Slovenija

V Vzajemni razmišljajo o prekinitvi pogodb z zavarovanci

Portorož, 10. 05. 2023 19.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V zdravstvu in socialnem varstvu se bodo razmere še poslabšale, so na finančni konferenci v Portorožu ugotavljali minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in vodilni predstavniki zdravstvenih zavarovalnic. Slednji bolj kot ukinitvi dopolnilnega zavarovanja nasprotujejo zamrznitvi cen. V Vzajemni razmišljajo o prekinitvi pogodb z zavarovanci.

Minister Danijel Bešič Loredan je na konferenci z naslovom Kaj je na obzorju? Normalizacija ali eskalacija? ocenil, da "gotovo ne sledi normalizacija".

Po epidemiji covida-19 se je po ministrovih besedah v Evropi zgodila eskalacija stroškov in pritiskov na zdravstveni sistem, to pa je prizadelo tudi najboljše sisteme: "Klecnili so sistemi v Angliji. Po šivih pokajo sistemi na Švedskem. Bolniki ravno tako kot v Sloveniji čakajo na zdravstvene storitve, dostopnost je bistveno manjša," je zatrdil.

Pri iskanju rešitev je po ministrovih besedah za zdaj znano le, da "nobena država v Evropi in tudi širše ne bo zbrala dovolj denarja za potrebe prebivalstva", zato bo treba poiskati kompromis med različnimi oblikami financiranja.

Zatrdil je, da bodo preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja izpeljali. Poudaril pa je, da gre le za ukinitev dosedanje oblike. Zavarovalnice je pozval, naj napišejo, kako se v prihodnosti vidijo v zdravstvenem sistemu.

Minister je po uvodnem nagovoru odšel na pogajanja s sindikati in se ni udeležil okrogle mize s predstavniki zavarovalnic.

Dopolnilno zavarovanje
Dopolnilno zavarovanje FOTO: Dejstva

Predsednik uprave Vzajemne Aleš Mikeln je dejal, da za spremembo dopolnilnega zavarovanja prosijo že leta, saj je nevzdržno. Nevzdržna pa se mu zdi tudi politična situacija: "Mi smo prišli iz vlade, ki je vladala z ukrepi, v vlado, ki vlada z ukrepi." Omejitev premije dopolnilnega zavarovanja je po njegovih besedah sporočilo zavarovalnicam, da jih nameravajo likvidirati.

"Mi bomo morali prekiniti pogodbe, kar bo pripeljalo do katastrofalne eskalacije," je zagrozil. Pritrdil je moderatorju razprave, uredniku Financ Petru Franklu, da je možnost prekinitev pogodb z zavarovanci zapleteno pravno vprašanje. Dodal pa je, da kot predsednik uprave odgovarja za poslovanje podjetja: "Kdaj odgovarjam? Takrat, ko ne reagiram, ali takrat, ko reagiram?"

"Izpolnjevanje obveznosti do naših zavarovancev je absolutna prioriteta in ne razmišljamo o kakršnih koli prekinitvah," pa je dejal član uprave zavarovalnice Triglav Tadej Čoroli. Sedanje stanje z zamrznjeno premijo je po njegovih besedah nerazumljivo, zato si želi, da bi čim prej prišlo do drugačnega dogovora.

Zamrznitev cene je Mikeln označil za veliko večjo težavo od morebitne ukinitve dopolnilnega zavarovanja. Od zakonodajalca pričakuje, da Vzajemni povrne izpad dohodkov. Še v tem tednu bo Vzajemna na upravnem sodišču vložila pobudo za zadržanje uredbe. "Pravni strokovnjaki pravijo, da ne bomo uspeli, ampak mi moramo izkoristiti vsa pravna sredstva, da nam nekdo ne očita, da tega nismo izkoristili in zato ne more odločati."

"Kar se ta trenutek dela, je največje pospeševanje zasebnega zdravstva v zgodovini Slovenije," je še rekel Mikeln v zvezi z napovedanimi reformami za ohranitev zdravstvenega sistema. Kot je dodal, se boji, da je to tudi namen. V primeru ukinitve tega zavarovanja bo Vzajemna še naprej zdravstvena zavarovalnica, saj ima veliko drugih produktov, je še dejal.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ajdanakolesu
11. 05. 2023 09.40
+7
Jaz sem marca prišla k vam in prekinila pogodbo, a kaj ko jo vi nočete z mano, čeprav mi vaše usluge v Švici ne pomenijo nič. Pa ste mi po večih klicih končno poslali dopis, da moram do 1.8.2023 še plačat obveznosti, ker vam menda to zakon dopušča ! in tako bom še naprej plačevala za vašo meglo.
niktalop
11. 05. 2023 09.00
+6
Pa naj prekinejo pogodbe. Država pa naj ji odvzame dovoljenje za opravljanje zavarovalnih poslov.
George Bailey
10. 05. 2023 21.59
+14
Kdo placa ce zmaga Vzajemna na sodiscu? Ah ja, mi!
zibertmi
10. 05. 2023 21.52
+16
ko ni dobička je konec veselice
Delavec_Slo
10. 05. 2023 21.44
+17
In zato so mogli it v Portorož! dve leti pa vsi otroci na daljavo-pa res denar stran mečemo!
za resnico
10. 05. 2023 20.56
+13
cvilijo grozijo kar naj treba jih je odrezat in pika lagodno so jim padali miljoncki
ivan z Doba
10. 05. 2023 20.11
+11
Končno je konec napajanja zavarovalnic z zdravstvenim denarjem! Vsaj delno.
janez 2
11. 05. 2023 09.21
+2
Ja kdo pa misliš po tvoje, da plačuje zdravstvene storitve po drugih sistemih v svetu??? Vedno bodo zavarovalnice tiste, katere bodo vpete v to plačevanje ....pol pa, al je to Amerika, al pa Vietnam....
ajdanakolesu
11. 05. 2023 09.42
+3
dodatno zdravstveno zavarovanje je veljavno samo na področju Slovenije in nič več kot to ! oni ti ne plačajo računa...od nikoder!