Tujina

Merklova napovedala začetek koalicijskih pogovorov, analitiki medtem opozarjajo na nestabilnost Nemčije

Berlin, 25. 09. 2017 15.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min

Nemška kanclerka Angela Merkel je po zmagi na parlamentarnih volitvah napovedala začetek koalicijskih pogovorov z liberalci, Zelenimi in socialdemokratsko stranko. Zavzela se je za stabilno vlado. Politični analitiki medtem opozarjajo, da je Nemčija na pomembni prelomnici in v zelo nestabilnem položaju, Merklova je izgubila veliko moči tako doma kot na evropskem odru.

Nemška kanclerka Angela Merkel je po nedeljski zmagi na parlamentarnih volitvah, kjer je njena konservativna unija CDU/CSU sicer utrpela precejšnje izgube, danes napovedala, da bo začela koalicijske pogovore z liberalci (FDP), Zelenimi in tudi s socialdemokrati (SPD). Nemčija mora dobiti stabilno vlado, se je zavzela.

Socialdemokrati so sicer po nedeljskem rekordno nizkem dosežku z 20 odstotki podpore napovedali odhod v opozicijo, vendar pa Merklova napoveduje, da zaenkrat ne bo izključila možnosti nadaljevanja velike koalicije. Sicer ji ostaja le še možnost oblikovanja t. i. jamajške koalicije z rumenimi liberalci in Zelenimi.

"Vse stranke imajo odgovornost, da soustvarijo stabilno koalicijo," je dejala po današnjem posvetu vodstva njene Krščansko demokratske unije (CDU).

CDU je skupaj s sestrsko Krščansko socialno unijo (CSU), ki vlada na Bavarskem, na nedeljskih volitvah prejela 33 odstotkov glasov, sicer največ med vsemi strankami, a je to kar za 8,5 odstotne točke slabše kot pred štirimi leti. To je bil tudi drugi najslabši dosežek unije po drugi svetovni vojni. "Seveda smo upali na boljši rezultat," je komentirala Merklova.

Priznala je, da je njena stranka izgubila milijon volivcev na račun skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD), ki se je uvrstila na tretje mesto z 12,6 odstotka glasov. Napovedala je, da si bo "z dobro politiko" prizadevala, da se bodo ti volivci vrnili. Zatrdila pa je tudi, da AfD ne bi smela imeti bistvenega vpliva ne na zunanjo ne notranjo politiko.

Kot je poudarila, je CDU/CSU še vedno najmočnejša stranka v bundestagu. "Imamo povsem očitno nalogo oblikovanja vlade," je dejala in na ta način zavrnila ugibanja, da bi zaradi slabšega volilnega rezultata morda lahko prišlo do predčasnih volitev.

Prevzela je sicer tudi osebno odgovornost za politično polarizacijo v Nemčiji zaradi njene kontroverzne politike do priseljevanja in beguncev. "Vendarle pa so bile temeljne odločitve, ki sem jih sprejela in sem seveda zanje odgovorna, pravilne," je dejala kanclerka v bran odločitvi, da je poleti leta 2015 odprla nemške meje za prihod beguncev in drugih migrantov v begunskem toku.

Poudarila je, da je nemška vlada naredila velik napredek v politiki priseljevanja in v azilni politiki, vendar pa je po njenih besedah treba še veliko postoriti.

Na vprašanje, kako se bo odzvala na sovraštvo in jezo ljudi, ki so jo zaradi politike do priseljencev napadali tudi na predvolilnih shodih, je Merklova odgovorila, da bo CDU tudi tem ljudem prišla nasproti. Odgovor je, da je treba vsakemu človeku prisluhniti in iskati dogovor. Vendar pa se je treba zavedati, da obstajajo tudi taki, ki ne želijo prisluhniti. A je tudi to del demokracije, je še dejala Merklova.

Angela Merkel je sicer dobila volitve, a z manjšo podporo, kot je pričakovala.
Angela Merkel je sicer dobila volitve, a z manjšo podporo, kot je pričakovala. FOTO: AP

Po volilnem triumfu v AfD vre 

Nekdanja predsednica nemške skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD) Frauke Petry je danes sporočila, da ne bo sodelovala v poslanski skupini stranke v bundestagu. "Po temeljitem premisleku sem se odločila, da ne bom članica poslanske skupine AfD," je dejala. Po tej izjavi je novinarsko konferenco nemudoma zapustila, poročajo tuje tiskovne agencije.

