Slovenija

Posredovali gradivo o pobojih pri Borlu

Ljubljana, 30. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V uradu generalne državne tožilke Zdenke Cerar so potrdili, da jih je v začetku tedna hrvaški generalni državni tožilec zaprosil za informacije in dokumentacijo glede množičnih pobojev hrvaških državljanov na slovenskem ozemlju ob koncu druge svetovne vojne, s katero razpolaga slovensko tožilstvo.

Vojna hudodelstva: Po koncu druge svetovne vojne so v Sloveniji pripadniki partizanskih enot izvajali množične izvensodne poboje svojih vojaških in političnih nasprotnikov, med žrtvami so bili tudi civilisti
Vojna hudodelstva: Po koncu druge svetovne vojne so v Sloveniji pripadniki partizanskih enot izvajali množične izvensodne poboje svojih vojaških in političnih nasprotnikov, med žrtvami so bili tudi civilisti FOTO:

O pobojih je pred kratkim za hrvaški tisk spregovoril nekdanji funkcionar komunistične vojaške policije - OZNA za mariborsko območje Zdenko Zavadlav. Na vprašanje o tem, ali zaradi njegovih izjav v tisku v uradu generalne državne tožilke razmišljajo tudi o kazenskem pregonu zoper Zdenka Zavadlava, so v uradu generalne državne tožilke pojasnili, da "bo pristojno tožilstvo proučilo možnost, da ponovno predlaga preiskovalnemu sodniku njegovo zaslišanje".

Kot je znano, je namreč Zavadlav po odkritju množičnega grobišča pri gradu Borl pri Ptuju, v katerem naj bi bile pokopane žrtve povojnih pobojev, za hrvaški tisk spregovoril o povojnih dogodkih. Med drugim je izjavil, da so pri Borlu pokopani Hrvati, ki so jih maja 1945 pobili pripadniki 3. armade jugoslovanske vojske. Po njegovih navedbah naj bi šlo za hrvaške državljane, pripadnike ustašev, domobrance in tudi civiliste, ki so jih zavezniške enote iz avstrijskega Pliberka vrnile v Jugoslavijo.

Na človeške kosti je na travniku naletel najemnik zemljišča, šlo pa naj bi za grobišče z več tisoč trupli. Pripadniki slovenske Ozne in Knoja so ubijali ujete slovenske domobrance, Hrvate pa so izročali 3. armadi, ki jih je prav tako usmrtila, je o povojnih dogodkih povedal nekdanji pripadnik Ozne Zdenko Zavadlav.

V zvezi z grobiščem pri gradu Borl, ki so ga odkrili v prvi polovici maja, pa v uradu generalne državne tožilke pojasnjujejo, da glede tega poteka policijska preiskava, ki jo usmerja vodja ptujskega okrožnega državnega tožilstva Peter Čibej. "Policisti so doslej izprašali nekatere priče in preiskali teren z opremo, ki zaznava kovine. Specialist mariborske bolnišnice pa je potrdil, da gre za ostanke človeških trupel."

V uradu so med drugim pojasnili, da so bili nekateri deli gradiva že posredovani hrvaškemu državnemu tožilcu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1