Tujina

Iran: Če Izrael sproži povračilni napad, bomo odgovorili v nekaj sekundah

Tel Aviv/Teheran, 16. 04. 2024 08.10 | Posodobljeno pred 13 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Izraelski vojni kabinet je sprejel odločitev glede odgovora na iranski napad. "Sprejeli smo jasne in odločne ukrepe," so sporočili po večurnem zasedanju, na katerem so poleg članov vlade sodelovali tudi opozicijski predstavniki. Izraelski mediji poročajo, da bo obseg izraelskega odgovora odvisen od volje ZDA. Iran medtem Izraelu sporoča, da bo njihov odziv tokrat mogočnejši in bo sledil v nekaj sekundah po izraelskem povračilnem napadu. Slovensko zunanje ministrstvo odsvetuje vsa potovanja v Izrael.

Iran je v noči na nedeljo proti Izraelu izstrelil niz manevrirnih in balističnih raket ter brezpilotnih letal kot povračilo za bombni napad na njegov konzulat v Damasku v Siriji v začetku tega meseca, v katerem je bilo ubitih več visokih častnikov Islamske revolucionarne garde (IRGC).

Izraelska vojska (IDF) je sporočila, da je uspela sestreliti veliko večino raket in dronov, pri tem pa so poleg domače protiletalske obrambe pomembno vlogo odigrale tudi zaveznice ZDA, Velika Britanija, Francija, Jordanija in druge države. "Izstrelitev takšnega števila raket in dronov na ozemlje države Izrael bo naletela na odziv," je dejal načelnik štaba IDF, generalpodpolkovnik Herzi Halevi. Visoki častnik je podal izjavo v letalski bazi Nevatim, ki je bila tarča iranskega napada. IDF je poročala o manjši škodi na objektu. Bazo je zadelo pet iranskih balističnih raket. V napadu naj bi bili poškodovani eno transportno letalo, vzletno-pristajalna pista in skladišče.

Iranski napad na Izrael
Iranski napad na Izrael FOTO: AP

"Iran je želel prizadejati škodo strateškim zmogljivostim Izraela – to je nekaj, kar se prej ni zgodilo," je dejal Halevi. "Izrael je zelo močan in ve, kako se s tem spoprijeti sam, a s tako veliko grožnjo smo vedno veseli, da so ZDA z nami," je dodal Halevi. V kakšni meri bi ZDA sodelovali pri izraelskih povračilnih ukrepih, ni znano. V Washingtonu so večkrat javno poudarili, da si ne želijo vojne z Iranom, hkrati pa ameriški mediji poročajo, da so ZDA Izraelu sporočile, da v morebitnem povračilnem napadu na Iran ne bodo sodelovale ter da ga tudi odsvetujejo. 

Kljub temu se je vojni kabinet premierja Benjamina Netanjahuja odločil za povračilno dejanje, poroča izraelski časnik Mako. Po navedbah publikacije bo moral biti povračilni ukrep sprejemljiv za ZDA in v skladu s pravili, ki jih je določil Washington, hkrati pa mora biti odmerjen tako, da v regiji ne bo sprožil vojne. Nekateri omenjajo, da bi se lahko Izrael izognil neposrednim napadom na Iran in se usmeril proti proiranskim silam v regiji, Siriji, Libanonu in Iraku. 

Iz Teherana pa so medtem sporočili, da bo njihov odgovor na morebitni izraelski napad sledil v nekaj sekundah. Iranski predsednik Ebrahim Raisi je Izrael ponovno posvaril pred morebitnim povračilnim napadom. V pogovoru s katarskim emirjem Tamimom bin Hamadom al Tanijem je Raisi dejal, da bo najmanjše dejanje Izraela proti iranskim interesom naletelo na "obsežne in boleče posledice".

Ministrstvo za evropske in zunanje zadeve (MZEZ) slovenskim državljanom zaradi razmer v Izraelu iz varnostnih razlogov odsvetuje vsa potovanja v to državo. Zanjo po novem velja najvišja stopnja previdnosti, ministrstvo pa slovenskim državljanom v Izraelu priporoča, naj ravnajo previdno ter sledijo in upoštevajo navodila lokalnih oblasti.

