Slovenija

Gorenjski policisti odkrili voznika, ki je imel na vozilu 17 let stare pnevmatike

Ljubljana, 10. 11. 2016 06.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na Darsu opozarjajo, da bo v petek del Slovenije zajel sneg, zato morajo vozniki svoja vozila opremiti z obvezno zimsko opremo še pred uradnim začetkom zimske službe. Največ snega naj bi padlo v vzhodni Sloveniji, na Dolenjskem, pa tudi na območju od Celja do Trojan. Gorenjski policisti pa so že preverjali, kako so vozila pripravljena na zimo. Preverili so več kot 170 vozil.

Na Darsu opozarjajo, da bo v petek del Slovenije zajel sneg, zato morajo vozniki svoja vozila opremiti z obvezno zimsko opremo še pred uradnim začetkom zimske službe. 

"Ker je jutri pričakovati prvo snežno akcijo na naših avtocestah, voznike še posebej opozarjamo, naj se na pot s svojimi vozili odpravijo le z obvezno zimsko opremo," so zapisali na Darsu.

Kot so dodali, največ snega po trenutnih napovedih Agencije za okolje (Arso) lahko pričakujemo na območju vzhodne Slovenije v času od 15. ure dalje do polnoči. Zapadlo naj bi okoli 15 cm snega. "Predvidevamo, da bo potrebno tudi pluženje na območju od Celja do Trojan, kjer bo po trenutnih napovedi v času od 12. do 18. ure zapadlo od pet do 10 centimetrov snega," opozarjajo na Darsu. Podobne razmere bodo tudi na Dolenjskem.

Avto
Avto FOTO: Thinkstock

Gorenjski policisti odkrili voznika, ki je imel na vozilu 17 let stare pnevmatike

Gorenjski policisti so skupaj z vulkanizerji in tehničnimi pregledniki v naseljih po celotni Gorenjski in na avtocesti preverjali, kako so vozila pripravljena na zimo. Preverili so več kot 170 vozil, so sporočili s PU Kranj, nepravilnosti in pomanjkljivosti pa so odkrili pri manjšem deležu vozil.

S čim so bile povezane pomanjkljivosti:   

- napačnimi optičnimi nastavitvami podvozja vozila, kar je povzročilo neenakomerno izrabo pnevmatik;   

- neustrezno globino profila pnevmatik;   

- v enem primeru so bile pnevmatike, ki jih je voznik menjal sam, nameščene napačno;   

-  na vozilih so bile nameščene izrabljene pnevmatike;   

-  v nekaj primerih so bile pnevmatike stare okoli 10 let, najstarejše pa kar 17 let;   

-  v obvezni opremi – pri uporabi letnih pnevmatik – ni bilo verig ali verigam enakovrednih pripomočkov.

Policisti so voznike na nepravilnosti danes zgolj opozarjali, uradna meja, ko morajo biti vozila opremljena z zimsko opremo, je 15, november. Oziroma ko nastopijo zimske razmere.

Kot razlagajo policisti, zimske pnevmatike omogočajo boljše odstranjevanje vode in brozge izpod koles kot letne pnevmatike, to pa zagotavlja večjo stabilnost vozila v snegu in ledu. Vsaka pnevmatika mora imeti najmanj 3 mm globine profila, vse štiri morajo biti enake velikosti, vrste in zgradbe, na posameznih oseh pa tudi enakih profilov. 

Zavorna pot letne pnevmatike je lahko v zimskih razmerah dvakrat daljša od zavorne poti zimske pnevmatike, zato je uporaba pnevmatik v zimskih razmerah nujna.

Priporočljivo je, da zimske pnevmatike niso starejše od štirih let. In kakšne so sankcije?   

- Policist lahko iz prometa izloči vozilo, ki nima predpisane opreme, ali je na vozilu sneg, led, so stekla vozila ali vzvratna ogledala umazana ipd.   

-  Za varno vožnjo mora biti vozilo tehnično brezhibno, oprema pa popolna.   

- Posebne omejitve v prometu v zimskih razmerah veljajo za tovorni promet.   

- Vzdrževalcem ceste je treba omogočiti čiščenje vozišča.   

