Tujina

FOTO in VIDEO: Med uničevanjem 'Džungle' izbruhnili spopadi med migranti in policijo

Berlin/Ženeva/Budimpešta/Dunaj/Idomeni, 29. 02. 2016 07.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Migranti, ki so obtičali na grško-makedonski meji, so prebili ograjo, zato so policisti proti njim uporabili solzivec in šok granate. Po incidentu je zdravniško pomoč poiskalo najmanj 30 ljudi. Francoske oblasti pa so z buldožerji začele uničevati del migrantskega tabora v Calaisu, imenovanega Džungla. Izbruhnili so spopadi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Beguncem je prekipelo
    02:43
    Iz 24UR: Beguncem je prekipelo
  • Iz 24UR: Javljanje z grško-makedonske meje
    01:36
    Iz 24UR: Javljanje z grško-makedonske meje
  • Iz SVETA: Prebežniki so prebili ograjo, makedonska policija nad njih s solzivcem
    01:51
    Iz SVETA: Prebežniki so prebili ograjo, makedonska policija nad njih s solzivcem
  • Iz SVETA: Pahor poziva politike, naj ne netijo dodatnih sporov
    02:27
    Iz SVETA: Pahor poziva politike, naj ne netijo dodatnih sporov
  • Razmere na grško-makedonski meji
    00:45
    Razmere na grško-makedonski meji
  • Iz 24UR: Kaj država nudi prebežnikom?
    02:40
    Iz 24UR: Kaj država nudi prebežnikom?

Potem ko so se načelniki policij držav na balkanski poti dogovorili, da čez svoje ozemlje dovolijo le še do okoli 580 migrantom na dan, je v Grčiji obtičalo že 22.000 beguncev in migrantov.

Maroko je zatrdil, da bo sprejel svoje državljane, ki jim bo Nemčija zavrnila prošnjo za bivanje. Notranji minister Mohamed Hasad je nemškemu kolegu Thomasu de Maizieru obljubil, da bodo vse prošnje za repatriacijo ljudi, ki jim je bila v Nemčiji zavrnjena prošnja za azil, obdelali v 45 dneh, tako kot to želijo v Berlinu.
Na grško-makedonski meji blizu kraja Idomeni so danes poskušali prebiti ograjo. Več sto ljudi, šlo naj bi za Iračane in Sirce, med njimi pa naj bi bili tudi ženske in otroci, je na žičnato ograjo pritisnilo, ker naj bi se med njimi razširile govorice, da je Makedonija znova odprla mejo, kar pa so grški obmejni policisti zanikali.

Migranti so ob navalu na žico, ki jo je na meji postavila Makedonija, vzklikali Odprite meje!, nekaterim pa jim jo je uspelo delno podreti, kažejo posnetki grške televizije. Na drugi strani so makedonski policisti poskušali ograjo podpreti, proti migrantom pa so uporabili solzivec in šok granate. Zaradi tega so se bili migranti primorani povleči nazaj.

Po incidentu je zdravniško pomoč poiskalo najmanj 30 ljudi, med njimi večje število otrok, aretiran ni bil nihče. Grška policija se je v dogajanju držala ob strani. Makedonska policija pa je sporočila, da je bil v incidentu ranjen en makedonski policist, ki so ga zaradi poškodb sprejeli v bolnišnico.

Grško ministrstvo za migracije je zaradi prenatrpanosti migrantskih centrov medijem danes za nedoločen čas prepovedalo dostop.

Po navedbah grške policije je minulo noč pot proti severu skozi Makedonijo lahko nadaljevalo 305 ljudi. Od 4. ure zjutraj je meja zaprta. Makedonske oblasti so mejo zaprle s pojasnilom, da v begunskem centru v Gevgeliji ni več prostih kapacitet, migrantov pa ne morejo napotiti niti v center Tabanovce, ki je prepoln Afganistancev, ki sta jih vrnili Hrvaška in Srbija.

