Slovenija

Nova zakonodaja za mopede: najbolj razburjajo registracije in čelade

Ljubljana, 08. 09. 2016 08.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Marsikateri kolesar je že doživel neljubo presenečenje, ko je na kolesarski stezi za seboj slišal hrumanje motorja, kmalu zatem pa je mimo njega s precej večjo hitrostjo od predvidene švignil mopedist. Razen hitrosti do zdaj tu ni bilo nič spornega, a obetajo se spremembe ...

Slovenska zakonodaja trenutno ne ločuje med navadnimi kolesi in kolesi z motorjem, ki dosežejo najvišjo konstrukcijsko določeno hitrost 25 km/h (mopedi). To pa pomeni, da se je dovoljeno s slednjimi peljati ne le po kolesarski stezi, ampak tudi po območju za pešce.

Po 1. maju 2017 morajo biti mopedi, katerih trajna nazivna moč pogonskega motorja ne presega 4 kW in konstrukcijsko določena hitrost ne presega 25 km/h, registrirani. (Predlog spremembe zakona o motornih vozilih)

Spremembe zakonov o pravilih cestnega prometa in o motornih vozilih, ki jim je vlada že prikimala, zdaj pa so v parlamentarni obravnavi, bodo takšnemu "sobivanju" naredile konec, koles in mopedov pa nič več ne bomo metali v isti koš. Skupina poslancev SMC s prvopodpisanim Ivanom Zorčičem namreč – poenostavljeno povedano – predlaga jasno ločevanje med električnimi kolesi in mopedi.

Registrske tablice po novem tudi na mopedih?

Za prve sprememb skorajda ne bo, pri drugih pa se jih obeta kar nekaj.  Tako bo, če bo predlog prestal parlamentarno sito, konec voženj brez čelade. Sicer bo dovolj tudi kolesarska, a imeti jo bo moral vsak, tako voznik kot potnik, ne glede na starost. Mopede bodo pregnali z območij za pešce, ne pa tudi s kolesarskih stez.

Prav tako predlagajo obvezno registracijo, ki je ne bo mogoče pridobiti brez dokazil o izvoru in lastništvu vozil, sklenjenega zavarovanja avtomobilske odgovornosti ter tehničnega pregleda. "Na ta način je mogoče zagotoviti večji nadzor nad lastništvom teh vozil, kar vodi v zmanjšanje števila kršiteljev cestno prometnih predpisov, lažjo identifikacijo in izsledljivost prekrškarjev ter zmanjšanje števila kraj," pojasnjujejo v predlogu.

Mopedi ne bodo smeli več voziti po kolesarskih stezah ali conah za pešce.
Mopedi ne bodo smeli več voziti po kolesarskih stezah ali conah za pešce. FOTO: Thinkstock

Spremembe bodo olajšale delo policistom, ki prekrškarje na mopedih, če jih ne dobijo na kraju samem, tudi kasneje težko izsledijo.

Pomisleke, da bo zaradi starosti težko dokazovati izvor mopeda, kar bi otežilo ali popolnoma onemogočilo postopek registracije, so predlagatelji že vnaprej utišali. V takšnih primerih bi bil dovolj nesporen dokaz o lastništvu, kar pomeni, da bi za mopede veljale enake izjeme kot za starodobnike, traktorje in traktorske priklopnike.

Novost pri kolesarjih bo obvezna uporaba čelade ne več do 14., ampak do 18. leta starosti. Za tistega, ki je ne bo imel (oziroma njegove starše), pa predlagajo 120 evrov globe. Enaka kazen je predvidena tudi za vse, ki bi brez čelade sedli na moped.

Samo 25 km/h? Res?

Predlog električno kolo oziroma kolo s pomožnim motorjem definira kot "enosledno ali dvosledno vozilo s pedali, opremljeno s pomožnim električnim motorjem z največjo trajno nazivno močjo 0,25 kW, katerega moč se progresivno zmanjšuje in končno prekine, ko vozilo doseže 25 km/h, ali prej, če voznik preneha poganjati pedala", medtem ko je moped "kolo z motorjem, katerega konstrukcijsko določena hitrost ne presega 25 km/h".

