Tujina

55 odstotkov Britancev hoče zapustiti EU

London, 11. 06. 2016 16.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nova raziskava javnega mnenja na Otoku je pokazala, da je izstopu Velike Britanije iz EU naklonjenih 55 odstotkov Britancev. Na referendumu 23. junija pa bi jih za obstanek v uniji glasovalo 45 odstotkov.

Nigel Farage, vodja stranke UKIP, ki je najglasnejši v kampanji za izstop Velike Britanije iz EU.
Nigel Farage, vodja stranke UKIP, ki je najglasnejši v kampanji za izstop Velike Britanije iz EU. FOTO: AP

Raziskavo je za londonski časnik Independent opravil inštitut ORB. Za mnenje so povprašali 2000 Britancev, spletno anketo pa so opravili v sredo in četrtek.

Rezultati kažejo na občuten porast zagovornikov izstopa Velike Britanije iz EU, t. i. brexita. Za izstop bi se tako opredelilo 55 odstotkov Britancev, medtem ko bi jih za obstanek v EU glasovalo 45 odstotkov. Še aprila se je za izstop zavzelo 51 odstotkov vprašanih, 49 odstotkov pa jih je bilo za obstanek v evropski družini. 

Brexit skrbi vlagatelje, saj je objava rezultatov javnomnenjske raziskave povzročila padec borznih indeksov.

Gospodarske posledice britanskega izstopa bi bile za EU relativno majhne, je ocenil izvršni direktor Evropskega političnega centra (EPC) v Bruslju Fabian Zuleeg, ki sicer meni, da bi z brexitom izgubili vsi. Zuleeg ne verjame v učinek domin, saj je cena izstopa previsoka. EU ne bo propadla, bi pa sčasoma lahko izgubila na pomenu.

Angleščina bo tudi ob morebitnem odhodu Britancev ostala uradni jezik EU

Angleščina bo ostala uradni jezik Evropske unije, tudi če se bodo Britanci na referendumu 23. junija odločili za izstop iz povezave. Angleščina je namreč uradni jezik v še dveh članicah povezave – na Irskem in na Malti. V prvi državi je sicer uradni jezik še galščina, na Malti pa malteški jezik.

V EU je trenutno 24 uradnih jezikov. Državljani unije imajo pravico do dostopa do zakonodaje EU in ključnih političnih dokumentov v uradnem jeziku svoje države. V svojem jeziku lahko tudi pišejo Evropski komisiji in prejmejo od nje odgovor. Vsak poslanec Evropskega parlamenta lahko med zasedanjem uporablja kateri koli uradni jezik unije.

Kot delovni jeziki v evropskih institucijah pa se najpogosteje uporabljajo angleščina, francoščina in nemščina.