Ob grško-makedonski meji je sicer v prenapolnjenem taborišču po zadnjih poročilih okoli 7.000 migrantov. Taborišče, ki ga je v obmejni vasi Idomeni postavila Grčija, pa je namenjeno 2.000 ljudem. Migranti so se začeli na območju kopičiti potem, ko so države na t. i. balkanski poti začele omejevati sprejem migrantov in beguncev. Grčija je opozorila, da bi se lahko število ujetih na meji do prihodnjega meseca povzpelo na 70.000.

Ivanov: Balkanska pot se bo zaprla, ko bo dosežena avstrijska omejitev

Makedonski predsednik Gjorge Ivanov je danes v pogovoru za Spiegel Online branil odločitev makedonske vlade glede omejitve za begunce na makedonsko-grški meji, saj da mora "v času krize vsaka država najti svoje rešitve".

Na vprašanje, kdaj se bo balkanska pot zaprla, je odgovoril: "To se bo zgodilo, ko bo Avstrija dosegla svojo omejitev 37.500 beguncev v tem letu." Ob tem je poudaril, da "zdaj potrebujemo politično rešitev". "Kmalu bo prepozno. Avstrijska omejitev bo dosežena."

"Ko bodo posamezne države na severu zaprle svoje meje, bomo to naredili tudi mi. Razumeti morate, da se razmere spreminjajo ne samo iz dneva v dan, temveč iz ure v uro," je opozoril. Kritičen je bil do neukrepanja EU. "Ne moremo čakati, da Bruselj sprejme odločitve. Sprejeli smo svoje odločitve. Če bi čakali na smernice EU, bi bila Makedonija preplavljena z begunci."

Merklova zagovarja politiko odprte meje

Nemška kanclerka Angela Merkel se je v nedeljo zvečer na nemški javni televiziji ARD zavzela, da Evropska unija ne sme dopustiti, da bi Grčija zaradi begunske krize zdrsnila v kaos, ko bi se zaprle meje za begunce.

Nemška kanclerka Angela Merkel je zrazila kritike do potez Avstrije in balkanskih držav, ki so uvedle dnevne kvote za sprejem migrantov, zaradi česar so se ti začeli kopičiti v Grčiji.
Nemška kanclerka Angela Merkel je zrazila kritike do potez Avstrije in balkanskih držav, ki so uvedle dnevne kvote za sprejem migrantov, zaradi česar so se ti začeli kopičiti v Grčiji. FOTO: AP

"Res verjamete, da bi države z evrom, ki so se lani tako borile, da Grčija ostane v evrskem območju, mi pa smo bili najstrožji, zdaj, leto dni kasneje, lahko dopustile, da bi zdrsnila v kaos?" je dejala.

Bila je kritična do potez Avstrije in balkanskih držav, ki so uvedle dnevne kvote za sprejem migrantov, zaradi česar so se ti začeli kopičiti v Grčiji. "Kar se je zgodilo, je natanko to, česar smo se bali, da bo država zdaj ostala sama s svojimi problemi. Tega pa ne smemo dopustiti," je še poudarila.

Povedala je tudi, da nima "plana B", ter zavrnila možnost omejevanja priseljevanja v Nemčijo. Zagovarjala je svojo odločitev za odprtje nemške meje za migrante, čeprav je zaradi tega njena priljubljenost močno upadla.

Nemce je pozvala k potrpežljivosti. Kot je poudarila, gre tudi za ugled Nemčije v svetu. "To je ena od pomembnih stopenj v naši zgodovini," je dodala. Ob tem je še dejala, da sta njeni prioriteti v luči begunske krize ohraniti Evropo in izkazati humanitarnost.

Lani je v Nemčiji za azil zaprosilo več kot milijon ljudi, kar je v njeni koaliciji sprožilo precej nasprotovanj.

V iskanju evropskega konsenza o ukrepanju v migracijski krizi bo predsednik Evropskega sveta Donald Tusk od torka do četrtka na turneji po državah vzdolž zahodnobalkanske poti. V Sloveniji se bo v torek srečal s predsednikom vlade Mirom Cerarjem.

Nujna skupna rešitev

Merklova je partnerje v Evropi pozvala k nujni skupni rešitvi, za kar namerava zastaviti vse svoje sile. "Moja prekleta obveza in dolžnost je, da ta Evropa najde skupno pot. K temu sodi tudi rešitev vzrokov za begunsko krizo, predvsem v Siriji," je še dejala. Priznala je, da se zdi, da vse poteka počasi, a to je po njeni oceni edina pok k trajni rešitvi.

Nemška kanclerka je tudi izključila možnost, da bi osebno prevzela posledice, če bo propadel vrh EU-Turčija, ki je napovedan za 7. marec. Dodala je, da bo še naprej delala na svojih rešitvah, saj je naslednji vrh tako napovedan za 17. in 18. marec.

Avstrija kritike zavrača

Avstrijski obrambni minister Hans Peter Doskozil pa je kritike glede avstrijske politike do begunske krize zavrnil. "Nemčija očitno želi, da bi za begunce ponovno odprli balkansko pot. Avstrija bi s tem postala čakalnica za sto tisoče beguncev - tega Avstrija ne more in ne sme sprejeti," je dejal.

Ob tem je poudaril, da je Avstrija lani sprejela 90.000 prosilcev za azil, kar je na prebivalca več kot Nemčija. V prihodnjih letih namerava Avstrija po njegovih besedah skupno sprejeti 217.000 beguncev, vključno z že omejenimi 90.000.

Doskozil je še pojasnil, da Nemčija formalno ni določila zgornje meje, vendar pa že več mesecev vztraja pri dnevnih kvotah in "ima trenutno zelo veliko korist od ukrepov na meji, ki jih izvajajo Avstrija in države na balkanski poti". Zaradi nemških dnevnih kvot je Avstrija po njegovih besedah postala "čakalnica prosilcev za azil za vso Evropo".

"Če sosednja država meni, da ni zgornje meje, potem naj Nemčija begunce pripelje v državo neposredno iz Grčije. Evropska rešitev namreč ne pomeni, da odpremo balkansko pot in vse begunce neovirano pošljemo do srednje Evrope. Evropska rešitev pomeni: registracijo, razdelitev in vračanje beguncev na zunanje meje EU," je še dejal Doskozil.

Tudi notranja ministrica Johanna Mikl Leitner je nemške kritike označila za absurdne. Kot je poudarila, je Nemčija decembra lani prva uvedla dnevne kvote za sprejem migrantov in s tem povzročila "obsežen zastoj" v Avstriji. Avstrija je morala zaradi tega neko krajše obdobje po več dni dodatno skrbeti za do 18.000 ljudi, ki so bili sicer namenjeni v Nemčijo, pa zaradi tega v Evropi ni bilo nobenega vika in krika, je pripomnila in nadaljevala, da "mi samo zaviramo naprej - in to med drugim delamo tudi za Nemčijo". "Vse kaže, da nekateri vidijo rešitev v tem, da bi se vsi zbirali v Avstriji," je še izpostavila in ponovila, da Avstrija tudi sedaj sprejme več beguncev kot večina ostalih držav.

Na severu Grčije, na meji z Makedonijo, dnevno mejo prečka le nekaj sto beguncev, zaradi česar je v sami Grčiji že več kot 250.000 beguncev, njihova oskrba pa je vedno težja.
Na severu Grčije, na meji z Makedonijo, dnevno mejo prečka le nekaj sto beguncev, zaradi česar je v sami Grčiji že več kot 250.000 beguncev, njihova oskrba pa je vedno težja. FOTO: AP

Orban: Grožnje z odtegnitvijo evropskih sredstev zaradi odnosa do begunske problematike nesprejemljive

Madžarski premier Viktor Orban je na srečanju z madžarskimi diplomati v Budimpešti ocenil, da so bili odnosi s Slovenijo v preteklosti zanemarjeni, obstajajo pa veliki upi za dobro sodelovanje v prihodnosti. 