AfD je na volitvah v nedeljo dobila 12,6 odstotka glasov in se je tako kot prva stranka, ki zagovarja skrajno desna stališča, v povojni Nemčiji uvrstila v parlament. Imela bo 94 poslanskih mest. Petryjeva je bila izvoljena neposredno.

V stranki sicer že nekaj časa prihaja do sporov med skrajno desno frakcijo in zagovorniki bolj zmerne politike, med katere spada Petryjeva. Ta je pred volitvami nasprotovala radikalizaciji, ki je do izraza prišla med volilno kampanjo, ko so nekateri kandidati odprto napadali priseljence in muslimane ter se celo zavzemali za to, da se Nemčija preneha kesati za zločine nacistov.

"Priznati moramo, da v AfD obstaja konflikt glede vsebin, ne moremo se delati, da ga ni," je danes dejala Petryjeva in pojasnila, da je bil cilj stranke leta 2013, da hitro postane sposobna vladati, "vendar je kot anarhistična stranka, za kakršno se je izkazala v zadnjih tednih, lahko le v opoziciji, ne more pa volivcem ponuditi kredibilne platforme za vladanje".

Pred volitvami je bila Petryjeva potisnjena na stranski tir, vodilna kandidata stranke sta bila Alexander Gauland in Alice Weidel. Gauland je v nadaljevanju novinarske konference po odhodu Petryjeve dejal, da je bila to njena odločitev in ne odločitev stranke, sopredsednik Jörg Meuthen pa je dejal, da je Petryjeva stranki obrnila hrbet, kar je obžalovanja vredno.

Weidlova je Petryjevo pozvala, naj tudi uradno zapusti stranko in se s tem "izogne dodatnemu povzročanju škode". Njeno potezo je označila kot zelo neodgovorno. K odstopu je Petryjevo pozval tudi predsednik stranke v deželi Saška-Anhalt Andre Poggenburg.

Gauland pa je incident označil za neuspešen začetek poti stranke v parlament in da razpad stranke ni nemogoč. "Ne morem izključiti možnosti, da ji bodo nekateri sledili v politično divjino," je dejal. Ni še jasno, kaj sedaj namerava Petryjeva in ali namerava morda oblikovati svojo poslansko skupino. Dejala je, da bo sprva neodvisna poslanka.

V stranki so sicer že več mesecev ugibali, ali načrtuje Petryjeva razdor v stranki po volitvah. Ostale člane AfD je torej bolj presenetil trenutek, v katerem je sporočila svojo odločitev. Pričakovali so namreč, da bo odšla šele po prvem zasedanju poslanske skupine.

Za oblikovanje poslanske skupine v bundestagu je sicer potrebnih najmanj 36 poslancev. Zato je malo verjetno, da bo Petryjevi uspelo prepričati 35 poslancev, da se ji pridružijo, je dejal predstojnik berlinske AfD Georg Pazderski, ki je zavrnil tudi možnost, da namerava ustanoviti novo stranko.

So se pa desni populisti skregali tudi v deželnem parlamentu Mecklenburg-Predpomerjansko. Od 17 poslancev AfD v deželnem parlamentu so danes štirje oblikovali lastno poslansko skupino. Pred tem so izstopili iz poslanske skupine AfD. Kot razlog so navedli nevzdržne razmere v poslanski skupini. Poslanci, ki so izstopili, so sicer predstavljali zmerno krilo AfD.

Alice Weidel po zgodovinskem uspehu njene stranke na volitvah.
Alice Weidel po zgodovinskem uspehu njene stranke na volitvah. FOTO: AP

Pričakovati premik v duhu "Nemčija na prvem mestu"

Nemčija je po volitvah na pomembni prelomnici in v zelo nestabilnem položaju, Angela Merkel je izgubila veliko moči tako doma kot na evropskem odru. Koalicijska pogajanja bodo zelo težavna, izključiti ni niti novih volitev. Pričakovati je premik v duhu "Nemčija na prvem mestu", je ocenila analitičarka fundacije Bertelsmann Stefani Weiss.

Izid nemških volitev je "obupen", saj ni nobene dobre izbire, ocenjuje analitičarka v Bruslju. Nemčija je po njenih besedah postala "normalna" evropska država s svojo rasistično in ksenofobično stranko v parlamentu, s tega vidika je izgubila moralno superiornost.

Ni mogoče izključiti, da koalicije ne bo mogoče sestaviti, opozarja. Vse stranke, ki so že bile v koaliciji z Merklovo, imajo namreč izkušnjo njenega "poljuba smrti", zato bodo temeljito premislile. Pred leti so se opekli liberalci, zdaj socialdemokrati.

