Slovenija

Končan nadzor socialne inšpekcije ob smrti sedemmesečnega dojenčka

Murska Sobota, 03. 04. 2024 16.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sredi februarja so z reševalnim vozilom v urgentni center Murska Sobota prepeljali sedemmesečnega dojenčka, ki je klub oživljanju umrl. Po več kot mesecu dni je socialna inšpekcija končala nadzor nad delom pomurskega centra za socialno delo. Ugotovili so, da CSD Pomurje pri družini ni prepoznal nobenih elementov nasilja ali zanemarjanja otrok, zaradi katerih bi moral CSD s pomočjo sodišča ukrepati. Je pa CSD družino obravnaval zaradi nerednega šolanja otrok.

Otroka je reševalna ekipa že med vožnjo do bolnišnice oživljala, postopek reanimacije so nadaljevali še v urgentnem centru. Po eni uri so ugotovili njegovo smrt. Otrok je bil ob prihodu v bolnišnico neodziven, ni dihal in je bil brez utripa. O nosečnosti ženske in rojstvu otroka v Zdravstvenem domu Murska Sobota sicer niso bili obveščeni, saj starši uradne prijave niso oddali. Center za socialno delo Pomurje je družino spremljal, nad delom centra je po smrti dojenčka socialna inšpekcija odredila nadzor.

Vzrok smrti dojenčka še ni znan, saj ni jasno, kaj je pokazala sodna obdukcija.
Vzrok smrti dojenčka še ni znan, saj ni jasno, kaj je pokazala sodna obdukcija. FOTO: Luka Kotnik

Po približno mesecu in pol je socialna inšpekcija za N1 potrdila, da so pregledali dokumentacijo omenjenega CSD. Ugotovili so, da je center družino začel obravnavati septembra lani zaradi bivalnih razmer in nerednega šolanja otrok. Kot je pojasnila direktorica Sandra Babič, so starši s socialnimi delavci sodelovali, bivalne razmere so se izboljšale, otroci pa so začeli redno obiskovati šolo. 

Inšpektor je ugotovil, da v dokumentaciji centra ni informacij, ki bi utemeljevale poseg CSD v izvajanje starševske skrbi, torej v začetek priprave predloga sodišču za ukrep za varstvo otrokovih koristi, poroča N1. 

Prav tako je inšpektorat ocenil, da je šola o učnih težavah in težavah s prisotnostjo otrok nemudoma obvestila CSD, ki je nato s šolo zgledno sodeloval. Starši so se nato ustrezno odzvali na usmeritve CSD, v družini pa niso prepoznali nobenih elementov nasilja ali zanemarjanja otrok, zaradi katerih bi moral CSD s pomočjo sodišča ukrepati.

Policijska uprava Murska Sobota pa, kot so navedli za STA, v konkretni zadevi v predkazenskem postopku zbira obvestila in dokaze zaradi suma storitve kaznivega dejanja iz poglavja kaznivih dejanj zoper življenje in telo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou