Slovenija

Ne pozabite na zimsko opremo

Ljubljana, 07. 11. 2016 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

S 15. novembrom je na vozilih potrebna zimska oprema. Ta je obvezna tudi pred tem datumom, če se sneg oprijemlje vozišča ali je le-to poledenelo. Kazni za kršitelje se gibljejo od 40 pa vse do 500 evrov, če je zaradi prekrška promet onemogočen.

Bliža se 15. november, ko bo jeklenim konjičkom potrebno nadeti zimsko opremo. Ker je sneg večkrat dokazal, da se ne drži koledarja, nikar ne pustimo, da nas razmere presenetijo.

Intervencije med sneženjem - 1
Intervencije med sneženjem - 1 FOTO: Sindikat policistov Slovenije

Zakon o pravilih cestnega prometa v 29. členu določa, da morajo imeti motorna in priklopna vozila v cestnem prometu predpisano zimsko opremo v času od 15. novembra do 15. marca. Zimska oprema je obvezna tudi pred ali po tem datumu ob morebitnem sneženju, ko se sneg že oprijemlje vozišča ali je le-to zasneženo oz poledenelo. Kot navajajo na AMZS, to velja tudi za vozila, registrirana v tujini.

Intervencije med sneženjem - 3
Intervencije med sneženjem - 3 FOTO: Sindikat policistov Slovenije

Poleg namestitve ustrezne opreme na vozila je po nasvetih Javne agencije RS za varnost prometa (AVP) potrebno pred zimsko sezono:
- redno vzdrževati in čistiti stekla na vozilu,
- zamenjati metlice na brisalcih, da bodo dobro očistil vetrobransko steklo,
- poskrbeti za vzdrževanje tekočine proti zamrzovanju,
- imeti v avtomobilu lopato, rokavice in dodatno odejo.

Zavedati se moramo, da se na mokri ali poledeneli podlagi zavorna pot vozil izredno podaljšuje, pravijo na AVP. Pri večjih hitrostih lahko znaša tudi preko 50 ali celo 100 metrov. Zato moramo prilagoditi tudi hitrost vožnje in ohraniti osredotočenost na samo vožnjo.

Kršitelji zakona bodo denarno kaznovani

Voznik, ki na vozilu nima ustrezne zimske opreme, se po zakonu o pravilih cestnega prometa kaznuje z denarno kaznijo 40 evrov. V kolikor je zaradi neupoštevanja zakona onemogočen promet, je kazen lahko visoka tudi do 500 evrov, voznik pa poleg tega prejme tudi do 5 kazenskih točk.

Če voznik pred vožnjo ne očisti snega z avtomobila, ga lahko doleti kazen v višini 200 evrov, neupoštevanje prometne signalizacije o zimskih razmerah in prepovedi vožnje pa se kaznuje s 300 evri.

V primeru pravnih oseb so kazni višje, in sicer 1.000 evrov za voznika in 120 evrov za odgovorno osebo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?umbola
07. 11. 2016 15.18
+5
Sam če je pa kje taka šajba leda kot doma okna, ti tut nove Michael Jackson zlate moonwalk kramparce ne pomagajo, ampak sam cvekarce, te so pa prepovedane.Sam kje je še sneg pa to.
CURVANORD Zanetti
08. 11. 2016 08.37
?rnogled
07. 11. 2016 13.11
+0
Samo trapec lahko datumsko določi pričetek zime(taprave,ne koledarske).Tudi če je 20 st.C,moraš imeti zimske gume,pa če to ni noro...
scipio
07. 11. 2016 14.19
+15
nimaš prav, v poznem novembru lahko v Sloveniji temperatura v nekaj urah lahko pade tudi za 10-15oC in pade sneg in potem imaš zdrse, kolone, zastoje itd.. Je pač treba en dan določit ko se je treba preo
mackon08
07. 11. 2016 21.35
+5
Datum je doloćen zaradi butalcev, ker če bi prepustili odločitev kdaj zimske gume, bi se eni v meterskem snegu vozili z letnimi. Bomo spet videli pametnjakoviče z letnimi gumami, pa bodo jamrali da so ceste neočiščene. Bodo imeli verige v prtljažniku, tam jim res pomagajo.
macek_garfield
07. 11. 2016 11.26
+19
me prav zanima ali ima policija sedaj ko je kupila dva gumenjaka se dovolj eurckof za zimske gume za policijske avtomobile ali bomo spet gledali na tv v kaksni bedi opravljajo njihovo delo pa to