Slovenija

Tveganja pri varovanju tožilke, Poklukar odredil izredni nadzor

Ljubljana, 22. 03. 2024 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Notranjevarnostni postopek, ki ga je policija uvedla zaradi preveritve določenih okoliščin pri izvajanju varovanja ene od varovanih oseb, je pokazal na določena tveganja in neskladna ravnanja izvajalcev. Čeprav na policiji konkretnega postopka niso razkrili, ker zaradi varnosti ne razkrivajo podatkov o osebah, ki jih varuje policija, Večer poroča, da gre za primer varovanja tožilke, ki specializirano državno tožilstvo (SDT) zastopa v najhujših primerih organiziranega kriminala in kriminalnih združb in je bila deležna resnih groženj. Policija sicer nadaljuje z varovanjem osebe.

Ker generalni direktor policije Senad Jusić po pisanju časnika po ugotovljenih domnevnih nepravilnostih naj ne bi ukrepal zoper vodstvo Centra za varovanje in zaščito (CVZ), je tožilka na to opozorila notranjega ministra Boštjana Poklukarja. Slednji je 28. februarja direktoratu za policijo in druge varnostne naloge naročil, da opravi izredni nadzor nad delom centra in vodstvom policije, nadzor pa po poročanju časnika še ni končan.

Na SDT so za Večer povedali, da z ugotovitvami nadzora niso seznanjeni, "bo pa tožilka sama prek svojega pooblaščenca kot prijaviteljica nepravilnosti zahtevala vpogled v poročilo".

Na SDT so časniku potrdili tudi, da poteka proces odpovedi varovanju tožilke. Za to se je odločila tožilka sama, potem ko ji je vodstvo Centra za varovanje in zaščito po opravljeni službeni poti v tujini pred nekaj dnevi zamenjalo celotno ekipo varnostnikov, ki so jo ves čas zelo korektno in strokovno varovali. Nadomestili naj bi jih z manj izkušenimi.

Tožilka bo sicer po pisanju Večera uporabila tudi vsa pravna sredstva zoper vodilne v Centru za varovanje in zaščito, podala naj bi kazenske ovadbe, morda tudi odškodninske tožbe.

Policija (splošna)
Policija (splošna) FOTO: Luka Kotnik

Policija še naprej varuje ogroženo osebo

Policija pa še naprej izvaja ukrepe za zagotavljanje varnosti ogroženi osebi, so sporočili. "Varovanje ogrožene osebe, ki je bilo odrejeno s strani generalnega direktorja policije in ki obsega nabor različnih ukrepov, se ni prenehalo, saj za to niso izpolnjeni pogoji."

 Določenim osebam varovanje po tej uredbi avtomatično pripada zaradi funkcije, za druge osebe pa ga na podlagi ocene ogroženosti lahko odredi tudi generalni direktor policije.

Zaradi preverjanja določenih okoliščin pri izvajanju varovanja osebe je vodstvo Policije uvedlo notranjevarnostni postopek. Ta je pokazal določena tveganja in neskladna ravnanja izvajalcev. "Ta so bila take narave, da so terjala sprejem ustreznih ukrepov za odpravo tveganj. V policiji imamo namreč vzpostavljen sistem notranjevarnostnih postopkov s katerimi vedno preverimo podatke, zbrana obvestila, prijave ali zaznave odklonskega pojava ali ravnanja ali tveganj, ki vplivajo na delo policije ali varnost uslužbencev policije." Na podlagi ugotovitev postopka policija nato izvede ukrepe za odpravo tveganj. 

Dodali so, da bodo nadaljevali dialog z delodajalcem ogrožene osebe. 

V Policiji ponavljajo, da ne razkrivamo podatkov o osebah, ki jih varuje policija, izvajajo pa ukrepe za zagotavljanje njihove varnosti. "Razkrivanje podatkov o ukrepih policije bi namreč lahko resno vplivalo na varnost tako varovanih oseb, kot varnost njihovih bližnjih, uslužbencev policije ali oseb, ki sodelujejo s policijo, prav tako pa bi lahko vplivalo na učinkovitost taktike in metod dela policije pri varovanju varovanih oseb," so zapisali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smuuki
25. 03. 2024 11.21
+1
Kader po načelu moralno politično neoporečen hodi v službo in po plačo. Inkasantsvo še zmorejo potem pa tema
Jožajoža
22. 03. 2024 15.35
+0
ja,tako deluje še janšistični kader,ki je ostal v policiji.tožilka se je že morala zamerit janezu janši, da je dal taka navodila "svojim" v policiji. tožilka janšističnim policajem ne zaupa. pa ,prav ima.
Darko32
22. 03. 2024 15.59
+2
ČAKAJ malo ti si že prešaltal na politično obračunavanje in ne veš kdo in kaj se je dogajalo. Zanimivo je to tvoje obtoževanje. Sočasno pa imamo drugi članek, kjer je POLICAJEM umrl nekdo, katerega so fizično obdelali pa je vse tiho oziroma je prepovedano komentiranje. Res zanimivo je vse skupaj to.
ap100
22. 03. 2024 15.15
+2
zelo zanimivo - različne misli se porajajo
Čudovita
22. 03. 2024 14.41
+1
Poklukar je naredil herojsko dejanje.
roten
22. 03. 2024 13.56
+5
Tole so pravi James Bond-i samo da namesto martinija rukajo sadjevc
alenka.NN
22. 03. 2024 13.26
+6
Pravi policaji so se izobraževali v Tacnu 4 leta....usposobljeni in mentalno na nivoju.....kalo le naj zdaj po 6 mesecih "šnel.kurza" sploh ve, zakaj naj koga lovi, itak ima pa ogromno frendov tam nasproti 🤔😁
Darko32
22. 03. 2024 13.23
+9
Ne razumem zakaj s enekaj daje v javnost in sočasno vidimo, da sploh ne vemo zakaj se gre. NAmreč ni ne imen in članek sam razumem kot resen konflikt interesov. NAmreč POLICAJI varujejo tožilko in potem se čudimo, da en drugemu prikrivajo kriminal, katerega so zagrešili. Žal tako je razumljen navedeni članek.
Roadkill
22. 03. 2024 13.14
+7
Ni panike itak ne bo noben obsojen. Skrb je odveč
PREDSIGNAL69
22. 03. 2024 13.05
+6
Korupcija . . .
2fast4
22. 03. 2024 12.53
-1
Pukli naj sam čuva, kot čuvar rex
kajiith
22. 03. 2024 12.50
+1
nimajo poverilnic na terminalih, ker so tuji lastniki
JApajaDAja
22. 03. 2024 12.47
+12
zakaj tukaj brez imen,na drugih portalih pa navedba vseh "vpletenih" ?!