Prav v tej omejitvi se skriva srž težave. Tovarniško nastavljeno blokado hitosti je namreč mogoče sorazmerno preprosto odstraniti, mopedi, ki bi jih glede na prometne predpise skorajda lahko prehitel peš, pa vozijo tudi po 70 in več kilometrov na uro. "Iz omenjenega je mogoče povzeti, da so kolesa z motorjem brez konstrukcijsko vgrajene blokade prej primerljiva z motornimi kolesi kot pa z navadnimi kolesi, s katerimi jih enači na tem področju očitno zastarela zakonodaja," za zapisali predlagatelji zakonodajnih sprememb, ki se jim očitno obeta podpora.

Po vladi, ki je to storila že julija, so jih nedavno podprli tudi na odboru za infrastrukturo. Brez nesoglasij sicer ni šlo. Matej Tonin (NSi) je koaliciji očital, da bodo ljudem samo zagrenili življenje. Poudaril je, da v NSi ne podpirajo registracije tovrstnih vozil, se pa zavzemajo za uvedbo identifikacije vozil. Registraciji nasprotujejo tudi v SDS.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Novelo zakona o pravilih cestnega prometa so sicer prvi predlagali v NSi, ker pa se tudi po mnenju zakonodajno-pravne službe vse materije ne da urediti v enem zakonu, so svoji noveli predlagali v SMC. Da je to še kako aktualna tema, dokazuje tudi vrsta predlogov, ki so jih v zadnjih letih prek portala predlagam.vladi.si posredovali volivci.

Kaj pa čelade?

Mnenja so se kresala tudi glede obvezne uporabe čelad za kolesarje do 18. leta starosti. Seje odbora se je udeležil Bojan Žižek iz Slovenske kolesarske mreže, ki meni, da je uporaba čelade smiselna v primerih rekreativnega ali športnega kolesarjenja. Prav tako v kolesarski mreži podpirajo uporabo čelade pri ranljivejših skupinah, nasprotujejo pa tistim, ki trdijo, da čelada nudi večjo zaščito, kot jo v resnici lahko. Dejal je, da nekateri kolesarji ob uporabi čelade dobijo večji občutek varnosti in posledično vozijo bolj brezbrižno.

