Slovenija

Levica vlado poziva k priznanju Palestine in uvedbi sankcij proti Izraelu

Ljubljana, 09. 10. 2023 17.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Stranka Levica je na vlado naslovila poslansko pobudo, naj začne postopke za priznanje Palestine kot neodvisne in samostojne države. Poleg tega vladi predlagajo, naj preuči vse možnosti za vzpostavitev sistema nadzora in prepovedi izraelskega blaga, ki prihaja iz okupiranih palestinskih ozemelj. Pa tudi naj aktivno pristopi h kampanji za obsodbo Izraela kot ene največjih kršiteljic mednarodnega prava in kolonialno silo znotraj EU, vključno z uvedbo sankcij proti Izraelu.

V koalicijski Levici so spomnili, da je v soboto palestinsko islamistično gibanje Hamas izvedlo enega največjih napadov na cilje v Izraelu ter prebilo blokade na območju Gaze. 

"Šlo je predvsem za vojaško operacijo, katere cilji so bili nekateri strateški objekti na izraelski strani, simbolično pa tudi za podrtje žičnate ograje, ki zadržuje na zelo omejenem območju palestinsko prebivalstvo," pišejo v poslanski pobudi.

Sledili so številni odzivi zahodnih voditeljev, ki so vsi po vrsti hiteli obsojati "teroristični napad", so narekovanje uporabili v Levici. Nadaljujejo, da so prav tako izražali neomajno solidarnost z Izraelom in spodbujali njegovo pravico do samoobrambe.

K temu stališču se je pridružila tudi slovenska vlada v odzivih predsednika vlade Roberta Goloba in ministrice za zunanje in evropske zadeve Tanje Fajon, ki je "celo izrazila, da je solidarnost z Izraelom neomajna", dogajanje povzemajo v Levici.

"Ob tem opozarjam, da je ob številnih obstreljevanjih ciljev v Gazi s strani Izraela v zadnjih letih naše zunanje ministrstvo vedno previdno pozivalo k prekinitvi ognja in umirjanju razmer, nikoli pa ni bilo sposobno obsoditi okrutnih dejanj izraelskega režima, ki sistematično obstreljuje (predvsem) civilne objekte na območju Gaze, tudi z mednarodno prepovedanimi sredstvi, kot je beli fosfor," v pobudi, ki so jo naslovili Odnos Republike Slovenije do apartheidnega režima države Izrael, v imenu Levice piše vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec.

Matej T. Vatovec
Matej T. Vatovec FOTO: Luka Kotnik

Levica: Za eskalacijo nasilja na palestinskih območjih je kriva izraelska politika

Po njihovih besedah je Gaza največji odprti zapor na planetu, v katerem živita več kot dva milijona Palestincev z omejeno oskrbo z vodo in elektriko ter ostalimi osnovnimi potrebščinami, omejenim gibanjem ter kratenjem drugih osnovnih človekovih pravic in svoboščin. Enako pa velja za ostalo palestinsko prebivalstvo znotraj Izraela, dodajajo.

"Kar številne mednarodne organizacije že dlje časa ugotavljajo, je to, da Izrael že desetletja krši resolucije Združenih narodov, predvsem pa ženevske konvencije. Vse to skupaj s politiko nezakonitega plenjenja ozemlja, prisilnega izseljevanja in priseljevanja naseljencev, postavlja izraelsko državno politiko do Palestincev ob bok tistemu, kar smo pretežni del prejšnjega stoletja opazovali v Južni Afriki: apartheidu. Ta politika se je v zadnjem času še stopnjevala pod vlado, v kateri ključne pozicije v nacionalno-varnostnem aparatu države Izrael zasedajo skrajni desničarji," pišejo.

"In prav ta politika je razlog za eskalacijo nasilja na palestinskih območjih v zadnjih mesecih, ki je pripeljala do Hamasove vojaške operacije Nevihta Al Aksa, na kar je opozoril tudi član kseneta Ofer Cassif," dodajajo.

Kot pravijo, pa so ne glede na vse bilateralni odnosi med EU in Izraelom na najvišji ravni, sklenjeni so trgovinski sporazumi, ki omogočajo trgovanje tudi z izdelki, proizvedenimi ali pridelanimi na palestinskih ozemljih, ki jih je okupiral Izrael, navajajo. "Do uradnih stališč EU in odnosa do Izraela Slovenija ni nikoli znala zavzeti kritične drže in aktivno pristopiti k prvemu koraku reševanja bližnjevzhodnega vprašanja," očitajo.