Poudaril je, da si mora Madžarska prizadevati predvsem za dobre odnose z Avstrijo in dodal, da si, ne glede na to, kako neotesane so izjave avstrijskega vodstva, raje prizadeva govoriti avstrijskemu ljudstvu kot pa kanclerju in zavrača nevljudnost do avstrijskega ljudstva. 

Dodal je, da so grožnje z odtegnitvijo evropskih sredstev srednjeevropskim državam zaradi odnosa do begunske problematike nesprejemljive. Za zmanjšanje sredstev EU državam, ki niso pripravljene sprejeti prosilcev za azil, se je prejšnji teden zavzel italijanski premier Matteo Renzi, pri čemer je imel v mislih Višegrajsko četverico, v kateri so poleg Madžarske še Poljska, Slovaška in Češka.

'Zapiranje meja beguncem krutost in iluzija'

V Ženevi se je medtem danes začelo spomladansko zasedanje Sveta ZN za človekove pravice. To je prvo zasedanje, na katerem Slovenija sodeluje kot njegova članica v obdobju 2016-2018.

Prvi mož sveta ZN Zeid Raad al Husein je ob odprtju kritiziral zapiranje meja za begunce kot nehumano in tudi nerealno. "Da še naprej gradimo vse višje zidove naproti trpljenju teh obupanih ljudi je kruto dejanje in iluzija," je poudaril pred zunanjimi ministri in diplomati držav članic Sveta za človekove pravice.

Po podatkih Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) dnevno pred turško obalo zabeležijo okoli 3000 beguncev, ki so na poti na grške otoke.

Ravnanje držav - njegove besede so očitno letele na države na t. i. balkanski migrantski poti - je označil kot "dirko proti dnu", ki ustvarja "nevzdržen pritisk na države, ki mejijo na konflikt, ki se s to nalogo ne morejo več soočati same".

V sosedah Sirije je skupaj ujetih že 4,7 milijona ljudi, ki so tja pribežali pred vojno, medtem ko je Evropo lani dosegel "le" dober milijon beguncev in migrantov.

Migracije so temeljno dejstvo človeške zgodovine, je še izpostavil in opozoril, da na obleganih območjih v Siriji v obupnih razmerah živi 480.000 ljudi, nekateri od njih že leta, in da jih je morda že "na tisoče" umrlo od lakote. "Namerno stradanje ljudi je nedvoumno prepovedano kot sredstvo vojne. Posledično to velja tudi za obleganja, ki civiliste prikrajšajo za osnovne dobrine, kot je hrana," je dejal.

Sirija - kjer sicer od sobote velja prva pomembnejša prekinitev ognja, odkar se je pred petimi leti tam začela vojna, ki je terjala že več kot 270.000 življenj - je bila prizorišče "šokantnih" kršitev človekovih pravic. "Soseske, šole in prenapolnjene tržnice so bile tarča na desettisoče zračnih napadov, na tisoče bomb v sodih je bilo s helikopterjev odvrženih na ulice in domove," je še nadaljeval in spomnil tudi na namerno napadanje zdravstvenih delavcev in bolnišnic.

V Calaisu začeli uničevati del migrantskega tabora

Francoske oblasti so danes z buldožerji začele uničevati del migrantskega tabora v Calaisu, imenovanega Džungla.

Okoli 20 delavcev je taborišče začelo uničevati ob močni navzočnosti policije. Rušenje je sprva potekalo mirno, popoldne pa so izbruhnili spopadi med migranti in policisti. Policija je jezno množico poskušala razgnati s solzivcem. Migranti in člani britanske aktivistične skupine No Borders so policiste obmetavali s predmeti in zažgali okoli 20 bivališč v taborišču. Policija je aretirala tri člane No Borders in enega migranta.