 Po prvem neposrednem napadu Irana na Izrael minuli konec tedna sta se po telefonu pogovarjala tudi iranski in kitajski zunanji minister Husein Amirabdolahian in Vang Ji. Iran je pri tem izrazil voljo izkazati zadržanost. Iranski zunanji minister je kitajskemu kolegu v pogovoru predstavil podrobnosti glede napada na njihov konzulat in zatrdil, da se Varnostni svet ZN nanj ni ustrezno odzval, Iran pa da ima pravico do samoobrambe v odgovor na kršitev svoje suverenosti.

Obenem pa je Amirabdolahian zagotovil pripravljenost Irana, da izkaže zadržanost in nima namena nadalje stopnjevati napetosti, češ da je trenutna situacija zelo občutljiva, izhaja iz sporočila kitajskega ministrstva. Vang je medtem obsodil napad na iranski konzulat, ki ga je označil za resno kršitev mednarodnega prava ter kot nesprejemljivega.

"Zdi se, da je Iran sposoben dobro upravljati s situacijo in prihraniti regiji dodaten nemir, obenem pa ohraniti svojo suverenost in dostojanstvo," je o odzivu Irana dejal Vang Ji. Kitajska je tesna partnerica Irana. ZDA so jo večkrat pozvale, naj izkoristi svoj vpliv na Teheran za zmanjšanje napetosti v regiji, ki jih trenutno poganja vojna v Gazi.

Iranska revolucionarna garda
Iranska revolucionarna garda FOTO: AP

Morda največji uspeh iranskega napada je odložitev izraelske ofenzive v Rafi, kjer se je nagnetlo več kot 1,5 milijona palestinskih beguncev. Ti so zbežali s severa enklave pred izraelskimi napadi, v Egipt pa zaradi zaprtja meje ne morejo. Izraelsko letalstvo naj bi se že pripravljalo na začetek zračne ofenzive, ki bi ji sledila kopenska. Ti načrti so bili nato za nekaj časa odloženi, poroča CNN, ki se sklicuje na vire v vrhu izraelske vlade. 

Zunanji ministri EU o nadaljnjih korakih unije po iranskem napadu na Izrael

Visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell je že dan po napadu, ki ga je Iran izvedel v noči s sobote na nedeljo, sklical izredno videokonferenčno zasedanje zunanjih ministrov članic. Kot je zapisal, je cilj EU prispevati k umiritvi razmer in varnosti v regiji.

Ministri bodo govorili o tem, kako naj unija ukrepa v luči tega napada. O tem pa bodo v sredo in četrtek razpravljali tudi voditelji držav članic.

Borrell je v nedeljski izjavi v imenu vseh 27 članic obsodil iranski napad na Izrael. Poudaril je, da nadaljnja zaostritev že tako zelo napetih razmer v regiji, kjer potekajo spopadi med izraelsko vojsko in palestinskim gibanjem Hamas, ni v nikogaršnjem interesu. "Vse strani pozivamo k skrajni zadržanosti," je še zapisal v izjavi.

Podobno je poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je obenem napovedala razmislek o dodatnih sankcijah proti Teheranu, predvsem na področjih proizvodnje brezpilotnih letalnikov in raket.

Iran je v soboto zvečer na Izrael izstrelil več kot 300 dronov in raket, ki pa jih je Izrael s pomočjo zaveznikov večinoma sestrelil. Po navedbah Teherana je šlo za odgovor na uničenje iranskega konzulata v Damasku 1. aprila, odgovornost za katero so pripisali Izraelu.

