Slovenija

Temeljni kamen za novo urgenco

Ljubljana, 24. 07. 2007 13.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Minister za zdravje in generalna direktorica ljubljanskega Univerzitetnega kliničnega centra sta položila temeljni kamen za novo urgenco.

Minister za zdravje meni, da stopamo na evropska tla.
Minister za zdravje meni, da stopamo na evropska tla. FOTO: POP TV

"Današnji začetek gradnje severnega prizidka kliničnega centra bo omogočil, da bo v Ljubljani urgenca zaživela na najmodernejši način," je ob položitvi povedal minister za zdravje Andrej Bručan. Dodal je še, da z začetkom zidave objekta Diagnostično-terapevtske službe (DTS) tudi v hospitalni urgenci stopajo na evropska tla, na evropski nivo, ki pa je v strokovnem smislu že ves čas dosežen: "Gre samo še za tisto, da temu strokovnemu delu nudimo takšne pogoje dela, kakršne zahtevajo bolniki, " je dejal in dodal, da bodo s tem tudi bolnikom omogočeni boljši stiki z zdravstvenim osebjem.

Darinka Miklavčič pa je poudarila, da je danes izjemno pomemben dan za bolnike. Ti bodo namreč imeli možnost oskrbe v novih sodobnih prostorih. Zraven pa je opozorila, da samo novi prostori, nova oprema in povečanje kapacitet, ne bo dovolj za izpolnjevanje najsodobnejše oskrbe.

Polaganje temeljnega kamna.
Polaganje temeljnega kamna. FOTO: POP TV

Položitev temeljnega kamna predstavlja obveznost tako za klinični center kot tudi za investitorje in izvajalce, da se spoštujejo vsi, s pogodbo dogovorjeni roki.

Nova urgenca do konca leta 2009

Ljubljanski univerzitetni klinični center bo predvidoma konec leta 2009 dočakal novo urgenco: do konca leta 2008 naj bi zgradili prizidek k obstoječi urgenci, v letu 2009 pa naj bi obnovili še sedanje prostore urgence. Tako bi lahko konec leta 2009 na enem mestu zaživele vse urgentne službe, med drugim nujna medicinska pomoč, pediatrična in ginekološka urgenca in druge.

Temeljni kamen za urgenco
Temeljni kamen za urgenco FOTO: POP TV

V kasnejših fazah, ki naj bi se v celoti zaključile leta 2011, bodo svoje mesto in nove prostore dobili še: center internistične intenzivne medicine, kardiovaskularna intenzivna terapija, center intenzivne terapije, vsem skupne službe (laboratoriji, sterilizacija, lekarna in kuhinja), v zadnjih fazah projekta pa bo UKC dobil tudi heliport.

Celoten projekt so na ministrstvu ocenili na 95,2 milijona evrov. Planirani znesek bo po mnenju ministrstva treba za vse faze do leta 2011 ustrezno povečati z novimi dodatnimi finančnimi sredstvi, a denar za prvo fazo je že zagotovljen.