- Neupoštevanje predpisov se lahko kaznuje z globo (nekateri prekrški):      

a) 40 evrov, če voznik pozimi ali v zimskih razmerah motornega ali priklopnega vozila ni opremil s predpisano zimsko opremo;      

b) 500 evrov in 5 kazenskih točk, če se vozilo, ki nima predpisane zimske opreme, pa bi jo moralo imeti, ali je v prometu, ko ne bi smelo biti, ustavi na cesti in ovira promet;

c) 200 evrov, če je na vozilu sneg, led, voda ali druge snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila ali bi se lahko raztresale ali razlivale;      

d) 300 evrov, če voznik pozimi ali v zimskih razmerah ne upošteva prometne signalizacije, ki označuje zimske razmere, zaradi katerih je prepovedan ali omejen promet na določenem delu ceste;     

e) 400 evrov, če voznik v prometu uporablja vozilo, ki ne izpolnjuje zahtev glede pnevmatik (globina profila, izraba, poškodbe ipd.).

Dars: Pozimi pripravljeni in pravočasno na pot

V času sneženja in zimskih razmer se na pot odpravite samo s predpisano zimsko opremo, upoštevajte prometno signalizacijo, ostanite strpni in vožnjo prilagodite razmeram na cesti, opozarjajo na Darsu. Vozniki naj ne prehitevajo plužnih skupin, saj lahko s tem ogrozijo svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu. "Računajte, da bo potovanje trajalo dlje, zato se na pot odpravite prej kot po navadi," še poudarjajo na Darsu.

