Slovenija

'Naši raziskovalci v tišini pripravljajo rešitve, ki bodo olajšale življenje'

Ljubljana, 29. 03. 2024 12.59 | Posodobljeno pred 28 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik vlade Robert Golob je obiskal hematološki oddelek UKC Ljubljana, kjer se je seznanil s tehnologijami, investicijami in napredkom zdravljenja na oddelku. Premierju so, kot je povedal direktor UKC Ljubljana Marko Jug, pokazali tudi prihodnost zdravljenja v ljubljanskem kliničnem centru. "Delamo terapijo prihodnosti, to je celična terapija. Upam, da bo že leta 2025 na voljo vsem," je dejal.

"V UKC Ljubljana sem se prepričal, da večina zdravnikov ni takšnih, seveda pa obstajajo tudi gnila jabolka," je premier Robert Golob ob obisku hematološkega oddelka na UKC Ljubljana odgovoril na vprašanje glede stavke zdravnikov. Meni ne le, da je stavka nepotrebna, temveč da je tudi škodljiva: "Tako za Fides kot za ugled zdravstva."

"Naj se zavejo, zakaj so šli študirat medicino in kaj je pomembno v zdravstvu," je dodal. Ob tem pa znova poudaril, da je tako ljubljanski klinični center kot tudi več drugih zdravstvenih ustanov dokazalo, da delajo za bolnika. 

Prihodnost zdravljenja v UKC Ljubljana

Hematološki oddelek je zdaj prvič v zgodovini Slovenije opremljen s prostori, kjer je možno popolnoma aseptično zdravljenje, je povedal Jug. "Naši raziskovalci in znanstveniki v tišini pripravljajo rešitve, ki nam bodo olajšale življenje. O njih se govori premalo," pa je komentiral Golob.

Po njegovih navedbah se ravno zdaj na teh področjih dela največ in je prav, da se prikaže nasprotje in "razblini vtis, ki nastaja, da sta izključno prepir in stavka Fidesa determinanti v zdravstvu in da vse ostalo stoji". Kot je poudaril, to niti približno ne drži.

Direktor UKC Ljubljana Marko Jug je povedal, da so premierju pokazali, da se stanje celične terapije razvija. Meni, da bo leta 2025 dostopna tudi v Sloveniji.

Golob je ob tem dejal, da bodo poskušali odpraviti administrativne ovire, kar pa ne pomeni kompromisov pri kakovosti in varnosti terapije. Namen sestanka je omogočiti, da bo celična terapija CAR-T v Sloveniji čim prej dostopna, je povedal. Po njegovih podatkih bi bilo to možno najprej do konca letošnjega leta.

UKC Ljubljana
UKC Ljubljana FOTO: Luka Kotnik

Leta 2021 so na UKC Ljubljana prevzeli prvo napravo za celično terapijo, pozneje pa so se investicije povečale. Upajo, da s tem prebivalcem Slovenije ne bo več treba odhajati na zdravljenje v tujino, temveč da bodo napredno terapijo lahko prejeli kar v domači državi. "Poskrbeti moramo, da bodo naši bolniki deležni najboljših tehnik, najboljših metod," je poudaril premier.

