOSPODARSTVU UGOTAVLJAMO,DA BI BILO TEH 30 LET POPOLNOMA VSEENO,ČE BI IMELI SINDIKATE ALI NE. NAPREDOVANJA KI SO SE ZGODILA,SO DELAVCEM V JAVNI UPRAVI PRINESLA VSAKO NAPREDOVANJE BORIH 40 EVROV ALI MANJ-BRUTO!-a je še to že 100krat požrla inflacija in ZUJF za katerega je vlada JU dolžna še 8% denarja! kdaj bomo dobili vrnjen denar? Vsa škoda pa ne bo nikdar povrnjena! Stroški bivanja,najema stanovanj,nakupa stanovanj in osnovni stroški preživetja so enormno narasli,zaradi NESISTEMATIZACIJE(NEPRAVIČNEGA PLAČNEGA SISTEMA SKUPINE J, SMO NAPREDOVALI GLEDANO Z EKONOMSKEGA VIDIKA IN INFLACIJE-NAVZDOL! PREPRIČANI SMO,DA JE TAKO IZPLAČEVANJE DELAVCEV , NAPREDOVANJE -PROTIUSTAVNA! ZARADI INFLACIJE SO CENE ENORMNO NARASLE,TAKO,DA SO ZDAJ PLAČE SAMO ŠE "NUJNE" MEZDE ZA PLAČEVANJE VLADE IN POLITIKOV TER NJIHOVIH ZAHTEV. NAJHUJE JE V LJUBLJANI,KJER JE TUDI REVŠČINA NAJHUJŠA! ZA NAMEČEK PA ŠE IZKORIŠČANJE STANOVANJSKEGA LOBIJA ZA PLAČEVANJE VSEH OBLIK ENERGIJE IN NAJEMOV STANOVANJ,TAKO,DA PREHAJAJO OBLIKE SOCIALNOSTI V OBLIKO IZKORIŠČANJA POLITIKOV IN FUNKCIONARJEV ŽE TAKO REVNIH PREBIVALCEV REPUBLIKE SLOVENIJE! TO JE PROTIUSTAVNO,NEZAKONITO! PREPRIČANI SMO,DA SE OB DOLGOTRAJNEM NEUSPEHU SINDIKATOV NJIHOVA PRAVICA DO OBSTOJA RAZBLINI,SAJ ZA DELAVCE NI VEČ KORISTNA. TREBA BO NAJTI USPOSOBLJENE,POŠTENE,SRČNE,NEOKUŽENE LJUDI,KI BI POGNALI SINDIKALNO GIBANJE OZU.GIBANJE DELAVSTVA OZ.NAJNIŽJIH DELAVCEV NAPREJ-V SMER EVROPSKIH PLAČ IN VISOKO CENJENOST DELA NAJNIŽJIH USLUŽBENCEV TER PRIZNANJA VSEH NJIHOVIH ZNANJ IN DODATNEGA DELA TER NJIHOVO NAGRAJEVANJE. BREZ TEGA NE BO NIČ.
txoxnxy
28. 03. 2024 21.44
+5
Sam še ena prazna obljuba in nova časovnica. A so ti sposobni vsaj enega pozitivnega dejanja , očitno ne.
cool1
28. 03. 2024 21.24
+5
Predsednik Fidesa pravi, da vlada ruši že tako zrušeno zdravstvo, seveda on misli, da Fides in vsi zdravniki, ki so njegovi člani pa ne rušijo ničesar, oni pomagajo vladi, da bi kaj rešila....heh.
smuuki
28. 03. 2024 21.37
+3
Ja zdravniki so ta trenutek edini, ki se res borijo za JAVNO zdravstvo. Ne pristajajo pa da bodo sužnji javnega zdravstva. Svoboda,sd,levica jih vidi kot sužnje priklenjene na galejo. To jim pač ne bo uspelo. Prav je tako. Zakaj bi zdravstveni denar končal v rokah globoke države kot so to vajeni že desetletja. Podpiram zdravnike, sodnike, kmete,učitelje,uradnike, upokojence, delavce.
ceta69
28. 03. 2024 20.54
-1
sama strokovno izobražena javna uprava prisesana na davkoplačevalski denar...........
ZDA teror
28. 03. 2024 20.08
+10
Najslabša vlada in koalicija v zgodovini države. Kapo dol
Emtisunce
28. 03. 2024 19.46
+1
Vse skupaj je le farsa trenutne NE Vlade in njenega total šalabajza. Mnenje sindikatov je naslednje "Vladni predlog odprave plačnih nesorazmerij v osnovnih plačah nekatera že obstoječa plačna nesorazmerja ne odpravlja, ampak jih celo poglablja. Vlada RS dejansko sploh nima celovitega modela odprave plačnih nesorazmerij v osnovnih plačah s stabilno metodologijo ali vsaj razumnih kriterijev. Posledično zato zaznavamo zgolj interesno grabljenje denarja mimo sistematičnih in usklajenih dogovorov, tako v okviru stebrnih pogajanj kot tudi na centralni ravni."
Minifa
28. 03. 2024 19.45
+1
Najbolj pameten je tako Kučanov zet, šef nepregledne množice šolnikov ki so kar 200, dni na leto na riti doma.
IvanJaJo
28. 03. 2024 19.43
+4
Brez Tince. Pa bo znal komunicirat 🤣
Rudolf Maister
28. 03. 2024 19.41
+5
Jenulima eno srajco ,golobnjak pa en plašček. V glavnem psihijatrija na kvadrat
smuuki
29. 03. 2024 10.45
+3
Zdaj si je kupil še črnega. Napreduje. 😀😀😀😀. Sicer bolj počasi pa vendarle. Nekaj je le dosegel. Uspel se je ostriči in kupiti plašč. Napreden. Koliko let ke potreboval za to? To je pa njegova sposobnost hitrega ukrepanja. Še to. To ni rezultat njegovega razmišljanja. Tako so mu drugi svetovali. Toliko o njegovih kvazi superlativih in vrhunskosti kot je povdarjala Urška. Danes bi zagotovo povedala drugače. 😀😀😀😀
Minifa
28. 03. 2024 19.39
+8
Tole je bolj podobno propadlemu Jugoslovanskemu kongresu Zveze Komunistov Jugoslavije.
ZDENKO 1
28. 03. 2024 19.33
+2
Pol teh sindikalistov nagnat, samo tiste, ki razumejo, da rabimo gospodarski razvoj in da ni več čas za samoupravljanje obdržati v tem svetu. Rabimo sindikate delavcev, da se gleda določenim zmešanim delodajalcem pod prste, ampak ta številčna horda je pa totalno nepotrebna.
Antena
28. 03. 2024 19.30
+6
Ja plešite saj ste ga volili
kiropraktik
28. 03. 2024 19.26
+5
Spet bo samo obljubljal!
PoldeVeliki
28. 03. 2024 19.23
+4
Svobodnjaška stranka gleda samo na svoj žep in, da bo tujcem lepo.
Joakim
28. 03. 2024 19.23
+1
Tistemu ki ni za biti v javnem sektorju svetujem, da gre v privatni sektor.
Minifa
28. 03. 2024 19.04
+9
Vprašanje kdo je večji škodljivec za državo Štrukelj, Golob, Tanja Fajon ali vsi skupaj. ?
peresni
28. 03. 2024 19.10
-4
To je vprašal član največje paradržavne barabinske združbe.
Minifa
28. 03. 2024 19.31
+3
slayer2
28. 03. 2024 19.01
+3
Zakaj sploh imamo minimalno plačo, če se pa praktično večina tega sploh ne drži,sramota,da delavci z 30 let delovne dobe dobivajo dodatek do minimalne plače,zakaj zakonsko tega ne uredite,če delodajalec prikazuje manj kot minimalno plačo,potem bi moral kazensko odgovarjati!!!
smuuki
28. 03. 2024 18.56
+5
Golobci oszajajo vsak dan bolj osamljeni. Počasi se bodo začeli celo pogovarjati. Danes so dobili šolsko lekcijo. V parlamentu ni podlancev sd in levice. Golobci sami. Začetek izoliranosti je nekaj novega za napuha polne golobce
Castrum
28. 03. 2024 18.49
+9
Prvič po letu 1994 ESS ne deluje! ....Golobovanje uničuje Slovenijo!
peresni
28. 03. 2024 19.11
-4
Uničuje tisto malo sivih celic skrajnežev.