Za prevoznost in varnost avtocestnega sistema bo v letošnji zimski sezoni skrbelo približno 450 Darsovih delavcev in 270 vozil. Za preprečevanje poledice imajo pripravljene približno 80.000 ton soli ter približno 3.000.000 litrov kalcijevega klorida. "Sama zaloga v skladiščih in silosih je pred vsakim pričetkom zimske sezone približno 17.000 ton in okrog 500.000 litrov kloridov," so pojasnili na Darsu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (252)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mauzahecmauzares
11. 11. 2016 17.27
Morana7
11. 11. 2016 17.12
+0
Te dni berem tele vaše o tem kako so gume lahko stare xy let in še vedno super oh in sploh...in se ne strinjam niti pod razno. Sama sem bila na poligonu varne vožnje 2x enkrat kot veleva zakon, drugič pa o obliki darilnega bona in je bila zadeva sledeča, prvič z avtom z novimi gumami, kjer sem vse vaje normalno opravila tudi pri najtežji me ni zavrtelo, leto kasneje, ko sem menjala avto in še nisem zamenjala gum, ki jih je imel gor, ker so imele profil še ok in tudi prestare še niso bile (skoraj 4 leta)...no s tem je bilo pa kot na drsališču. Gume so pomembne, vaše življenje pa še bolj. Zdaj če imate minimalca in avto katerega gum si ne morete privoščit, nekaj ne štima pri vaši osebni kalkulaciji. Kot zadnje pa bi izpostavila še to, da slabe gume povzročajo zdrse in s tem nesreče in zastoje. Res ne bi vklopili razuma in se zadevi izognili? Tako ste besni, ko čakate v zastojih ni pa vam jasno, da ste del problema, če se vozite naokoli z zlizanimi starimi gumami, češ saj so ok.
Squares
11. 11. 2016 17.00
+4
Z minimalno plačo res ne moremo imeti vse taboljše ne dajte si že gospodje financ to že enkrat dopovedati.
Morana7
11. 11. 2016 17.17
+1
Z minimalno plačo sem vozila en star avto za katerega nove gume sem dobila za 120€.....240-300€ na 4 leta je to res tako ogromno? Mislim, da ne glede na to, da so ob prometni nesreči finančne posledice mnogo večje, da o fizičnih ne govorimo pri čemer tudi nastane ogromno stroškov (bolnišnično zdravljenje, rehabilitacija, adaptacija stanovanja, nakup invalidskega vozička). Skratka ne splača se zafrkavat.
brabusednet
11. 11. 2016 15.19
+2
Naj še malo ceste pregledajo in državo kaznujejo,da si uničujemo avtomobile.Velik del cest je slabših od makadama.Tam se pelješ počasneje po asfaltu pa hitreje in tresk v luknjo,da te zabije v plafon.
flojdi
11. 11. 2016 13.29
+0
. nekako mi manjka podatek , koliko nesreč je v 17ih letih ta tip imel. / in rahlo se ob tem spominjam na to , da Nekoč (še) niso Delali stvari za enxno uporabo ; kot jih zdaj
Ramzess
11. 11. 2016 11.38
-1
Kako sploh ugotovijo starost nekih pnevmatik? Tudi če niso redno na avtomobilu.
Vogtar Ogt
11. 11. 2016 12.13
+1
Jao... na vsaki gumi je odtisnjen teden in leto proizvodnje.
Shark51
11. 11. 2016 11.20
+5
Bu...tlni plače nam dajte boljše pol bomo pa nove gume kupoval
gangsterist
11. 11. 2016 11.00
+3
me zanima s kakšnimi gumami se vozijo policaji
Ramzess
11. 11. 2016 11.39
+1
Vprašaj tiste, ki so jih povozili, če najdeš katerega med preživelimi.
jesenvoyo
11. 11. 2016 10.45
+5
Ne skrbet za tiste ki imajo manj denarja, imajo velikokrat zelo dobre gume in obratno, veliko denarja na kupu, gume pa za zjokat. Glede zakona pa, ali hočemo zakon, ki bo točno predpisal še dovoljeno starost gum, tudi avtomobila, oblek ki jih nosimo, ja vse vezano na še uporabnost je seveda vezano tudi na drugo plat medalje, ki pa je vezana možnost, da si to ljudje lahko privoščijo. Vem da bi nekaterim ustrezal tudi zakon za rok uporabnosti žene ali moža, ali tukaj je podobno kot pri gumah, da ni vse kar je staro tudi popolnoma zanič in neuporabno. Da se vrnem prvi temi, sprejemljivo je, če imamo recimo manj ustrezne zimske gume pač temu nekoliko prilagodimo vožnjo avta, ne rinemo na cesto, ko so razmere še za novo opremo težke, ne spravljamo se v velike klance, ne pretiravamo s hitrostjo itd, smo pozorni in večkrat gume kontroliramo vizualno in merimo tlak, itd. Vedet je treba da tudi tista dva ali tri milimetra profila ne bosta izpipala vragu rep, če slučajno že manjkata na gumi, bolj je nerodno če manjka v glavi.
kleinek
10. 11. 2016 22.43
+10
Res je dragi komentatorji, nikjer v zakonodaji ni starostne omejitve pnevmatik. Res pa je tudi, da z leti pnevmatika zgublja svojo struktuto tako da je novejsa sigurno boljsa kot starejsa (ce izvzamemo znamke).. Vsi tisti, ki pa se vozite z pnevmatikami starimi 10let in več pa upam, da se vsaj počasi vozite. Lp
wolfterier
11. 11. 2016 10.20
-1
Če guma ni zelo izpostavljena soncu,je lahko stara 20 let,samo da ima še profil,pa je še uporabna.Še posebno Mišelinka,pa to...
kleinek