"Da angleščina ostane uradni jezik unije, je tudi v interesu drugih držav," je za avstrijsko tiskovno agencijo APA dejal neimenovani zaposleni v eni od evropskih institucij. Kot je pojasnil, se je angleščina uveljavila kot skupen jezik, ki ga bolj ali manj dobro govorijo prebivalci večine držav članic.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (91)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ciymbalta
12. 06. 2016 20.17
+2
ah se bo končno začela otvoritev za razpad EVROPE
appollyon
12. 06. 2016 21.20
-3
Evropa bo bolj težko razpadla, najbolj ven rinejo levičarji ki so plačani s strani rusije. Pač rusija ve da združena evropa je za njih prevelik zalogaj. Ko je pa razdeljena pa bi mu bilo lažje zasesti ozemlja, tako kot so to počeli po 1. in 2 sv vojni ko je bila evropa razdeljena
trdovrat
13. 06. 2016 12.24
+1
Kar mislim si, kako bodo Rusi veseli, ko bodo dobili tebi podobne, da jim bodo viseli na sociali!
ONniON
12. 06. 2016 18.57
+3
Pod pragom revščine živi več kot 10 milijonov britancev od 64 milijonov ali 16,8 % iz leta 2014 prav dobro jim gre ane slovenci ?
ONniON
12. 06. 2016 18.54
+1
NapovedovalecPrihodnosti
12. 06. 2016 15.27
+3
Britanci prav dobro vedo,da je razpad EU pred pragom saj je katastrofalna napačna politika Merkelce privedla do propada celotne europe z naseljevanjem muslimanov.Z izstopom iz Eu bodo britanci dosegli tudi napredek v svojo korist saj bodo izvozili vse migrante kar pa jim sedaj udeležba v EU preprečuje.Napaka levih je pa bila tudi namestitev muslimana za Londonskega župana kateri se je takoj izkazal kakšna načela ima ter pričel uvajati nove zakone v smeri popolne islamizacije britanije.Britanski odločitvi pa sledi seveda tudi vse večje število europejcev saj se slika posledice naseljevanja migrantov kaže vse bolj iz dneva v dan tako,da iz celotne europe čedalje bolj vsi dajajo podporo ameriškemu kandidatu za predsednika Trumpu in pa seveda vsi živeči britanci v ameriki tako,da bo Trump nedvomno izvoljen novi predsednik ZDA v to ni več dvoma.
Uporabnik113189
11. 06. 2016 21.59
+8
Počasi in gotovo se slovenci zavedamo kompleksnosti EU, kar je dobro. Posebej me navdušuje rast izvoza ( podatki iz aprila) kjer se vidi, da se povečije direkten izvoz, ne samo tisto kar se prodaja po EU in je največkrat "lohn arbeit". Mramor dela dobro, kroti porabo v državi in z izvozom povečuje maso denarja v državi. Aprila za 6%. Več ko bo evrčkov ostalo pri nas, bolje bo. Žal se vse lahko spremeni v nekaj dnevih..Če zmagajo tisti, ki želijo trošiti in teh proračunskih porabnikov je obilo, vsi izsiljujejo to vidimo dnevno..Šolniki, zdravstvo, vojska, policija, administracija, ni da ni. Skratka, država, ki skrbi da državljani delajo, so ustvarjalni inovativni bo preživela tudi razpad EU. Težave bodo i,ele države, kjer državljani ne delajo ničesar, se ne učijo, niso inovativni, imajo samo elitne bankirje, ki prekladajo papirčke, teh pa je v svetu mnogo preveč za realne dobrine ki so na voljo. Zato izstop Britancem privoščim. Bodo jedli jedrske bombe? Papirčke v bankah? Vse drugo so iz otoka izselili, razen nogometa in glasbenikov.. V EU ne bo ničesar dobrega. Ideja skupnih standardov in odprtega trga se je spremenila v nekakšne Združene države, ki bodo huda ječa narodov..Zato EU nima nobene prihodnosti, takšna kot so jo zastavili. Kot so že omenjali, ustava EU, brisanje državnih ustav, sporazumi TTIP itd, diktatura korporacij, prodaja naravnih virov, prepoved referendumov.. Hkrati pa grožnja dveh velesil, Rusije in ZDA z orožjem v globalnem spopadu..Edina rešitev za EU je sivo območje, izgnati obe velesili iz EU, striktno izvajati samo tisto, kar se države EU odločijo s konsenzom..Nobenih diktatur..Sicer je bolje izstopiti.
slonicka
14. 06. 2016 15.04
+1
mi nimamo kaj izgubiti če tudi smo v eu ali gremo ven saj je tako vse v pm