Prepričani so, da bi moral biti Izrael tarča strogih sankcij

"Kar trdim je, da je prvi korak če si res vsi želimo kratkoročnega miru v regiji da se uradna politika do Izraela spremeni. Kot država, ki izvaja apartheid nad delom svojega prebivalstva, bi moral biti Izrael tarča strogih sankcij, po vzoru drugih držav kršiteljic mednarodnega prava. To je prvi korak, ki bo omogočil vzpostavitev trajnega sobivanja Palestincev in Izraelcev v obliki unitarne države ali dveh držav," poudarja Vatovec.

"Glede na to, da je Slovenija postala nestalna članica Varnostnega sveta OZN s programom, ki si prizadeva predvsem za mirno reševanje sporov in neomajno podporo multilateralizmu in spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava, je njena dolžnost in obveza ravno to, da si začne aktivno prizadevati za mirno rešitev spora med Palestino in Izraelom," je prepričan.

Palestinska zastava
Palestinska zastava FOTO: Bobo

V poslanski pobudi, ki so jo naslovili na predsednico DZ-ja Urško Klakočar Zupančič, vlado pozivajo, naj začne postopke za priznanje Palestine kot neodvisne in samostojne države. Poleg tega vladi predlagajo, naj preuči vse možnosti za vzpostavitev sistema nadzora in prepovedi izraelskega blaga, ki prihaja iz okupiranih palestinskih ozemelj. Pa tudi naj aktivno pristopi h kampanji za obsodbo Izraela kot ene največjih kršiteljic mednarodnega prava in kolonialno silo znotraj EU, vključno z uvedbo sankcij proti državi Izrael.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (300)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez Kovač 1
21. 03. 2024 14.03
-1
Izraelci lahko počnejo kar hočejo ,ker imajo blagoslov Amerov,Rusi tega ne bi smeli ,ker jih zahod ne podpira!
Senzor
21. 03. 2024 11.44
+2
Raje urejate probleme pri nas. V svetu naše pobude ne veljajo nič, smo nepomembni. Politični populizem ne operativne vlade.!!!
Iteb Tona
12. 10. 2023 20.58
+3
🍇Keved🍇🍇,zelo jasno je in tudi dokumentirano, da so v stranki sđs vsi zadrogirani!!!!!!!! Poglej si pesnetek, ki ga je takratni član sđs posnel Čuš!!!!!!!! Seveda le če znaš pogguglat!!!!! Prijetno guglanje ti želim!!!!!!🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
Iteb Tona
12. 10. 2023 20.41
+4
Nekdo od spodaj je napisal da levica koristi komunistične METODE!!!!, V SLOVENIJI JE SAMO ENA KOMUNISTIČNA STRANKA, KI KORISTI KOMUNISTIČNE METODE, NJEN PREDSEDNIK PA JE ZADRGNJEN KOMUNIST!!!!!! LE KDO JE TA IN LE KATERA STRANKA JE TO????!!!!!!!!!???MISLIM, DA 80% SLOVENCEV POZNA ODGOVOR NA MOJI ZASTAVJENI VPRAŠANJI!!!!!!!!!!🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
Armagedon1
11. 10. 2023 18.57
+2
Izraelci bodo vse palestinske teroriste (Hamas) polovili. Izvedli se bo točkovno oz. selektivno čiščenje teroristične organizacije Hamas, njihovega zaledja in podpirnikov. Edino pravilen ristop Izraela, če hoče izrael vzpostaviti trajen mir. V Gazi pa uvesti izraelsko jurisdikcijo in jo očiščeno terorizma priključiti Izraelu, pa bo takoj vzpostavljen trajen mir na tem ozemlju in v tej regiji.
Armagedon1
11. 10. 2023 18.49
+1
Izdajalski Levaki!!!
Iteb Tona
11. 10. 2023 12.59
+5
Duhovnik in pisatelj Franc Saleški Finžgar: »Rajši so sprejeli orožje, obleko in denar od okupatorjev za boj zoper brate Slovence. To je v slovenski zgodovini najbridkejši črni madež, ki ga noben izgovor ne more izbrisati. Razumljivo je trdno krščansko prepričanje, razumljiva kapitalistična usmerjenost, nerazumljiva in po vesoljnem svetu obsojena pa je drznost, da sežeš po orožju smrtnega narodnega sovražnika za boj zoper svoje brate. To je bolečina vseh bolečin.«🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
keved
11. 10. 2023 11.42
+3