Poleg tega bi bila jamajška črno-rumeno-zelena koalicija po analitičarkinih besedah izjemno težavna, saj so stališča liberalcev in zelenih zelo različna.

Izključiti ni mogoče po mnenju Weissove niti velike koalicije med krščansko-demokratsko CDU in socialdemokratsko SPD, čeprav je slednja po slabem volilnem izidu napovedala odhod v opozicijo. SPD bi to lahko storila iz občutka odgovornosti za Nemčijo in Evropo, čeprav bi veljal tak korak za "samomorilskega".

Prav tako ni mogoče izključiti, da bo sestrska stranka CDU, bavarska CSU, zapustila družino, saj se boji negativnega izida na volitvah na Bavarskem, ki bodo prihodnjo jesen, še izpostavlja Weissova.

V povezavi z vplivom nemških volitev na prihodnji razvoj EU pa analitičarka najprej opozori, da so bila pričakovanja glede velikega zagona nemško-francoskega motorja po nemških volitvah vseskozi pretirana.

V EU nikakor ni pričakovati novih svežnjev finančne pomoči, malo verjetna je tudi enotna evropska shema za zavarovanje vlog, tretji steber bančne unije. Skratka, reform v območju evra, ki bi jemale dih, ni na vidiku, ocenjuje analitičarka.

O kemiji med Merklovo in francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom ne želi ugibati, saj ta po njenem prepričanju ni pomembna, ker nemška kanclerka preprosto ne bo imela manevrskega prostora.

Merklova je vsekakor pod pritiskom premika v desno, zlasti na področju migracij, ki so tudi glavni razlog za uspeh AfD. Pričakovati je torej nadaljnji nadzor na notranjih mejah v schengnu in krepitev politike vračanja nezakonitih migrantov, meni Weissova.

O razlogih za uspeh AfD analitičarka meni, da so posledica strahu ljudi pred tem, da bodo valovi migrantov poslabšali njihov ekonomski položaj, in njihovega vse močnejšega občutka, da v Nemčiji niso več doma.

Izid volitev po besedah Weissove kaže tudi, da še vedno obstaja vrzel med zahodno in vzhodno Nemčijo. Slednja se namreč očitno ni socializirala v smislu soočenja z zgodovino, saj je tam vedno prevladoval občutek, da so bili na "pravi" strani zgodovine, zato so ljudje dovzetnejši za skrajne ideje kot na zahodu.

Da izid nemških volitev otežuje reformo območja evra, meni tudi ekonomski analitik bruseljskega think tanka EPC Fabian Zuleeg v pisni analizi, ki jo je objavil EPC. CDU se bo namreč poskušala približati stališčem AfD, liberalci so pa vseskozi ostro nasprotovali kakršni koli skupni odgovornosti za dolg.

Analitik EPC Yann-Svet Rittelmeyer pa meni, da sta tako Macron kot Merklova doma oslabljena, a da bi bila morebitna rešitev zanju ambiciozen zagon reform v EU, na področju območja evra, migracij, varnosti in obrambe.

Medtem ko Weissova meni, da bi bilo najbolje, če bi Macron preložil svoj govor o prihodnosti EU, načrtovan za torek, saj bi to najbolj pomagalo Merklovi, pa analitik EPC Janis A. Emmanouilidis izpostavlja, da bi moral francoski predsednik v njem v pomoč kanclerki izpostaviti skupen boj proti populistom in umiriti retoriko o ambicioznih reformah v območju evra.

V primerjavi z minulimi 12 leti prihajajo za Merklovo najtežji časi, težavne razmere v njeni stranki bodo vplivale tudi na njeno vodilno vlogo v EU, še meni Emmanouilidis.

Uspeh AfD kaže tudi, da izziv populističnih in nacionalističnih strank, usmerjenih proti uveljavljenemu sistemu, še zdaleč ni mimo. Nezadovoljstvo s trenutnim sistemom še vedno vodi v protestne glasove za takšne stranke, pa opozarja Zuleeg.

Nemško gospodarstvo se je na izid volitev odzvalo z zaskrbljenostjo in negotovostjo.
Nemško gospodarstvo se je na izid volitev odzvalo z zaskrbljenostjo in negotovostjo. FOTO: AP

Nemško gospodarstvo si želi hitrega oblikovanja vlade in več investicij

Negotovost in zaskrbljenost - to so prvi odzivi nemškega gospodarstva na izid nedeljskih parlamentarnih volitev v Nemčiji. Danes od tam prihajajo pozivi k hitremu oblikovanju vlade ter pričakovanja okrepitve investicij v področja prihodnosti. Tudi ekonomisti politične stranke pozivajo, naj hitro prevzamejo svojo odgovornost.