Ate_ist
11. 06. 2016 21.17
+8
Zaton EU je jasen. Z ponovnim vzponom Rusije, se je končalo obdobje EU.(EU je nastala po razpadu SSSR) Na kopnem dve vele sili ne moreta obstajati. Angleži so po drugi strani v nevarnosti da zgubijo primat finančnega centra, če ostanejo znotraj EU, kar daje priložnost ZDA da se za nekaj let izognejo težjim glavobolom.
+9
Pri priseljencih ali državljanih (ali priključenih državah) sta vedno dve kategoriji teh. Eni (to je manjša skupina) so hvaležni za novo okolje ki jih je sprejelo medse in želijo tej državi ali uniji dobro. Zato so konstruktivni in koristni tej skupnosti. Potem je pa druga večja skupina. Neiskrenih. Sem so prišli zaradi ekonomskih interesov, ugodnosti in sociale - pa ker je veliko priložnosti za pokrast druge - , iz zgodovinskih ali drugih političnih razlogov pa želijo videt državo gostiteljico uničeno, trpečo in okupirano s strani njihovih izvornih domovin ali kultur. Sem prinašajo navade ki so uničile njihove domovine. Taki člani skupnosti so destruktivni. Take imamo in v EU in v SLO. Takih se ne sme tolerirat. Ampak tile drugi se vedno izgovarjajo na prvo skupino pridruženih (priseljenih). Kao a sedaj boste pa take dobre izgnali?! Isto tehniko (infiltriranja med dobre) uporablja tudi ISIS in mnogi podobni. Taki imajo veliko zaslug pri uničevanju Slovenije. In EUja. Slovenija je pa skupaj z Anglijo šla tako neiskren v EU (in NATO). Seveda se obeh ne da primerjat saj mora Anglija zaradi takih kot je SLO, odit iz EUja.
DonDonDan
11. 06. 2016 20.43
-4
Neiskreni so predvsem državljani Slovenije, vsaj velika večina med njimi, ki podpirajo neo-komunistični režim, ki namerno deluje na to državo destruktivno in zločinsko !!!!
Ate_ist
11. 06. 2016 21.07
-2
priseljenci prihajajo po plačilo vseh nečednosti, ki so jih zahodne demokracije počele po njihovih deželah. Z mavrično obarvano birokracijo v EU se le ta temu ne zna in ne zmore upreti. Račun bo krvav. In lahko bi rekli z njihovega stališča pravičen. NATO tu ne zmore ničesar. saj je le vojska plačancev, ki jim je dovoljeno pobijati, nihče med njimi pa noče biti ubit. tako bo ta struktura uporabljena proti belcem. Bela rasa kot taka je na pragu izumrtja.
appollyon
12. 06. 2016 21.23
+1
Kam lahko izstavim račun turkom za tiste požige in poboje! Mi Slovenci se ne spomnim da bi kdaj po turčiji pobijal, tako kot so turki hladnokrvno teoriziral evropo.
trdovrat
11. 06. 2016 19.51
+2
Zgleda, da bo res moral Borut skočiti na vlak in potegniti zasilno zavoro!
DonDonDan
11. 06. 2016 19.48
+2
EU se bo očitno kmalu "potegnila" v tiste okvire, v katerih je bila pred padcem berlinskega zidu in formalnim padcem komunizma v Evropi. Mogoče bojo znotraj EU obstali "višegrajci".
Ate_ist
11. 06. 2016 21.23
+0
komunizma v Evropi ni bilo. Nabijaš z glavo v zid. Socializem ni komunizem. Bil pa je fašizem, in daješ občutek, da bi tiste čase rad nazaj. Naj te spomnim, da tam ni bilo mesta za slovanske narode. Tudi vprašanje Slovencev je bilo tam striktno določeno. Z porazom fašizma smo preživeli.
Bover
12. 06. 2016 12.22
+1
Komunizem in fasizem ,totalen nadzor vladajoce pozicije nad prebivalstvom
deltex
11. 06. 2016 19.31
+8
Unija bo vsaj nekaj časa še obstala, tudi če gredo Britanci ven. Verjetno se bodo še bolj zalizali z Američani, Evropa pa se bo do njih malo ohladila. Centri moči pa se bodo iz Londona preselili kam drugam, morda Berlin, Pariz, Ankara...Menim, skratka, da ne bo hudega še gre VB ven, še vedno bodo ostale številne povezave.
ddavy21
11. 06. 2016 19.27
+2
Jožajoža
11. 06. 2016 19.23
+6
bravo, evropa razpada. bojim se, da bo krvavo. že v naprej hvala skrajni slovenski desnici, v kaj nas je popeljala. slovenci živimo zaradi njih v kleti, osamosvoboditeljizasvojžep pa v vesolju
DonDonDan
11. 06. 2016 20.44
+2
deltex
11. 06. 2016 20.55
