Slovenija

Protest v podporo Palestini: 50 študentov prespalo na fakulteti

Ljubljana, 09. 05. 2024 11.48 | Posodobljeno pred 10 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Študenti, ki so v znak protesta zaradi dogajanja v Gazi zasedli ljubljansko Fakulteto za družbene vede, nadaljujejo protestno akcijo. Okoli 50 študentov je minulo noč prenočilo v predavalnici. Kot pravi predsednik študentskega sveta FDV, bodo vztrajali, vse dokler ne bodo uslišani. Študentje sporočajo, da "nevtralnost v primeru okupacije ne obstaja".

Pod geslom "Nič tišine do svobodne Palestine!" je včeraj na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani potekal protest, ki so se ga udeležili predvsem študenti in študentke in izrazili podporo Palestincem.

Kot so zapisali, so zasedli fakulteto, da bi ljubljansko univerzo pozvali k opredelitvi dogajanja v Gazi, kjer se po njihovem mnenju izvaja genocid. "Zavzemamo se za objektivno pravico do obstoja, samouprave in dostojanstva vseh ljudi in ob tem obsojamo kakršna koli dejanja, katerih namen je uničiti določen narod, njegovo zgodovino in njegove zmožnosti živeti v miru, avtonomno in brez strahu pred izbrisom z obličja planeta."

Predsednik študentskega sveta FDV Jan Vajgl je za 24ur.com pojasnil, da je okoli 50 študentov minulo noč prespalo na fakulteti. Ta trenutek je v prostoru od 50 do 60 študentk in študentov. Noč je minila mirno, brez kakršnih koli incidentov, pravi. 

Dodal je, da so čez noč izoblikovali odzive na sporočila za javnost s strani FDV in UL ter zahteve, naslovljene na obe instituciji. "Nadaljevanje protestne akcije je odvisno od odziva vodstva fakultete na naše zahteve, s katerim se danes srečujemo. Vsekakor vztrajamo, dokler nismo uslišani in naše zahteve niso sprejete."

Slovenska vlada je sicer z današnjim dnem začela postopke za priznanje Palestine kot neodvisne države. Vajgl meni, da je to korak v pravo smer, a je premalo. "Priznanje Palestine zagotovo ne bo ustavilo izraelskega genocida v Gazi, kvečjemu naj se to priznanje uporabi kot odskočno desko za strožje ukrepe zoper kriminalno izraelsko vlado. Uvedba ekonomskih ali političnih sankcij zoper izraelsko vlado bi bil smiseln naslednji korak," je poudaril. 

Študenti so sicer v sklopu včerajšnjega protesta pozvali tudi k prekinitvi institucionalnih vezi z izraelskimi univerzami in podprli študente v drugih državah, ki so v preteklih dneh že zasedli kampuse in univerze. 

"Univerza v Ljubljani še vedno ni prekinila sodelovanja z Izraelsko univerzo Bar Ilan, čeprav smo to od nje zahtevali že več kot mesec dni nazaj na okrogli mizi s Stephanie Westbrook iz gibanja "Boycott, divest and sanction", na Vseslovenskem shodu za svobodno Palestino in prek elektronske pošte," so zapisali pri Listi demokratičnega študentstva, ki se je pridružila študentski zasedbi in dodali, da so izraelske akademske ustanove globoko vpletene v izraelski režim naseljenskega kolonializma in apartheida.

"Fakulteta se skuša izogniti dolžnosti, ki jo vodi izobraževalna ustanova"

Predstavniki študentov so na popoldanski novinarski konferenci znova našteli svoje zahteve. To so "jasna in brezkompromisna obsodba izraelskega genocida nad Palestinci, prenehanje enačenja okupatorja in oboroženega upora, priznanje legitimnosti palestinskega osvobodilnega gibanja, izkazovanje solidarnosti študentskim protestom v podporo Palestini in obsodba nasilja nad protestniki ter javna in aktivna podpora zahtevam študentov".

Fakulteto so obtožili, da se razglaša za apolitično in se s tem skuša izogniti dolžnosti, ki jo nosi kot izobraževalna ustanova. "Nevtralnost v primeru okupacije ne obstaja, pomeni le stopanje na stran okupatorja in slepo ponavljanje prevladujočega diskurza," so sporočili.

Pozdravili so pripravljenost vodstva fakultete na pogovor z njimi, hkrati pa opozorili, da "vodstvo dojema opredelitev fakultete do okupacije in genocida kot stvar dialoga in ne kot nujno predpostavko kredibilne in avtonomne univerze".

Dekan FDV Iztok Prezelj, ki je na novinarski konferenci spregovoril v imenu vodstva fakultete, je situacijo v Gazi označil za nesprejemljivo. Omenil je tudi izvajanje genocidnih dejanj in "jasno nesposobnost mednarodne skupnosti, da bi končala to morijo".

Dejal je, da podpirajo miren in kontinuiran demokratičen protest svojih študentov, ki ga ne nameravajo onemogočati, temveč se zavzemajo za dialog. Dodal je še, da je cilj vodstva oblikovanje možnih skupnih stališč, ob tem pa menil, da se je fakulteta opredelila že v izjavi, ki jo je objavila v sredo po protestni zasedbi.

Izpostavil je, da vodstvo pričakuje odgovor študentov tudi v pisni obliki in predloge, ki bi jih nato v ponedeljek obravnaval senat fakultete, kjer imajo študentje tudi svoje predstavnike. Tako Prezelj kot prodekan Samo Uhan sta poudarila vlogo celotne skupnosti FDV pri oblikovanju enotne skupne izjave v imenu fakultete, kar želijo doseči v naslednjem tednu.

Prezelj je povedal še, da se vodstvo na načelni ravni strinja s študenti glede vrednot in zahtev v zvezi s pomori v Gazi, obstajajo pa manjše razlike v dikciji, ki je na strani študentov ostrejša.