Slovenija

Predsednica DZ o kandidaturi na evropskih volitvah, referendumih in Palestini

Ljubljana, 04. 04. 2024 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
219

"Komisarka Vera Jourova uživa močno podporo predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen," je Bruselj namenil prvaku stranke SDS Janezu Janši in evroposlancu Milanu Zveru, ki sta komisarko pozvala k odstopu. V največji opozicijski stranki so namreč prepričani, da se je komisarka marca lani, ko se je sestala s predsednikom Ustavnega sodišča Matejem Accetom, vmešavala v notranje in ustavnopravne zadeve Republike Slovenije. In kaj o tem meni predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki se je tudi sama lani sestala z evropsko komisarko? In kaj pravi o ugibanjih, ali bo kandidirala na prihajajočih evropskih volitvah?

"Upam, da mi tokrat o tem ne bo treba govoriti, še enkrat. Ne štejem več, kolikokrat so me to vprašali," je na vprašanje, ali šteje, kolikokrat je v javnosti že zavrnila možnost, da bi kandidirala za evropsko poslanko, v oddaji 24UR ZVEČER odvrnila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Glede zadnje novice, da je soglasje h kandidaturi umaknil tudi evroposlanec iz vrst stranke Gibanje Svoboda Klemen Grošelj, pa pravi, da spoštuje odločitev vsakogar. "Vsak odloča sam zase in vsak lahko zgolj pojasni svoje razloge, tako kot jih tudi jaz lahko le zase," je dejala.

Kako pa komentira očitke stranke SDS, da se evropska komisarka Vera Jourova vpleta v notranje in ustavnopravne zadeve Republike Slovenije? Ob obisku Jourove v Sloveniji marca lani je namreč Klakočar Zupančičeva z njo govorila tudi o vladavini prava, neodvisnost medijev, zaščiti človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter tudi stanju na javni radioteleviziji. "Prvak SDS se smeši s takšnimi izjavami," je bila kritična predsednica DZ.

Vera Jourova
Vera Jourova FOTO: AP

"Komisarka je prišla v Slovenijo, da bi se pogovarjala o navedenih temah, to je res. Vsi pa vemo, kakšno je bilo takrat stanje na RTV, ko je bil zakon na ustavnem sodišču," je dodala, a ob tem poudarila, da sodniki o zadevah, ki na ustavnem sodišču niso pravnomočno zaključene, ne govorijo. "Verjamem, da se je predsednik ustavnega sodišča tega držal, prav tako pa tudi komisarka Jourova."

Ob tem je spomnila, da Evropska komisija vsako leto poda oceno o stanju vladavine prava v državah, tudi v Sloveniji. Na podlagi tega pa daje tudi priporočila. "Komisarka je seveda želela vedeti, ali je Slovenija na tem področju napredovala," je dejala v večerni oddaji.

In kako komentira poziv k odstopu komisarke? "Janez Janša se tovrstnih pozivov k odstopu vedno loteva pred volitvami. Gre torej za manever, s katerim želi odvračati pozornost," je še komentirala.

Kateri referendumi so mogoči in kateri ne?

Kaj pa referendumi? Na mizi je devet predlogov za posvetovalni referendum. Kateri so mogoči in kateri ne? "O enem predlogu smo že odločili in ga zavrnili gre za predlagani referendum glede energetskega zakona," je odgovorila. Meni tudi, da so trije predlagani referendumi neustavni. O njih ter o drugih bo državni zbor še odločal.

Urška Klakočar Zupančič
Urška Klakočar Zupančič FOTO: Damjan Žibert

"Zagotovo bomo odločali o nekaterih vprašanjih, ki so širšega pomena za državljanke in državljane in za katere je pomembno, da se o njih izrečejo ljudje," je dejala. Sama med slednje uvršča vprašanja o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o uporabi konoplje v medicinske namene ter o uvedbi preferenčnega glasu pri volitvah v državni zbor.

Prvak stranke SDS pa medtem pravi, da bi bil referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja neustaven. Klakočar Zupančičeva pravi, da morajo počakati, da o tem odloči ustavno sodišče. 

Ne ve še, ali bodo referendumi potekali sočasno z evropskimi volitvami ali bo za to določen poseben referendumski dan. "Zagotovo pa bomo na referendume šli."

'Ne govorimo več o obrambi. Govorimo o sistematičnem pobijanju civilistov'

Spregovorila pa je tudi o vojni, ki divja na Bližnjem vzhodu ter besedah španskega premierja Pedra Sancheza, ki je dejal, da bodo neodvisnost Palestine priznali do julija. Kot je dejala, bi si želela, da bi se Slovenija pridružila skupini držav, ki bo Palestino priznale kot suvereno in neodvisno državo.

"Stanje, kakršno je danes, je resnično postalo nevzdržno in mednarodna skupnost mora ukrepati bolj učinkovito. Obsoditi mora napade, ki se dogajajo na civilno prebivalstvo. Dogaja se, da morijo otroke, za kar ni nobenega opravičila. Če do zdaj nismo odprli oči, je zdaj čas, da jih odpremo zelo široko," je dejala. 

Ob tem je dodala, da je treba ostro obsoditi tudi napade Hamasa na Izrael, zahtevati izpustitev talcev ter ob tem zavzemati stališče, da ima vsaka država pravico, da se brani: "Vendar pa tukaj seveda ne govorimo več o obrambi. Govorimo o sistematičnem pobijanju civilistov in to celo v trenutkih, ko ti čakajo na hrano. To je nesprejemljivo, svet tega ne sme več gledati."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (219)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smuuki
05. 04. 2024 11.25
+6
Ta češpov kompot bo treba nadomestiti z malo bolj konkretno vsebino. To ni vse skupaj nič. Tekmujejo med seboj katera bo lepša, bolj vpadljiva potem se pa neha. Ko gre zares postanejo užaljene, maščevalne od vsega tega pa nič. Mi pa vidno propadamo. Koga pa zanima ta kurji boj? 😀😀😃😃😃
St. Gallen
18. 04. 2024 17.52
List.
04. 04. 2024 21.55
+10
Ta ženska ni ok.
pekoči paradižnik
04. 04. 2024 21.43
-19
velika večina Slovencev je srečna, ker se je znebila pacienta na oblasti,... in to je nekaj, kar se ne da izmeriti z denarjem, to je neprecenljivo.
St. Gallen
18. 04. 2024 17.52
+1
pekoči paradižnik
04. 04. 2024 21.37
-20
Dokler je alternativa to, kar nam ponuja pacient, se bo Golob prej naveličal biti predsednik vlade, kot pa bo izgubil volitve.
pekoči paradižnik
04. 04. 2024 21.37
-20
janšizem je pač v paniki zaradi prve vlade, ki si je zastavila in uresničuje delovanje za dobro ljudstva. Hočejo jih zaustaviti na vsak način, preden narod ugotovi dokončno pravo bleferstvo in populizem janševcev….
pekoči paradižnik
04. 04. 2024 21.36
-19
Že trideset let gledamo enega in istega lopovskega politika, zapornika, komunista, udbovca, ... stanje je še dobro, glede na vse njegove aktivnosti. Počasi je tega dovolj.
pekoči paradižnik
04. 04. 2024 21.35
-19
samo takrat, ko vlada Janez Janša, oblast pretepa in z vodnimi topovi šprica svoje državljane. To se je zgodilo v času druge Janševe vlade leta 2013, nato pa zopet v času tretje Janševe vlade 2020–2022.
pekoči paradižnik
04. 04. 2024 21.35
-19
Dokler ne bodo vsi nekdanji člani partije, zveze komunistov in sodelavci UDBE izločeni iz javnega, družbenega in poslovnega življenja ali v zaporu, toliko časa v tej državi ne bo miru, normalnih razmer za življenje, napredka in objektivnega vrednotenja zgodovinskih dejstev. pri tem imam v mislih predvsem sodelavca udbe z imenom Sava.
Kostorog
04. 04. 2024 20.58
-18
Zanimivo kako čreda sds ovc bleje in meketa na forumu in tolče po Urški, bruseljsko zaušnico arestantu jajotu in koštrun Zveru pa so kar spregledali, ja seveda spet se jim godi krivica.
pekoči paradižnik
04. 04. 2024 21.35
-19
janševci so obsedeni s pacientovo nedolžnostjo in s tem, da se mu že trideset let godi krivica. Žrtev je bil: .. ko so ga zaradi preveč skrajnih stališč izključili iz partije.,.... ko ga je Drnovšek zaradi Depale vasi in trgovine z orožjem razrešil s položaja obrambnega ministra,.... ko je padla njegova druga vlada je bil žrtev zlobnih rdečkarjev,.... ko je bil obsojen za različna kriminalna dejanja in žaljivih obtožb je bil žrtev krivosodja,..... janša je ves čas žrtev!
Kostorog
04. 04. 2024 20.42
-17
Če je bil puklavi arestant pv je tudi nick Rudolf Maister lahko astronavt.
ROMELS
04. 04. 2024 20.32
+18
Smo ena najbolj primitivnih pravnih držav na svetu.
pekoči paradižnik
04. 04. 2024 21.34
-18
Janšizem je najnižja intelektualna oblika političnega nasilja nad normalnimi državljani.
Rudolf Maister
04. 04. 2024 20.27
+13
Če je tole lahko predsednica parlamenta, potem je lahko 2x jože astronavt
OvcjiPastir
04. 04. 2024 20.22
-10
Hvala vsem volilkam in volilcem, da ste nam 24.4.22 s svojim glasom za Svobodo pomagali odplakniti janšistično svinjarijo iz vseh vodilnih položajev in s tem vse državljane olajšali težav ter rešili državo pred propadom.
Dark Knight
04. 04. 2024 20.02
+22
Okej, še enkrat: Ustanovo LJ Polje vljudno prosim, da paradižniku (SREBRNIBREG.) ne dovolijo komentirati, če prej ne vzame predpisanih tablet. Hvala.
pekoči paradižnik
04. 04. 2024 19.42
-18
janšizem je vlačuga ruske propagande.
pekoči paradižnik
04. 04. 2024 19.41
-17
sds je diagnoza,... janševec je karakter,.. janšizem ni samo ideologija, ampak je tudi poslovni model, ki se dnevno potrjuje ob razkritjih nepravilnosti pri porabi proračunskih sredstev za financiranje svojih medijev v času janšizma
pekoči paradižnik
04. 04. 2024 19.40
-18
Kaj pa sploh še ostane desnosučnim in janševcem,.... izločeni so iz vseh postopkov kadrovanja, odločanja na splošno, so samo še topovska hrana za medije,.... lahko samo še kričijo in kritizirajo ob asistenci medijev, vpliva nimajo pa nikakršnega,.... Ja, dragi moji,... vse to je posledica volitev, dneva D v Slovenski zgodovini, 24.4.2022, ko se je večini Slovencev posvetilo kam nas pelje janšizem... vlada ima permanentno nalogo odpravljati škodljive posledice janšizma in umikati janševce iz položajev,... za to je dobila mandat in podaljšali ji ga bomo, če ne bo opravila do konca.
pekoči paradižnik
04. 04. 2024 19.40
-16
janševci prebolevajo abstinenčno krizo in odtegnitveni sindrom od oblasti in vladanja, občasno pa tudi že halucinirajo, doživljajo delirije.,
Perivnik
04. 04. 2024 19.28
+20
Res so pravo vprašali. Itak bo trobila v lewaški rog. drugega ne ljubi, kot svoje.
pekoči paradižnik
04. 04. 2024 19.34
-17
koga ljubijo pa janševci?????? pa tudi svoje, ne?? V čem je potem problem.
OvcjiPastir
04. 04. 2024 19.18
-22
Lepo ji kodrci stojijo.