Temu je ostro nasprotoval direktor agencije za varnost prometa Igor Velov, ki je poudaril, da je uporaba čelade koristna, ob morebitni nesreči pa so tudi posledice manj hude. Kot je dodal, na pomen čelade iz prve roke opozarjajo tudi tisti, ki na terenu rešujejo življenja.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (420)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Živojka Kozlovi?
22. 09. 2017 18.03
-1
lačna država do 14 leta se taki skuterji ne bi smeli vozit oziroma do plavega kartona jaz sem a kategorijo imela pri 16 letih z bt tomosovim ne pomislijo pa da vsi italijanski ciao in bravo nimajo homologacije in min hitrost je 35 kmh v večini držav registracija zavarovanje se strinjam čelada pa ne po 18 letu če gre kolesar z pomožno baterijo mimo mene ko formula vsak bicikel z 24 brzinami me prehiti pač tajuni odnesli novi tajkuni nabirajo tako to gre 30 miliard pa minusa v državi
Vinko Prosenc
28. 02. 2017 19.32
IMAM PONIEXSPRESS LETNIK 1971, BREZ PAPIRJEU IMAM PA KUPOPRODAJNO POGODBO IN KAKO BOM LAHKO REGISTRIRAL
deathbite
09. 09. 2016 12.33
Če povzamem spodnje komentarje, je čisto vseeno, če se ljudje pobijajo in vlada anarhija v prometu, samo da se ne upošteva vladnih predlogov?!
.::.
09. 09. 2016 09.30
+3
res nimam nič proti, če ima en upokojenec moped do 25 km/h, da gre z njim v trgovino. bolj mi gre na živce mularija brez blokad ko se naganjajo po ulicah, medtem ko bi morali biti v šoli. in marsikateri mestni dilerček ima že pony expressa za "razvoz"
Kukulkan
09. 09. 2016 08.43
+6
Nov sistem za polnenje državne blagajne in Slovenija gre naprej
LAC
09. 09. 2016 08.28
+1
TIPIČNO ZA NAŠE "BISERE"! NAMESTO, DA SE SEDAJ POGOVARJAJO O BLOKADI SLOVENSKE MEJE ONI O ČELADAH!
felix59 drugič
08. 09. 2016 22.59
+21
Pa imajo spet razlog za lupit državljane . 120e brez čelade. Defekti !!!
Franci Luzar
08. 09. 2016 21.46
+5
v Nemciji je voznja brez celade kazniva 70 € v prvo v drugo pa prepoved voznje brez registerskih tablic pa je itak prepovedano tu v Nemciji placas letno odprilike 50 € zavarovanje in vsako , eto od Aprila do Aprika se menjajo barve na Tablicah tako da policaj ze od dalec vidi a je moped prijavljen ali ne in ce ni je kazen in prepoved vkznje.
.jest
08. 09. 2016 21.04
+8
Ja, prejšnji teden sem se peljal od Brezovice proti Podpeči. Na ravnini je pred menoj vozil motorist, ki je imel oznako 25km/h. Za njim sem vozil 70km/h in ga nisem prehitel oziroma sva vozila enako hitro. Šele z višjo hitrostjo sem šel mimo.
Franci Luzar
08. 09. 2016 21.38
-5
Franci Luzar
08. 09. 2016 21.42
+3
hacam se , mislim da je zadnji cas da se tu nekaj naredi! prvo mopedi nimJo kaj iskati na kolesarski stezi! drugo brez celade ampak ne kolesarske pac pa za mopede sploh nebi dovolil voznje in to naj uvedejo takoj! seveda pa zavarovalne Tablice da je moped zavarovan naj postanejo isto tako obvezne! gdo bo pav slucaju nezgode placal skodo?
vzdev
08. 09. 2016 21.50
+9
Fluzar, potem je popolnoma isto stvar potrebno narediiti tudi za kolesarje. Kolesarji lahko vozijo krepko čez 25km/h, pa ne potrebujejo nobenih tablic. Za nošenje čelade se bi pa tako moral čisto vsak sam odločati, če jo bo imel ali ne, saj se gre za svoje življenje, in če nimaš čelade ne ogrožaš nikogar, enako kot s pasom v avtu.
vzdev
08. 09. 2016 21.53
+10
Pa še tako za informacijo. Za kolesa si lahko kupiš električni motor, ki dosega hitrost krepko čez 50 km/h. Zakaj se potem delajo razlike? Samo je res smešna ta naša država. Po eni strani hoče, da ljudje čim bolj puščajo avte doma, po drugi strani, pa hočejo ljudi, ki se sedaj vozijo s temi mopedi, spraviti nazaj v avte.