+3
Joža, Britanci se v resnici nikoli niso imeli za Evropejce, pač pa nekaj več, kot mogočna "NADdržava", ki je nekoč imela ogromno kolonij, pa si jih v bistvu še vedno nekako lasti.
Jožajoža
11. 06. 2016 21.59
+2
tudi balkan ni bil nikoli nemški, avstrijski,francoski......torej ni spadal v staro EU.
Bover
12. 06. 2016 12.27
+1
Je bil pa Avstro-ogrski in s tem so ga industrijsko in kulturno dvignili iz zaostalosti in povezali z Evropo.
Bo77as
11. 06. 2016 18.58
+7
medtem, ko VB hoče iz EU, oni sprejemajo hrvate, romune, turke, nas.. Pozabili so, da je bistvo EU bilo ustvariti močno združenje gospodarstva, ampak dokler bodo vago pregale "kmečke" države, je vse to brezveze.
Ate_ist
11. 06. 2016 19.18
+0
EU je nemški projekt, 5 rajh, tisto kar je hotel Hitler, le da po mirni poti. To je uničenje Anglije, kot finančnega centra moči v svetu. Povsem razumljivo, da hočejo ven. In povsem razumljivo, da hočejo ZDA da Angleži ostanejo notri, saj to pomeni konec konkurentu.
Saj ni res
12. 06. 2016 11.57
+1
+8
Evropa ima isti problem kot SLOvenija. Preveč je državljanov ki se ukvarjajo samo z rušenjem države (Unije). Na tak način se prej ali slej zbudiš v ruševinah. Nihče ne more tako dobro in hitro gradit da tega nekdo drug nebi mogel hitreje razrušit. Rušijo SLOvenijo že 22 let in se zafrkavajo kao kje je sedaj ta Švica.
tali?ni tom
11. 06. 2016 19.43
+1
ja , mi vemo kje je švica! zanima nas kje je DRUGA švica!?
DonDonDan
11. 06. 2016 19.45
+4
Neo-komunistični režim, ki nam vlada že četrt stoletja namerno sesuva in krade in uničuje to državo. Ne vem kako so lahko slovenci tako neumni, da režimske politike volijo ?!
+2
Skrita pod težkim svinčenim škornjem jugosocializma. Vprašaj tiste ki minirajo vsak napredek v tej državi. Pametni se bodo raje zase pobrigali vi pa kar dajte uživa v ruševinah ki ste jih ustvarili
zajebant2
11. 06. 2016 18.49
+1
Pametna odlocitel. Ne "admin"
+18
Kakšna prihodnost čaka SLOvenijo znotraj EU pa lahko vidimo po delovanju SLO politikov. Kar je pomembni indikator. Namreč vsi gradijo vile in investirajo na Hrvaško.
DonDonDan
11. 06. 2016 19.49
+3
Slovenijo so neo-komunistični kriminalci uničili do konca !!!!
Miha1972
12. 06. 2016 19.35
+1
ćizma, ti pa s telimi pojmi nimaš glih sreče, a ne
Tomvojo
11. 06. 2016 18.36
+0
Tomvojo
11. 06. 2016 18.36
+0
Tomvojo
11. 06. 2016 18.36
+2
Ko bo kraljica umrla bo z Britanijo kot je bilo z jugo ko je šel Tito
+0
Ja. Takrat bomo videli reprizo spopadov na bližnjem vzhodu. Tokat v Angliji. Hudič pa je da imajo Angleži kup atomskih bomb. Rusi pa tudi. Nemci jih pa izdelajo tisoče v mesecu dni. To bo še veselo.
+4
Kako da nima? V kupu držav po vsem svetu je uradno šef države. V Angliji mora ona potrditi vlado! V drugih državah recimo v kupu teh na Karibih pa ona imenuje guvernerja.
+5
Verjetnost da bodo Angleži šli ven ni majhna. Finančni trgi se odzivajo kot da se bo to zgodilo in ti se redko zmotijo. V Evropi se prav čuti daje naredila veliko napako ko je v elitno druščino sprejela države kot je Slovenija. Taki so prinesli v EU svoje zbirokratizirane navade in korupcijo. Evropa mora postat elitni srednjeevropski klub in mora države kot je Slovenija zabrisat iz te druščine. Sicer EUja več ne bo. Sam si seveda ne želim takega odnosa do SLO vendar kot Slovenec moram priznati da SLOvenija nima kaj iskat v družbi civiliziranih držav. Naj se najprej v SLO zresnijo pa se potem čez 100 let lahko spet pogovarjamo o vstopu. Lakota in revščina bo streznila marsikaterega dosedanjega podpornika nesposobnih lopovskih politikov in županov v SLO. In podpornike javnih parazitov tudi. Z Jankovićevimi dinarji ki se bodo tiskali na MOLu pa se bo javne parazite spravilo na primerne realne plače.
Tomvojo
11. 06. 2016 18.38
+4
Maš prav, šerifi so ratali rak rana vslolandiji.
DonDonDan
11. 06. 2016 19.51
+5