Sodišče je že prejšnji teden dalo zeleno luč za uničenje dela taborišča in oblasti so delo nameravale začeti že v petek, a so jim aktivisti iz skupine No Borders to preprečili. Večina migrantov je sicer južni del taborišča v preteklih dneh že zapustila.

V t. i. Džungli v predmestju Calaisa naj bi bilo skoraj 4000 ljudi, katerih cilj je Velika Britanija, kamor skušajo priti tako, da se vtihotapijo na tovornjake ali trajekte.

Lokalne oblasti so obljubile, da nobenega od migrantov ne bodo evakuirali na silo, zaradi uničenja dela tabora pa naj bi jih bilo prizadetih med 800 in 1000. Po drugi strani nekatere nevladne organizacije trdijo, da v tem delu taborišča živi okoli 3400 ljudi, od tega 300 otrok brez spremstva.

Migrantom so oblasti ponudile namestitev v zabojnikih, a številni se ne želijo preseliti zaradi pomanjkanja skupnih prostorov in omejitev gibanja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1966)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

opazovalec_
10. 03. 2016 10.16
+3
Kot prvo bi naredili zatočišče na varni strani Sirije in beguncem tam direktno nudili mednarodno zaščito in oskrbo!! Zakaj morajo hodit po celi Evropi in iskati zatočišče v Nemčiji? Kdo pa bo na koncu vojne živel v Siriji? Zdraharji Američani mogoče ali Rusi ali bodo pol šli Nemci v Sirijo?
minnaema@yahoo.com
01. 03. 2016 15.59
+4
Spoštovana Angelca naj gre migrante iskat z vojaškimi letali -NA ŽARIŠČA,saj vsi hočejo v Nemčijo- pa bo MIR !
aaaaaa122121
01. 03. 2016 18.16
+3
v bistvu je eu komisija dejala; da bo evropa potrebovala do leta 2020, 5 milijonov beguncev, ce zeli ohraniti danasnjo produkcijo, pazi ohraniti, pa vemo kje smo:) Ce zelite ali ne so od teh beguncev odvisne vase pokojnine in tako dalje :) imas v blombergu clanek:)
Elias47
01. 03. 2016 11.02
+6
Grčija je zdrsnila v kaos prav zaradi nje, Nemčije, EU in IMF-a... sedaj pa skuša ta manipulatorka preložiti krivdo na druge! Po njeni logiki bi morali vsi odpreti meje do konca in za vekomaj, pa četudi bi se potem vsi evropejci zadušili od migrantov... Tej nemški zveri preoblečenemu v jangne ne gre čisto nič več zaupati, ker nas pelje vse evropejce v pogubo! Očitno pa ni sredstev, ki jih ni pripravljena uporabiti, da nas pripelje tja! In puste to; to z "ugledom" je le hinavski način, kako nas skušajo nasankati, da si še bolj zategnemo zanko okoli lastnega vratu. Če že pogledamo le nase politike, kako nam vsiljujejo stvari, ki so nam v škodo, na bazi "ugleda v svetu", pa karkoli storimo, naš "ugled" je vedno isti, minimalen in popolnoma nepomemben; tako da je to "zaradi ugleda" mlatenje prazne slame!.
Elias47
01. 03. 2016 11.16
+6
jaz bi še nekako razumel te evropske politike, ki vabijo islamiste v Evropo, če ne bi vedel, da že skoraj vsi vsaj desetletja vedo za tiste prerokbe stare stoletja in tisočletja, da "bodo kamele pile iz Rena" in nešteto drugih, ki opisujejo invazijo islamistov na Evropo... Tako pa, ker vem, da vsi glavni politki v Evropi vedo za te prerokbe; si tole njihovo podpiranje teh "migracij" ne morem predstavljati nič drugače kot njihovo vpletenost v ta konstrukt genocida evropejcev, in potemtakem za njihovo veleizdajo lastnega naroda!