dugi159
08. 09. 2016 21.55
+2
Vzdev kaj pa ce teces hitrej od 25 na uro? Al pa rolas?
Nakeson
08. 09. 2016 20.56
+3
Je že fajn da se vozila na pogonska goriva registrirajo in zavarujejo.....Kar se pa čelad tiče, pa po moje je varnost apriorij, kulske frizure pa v drugi vrsti......
tali?ni tom
08. 09. 2016 20.48
+6
smc je tako pametna da bi zelo verjetno uvedla v naslednjem mandatu ki ga seveda ne bo doživela števce na porabljen zrak! skratka,ne gre se za varnost ampak je to omogočanje polcajem da majo lažje delo in da nakradejo,seveda legalno z "zakonom" ki je kvazi več denarja! lahko grem stavit da država naslednjih 25 let ne bo doživela! se par večnih in tistih prilepljenih koritnikov preveč trudi da folku poči film!pa se ne gre zaradi čelad,to je pravilno in potrebno ampak kvazi registracij,nekih omejitev ,krajami vozil in vozniških dovoljenj in podobnih for! tudi z predragimi papirji za bajto,precenjeno kanalizacijo,šolo,ddv,uničenimi penzijami,ušive plače skratka,25 let ni blo politika in strokovnjaka ki bi samo pomežiknil za dobrobit in olajšanje življenja slovencem ampak si izmišljajo dnevno nove ovire,kazni in omejitve! a je to svoboda,demokracija?? halo!!!
dugi159
08. 09. 2016 20.40
+4
Registracija celada pa se poznavanje cppja bi moglo bit
igorli
08. 09. 2016 20.41
+1
vzdev
08. 09. 2016 20.46
+15
in enako tudi za kolesarje, ki lahko vozijo krepko čez 25km/h.
dugi159
08. 09. 2016 21.00
+4
BPGC
08. 09. 2016 20.30
-5
Lahko bi imeli tudi ekoloski davek na pse, recimo. V Nemciji imajo.
KardinaIFrancRodeVKristusu2
08. 09. 2016 20.47
+5
...pa ekološki davek na Štajerce in Dolenjce....
KardinaIFrancRodeVKristusu2
08. 09. 2016 20.49
+3
...hodijo na zahod države, vse posvinjajo in delajo samo strošek....
igorli
08. 09. 2016 20.56
-3
Štajerci dolenci in prekmurci smo edini pravi slovenci, vsi ostali ste pa ...
igorli
08. 09. 2016 20.56
+0
Žalost od ljudi. Egoisti in prepotentneži. Fuj.
enrico
08. 09. 2016 21.21
-2
bodi vesel da nas imate, da vsaj nekdo placuje davke☺
Fifi 24
08. 09. 2016 20.06
+20
Povprečen kolesar je hitrejši (nevarnejši) ?? Torej tudi registracija koles in obvezna čelada ?? ali kako?? ......Kako lepo zdolgočaseni birokrati skrbijo zame še malo me bodo dojili na stekleničko ker sam bojda ne znam ....ja tako je to ko razmnožiš birokrate/parazite preko vseh meja jim dolg čas postane morajo nekaj pokazati in potem uvajajo pongrutavščine....
.jest
08. 09. 2016 21.06
+2
Kolesa so že v zgodovini imela registrske tablice.
BPGC
08. 09. 2016 20.05
+2
Edino pravilno, red mora biti.
BPGC
08. 09. 2016 20.35
+3
Zato, ker zagovarjam, da naj imajo mopedisti celade?
hotchilipoper
08. 09. 2016 19.42
+11
Kako nas vlada lepo razdeli,potem se vsi med sabo hebemo,oni pa uživajo-bravo slovenceljni
heello
08. 09. 2016 19.37
+5
Pravilno !!!!!!!!!!!!
Ganc Noi
08. 09. 2016 19.27
+6
zanima me zakaj nebo treba registrirat tudi navadna kolesa z elektro motorjem, ta kolesa isto dosežejo od 25 kmh do 60 kmh+ , vozijo se pa povsod po gorah ,po gozdu, po ulicah in Imajo isti elektro motor kot pa ta elektro skuter ali pa moped ?
heello
08. 09. 2016 19.48
+0
vivaro
08. 09. 2016 19.25
+7
Pametnjakoviči državni,kaj če predpisa li še obvezne varnostne pasove za pešce in kolesarje ????
TRUMPP
08. 09. 2016 19.25
+7
Za ono družino iz MB pa spet ni denarja,....važno je da je denar za one turiste,......
Fifi 24
08. 09. 2016 20.08
+4
za katero družino mogoče tisto ki se množi kot zajci nimajo pa za liter mleka ??
NotMe
08. 09. 2016 21.29
+4
Dokler je bil ata živ ni bilo težav. Sam je potegnil hišo do strehe in še ena plača jim je kapnila.