Slovenija

'Pravica do stavke je očitno prevladala nad pravico do življenja'

Ljubljana, 23. 04. 2024 16.46 | Posodobljeno pred 10 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, N.V., Tjaša Dugulin
Komentarji
169

Kakšne bodo dolgoročne posledice zdravniške stavke in kdo bo zanje odgovarjal? Čeprav v zdravstvenih domovih in bolnišnicah opravijo vse nujne storitve, je pacientov, ki jim odpovedujejo nenujne preglede in posege, vse več. Brez operacije kile je januarja ostal tudi voznik tovornjaka, nato pa doživel tako hude zaplete, da je bilo njegovo življenje ogroženo. V Zvezi organizacij pacientov pa pozivajo, da je čas za velike korake v zdravstvu in zahtevajo spremembe zakonodaje, ki bi izboljšala raven oskrbe bolnikov in delovanje zdravstvenega sistema.

Januarja dogovorjena operacija kile v eni od slovenskih bolnišnic je zaradi stavke odpadla, pripoveduje voznik tovornjaka, ki je nato marca, na službeni poti v Nemčijo, doživel nepredstavljivo. "Kar naenkrat mi je počilo, zadeva je postala grozljiva za videti in za občutiti. Takoj so me operirali in zdravnica je rekla, da so bile notranje krvavitve."

Po okrevanju je moral stroške vrnitve v Slovenijo kriti sam, soodgovornosti za njegov primer pa ni prevzel nihče. "Ne bi se odločil za to, da posredujem to zgodbo javnosti, ampak ker sem iz groba vrnjen, sem rekel, da je treba narediti red. Ker to dejansko, kaj zdaj meni pomeni? Daljše okrevanje, odsotnost od delovnega okolja. Kaj imam od tega? Znižan dohodek."

Pravica do stavke je očitno prevladala nad pravico do življenja, ugotavljajo v Zvezi organizacij pacientov. "In v konkurenci več ustavnih pravic menimo, da bi ta pravica morala prevladati in da se tak način stavke enostavno ne bi smel zgoditi," je dejal podpredsednik Zveze organizacij pacientov Slovenije, Franci Gerbec.

In medtem ko vlada že tedne ob takšnih in drugačnih stiskah bolnikov trka na vest zdravnikov, češ naj se zavedajo svojega poslanstva, ti pa vračajo žogico, da je za razmere kriva prav ignorantska politika, rešitve spora še ni blizu. Po neuspeli mediaciji naj bi se pogajanja nadaljevala pojutrišnjem.

"Predlog spremembe zakona žal čaka v predalih ministrstva"

Gerbec je spomnil na nastajajoči predlog zakona o kakovosti v zdravstvu, izhodišča zanj je vlada že sprejela in naj bi drugače uredil organizacijo dela na področju kakovosti in varnosti. Kot pomembno je izpostavil predvideno ustanovitev nove javne agencije za kakovost, ki bi, kot razume, opravljala tudi nadzore nad morebitnimi napakami v zdravstvu in o njih poročala. Tisti, ki so napako naredili, namreč težko nadzorujejo sami sebe, zato je ključno, da preiskavo dogodka izvedejo neodvisni državni organi, je ocenil. "Poudarek je zlasti na tem, da se iz napak učimo in zato je prijavljanje napak izjemnega pomena," je še pojasnil Gerbec.

Podpredsednik Zveze organizacij pacientov Slovenije Franci Gerbec
Podpredsednik Zveze organizacij pacientov Slovenije Franci Gerbec FOTO: Bobo

Spregovorili so tudi o načrtovani prenovi zakona o zdravstveni dejavnosti. Po besedah predsednika odbora za varnost pacientov in kakovost v zdravstvu pri ZOPS Tomaža Schare se mora prenova osredotočati na to, kako urediti delovanje celotnega sistema, da bo ta učinkovitejši, boljši, bolj varen, finančno učinkovitejši in samoučeč. To bo omogočilo, da se napake, ki privedejo do tragedij, ne ponavljajo, je prepričan.