V stranki Levica ali so zadrogirani ali pa skrajneži. Vojno je prakvar sprožila Palestina s Hamasom, priklopila se je še Sirija, sledijo ostali. V stranki Levica so tudi toliko neumni, da ne razumejo kaj se lahko vsak čas zgodi tudi v Evropi (vsi uvoženi doktorji se bojo pričakovano začeli tukaj boriti proti Zahodu z njim najboljšim sistemom - terorizmom)
Medo1964
11. 10. 2023 09.45
+2
Palestinci (Muslimanski Arabci) so okupirali judovski prostor, ko so jih Rimljani razsuli okoli leta 50... Naj jih Perzija ( Iran ) vzame nazaj
Litlmen
11. 10. 2023 08.24
+7
Vatovec in njemu podobni naj odidejo v Palestino za podporo in naj tam ostanejo
alicante123
10. 10. 2023 10.44
+9
Ščuvanje in javno poveličevanje terorističnih dejanj - Kazenski zakonik 110. člen. Upam, da bodo pristojne službe ravnale v skladu z zakonom.
smuuki
10. 10. 2023 14.09
+5
Ostalo bo zgolj pri upanju. Sodišča in organi pregona so njihovi. Nasprotno stran bi preganjali do onemoglosti tokrat bodo pozornost namenili drugam. Morda uspešnemu županu Lendave.😀😀😀
Kollerik
10. 10. 2023 15.30
-6
Kje pa vidiš poveličevanje terorističnih dejanj. Imaš ti OŠ? Dvomim... :))
Iteb Tona
10. 10. 2023 09.39
+3
Nekdo je spodaj zapisal, da je potrebno levico nagnat iz parlamenta, ker podpira pobijanje otrok!!!!!!!! Pa ga sprašujem, kaj pa tisti sdsovci, ki ste vBruslju glasovali za vojnega zločinca, ki je pobil 11 (enajst otrok ) ANGELOV!!!! SPRAŠUJEM VAS, KAJ BI VI STORILI, DA JE EDEN OD TEH ENAJSTIH ANGELOV TVOJ OTROK??!!!!!!!????? KAKO BI REAGIRAL!!!!!!!! Hvala za pojasnilo ČEPRAV VEM, DA OD IZDAJALCEV IN PODPORNIKOV VOJNIH ZLOČINCEV ODGOVORA NE BOM NIKOLI DOBIL, KER OD IZDAJALCEV NE SMEŠ NIČ PRIČAKOVAT, KOT SAMO MAŠČEVANJE, sds ovce!!!!!!🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
smuuki
10. 10. 2023 09.22
+7
Ko bo teh 10 posameznikov obiskal mosad bodo pa dobili drisko. Dobro jim kaže na padec skozi okno
lizing
10. 10. 2023 09.07
+9
Lepo,da se sam postaviš na stran podpornikov globalnega terorizma BRAVO ljevica .Pa ,da ne boste mislili,da bo tole ostalo neopaženo ne bo ne bo
smuuki
10. 10. 2023 08.54
+10
To združba je zeelo škodljiva za Slovenijo. Za mišjo dlako so zlezli v parlament zdaj pa drekajo kot da imajo 80% podporo. Veliko preveliko moč imajo glede na njihovo število volilcev. Niti 5% volilnega telesa ne predstavljajo pa vlečejo pogubne poteze za Slovenski narod.
Kollerik
10. 10. 2023 15.18
-3
morda si bolj škodljiv ti in tebi podobni. Kot je omenil že legendarni Đoni Štulić leta 1990, : zdaj bomo 40 let poslušali blejanje ovac....
smuuki
12. 10. 2023 14.11
+2
Kaj pa jaz lahko škodim? Nobenega vzvoda oblasti ni v mojih rokah. Zgolj svoje mnenje izražam. Poslanci,ministri,sekretarji,podsekretarji ti so lahko dobri ali nevarni. Če vas že eno mnenje neskladno z vašim vrže s tira vam res Bog pomagaj
smuuki
12. 10. 2023 14.11
+2
Jimi1
10. 10. 2023 08.43
+12
Mislim da je vsem jasno da se bo s to stranko moral pozabavati MOSAD... Žalost in sramota Slovenije ter onih ki si jih volili...
JApajaDAja
10. 10. 2023 08.42
+9
udobno so se revolucionarni socialistični buržuji namestili v vladne sobane---------
zoran pušenjak
10. 10. 2023 08.37
+14
Z to izjavo Levica prizna, da ji lasten narod ni vreden nič. Oni imajo radi uvožene narode
MucaNeGrize
10. 10. 2023 08.39
-6
nikoli pa ni bilo sposobno obsoditi okrutnih dejanj izraelskega režima, ki sistematično obstreljuje (predvsem) civilne objekte na območju Gaze, tudi z mednarodno prepovedanimi sredstvi, kot je beli fosfor....
MucaNeGrize
10. 10. 2023 08.34
-10
RESPECT levici v tem kontekstu. Tudi če bi bilo priznanje Pakestine včeraj bi bilo to pozno...
smuuki
12. 10. 2023 14.12
+2
A ja. Kaj bi pridobili s tem priznanjem me res zanima.
aple2014
10. 10. 2023 08.34
+15
Levica,če bi polovico toliko interesa pokazala za svojo domovino kot okoli po svetu bi mogoče kakšne rešitve prišle hitreje