aaaaaa122121
01. 03. 2016 18.17
+1
kako se lahko 400 mio ljudi zadusi od nekaj mislij9nov, recimo od 10 mio, recimo da celotna sirija pride v eu:)
Mungos2
01. 03. 2016 09.16
+8
Zanima me, koliko emigrantov bo na svoj dom sprejel Janković ? In kdor si jih želi sprejeti na svoj dom, naj na Kotnikovi objavi svoj naslov. Potem naj mu pa država preveri prihodke, kako jih bo vzdrževal. Moja družina, ki pa v Sloveniji ni edina, komaj preživimo mesec s svojimi prigaranimi prihodki.
prašek
01. 03. 2016 10.04
+2
Jaz imam eno zelo dobro navado : tisto kar me pričloveku zanima, ga vprašam !!!
Uporabnik113189
01. 03. 2016 08.50
+9
Danes spoznavamo EU takšno kot je v resnici. Upam da bo Cerar vztrajal na zapiranju balkanske poti in ne bo popustil niti milimeter Tusku. Prav nasprotno, višegrajci in balkanske države bi morali nadaljevati ofenzivno politiko in vprašati to staro aristokratsko in hinavsko skupino z lokomotivo, zakaj ne prispevajo ničesar da bi pomagali Grčiji? Je Grčija problem nerazvitih držav v EU? Razvite pa se ograjujejo, rušijo Šengen, izvajajao restrikcije in na čelu z Nemčijo zahtevajo da se začasne ukrepe ukinjanja Šengena spremeni v trajne. Merklova upa, da se bo nekaj dogovorila s Turčijo..Žensjka se spozna na vojne kot krava na boben..Clausewitz je lepo definiral te stvari, vojna je nadaljevanje politike z drugimi sredstvi. 20 muslimanskih in to ortodoksnih, tistih ki so dobesedno napadalno usmerjenih se je združilo skupaj s Turčijo in izvajajo napad, ki je razviden iz vse politike, le vojaškega še niso v celoti razvili, no Turčija že napada, drugi se pripravljajo..In Merklova bi se pogovarjala..Malce prepozno za pogovor, ko te nasprotnik mlati po glavi..Še Clintonova se nam manjka in svet bo zagotovo v vojni. To žensko je potrebno odstranit in to takoj..
Uporabnik113189
01. 03. 2016 08.58
+5
Tusku je potrebno zelo jasno razložiti, da so na potezi "človekoljubni aristokrati" da pomagajo Grčiji. Francija, Italija, Nizozemska, Luxemburg, Belgija, Nemčija itd. Naj pripeljejo na tone hrane in drugih stvari, od tam odpeljejo svoje migrante k sebi, se dogovorijo z UN "strokovnjaki" ki vlečejo krasne plače in samo obtožujejo vsepovprek rešijo pa ničesar kga bodo obtoževali za nepravilnosti.
Uporabnik113189
01. 03. 2016 09.09
+6
Države na balkanski poti skupaj z Avstrijo imamo pravico do miru in varnosti tako kot vse države na svetu in bilo bi res neumno od nas, da bi dopuščali da stari del EU uporablja nas za svoj predpražnik. Migrantski val uničuje vse na poti, zahteva množice policistov, humanitarne pomoči in civilnih organizacij, razjeda državni proračun, zahteva aktiviranje vojske, uničuje gospodarstvo in turizem, preprečuje investicije da ne naštevam. razviti del EU prelaga vse te probleme na nerazviti del in se smeji v pest. Najprej hegemonija s krediti s katerimi so se okoristili predvsem nemci, sedaj migranti ki so bojda zopet potrebni Nemčiji..Torej vsi moramo žrtvovati še spodnjice, zato da bo v nemčiji vse lepo in tako kot si Merkel želi? Upam da bo prišlo do spoznanja, da gre pri migrantih za varnostni problem in ne humanitarni. Humanitarnega bi morali rešiti tistih 20 držav, ki se oborožuje do zob in ustvarja kalifat na bližnjem vzhodu skupaj s kavboji..
