Tujina

Britanskemu kirurgu, ki govori o svoji izkušnji v Gazi, prepovedali vstop v schengensko območje

Pariz, 06. 05. 2024 13.56 | Posodobljeno pred 12 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Britanski kirurg palestinskih korenin Ghassan Abu Sitta je v Gazi preživel več kot 40 dni, kjer je pomagal pri zdravljenju ranjencev v bolnišnici Al Šifa. V soboto bi o svoji izkušnji moral govoriti v francoskem senatu, a so mu na letališču v Parizu zavrnili vstop v Francijo. Razlog? Aprila mu je Nemčija za eno leto prepovedala vstop v državo, kar posledično pomeni, da ima v tem času prepoved vstopa v katero koli državo v schengenskem območju.

Ghassan Abu Sitta
Ghassan Abu Sitta FOTO: Profimedia

Okoli 40 odstotkov ranjencev, ki jih pripeljejo v bolnišnice, je otrok, je novembra lani za BBC Radio 4 povedal britanski kirurg Ghassan Abu Sitta, ki je 43 dni delal v bolnišnici Al Šifa v mestu Gaza. Je eden izmed redkih ljudi z "Zahoda", ki so se na lastne oči prepričali o grozotah v tej palestinski enklavi, in trdi, da ima dokaze, da so izraelske sile med napadi na Gazo uporabile tudi beli fosfor. Za Al Jazeero je nedavno opisal, kako so se med njegovim prebivanjem v Gazi bolnišnice spremenile v ruševine in postale mesta množičnih grobišč Palestincev. 

Aprila so kirurga povabili, da o tem, kar je videl in doživel, spregovori na Palestinskem kongresu, dogodku v Berlinu. A ko je prispel v državo, so ga več ur zasliševali na berlinskem letališču, nato pa ga obvestili, da mu ne dovolijo vstopa v državo. Takrat so udeležbo na kongresu prepovedali tudi Janisu Varufakisu, nekdanjemu grškemu finančnemu ministru. Organizatorka kongresa Nadija Samour je takrat dejala, da je zvezna vlada skušala na vse načine doseči, da bi odpovedali dogodek. 

V soboto pa bi Abu Sitta na povabilo francoske senatorke Raymonde Poncet Monge iz Zelene stranke moral nastopiti v francoskem senatu, na konferenci na temo "Francija in njena odgovornost pri uporabi mednarodnega prava v Gazi". Toda ko je z neposrednim poletom iz Londona pristal v Parizu, mu francoske oblasti niso dovolile vstopa v Francijo zaradi nemške prepovedi.

"Sem na letališču Charles de Gaulle. Moral bi govoriti v francoskem parlamentu. Ne dovolijo mi vstopa v Francijo. Pravijo, da so mi Nemci izdali enoletno prepoved vstopa v Evropo," je zapisal na svojem profilu na družbenem omrežju X. 

Vir iz francoske policije je za tiskovno agencijo AFP potrdil, da Francija zdravnika ni mogla sprejeti, ker jo zavezuje nemška prepoved vstopa. Ker je Nemčija v schengenskem območju, to pomeni, da prepoved velja za vse države v tem območju. 

Abu Sitta je za The Guardian pojasnil, da ni vedel, da so mu nemške oblasti za eno leto uvedle upravno prepoved izdaje vizuma in s tem prepovedale vstop v katero koli schengensko državo. Kot je pojasnil, so mu oblasti pred tem povedale le, da v aprilu ne bo mogel vstopiti v Nemčijo. "Najtežje sprejemam to popolno kriminalizacijo," je dejal Abu Sitta. "Dali so me v celico za pridržanje in pred ljudmi na Charles de Gaulle so me paradirali z oboroženimi stražarji, nato pa so me predali osebju v letalu. Vse zato, da ne morem pričati," je dejal.

"Trdnjava Evropa skuša utišati priče genocida, medtem ko jih Izrael ubija v zaporu," je opozoril Abu Sitta. 

Francoske oblasti so pojasnile, da tudi same niso bile seznanjene s prepovedjo, a so poudarile, da ko takšen ukrep velja za nekoga, "mejna policija glede tega ne more narediti veliko". Senatorka, ki je organizirala konferenco, je obsodila ukrepanje policije in se po pojasnila obrnila na notranje ministrstvo. 

Čeprav fizično ni bil prisoten, pa je Abu Sitta po posredovanju odvetnikov na konferenci vendarle govoril prek videoklica. 

Nemčija je neomajna pri svoji podpori Izraelu in ne dopušča nikakršnih kritik izraelskega ravnanja. Je tudi ena izmed največjih dobaviteljic vojaške opreme Izraelu. Po podatkih nemškega ministrstva za gospodarstvo za leto 2023 je Nemčija Izraelu dobavila za 326,5 milijona evrov vojaške opreme in orožja. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou