Slovenija

Slovenski raziskovalci odkrili spremembo na proteinu, povezano z demenco

Ljubljana, 09. 05. 2023 14.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mednarodna skupina raziskovalcev iz Slovenije, Nemčije in Nizozemske je odkrila spremembo proteina FUS, ki je udeležen pri zgodnjem razvoju obolenja frontotemporalne demence (FTD). Izsledki raziskave, ki so jih objavili v ugledni znanstveni reviji Brain, omogočajo nov pomemben vpogled v vzroke nastanka FTD in razvoj novih strategij za zdravljenje te bolezni.

Kot so sporočili z Instituta Jožef Stefan, so raziskovalci iz treh držav razvili "specifičen detektor (protitelo) za fosforilirano zadnjo aminokislino proteina FUS in z napredno mikroskopijo razkrili vzorec razporejanja topnega in netopnega proteina FUS v celicah, ki ga z doslej znanimi komercialno dostopnimi detektorji ni bilo možno zaznati." 

Raziskavo so izvedli raziskovalci doc. dr. Helena Motaln in mlada raziskovalka Urša Čerček pod vodstvom prof. dr. Borisa Roglja z Odseka za biotehnologijo Instituta Jožef Stefan in Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani v sodelovanju z raziskovalci iz Nemčije in Nizozemske. Raziskava je financirana s strani ARRS.

Protein FUS v človeških možganih
Protein FUS v človeških možganih FOTO: Institut Jožef Stefan

Postopno odmiranje živčnih celic je vzrok demence in drugih nevrodegenerativnih bolezni. V možganih teh bolnikov prihaja do nenormalnega kopičenja nekaterih proteinov na napačnem mestu v živčnih celicah. Do tega prihaja zaradi prekomerne proizvodnje teh proteinov, kopičenja na napačnem mestu ali pa njihove okrnjene razgradnje in odstranjevanja iz celic. Ravnotežje med sintezo in razgradnjo proteinov je namreč nujno za proteostazo oziroma uravnotežen nivo proteinov in posledično normalno delovanje celic, pojasnjujejo na institutu.

Izguba proteostaze na račun nepravilnega razporejanja različnih proteinov, med drugim tudi proteina FUS, je vzrok mnogih nevrodegenerativnih obolenj. Poleg sprememb v sintezi in razgradnji proteina FUS, njegovo nepravilno kopičenje v živčnih celicah lahko povzročijo tudi njegove mutacije ali pa modifikacije, do katerih pride šele po njegovi sintezi. Ena izmed njih je fosforilacija, kjer vezava fosfata na nekatere aminokisline, lahko močno vpliva na delovanje proteinov, dodajajo.

"Že v preteklosti smo v laboratoriju na Institutu Jožef Stefan pokazali, da fosforilacija zadnje aminokisline tirozina v proteinu FUS onemogoča pravilno razporejanje tega proteina v jedro živčnih celic. S tem pospeši njegovo nepravilno kopičenje izven jedra v citoplazmi in odrastkih živčnih celic, kjer zaradi povišane koncentracije protein FUS prične agregirati in tvoriti netopne toksične vključke, ki povzročijo smrt celic. Ob množici raziskav mutacij proteina FUS so bile modifikacije in mehanizmi nemutiranega proteina FUS, ki povzročajo tvorbo toksičnih agregatov FUS, in smrt živčnih celic pri frontotemporalni demenci (FTD) slabo raziskani."

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

devlon
09. 05. 2023 16.15
-1
Saj se jasno vidi na sliki..
Angelina145
09. 05. 2023 15.57
+2