Skupaj z Golobom so hematološki oddelek obiskali generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug, predstojnik oddelka Samo Zver, Miroslav Petrovec in Alojz Ihan z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ljubljanske medicinske fakultete, Roman Jerala s Kemijskega inštituta, strokovnjak Matjaž Sever z UKC Ljubljana in skladatelj Drago Ivanuša, ki je zdravljenje s celično terapijo opravil v Nemčiji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (264)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smuuki
01. 04. 2024 19.37
+3
Popljuvani zdravniki tiho delajo skrito očem javnosti brez pompa. Diametralno nasprotno počne vlada. Veliko govori nič narejenega. Od koga imamo več?
pekoči paradižnik
30. 03. 2024 12.10
+0
Prijazna,.... je postala Nori pekoči paradižnik,... samokritika je lepa človeška lastnost, sploh kadar se je posameznik ne zaveda,... ker je marela ali refik.
mr.poper
30. 03. 2024 12.06
-3
Bravo PV veliko uspeha !
24bata
30. 03. 2024 11.29
+0
Jug že zgleda kot kolumbijec tak da bo dnara skoz premalo.
petka5
30. 03. 2024 10.27
+0
Predsednik fidesa in vsi, ki mu sledite - za vzgled si vzemite dr. Sama Zvera in njegovo ekipo! Slednji so zdravniki... vi Fides in stavkači - vi pa niste,vi imate samo bele halje oblečene in jih izkoriščate za lastne interese in cilje. Človek, ki to počne, ni zdravnik. Zdravnik je dr. Samo Zver in njegova ekipa in njemu podobni.... Vi Fides niste zdravniki in nikoli ne boste.
Samo12
30. 03. 2024 09.50
-1
Če ne bi nesposobna sektaška vlada podpisala dvoživk, tako nizko niti ne bi padli, oni pa si lepo delili milijarde iz državnega proračuna. V beli mafiji skupaj z Zavarovalnicami je izginilo najvec milijard! Druge napredne države nimajo dvoživk, pa sistem deluje veliko boljše kot pri nas. Fidez naj ne naklada, kako so plače prenizke, ker v Nemčiji imajo zdravniki manjše plače kot naši, prav tako si ne morejo privoščit 60 dni dopusta. Med Covid tudi niso dobivali 8000€ dodatkov, ker se razume, kaj in kdaj je njihovo delo. Imajo tudi prepoved stavke. Skrajni čas, da se to stanje pri nas spremeni, dvoživke ukine in odklopi iz javnega zdravstva raznovrstne pijavke tako lobiste kot tiste iz privat jaht in rajskih otokov! Tej vladi je narod dal mandat za štiri leta, imaš se dve leti, da uredi, kar do zdaj ni bila nobena vlada sposobna
mayye
30. 03. 2024 09.42
-1
Golob je obisk izkoristil za samopromocijo in boj s Fidesom namesto za podporo napredku znanosti, Jug ni upal nič reči, ker kot travmič nima pojma o čem gre, prof. Zver pa kot Kalimero, ki se upira dejstvu, da mu je bolezen že zdavnaj odvzela zmožnost racionalnega razmišljanja. Nekoč velik profesor je sedaj karikatura.
Samo12
30. 03. 2024 09.59
-1
Vam V kvedru na trs ni bolezen odvzela zmožnost racionalnega razmišljanja, ker ni nic tam zgoraj, s čim bi se dalo racionalno razmišljat
mayye
30. 03. 2024 10.11
-2
Še toliko večja tragedija za dr. Zvera, ki ga morajo pred nespametnimi in nevarnimi načini zdravljenja bolnikov ščititi njegovi sodelavci, ki ne želijo omadeževati njegovih preteklih zaslug.
petka5
30. 03. 2024 10.31
-2
ti @mayye zapri ta tvoja usta nesramna no. kdo je zbiral za cart aparate za zdravljenje bolnikov - dr.Zver in ljudje v času epidemije, enega je donator celo mislim da celega sam kupil - kaj je naredila vlada tvojega ljubljenega vodje... njegova sekretarka Fortejeva je prišla pred kamere , če se ne motim in lapala o pismu o nameri v glavnem vse glede denarja s strani janševe vlade za tak aparat je bilo samo na papirju - denarja zanj nikoli NI DAL... zbrali smo ga za več aparatov donatorji. Sami utihnite vi Janševiki. In da si ne drznete več reči žal besede čez zdravnika s srcem dr. Zvera.
pekoči paradižnik
30. 03. 2024 12.01
-1
petka5,... z navedenim se lahko samo strinjam,... edino janševiki si pa ne zaslužijo velike začetnice, tako je moje mnenje in sam sem pozoren, da jim ne privoščim tega, si ne zaslužijo.
mayye
30. 03. 2024 09.39
-1
Darko32
30. 03. 2024 09.36
+3
Pravilno je da se javno pove kako določene skupine zdravnikov in drugega osebja se trudi za boljši jutri ljudi na področju zdravja. Če gledamo recimo JUG-a pa izkorišča sisitem tako, da javno zdravstvo zlorablja za svojo firmo, da služi za svoj žep in odžira denar tem ljudem, katere sem prej navedel. Žal je teh JUG-ov na desetine in delaj osramoto in zlorabljajo zdravstvo za osebne premoženjske koristi. Zato ni dopustno in ljudje ne smejo dovoliti, da se ti barabini skrivajo za poštenimi zdravniki in sestrami.
ap100
30. 03. 2024 09.31
+1
v obdobju korone bi bil ukrep reorganizacije zdravstva nesmiselen in kontraproduktiven, saj je sistem moral delovati v kriznih razmerah in deloval je odličo- v tem času sem opravil cel kup neurgentnih pregledov v okviru javnega zdravstva naročen točno na minuto, iz državne blagbajne je šlo neposredno le nekaj sto miljonov, ki jih je za časa nove vlade (sedanje) slovenija že dobila povrnjene in jih je loredan nemudoma vrgel v smeti v času ko je bil takoj po oncu korone daleč najbolj primeren za usgtrezno reorganizacijo zdravstva in za sklenitev ustreznega dogovora z zdravniki, spremembo norm ter obračuna nadur, to je današnja nesposobna vlada zamudila zgodbice o 10 mia izgubljenega denarja so nesmislene in kažejo intelektualni nivo bleb -etačev ki ne znajo brati ničesat kaj šel proračuna rs ki je za nazaj objavljen na internetu - lazniva nabijanja v smislu 100 izrerčena laž postane resnica je edina metoda širjenja razdora med slovenci - da potrem še oseba ki je v sloveniji dosegla vse kar je lahko postala misnistrica govori nestrpnosti proti narodi ki jo je sprejel - kam smo padli
Samo12
30. 03. 2024 09.44
-4
Nikamor nismo padli, padli smo na posledicah nesposobnega delovanja sekte v prejšnjih mandatih. Tako udravstvo, kakor upokojenci, kakor korupcija,… zdaj pa se spet pospravlja pogorišče, ki ga je slednja zapustila!
ap100
30. 03. 2024 09.53
+3
roštilj se na polno kuri že skoraj zadnji dve leti piknik traja neprestano, nova vlada katerakoli že bo bo od te ki je očitno psihopiromanska dobila samo pepel
Samo12
30. 03. 2024 10.04
-4
Ne nakladaj, slabše ne more dobiti , kot je ta dobila od sekte.
vednokontra
30. 03. 2024 08.54
+1
Sistem ne deluje in na ta način ne bo deloval. Javno zdravstvo je kombinacija državnih in privatnih klinik, katerim se plačuje storitve preko zavarovalnic in ZSSS. Samo ta model je vzdržen in omogoča razvoj. Vse pravljice, ki jih razni politkomisarji trosite na portalu samo poslabšujejo razmere. REALNOST SI OGLEJTE NA urgenci, situacija kot v Afriških ali Indijskih bolnicah za reveže, kljub izredno prijaznemu in ustrežljivemu zdravstvenem kadru. Ureditev razmer in normativov je glavni pogoj zdravniške stavke, pa saj stavka ves Javni sektor. Vodenje države Ala Jankovi.... pa vodi propad.