13. 11. 2016 12.33
Ja ne mi rečt da nekdo pravilno skladišči gumo 10 ali več let in jo potem uporablja?
buco1993
10. 11. 2016 21.50
+1
so what ce so stare 17 let? gospodu policistu, in enako izobrazenemu novinarju prilagam izpis iz zakonodaje: 3. člen (1) Kanali dezena pnevmatik, ki štejejo v zimsko opremo, morajo biti globoki najmanj 3 mm. (2) Zimske pnevmatike so tiste pnevmatike, ki imajo na boku proizvajalčevo oznako »M+S« ali »M.S« ali »M&S«. (3) Zimske pnevmatike so lahko tudi nižjega hitrostnega razreda (največ za dva hitrostna razreda), kot je najnižji predpisani s strani proizvajalca vozila za dovoljene pnevmatike vozila. (4) V Republiki Sloveniji v cestnem prometu ni dovoljeno uporabljati pnevmatik z žeblji.
buco1993
10. 11. 2016 21.52
-2
Hugh_Mungus
10. 11. 2016 22.32
+5
Saj si izgleda brihten... pobrskaj malo zakaj je lahko stara pnevmatika nevarna (čeprav žal legalna)
enakostzavse
11. 11. 2016 09.09
+0
buco, kje pa piše da so kaznovali tega voznika s starimi gumami ? Piše pa, da če zaradi neprimernih pnevmatik, narediš zastoj, plačaš kazen.
Ramzess
11. 11. 2016 11.41
-2
Pnevmatike z žeblji, ... na poledenelih cestah bi se bolje obnesle.
Eitipatapa
10. 11. 2016 21.47
+10
Kdor nima denarja, se lahko vozi tudi z novimi pnevmatikami cenovnega ranga 42 eur/kos, ni pogoj, da mora imeti tiste za 90 eur/kos. Tako, da ni izgovora, da bi kdo vozil prestare pnevmatike. Kdor pa nima denarja in vozi avto za katerega so najcenejše pnevmatike 150 eur/kos, je pa tako ali tako čez les. Sicer pa avto je velik strošek, tega se je potrebno zavedati. V tujini in veliko bolj stoječih državah kot Slovenija, se, zato nimajo vsi avtomobilov. Res pa, da imajo tudi veliko boljšo infrastrukturo in javen promet. Pa smo spet tam kaj je pri nas šlo zelo narobe.
buco1993
10. 11. 2016 21.53
+10
bolse 10 let stare goodyear ali sava gume z 5mm profila, kot pa nove kitajske za 40€
travc
10. 11. 2016 20.58
+7
Človek je pač varčen in se malo vozi.
Hugh_Mungus
10. 11. 2016 22.33
-1
xyxyxyxyxyxyxy
10. 11. 2016 20.41
+15
v katerem zakonu piše koliko so lahko stare gume? Gumarski lobi že straši, policija pa jih podpira.
Dinho8O
10. 11. 2016 20.47
-6
audiirs4
10. 11. 2016 21.43
+2
Jaz mam 10 let stare in so kot nove (niso plastične)
TaDoma?
10. 11. 2016 22.15
+2
wolfterier
11. 11. 2016 10.26
+2
Kdaj si pa ti izgubil svojo strukturo,Dinho,a prodajaš gume...
tali?ni tom
10. 11. 2016 20.22
+8
tiste pike bi jaz nekomu na želo! bebkoti , se spomnijo vse finte da lupjo narod kjer se da!
Borut Stari
10. 11. 2016 20.16
+10
Za starejše pnevmatike 10 in več let ni po zakonu zagrožena kazen, Važen tio, zimska letna, celoletna, globina profila in da je brez poškodb,Toliko kretenizma kot sem tu prebral pa še ne.
?asjeza
10. 11. 2016 21.04
+5
vi pa glavno da pijete biro........druge pustite na miru naj se vozijo z bilo kateriimi gumami
srecnii
10. 11. 2016 19.44
-6
Najbolj pomembno je, kak voznik je ne pa gume. Nove gume kupujejo samo nesposobno vozniki, ki jih v nepravem trenutku rešijo pred nesrečo, ker bum*arji ne znajo prilagodit vožnjo razmeram na cesti.
Hugh_Mungus
10. 11. 2016 22.35
+1
ti si tiste vrtljive z nakupovalnih vozičkov gor montiraj, ker si tak profi
haaaahahahaha
10. 11. 2016 19.40
+6
17 let, hahaha , kolk let je bil pa kamijon parkiran v garazi ,.Nemogoce da profil na gumu zdrzi 17 let , ce vsak dan drkas s po 4+ ton tovora
buco1993
10. 11. 2016 21.54
+2
wolfterier
11. 11. 2016 10.29
+2
Niso bile na kamionu.Moj sosed je imel 20 let starega Kadeta in še originalne gume-mišelinke.Vozil je previdno in avto je bil garažiran,pa to !
duhccc
10. 11. 2016 19.06
+3
zimska guma ni vazna kok je stara ce je sneg pa ce ma dosti profila bl je uprasanje na mrzlem asfaltu k je pretrda k zabremzas pa sem drsi... tut traktor nima zimskih gum pa gre po snegu k tank pa neglede kok so stare sam da majo profil tko da ...
signalist
10. 11. 2016 19.01
+16
17 let stare pnevmatike. A je to kaznivo? Ne bi vedel. Nisem nikjer zasledil.
290ktober
10. 11. 2016 19.07
+19
podporniki bogatašev 24 h spet žalijo reveže
Franci Luzar
10. 11. 2016 19.11
-3
mogoce ni kaznivo je pa zivljensko nevarno, razen ce ti je vse eno gdaj bos prisel na drugi svet.
duhccc
10. 11. 2016 19.11
+1
ne ni kaznivo sam porblem je ker nekateri to mislijo sej je lahko 3leta stara guma lahko slabsa k je pregreta pa pomoznosti se nepravilno skladiscena obstaja pa tudi tekocina ki prmezases gumo in guma postane spet mehka sicer za enkrat na volo samo v ameriki
?asjeza
10. 11. 2016 19.15
+6
ČE VOZIŠ PO PAMETI LOHK IMAŠ TUDI 100 LET STARE GUME GOR PREVERJENO NA TRAKTORJU ŠTORETU
Uporabnik215111
10. 11. 2016 19.48
+2
S traktorjem ne voziš 80 ali več km na uro....