askralj
01. 03. 2016 08.48
+5
No sedaj je uradno Avstrijci k nam vračajo migrante ki so nevarni ali imajo kožno bolezen... Vlada pa to podpira in jih k nam naseljuje. Adijo pamet
Uporabnik113189
01. 03. 2016 08.53
+3
Vlada predlaga spremebo zakona o azilu, da vračanje ni možno, pa se bodo nekateri "naših" iz civilnih organizacij pritožili na EU komisijo. Jasno da se aristokrati želijo otresti teh ljudi in bodo iskali način kako jih podtakniti balkanu..
korintos23
01. 03. 2016 08.46
+4
Kučan in Jankovič lepo po Ljubljani špancirata in družita z ljudmi veliki vodja pa komunicira z narodom le še preko TV!
proofreader
01. 03. 2016 08.40
+3
Si predstavljate, ko se bodo novi Nemci vozili k nam na dopust?
korintos23
01. 03. 2016 08.44
+0
Prej smo se pa mi k njim ta dol, si pozabil?
Bibijana3
01. 03. 2016 08.49
+1
Naši sosedje bojo imel te nove turiste, mi ne ravno....
Bibijana3
01. 03. 2016 08.53
+2
Pa ja, res veliko Slovencev (z veliko začetnico) je dopustovalo po Siriji, Iraku, Afganistanu...
Jojžek1
01. 03. 2016 08.39
+1
BRAVO "Marabou" - popolnoma se strinjam s tabo. Tako je tud res, marš z to golaznijo ven iz SLO !
marabou
01. 03. 2016 08.33
+5
bomo vprasali te loleke, ki se gredo neko clovekoljubnost in podpirajo ta naval....ko bodo zaklepali svoje otroke v hise in stanovanja, ko bodo gledali tono smeti, ko bodo poslusali dretje iz zvocnikov o velikem...a je tako tezko razumeti, da se ne bodo prilagodili....pa ce tudi se bo poucevalo, izobrazevalo in podobno....razlika je vec kot 100 let....in potem naj pisejo o neki ksenofobiji in neki nestrpnosti o kateri se sedaj pise...nimam nic proti nikomur..samo na moji zemlji se bo delalo tako kot smo mi navajeni in ne kot neki prisleki, ki imajo v vecini popolnoma druge interese kot ziveti mirno brez vojne..razumljivo je, da je tezko preziveti v drzavi, kjer divja vojna..zato se umaknes v najblizjo varno drzavo...naj gredo vsi v Nemcijo, ce si jih gelca tako zeli...ampak od tam nikamor vec...niti s potnim listom
proofreader
01. 03. 2016 08.41
+1
korintos23
01. 03. 2016 08.43
+0
Tudi ti se bojiš, tudi ti si v SDS? Če jih že bomo nekaj sprejeli se pred njimi ne bomo zaklepali ne mi ne naši otroci! Jih bo treba podučiti kako se živi in dela v Sloveniji, ker sem še iz stare šole, k učenju je tudi palica spadala, in tudi sedaj bo če ne bodo pridni! Pa ne bo menda tisoč ali dva prišlekov teroriziralo celo državo!
askralj
01. 03. 2016 08.51
+0
Ti boš plačal šolanje in jih nastanil pri sebi samo da sds ne pride na oblast?
marabou
01. 03. 2016 09.12
+0
korintos..pa kaj sploh hoces povedati..kaj mesas to slovensko politiko v vse debate..to ni problem samo politike...to je problem kulture i civilizacije...si siguren, da iz teh 1 ali 2 tisoc ne bo nastalo x 5 v par letih...in tukaj ne gre za 1000 ali 2000...govorim o tem, da ce jih je 100 ali 1 mio....razlika v misljenju in dojemanju je svetlobna leta dalec...Tudi jaz sem iz stare sole...te pa vprasam kako dobro poznas mentaliteto teh ljudi oziroma to podrocje iz katerega prihajajo ? si prezivel nekaj casa med njimi ?
siupamoizvedetiresnico
01. 03. 2016 10.38
+1
korintos23, poglej si malo integracijo teh prišlekov drugod po Evropi, uspešne integracije boš našel za zelo majhen vzorec. Upam, da ne verjameš resno, da bo pa tebi uspelo integrirat te ljudi, da so tvoje besede le brezvezna provokacija....
Mr.
01. 03. 2016 08.31
+6
Merklova je za odprte meje v drugih državah EU svoje je pa že davno "zaprla" z izjavo o dnevnih kvotah!!! Potem pa obtožuje druge! Naj si jih gre iskat v Grčijo in naj si jih pripelje direktno domov s tem bo pokazala kako so meje Nemčije odprte.
ooResnicA
01. 03. 2016 08.28
+0
....v Franciji dobi vsak begunac 11€ dnevno na roko v Slo pa 18€.....
big_foot
01. 03. 2016 08.36
+4
korintos23
01. 03. 2016 08.40
+3
piko112
29. 02. 2016 21.59
+155
Potem pa pričakuj da bodo pri nas potrpežljivi in čakali v vrsti na naših uradih.
big_foot
29. 02. 2016 21.59
+137
Če bi bila še juga ne bi takole čez mejo šetkal in tulili germany. Ni bilo vse OK ampak nekaj so pa znali poštimat
askralj
29. 02. 2016 21.58
+109
In zdaj si naj vsak predstavlja kaj bojo naredli z našo enostavno žico in patruljo z 3 stražarji... Zato ima Avstrija tudi že oklepnike pripravljene ob meji
SEJBOBOL
29. 02. 2016 21.57
+73
IS jih pošila , verjemte , drugač bi še kaka explozija bla v taki množici , očitn so njihovi ...
piko112
29. 02. 2016 21.57
+56
Črnih gradenj ne sme biti, baje da tudi pri nas. Kar tako spati in kampirati se pa tudi ne sme. Ali lahko jst postavim na sosedovem travniku šotor in povabim vse ki poznam na žurko? Morda če sosed dovoli kaj pa če ne?
extradeluxe
29. 02. 2016 21.57
+63
tile doktorji, kirurgi in profesorji imajo pa res akademski način reševanja problemov. Se spomnem ko so slovenci bežali po svetu, po Argentini, Australiji, Kanadi, so vedno tam rušili ograje, vstopali brez dokumentov, zažigali in se pretepali za svoj prav. Vedno. Enako.
dr.Fen0men
29. 02. 2016 21.54
+149
Po temeljitem pregledu posnetkov sem prišel do ugotovitve, da jih ima kar nekaj nasmeh na ustnicah kar ni ravno izraz stiske... Odlično so organizirani...imajo posebne kavlje za vlečenje žice....Ena uboga Makedonija, ki nima niti pri sebi urejenih zadev, je postala temeljni kamen obrambe za celo EU...Narobe svet...Kapo dol...Merklovo pa v Haag...da u Kalergijevem načrtu sploh ne govorim...
Elias47
01. 03. 2016 11.10
+3
in ne pozabi omeniti Albert Pikeov načrt o Tretji Svetovni Vojni! Poleg Kalergijevega se dosledno izpolnjuje tudi ta Pikeov načrt globalnega genocida!
bema1201
29. 02. 2016 21.52
-57
Neuvrščeni smo bili leta nazaj in moramo sprejet svoje neuvrščene brate.Če bi bil Tito še živ bi celo jugo poselil z neuvršenimi, mi bi pa delali zanje.
sonofabitch
29. 02. 2016 21.57
+52
Še tito ni bil toliko zabit kot so današnji politiki in "humanisti" je dobro vedel, da država brez mej ni država, tile še 10m do meje nebi prišli in bi na njih odprli ogenj, brez povabila ali papirjev nihče ni imel vstopa.