Novi prostori DTS bodo še enkrat večji od sedanjih. Celoten prizidek bo imel sedem nadstropij, celotna površina pritličja, kjer bo urgenca, pa bo obsegala 6170 kvadratnih metrov. Objekt bo stal ob Bohoričevi ulici, kjer se gradi tudi nova Pediatrična klinika, in bo med drugim povezan tudi s to stavbo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jantal@mail386.com
25. 07. 2007 19.47
To je že lepo. Ne vem pa zakaj je delo dobil spet SCT, ko so že do sedaj delali slabo. Nekaj tu ful smrdi. Bi se uprašu kje je Kosova komisija ? Sej jes nebi taki firmi nikol več zaupu. Res sramota kak zapravlajo naš denar. Je pa tud res da bi lahk staro obnovil in še kje drugje v državi kej nardil. Počas bo vse v v usran Lublan kot učasih v Beogradu. Ja pravi centralizem se gre ta naša vlada. Zgleda da bomo vsi ostali Slovenci ki živimo izven Lublane kr pocrkal počas.
Tonček Balonček
24. 07. 2007 21.36
Na kakšno obvoznico neki, saj so tam tudi zastoji! Sploh pa vidim, da si tukaj nekateri ne predstavljao kaj urgenca sploh je! Če je treba nekaj zašiti in dati v gips ali sprati želodec je to seveda vse lahko v nekem hangarju na obvoznici, kot bencinska črpalka ali kakšna tiskarna. Če pa pripeljejo težke bolnike, politravne itd., gre pa itak na ustrezno kliniko, ga ne operira travnmatolog ampak npr. nevrokirurg, plastik, torakalni ali kak drug specialist, ki ne dela na urgenci ampak je dežurni na oddelku. Enako velja za reanimacijo in intenzivno terapijo itd.itd. Zakaj vsi o vsem toliko vemo. Res pa je, da je tav trauma zdaj smešno postavljena, streha pred vhodom je tako nizka, da visoki kombiji-rešilci sploh ne morejo do vhoda, helikopter pristaja več kot 500 m stran, ker na KC-ju ne more itd.
mirjana.ck@siol.net
24. 07. 2007 18.27
Bručan si je verjetno nadel čelado, da mu temeljni kamen slučajno v glavo ne bi zletu..., saj vemo,...ena mu ne gre prav na tem šihtu..:) Odkar pa imamo Bručana, smo dobili tudi spassionirnega tomija:))
Uros Lajevec
24. 07. 2007 17.36
Ej ljudje, pozabte politiko! Mene zanima koliko ljudi umre vsak teden, ker se mora resilec prebijati skozi prometno guzvo po Zaloski, mimo Kolodvora, ali po drugih mestnih ulicah (imena ceste, te ulice ne zasluzijo)! Lepo vas prosim! Postavite urgenco nekam ob obvoznico, kamor bo resilec prisel brez problema, ne pa v center mesta. Res bo morala gospoda, ki ima pred imenom dr. hoditi v sluzbo na obrobje mesta in ne v CENTER, ampak eno zivljenje, ki bi ga s tem resili je vredno veliko vec, kot vsako postavljanje doktorjev, ki se hvalijo, da so v sluzbi v CENTRU GLAVNEGA MESTA DRZAVE
gadni@email.si
24. 07. 2007 17.13
tomi.passion - Vaauuu nabava tako kvalitetnih miz v takšnem času. Tega je sposoben le Bručan. Prav on s svojo sposobnostjo je davkoplačevalcem privarčeval obilo denarja, ko je plačal za svetovanje za polaganje kablov v PK le četrt miljona Eur. Pa še to mu ne bi uspelo, če ne bi poznal kolega iz stranke SDS D. Zavrla, ki mu je napol zastonj svetoval.
kandazar@gmail.com
24. 07. 2007 17.12
Pa ne da je zdraven že spet Ivan Zidar in njegov SCT.
kriss714@amis.net
24. 07. 2007 16.44
Mu kar paše tista čelada. Škoda, ker je položil samo temeljni kamen in ne še vseh ostalih.
tomi.passion@gmail.com
24. 07. 2007 16.34
zaprec. Očitno ti sodiš v isto kategorijo, saj kot kaže slediš prav vsem člankom in najinim komentarjem.
zaprec@yahoo.com
24. 07. 2007 16.16
Victoriosus, tomi.passion pa kaj vidva v življenju ne počneta nič drugega kot pišeta komentarje? Pri vsakem članku sta zraven
tomi.passion@gmail.com
24. 07. 2007 15.20
gadni. Govori kar hočeš, a od kar je Bručan minister imamo operacijske mize, onkološki, pediatrično in urgenca se bo začela graditi. Kaj smo pa imeli prej, ko je bil Keber? Od afer, ki pa jih je skušal Keber podtakniti Bručanu pa je ostalo bore malo oz. nič, saj so se razblinile kot milni mehurček, kar so tudi bile.
gadni@email.si
24. 07. 2007 15.12
Bručan si že mane roke. Koliko mu bo kapnilo v žep? Kdo vse bo svetoval? itd...
victoriosus
24. 07. 2007 15.01
Juhuuuuuuu, končno!!!!!!!! Hej, kaj, zdaj smo UNIVERZITETNI Klinc? Lepo to, se veselim novih prostorov :)
yanker007@gmail.com
24. 07. 2007 14.47
Me zanima kakšen bo strošek raznih svetovanj za polaganje kablov?