Predsednik nemške gospodarske zbornice DIHK Eric Schweitzer je pozval k sklenitvi "koalicijskega sporazuma za investicije". Čeprav je gospodarski položaj v Nemčiji danes "občutno boljši" kot pred volitvami leta 2013, pa se v številnih podjetjih sprašujejo, ali bo tako tudi ostalo. Potrebne so investicije v izobraževanje, odpravo administrativnih ovir in izgradnjo moderne infrastrukture, je dejal.

"Širokopasovne povezave, ceste in daljnovodi so življenjskega pomena za naše gospodarstvo," je dejal Schweitzer. "In tu je po mnenju podjetij treba še veliko narediti," je dodal.

Na nedeljskih volitvah sta konservativna unija CDU/CSU in socialdemokratska SPD utrpeli hude izgube. "S takim izidom volitev oblikovanje vlade ne bo lahko," je dejal Schweitzer in dodal, da nemško gospodarstvo v težkih časih potrebuje stabilno vlado.

Tudi predsednik združenja nemške industrije Dieter Kempf je ocenil, da bo oblikovanje nove vlade težko. Politične stranke je pozval, naj hitro ukrepajo in se osredotočijo na pogajanja o oblikovanju vzdržne koalicije. Tako Schweitzer kot Kempf sta posvarila pred sovražnostjo do tujcev. Ta za nemško gospodarstvo ni sprejemljiva, saj je odvisno od tujih strokovnjakov, je dejal Schweitzer. "Skrajno desna AfD v temelju nasprotuje temu, kar je Nemčijo naredilo močno," je dejal Kempf.

Vlagatelji na nemški borzi se danes niso pretirano vznemirjali zaradi uspeha AfD ter izgube glasov za CDU/CSU in SPD na nedeljskih volitvah. Potem ko se je v začetku trgovanja zniževal, se je indeks borze v Frankfurtu DAX kmalu obrnil navzgor in bil okoli poldneva na 0,13 odstotka višji ravni kot v petek. Čeprav je bil izid volitev za številne vlagatelje nepričakovan, pa večjega razburjenja ni povzročil. Je pa tečaj evra še poglobil svojo izgubo in padel pod mejo 1,19 dolarja.

Medtem ko dosedanja koalicijska partnerica SPD vztraja, da pri oblikovanju nove nemške vlade ne bo več sodelovala, se zmagovalni CDU/CSU kot najbolj verjetna možnost kaže t. i. jamajška koalicija z liberalci in Zelenimi. Ekonomisti in bančniki nad tem niso preveč navdušeni. "Takšna vlada na prvi pogled ni najboljši scenarij za gospodarstvo in finančne trge, saj prinaša negotovost - tako glede gospodarske politike pa vse do evropske politike," je dejal Ulrich Kater iz banke Dekabank.

V malem gospodarstvu so izid volitev sprejeli z mešanimi občutki. "Večtedenska ali celo večmesečna koalicijska pogajanja pomenijo zastoj in za gospodarstvo obdobje negotovosti, kako se bodo zadeve razvijale na področju davkov, gospodarstva, energetike in trga dela," je dejal predsednik nemške obrtne zbornice ZDH Hans Peter Wollseifer.

"Cilj sredinskih strank bi moral biti hitro oblikovati stabilno vlado, čeprav imajo glede številnih vprašanj različna stališča," je poudaril Utz Tillmann iz združenja nemške kemične industrije VCI. Razkorak pri investicijah v izobraževanje, digitalizacijo in prometno infrastrukturo je mogoče po njegovem mnenju obvladati le z operativno vlado.