Gerbec je prav tako opozoril na predlog spremembe zakona o pacientovih pravicah, ki so ga novembra pripravili v združenju, a po njihovih navedbah zdaj "žal čaka v predalih ministrstva". V organizaciji s predlogom poskušajo doseči uzakonitev pravice do zdravljenja v razumnem roku. Vsako prekoračenje je po njegovih navedbah treba preprečiti tako, da bi lahko pacient po okvirno 60 dneh čakanja z naročilnico Zavoda za zdravstveno zavarovanje odšel na zdravljenje h kateremukoli zdravniku v Sloveniji ali tudi v tujino.

Pri tem je izpostavil še pomanjkljivosti trenutnih evidenc čakalnih dob. Trenutno so te namreč vodene na podlagi pravilnika o naročanju na zdravstvene storitve, ki ga v teh tednih ministrstvo za zdravje spreminja. Na ZOPS trdijo, da je področje treba urediti, obenem pa je treba preprečiti "številne nepravilnosti", do katerih naj bi prihajalo pri vodenju teh seznamov.

Na novinarski konferenci so spregovorili tudi trije bolniki in svojci, ki so zaradi po njihovi oceni neustreznega odziva zdravstvenega sistema čutili posledice v obliki zapletov pri zdravljenju ali višjih stroškov zdravljenja, v enem primeru pa svojci ocenjujejo, da so zaradi "nedelujočega sistema" ostali brez ljubljene osebe.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (169)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Serenity
26. 04. 2024 19.02
+1
Kaj bi zdravniki/SDS-jevci/Fides sploh se radi????? Vsega imajo prevec. Ampak oni hocejo se vec tudi ce s tem zrtvujejo zivljenja...
mentos12
24. 04. 2024 10.07
-1
Sam že zdavnaj pravim,da bi morala zavarovalnica plačati zdravstveno storitev v zasebnih ustanovah in v tujini.Pa ne po čakanju /60 dni/,ampak največ 30 dni. Iz svojih izkušenj imam občutek,da je plačevanje zdravstvenega zavarovanja,bolj namen za samo zavarovalnico,kot pa meni ki rabim neko zdravstveno storitev. Tu predvsem mislim zato,ker namreč zavarovalnica,ti obljublja in na papirju napiše nek znesek zavarovanja za koristit,v resnici pa tega in v tem znesku ne dobiš.
Mizainstol
24. 04. 2024 09.48
+3
Pocasi bo treba z lisicami po njih, bodo potem sodiscu razlagali pri komu so delali, kaj in zakaj, in kot je nekdo ze izpostavil, kako lahko prejemajo placilo za nedelo!?!
Justiceiscoming81
24. 04. 2024 09.43
+3
Me pa samo zanima, ali so zdravniki še vedno plačani (te ki stavkajo)? V kolikor ne opravljajo dela, se jim odvzame plačilo za NEdelo
Janko90
24. 04. 2024 10.32
Saj delajo, vendar delajo tako, da zagotavljajo zakonski minimum po Zakonu o zdravniški službi. Na podlagi katerega člena bi vi NE plačali delo? Kar predlagate je seveda nezakonito.
Sončica1
24. 04. 2024 09.37
Molite za zdravje
Športnik12
24. 04. 2024 09.26
+1
Kaj če bi še pacienti stavkali?
roten
24. 04. 2024 09.18
+7
Pravijo da bodo dali odpovedi ja končno če ne delajo naj gredo plača in stroški nas zelo stanejo kdo jih bo zaposlil sem menil da imajo tile akademiki visok IQ pa imajo samo visok ego in poRešnost
PerjatiJoker
24. 04. 2024 09.09
-3