Samo12
30. 03. 2024 09.01
-2
Pa si poglej javno zdravstvo v Nemčiji, Avstriji, tudi na Hrvaškem, kjer ni dvoživk in sistem deluje veliko boljše kot pri nas z dvozivkami. Namesto, da se križari na privat jahtah in delile provizije in milijarde pod mizo, bi naj vlagali v javno zdravstvo! Samo pol tisti slabih 10% fidez ne bi imelo milijonov na računih, kakor tudi ne udeleženci križarjen!!!
smuuki
31. 03. 2024 09.53
+1
Dečko ti avstrije in nemčije od blizu videl nisi. Brez komunistične partije so naredili najmočnejšo gospodarsko silo. Pri nas smo v istem času s pomočjo komunistov državo spravili v bankrot. Si opazil razliko v vodenju, si opazil razliko v rezultatu? Ti podpiraš propad pa še kako glasen si. Ustavi konje in dovoli da gremo po poti avstrije in nemčije in ne blodi s tvojimi levaki
kita 1111
30. 03. 2024 08.44
+2
Samo evtanazija nas reši ,vse ostalo so mokre sanje
Samo12
30. 03. 2024 08.43
-3
Se vedno ni odgovora kopriv na moje vprasanje: Vprasanje za pametne koprive, ki zdaj na pol o debatirajo kako rešit zdravstvo? Zakaj niste? Bolnišnice so bile prazne, vse zaprto, denarja ste imeli več dovolj, 10 milijard izginilo. Zakaj niste? Prosim normalen odgovor! Trikrat ste vladali, privatizacijo ste uvedli vi, delili 8000. € dodatkov , zakaj namesto tega niste uredili javnega zdravstva??? Mogoče zato, ker vam je cilj privatizacija skupaj z belo mafijo? Da bo en revez moral vzet hipoteko za eno Operacija kolena? No da slisimo, zakaj pacient ni uredil zdravstva? In kateri davki so se dvignili, številka dokumenta in datum sprejetja! Pa povejte vsaj štiri dobre stqvari, katere je naredila sekta v treh svojih mandatih? Zdravstvo je v razsulu ravno zaradi privatizacije, katera vlada je to podpisala? Minuse veste delit, odgovora pa ni! Zakaj, ker vi nimate rešitev, vi ste glaven sektaški problem!!!
ap100
30. 03. 2024 08.02
+7
danes smo srečni, ker je v ponedeljek praznik vlada cele 3 dni ne bo počela neumnosti
Boris Kavčič
30. 03. 2024 08.32
+5
praviš da več ko je praznikov manj škode dela...
St. Gallen
29. 03. 2024 21.57
+0
nic novega, v Svici ze od l. 2018
ina5785
29. 03. 2024 20.56
+1
Ojoj, Jerala pa hoče biti vsepovsod zraven. . . . . . . . . HVALA dr.ZVERU velikemu človeku in ZDRAVNIKU!!!
Sailer2
29. 03. 2024 18.49
-8
Slovenski doktor, član ''dark sajda'', brez morale, obupen karakter, domišljavi ter podpovprečni pri svojem poklicu, sami velikokrat bolj nezdravi od pacientov, IQ v povprečju nekje 100!!
pekoči paradižnik
29. 03. 2024 18.59
-2
imaš v mislih častnega doktorja iz prištine, vse ostalo štima.
Boris Kavčič
30. 03. 2024 08.33
+0
ja iz Avstralske klinike..uni ja v vaših glavah..
misekmali
29. 03. 2024 18.37
-5
Enostavna rešitev. UKINITI DVOŽIVKE!
c00kies
29. 03. 2024 18.23
+2
Bodo olajšali življenja mnogim. A bodo podarjali brezplačne štrike in stole ali kako 🤭
pekoči paradižnik
29. 03. 2024 18.55
-7
v janšizmu se je dogajalo, da so v DSU zadrževali okužene do bridkega konca, ker jim je pacient prepovedal sprejem v bolnišnico. Sedaj je svoboda,.....
Groucho Marx
29. 03. 2024 18.21
+8
Ko se jim bo kaj zataknilo, bo kuštravec za nasvet povprašal svojo plastično svetovalko.