Izraelske oblasti odločitve o morebitnih povračilnih ukrepih na iranski napad še niso sprejele.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (497)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HALAcR7
17. 04. 2024 10.58
+0
Iran pač ni žene i otroci na kakšne se je izrael navajen bojevati proti,,tako da upam da Iran naredi red na bliznjem vzhodu ce za to nima sudijska jajca
mungus
16. 04. 2024 17.56
-4
pravilno da se Iran brani!!!....pa saj se izrael tudi ....samo"brani"...a ne?
patogen
16. 04. 2024 19.33
+2
Brani se s pošiljanjem raket na Izrael. Zanimiv miselni sklop imaš...
Slavko Badič
16. 04. 2024 20.48
-1
…khm, a miniranje veleposlaništva Irana v Siriji nima pa s tem nič, a ne?
avgust.
16. 04. 2024 17.55
-4
Škoda, da se je Iran pustil izzvati - to je cilj amerov že nekaj let.
CyniC666
16. 04. 2024 17.46
+1
@ 24ur - "Borrell je v nedeljski izjavi v imenu vseh 27 članic obsodil iranski napad na Izrael. Poudaril je, da nadaljnja zaostritev že tako zelo napetih razmer v regiji, kjer potekajo spopadi med izraelsko vojsko in palestinskim gibanjem Hamas, ni v nikogaršnjem interesu. "Vse strani pozivamo k skrajni zadržanosti," je še zapisal v izjavi." - Hmmm. Pogrešam (vsaj tako "odločen"...) odziv EU in kavbojcev ob zločinu (kar nedvomno je...), kot je bil to napad na Iranski konzulat v Damasku. Ravno tako pogrešam odziv EU in kavbojskih dvoličnežev ob masakru civilistov v Gazi, kjer se sionisti že kar nekaj časa ne bojujejo več proti Hamasu, temveč izvajajo genocid nad vsemi, ki so arabskega porekla. In naj domači sionisti šparajo prste - nič mi ni treba pisati o 7.10., ipd. Kar je nesorazmerno in pretirano, je pač točno to. Izrael je kolonialna država, ki izvaja genocid nad okupiranim prebivalstvom. Če ne verjamete, poglejte (poleg Gaze) kaj vsakodnevno, s pomočjo IDF, počnejo kolonisti na Zahodnem bregu že desetletja. Tu noben Hamasov napad ne more legitimizirati njihovega početja. Izraelska država je teroristična država, pa če ji poskusite "izumiti" še N+1 izgovorov, so enaki in dostikrat hujši kot tisti, ki so med WWII, izvajali genocid nad Judi. Žalostno, vendar še kako resnično.
alanshore
19. 04. 2024 08.07
+1
baldahin
16. 04. 2024 17.26
+4
Pa če bi še bil tako proti Izraelu, mi vest ne dovoli podpirati države, kjer je oblast od bo*a poslana in kjer so ženske obravnavane kot manjvredna vrsta.
avgust.
16. 04. 2024 17.53
+3
S spodbujanjem migracij bodo kmalu tudi tu obravnavane podobno, kar nekaj zamolčanih incidentov na to temo je že bilo, ampak ta medij o tem ne poroča.
visoki
16. 04. 2024 19.21
+2
Nole1991
16. 04. 2024 17.18
-2
Podpora Iranu...genocidaše treba ustavt
Stajerc200
16. 04. 2024 18.50
-3
Želim, da te ded dobro prebuta, ker steguješ jezik...tako,kot to počnejo z ženskami v Iranu, ki ga ti opevaš. Res moraš biti hudo rdeča, če raje udrihaš po Izraelu, kjer so ženske spoštovane in enakopravne, kot po Iranu, kjer so že ske vredne manj kot dve kameli
visoki
16. 04. 2024 19.23
+5
a zaradi tega evropejci iščejo žene po tajskem,filipinih
Uporabnik1908615
16. 04. 2024 17.01
-1