Bravo vlada, sam tako naprej. Pokazite, kako nesposobni in arogantni ste. Vedno kadar se omeni to vlado, bi morali pred besedo vlada, nujno pisati anti-Jansa, tako da od zdaj naprej fo vlado imenujte anti-Jansa vlada, ker tocno tako je in ce bi bil dele Jansa gor, bi seveda vso krivdo za nedelujoce zdravstvo pripisali vecinoma samo njemu.
mat8
24. 04. 2024 09.16
+1
glede vlade in stavke požrešnih zdravnikov se ne strinjam, mislm da je vlada izbrala povsem pravo pot. to z janšo nima nobene veze.
smuuki
24. 04. 2024 09.02
+0
Predsednik vlade iz nam neznanih razlogov stavkajoče ignorira. Pravico do stavke imamo vsi. Na voljo imamo dve možnosti. Podpreti stavkajoče zdravnike doseči dogovor in začeti delati. Druga možnost se s tem sprijazniti in vdano trpeti. Če nas premami cona udobja in nič ne storimo da bo bolje potem tudi nimamo pravice kritizirati. Očitno se strinjamo z nedelovanjem zdravstvenega sistema in dajemo podporo Golobu. Tudi prav samo od zdaj dalje nič jamrat. Naj še naprej financira nvo je in špara pri zdravnikih. Obstaja še ena resnica. Nikoli me ne morejo tako malo plačati, da ne bi naredil še manj. Na odloke in zakone smo kot družba postali imuni. Postajajo sami sebi namen
mat8
24. 04. 2024 09.11
+3
zdravniki, sinonim požrešnosti na pa poslanstva pomagati sočloveku
Dusan Kokalj
24. 04. 2024 08.58
+9
Psihopata v arest FIDESovce pa nagnati saj tako in tako ni nobene koristi.
gengsta1234
24. 04. 2024 08.45
+4
Briga njih za ljudi vazn jim denar koda bodo sli v grob znim vazno je zdravje ne denar
Justiceiscoming81
24. 04. 2024 08.41
+15
Prejšnji mesec so odpovedali operacijo otroku moje partnerke in sicver operacijo žrelnice in ušes, in sicer zaradi stavke... So nam rekli da mora tamalček spet v ponovno čakalno vrsto in da je šele na vrsti čez eno leto. Kolikor vem je v tej stavki izvzeto, da se pomoč ne odklanja otrokom in starostnikom. Morali smo preko varuha pacientovih pravic posredovati, da so ga vzeli pod nujno. Vsakega takega zdravnika, ki odklanaja tako delo na podlagi stavke, bi mu morali vzeti zdravniško licenco, ker z tem neposredno ogroža življenje najšibkejšim v družbi, kar je posledično tudi kaznivo dejanje. VSI zdravniki so se pred sprejetjem zaposlitve zaobljubili da bodo varovali življenja...
PerjatiJoker
24. 04. 2024 09.10
-4
Kar vladi se zahvali, so ravno tako krivi kot dohtarji v tem primeru.
Renolt
24. 04. 2024 20.53
luna.3
24. 04. 2024 08.32
+7
Sploh več ne vedo, kaj je delo. Plačani naj bodo zdravniki in ostalo zdravstveno osebje, ki kljub stavki dela, ostali stavkajoči pa niso upravičeno do osebnih dohodkov. Ni jim mar za nič, samo za svoje žepe. Kako bi se počutili, če bi oni potrebovali pomoč pa je ne bi dobili, ker bi zdravniki stavkali, pa vse to se jim lahko kar hitro naredi. Naj se jim prekine delovno razmerje, ker to ne bo konca, saj jim vse to lenarjenje zelo ustreza. Hipokrat se obrača v grobu, sicer pa jim je vseeno. Kje imajo zavest, srčnost, zdrav razum...vse vrednote so izničene. Zelo veliko je ljudi, ki životarijo, pa so verjetno srečnejši kot tisti, ki imajo kupe denarja, jim ga ni nikoli dovolj, taki so pa v srcih prazni.
PerjatiJoker
24. 04. 2024 09.11
-7
Taksno ke zivljenje pod golobizmom, kar navadi se.
Uporabnik1908615
24. 04. 2024 08.10
-5
EDINI KRIVEC ZDRAVNIŠKE STAVKE IN STISKE PACIENTOV JE POKVARJENA LEVIČARSKA POLITIKA, ki svojih obljub in podpisanih sporazumov ne uresniči, iz zdravnikov in zdravstva se norčuje ter vsiljuje svoje preživete rešilne modele komunističnega zdravstva, ki se nikjer v svetu še niso obnesli, namesto da bi se zgledovali po uspešnih modelih urejenega zdravstva v drugih urejenih državah EU, kjer ne poznajo čakalnih dob in ni problem dostopnost do zdravnikov, če so ti zdravniki svobodni in samostojni in med njimi vlada zdrava konkurenca, tako kot to velja v gospodarstvu
Posteni
24. 04. 2024 08.27
-2
No noooo.. zdej ga pa biksas.. bod mal realen.. javno zdravstvo unicuje desnica z adhoc resitvami s svojimi sateliti .. najmocnejsi aketrji so seveda zdravniki in vse njihove organizacije.. komu drugemu pa ta model najbolj ustreza kot njim ??
Fedor Anton Umek
24. 04. 2024 08.09
+0
Preveč je pravic in pre malo dolžnosti.Zdravje ni javna dobrina temveč dolžnost vsakega posameznika da se redno vzdržuje
ticapas
23. 04. 2024 21.59
+2
Samo da si je Holob operiral kilo, za sebevzna lepo poskbeti.
AllSeeingEyeEU
23. 04. 2024 21.59
+13
To da zaradi nezadovoljstva s plačami zdravnikov, kirurgov in podobnih, trpijo pacijenti, ki redno plačujejo osnovno in dodatno zavarovanje, in vas obiščejo takrat ko vas res nujno rabijo, vi pa jih ignorirate, ali pa jemljete z levo roko je anravnost absurd, in kršenje zdravniške zaprisege. Ko bo nek pacijent umru zaradi vašega površnega dela, boste odgovarjali vsi vpleteni, in stavko kot razlog za malomarno delo ne boste mogli navajati. To osebo, ki bo izgubila življenje ali pa po nepotrebnem trpela več in dlje kot bi sicer bilo potrebno, boste do svoje smrti nosili na vesti. Premislite, kas s svojo stavko zares dosegate, in kdo zaradi vaše stavke resnično trpi. Definitivno ne tisti, zaradi katerih sploh stavkate.
Fedor Anton Umek
24. 04. 2024 08.11
+4
Ne plačujejo temveč jim preprosto odtegnejo od plače ali dohodka.In tonogo premalo v skoraj večini primerov
Jožajoža
23. 04. 2024 21.59
+6
ZLO smo premagali 41,91 se je ZLO vrnilo,potem smo ga spet premagali 2008 in 2012 in dokončno 2022.ZLO v sloveniji ne sme več na oblast
Uporabnik1908615
24. 04. 2024 08.12
+1
le ičarsko zlo je trenutno na oblasti in trpljenja ljudi bo takoj konec, ko bo nastopila 4. uspešna vlada JJ v koaliciji drugih desnih normalnih strank
PerjatiJoker
24. 04. 2024 09.12
-1
Najvecje ZLO ste ravno levaki in balkanci. Strup in gorje vsake drzave.
Perovskia
23. 04. 2024 21.58
+4
Odgovarja nas mastnolasec ker ni naredil nic
Perovskia
23. 04. 2024 21.59
+7
231koak
23. 04. 2024 21.58
+9
Jaz plačujem redno ZZZS. Koga lahko tožim?
anjerd
24. 04. 2024 08.10
+3
s takim sodstvo kot ga imamo, ne boš nič dosegel