Tudi v združenju nemške strojne industrije pozivajo k boljšemu okolju za inovacije: "Potrebujemo jasen znak za digitalen preboj, za izobraževanje in razvoj, za do inovacij prijazno davčno politiko in predvsem za prodor prožnosti in dobrih idej," je dejal predsednik združenja Thilo Brodtmann.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LAC
25. 09. 2017 20.33
+14
TO JE BILO PRIČAKOVANO! ČISTILNA AKCIJA NEMČIJE SE JE PRIČELA!
Schnitzel
25. 09. 2017 19.46
+6
Mama Merkel, ficki ficki!!
BUONcaffee
25. 09. 2017 19.30
+3
Meni se zdi da Merklova ne more sestaviti vlade.
FCL
25. 09. 2017 18.00
+7
Bravo AFD..še je upanje za Evropo!
BUONcaffee
25. 09. 2017 17.12
+8
Cerar je spustil pol milijona migrantov čez našo državo v Nemčijo, od tega ogromno ilegalnih. Danes vidimo rezultat Nemških volitev.
korintos23
25. 09. 2017 17.16
-6
Teslo, to je bil tranzit po naročilu Angele. Pa tvoji Pišteki so jih z vlaki na črno do meje vozili, pozabil?
RedLine
25. 09. 2017 16.55
+15
Preseneča me da so Nemci ostali toliko brez jajc da jo še kar voljo.
dr.dare
25. 09. 2017 17.26
+15
nemci jo volijo? hahhahhaha nemcev je v nemčije še mogoče 1/3
nikhrast
26. 09. 2017 14.49
+1
Kaj češ, narod ni tako trapast kot v Sloveniji.
BUONcaffee
25. 09. 2017 16.43
+8
Komaj sedaj bo Nemčija postala stabilna in varna.
BildiTheEmperor
25. 09. 2017 16.51
+7
korintos23
25. 09. 2017 16.58
-6
Strelja?ko
25. 09. 2017 21.33
+1
Nacionalisti niso slabi. pozabte na slabšalnico. to smo se že naslišali komunjari.
Adolph
25. 09. 2017 16.42
+4
Analisti so precej klavrna vrsta vazicev,ker drugace bi vedeli,da je Nemcija stabilna,dokler se ne bo konstruirana nova vlada.In ce bo prislo pod temi znaki do nove vlade stoji se v zvezdah. . . .
BigBoss
25. 09. 2017 16.41
+8
Tako je nemčija ne potrebuje zmerne AfD ampak hardcore AFD
Adolph
25. 09. 2017 16.36
+6
Merklica sei na kupu lastnega gnoja,celo vazali SPD je imel ma kraju dosti od njene vzvisenosti,zadnja stiri leta je vladala kot srednjeveski absolutist . . . .
BigBoss
25. 09. 2017 16.33
+11
Politika odprtih vrat a ne Mutti ? hahahaha zdaj pa nestabilna Nemčija
BUONcaffee
25. 09. 2017 16.27
+12
Upam, da bo Nemčija zahtevala strožji nadzor na zunanjih Šengenskih mejah po vzoru Avstrije. Vojska in policija. Vključno z piranskim zalivom.
BUONcaffee
25. 09. 2017 16.32
+8
30 km vojaški pas na celotni meji z Hrvaško, morje in zrak. Avstrija nas bo vpeljala v to, če naši ne vedo kako se gre!
korintos23
25. 09. 2017 17.05
-7
BUONcaffee
25. 09. 2017 16.24
+6
Upam, da bo EU postala stabilna v vseh pogledih. Treba poloviti tiste, kateri so kradli evropska sredstva in prali Iranski denar.
korintos23
25. 09. 2017 16.21
-6
Sedaj nam naj Angela pokaže kaki politik je, 12 let je bila v ospredju, šef, sedaj se ji bo pa za vsako dejanje pod prste gledalo, težka bo.
BildiTheEmperor
25. 09. 2017 16.15
+22
A je možno da je nekdo resno mislil da se bo z uvozom nekaj milijonov divjakov Nemčija in EU - stabilizirala?!
korintos23
25. 09. 2017 16.19
-11
BUONcaffee
25. 09. 2017 16.22
+12
wolfterier
25. 09. 2017 16.24
+8
Analitiki niso mislili,da bodo rdeči padli iz vlade,nje...
BildiTheEmperor
25. 09. 2017 16.49
+7
Tylers
25. 09. 2017 16.00
+19
Nestabilnost nemčije? Počakajte še 10-20 let, ko bo ustanovljena prva nemška muslimanska stranka, takrat bo komaj zanimivo...
Desnica boli
25. 09. 2017 16.55
+8
Se bojim, da so močno Galileo pri letih. Čez 10 let bodo že imeli muslimansko vlado.
masni
25. 09. 2017 17.23
+7
Pri nas na Jesenicah ,Velenju in Ljubljani lahko muslimani, že sedaj pridejo do svojih strank in županov,tako, da smo globoko pred Nemci
Desnica boli
25. 09. 2017 15.54
+1
Angelco na vsako kapelco. Mogoče bi njene freske v kapelcah in cerkvah prepričale muslimane,, da ni njihova. Zaenkrat ima obraten učinek na muslimane, kot ptičje strašilo na škorce...