Iran je edini agresor, ki skrbi preko svojih terorističnih skupin kot je Hamas, hESBOLAG, IALMSKI DŽIHAD IN ŠTEVILNE DRUGE ISLAMSKE TERORISTIČNE SKUPINE PO VSEH DRŽAVAH OKOLI iZRAELA, da ga vsak dan napadajo z raketami in tako preprečujejo mirovne sporazume in končanje sovražnosti med Izraelom in Palestinci
avgust.
16. 04. 2024 17.54
-2
gongash
16. 04. 2024 16.41
+3
Te izraelci bi hitro poinknili če bi se umaknile zda. Pol so pa zraven še ostali kolonisti
Stajerc200
16. 04. 2024 18.54
+1
Gongas, Izraela vidim, da ne poznaš. Ena najrazvitejših držav sveta. Njihovo orožje je špica od svetovne špice. Konec koncev je vicina največjih znanstvenikov sveta Izraelskega porekla
Misija1
16. 04. 2024 19.01
+1
Ne drži. Zgodovina kaže popolnoma drugačno realnost. Majhno državo Izrael so v preteklosti večkrat skupno napadle vse sosede, vključno z ogromnim Egiptom. Rezultat? V vsaki vojni so vse te države gladko izgubile, pri eni od teh je Izraelska vojska v 2 urah zradirala celotno egipčansko letalstvo in s svojo kopensko vojsko bila od Kaira oddaljena še vsega 90 kilometrov. Takrat so se egipčanom zatresle hlače. Izrael je želel vstopiti v Kairo, pa so potem ZDA pritisnile na Izraelce, da so odstopili od te ideje. Kakorkoli, v časih, ko so vse te arabske države bile za faktor 2-3 krat vojaško močnejše, kot so danes, so v vseh teh napadih gladko izgubile. ) 9 milijonov Izraelcev na območju velikem kot Slovenija, je 3 krat obranilo svojo državo pred SKUPNIM napadom držav, ki so skupno imele skoraj 150 milijonov prebivalcev. To so bili drugi časi. Danes ima Izrael atomsko orožje in ga ni junaka, ki bi šel nad njih. Kot imata ZDA in Rusija v svoji jedrski doktrini jasno navedeno vzajemno uničenje, ima tudi Izrael politiko popolnega uničenja, v kolikor se ne morejo obraniti in ne preostane druga, je plan lansirati jedrsko orožje na napadalca, kot zadnji korak. Tako da ne sanjati uničenja Izraela, ker ga ne boš videl
HALAcR7
17. 04. 2024 11.05
+1
Misija nimaš pojma o življenju,pol od 9 milijonov je Palestincev,,najmočnejša v tej regiji je zato ker jim največ denarja nakaze usa,VB in Francija,,,zato tudi ta napredek,,kar se tiče vojn,kj so jih imeli,,,da ker so imeli pomoč USE iz vsepovsod ,letalonosilke v morjih,,vojaki ameriski tako kot ima danes,,,nato so dobil taksna krila da so namerno napadli eno od usa ladij,ker so mislili kako so hudi,,kar se tice njihove vojske so to vojaki v plenicah,,in prvi napad ,ki bi bil bi se spakirali na letalisce in domov. Tako kot je bilo 7 oktobra,,,upam da to tudi vidimk,,saml ce napadejo iran,,,ker iran ni gaza,,to niso žene in otroci to so pravi vojaki,,kateri israel se ni videl nikoli
Uporabnik1908615
16. 04. 2024 16.35
-8
v tej regiji je najvećji in edini problem Iran in njegov islamski teroristični islamizem, ki ga širi s svojimi enotami in orožjem na vse sosednje države z namenom vzdrževanja stalne vojne z Izraelom in krepitvijo svoje moči vodilne države v regiji, saj ga podpirata tako Rusija kot Kitajska, ker hočejo izriniti ameriški vpliv v regiji in sami zavladati geopolitično in strateško
visoki
16. 04. 2024 16.51
-3
patogen
16. 04. 2024 16.34
-2
Slovenski komentarji teh dogajanj so edinstveni v Evropi. Primerjal bi jih lahko le še z Libijskimi in Srbskimi...
visoki
16. 04. 2024 16.51
-3
patogen
16. 04. 2024 16.33
+2
Ko islamisti udarijo po Izraelu, so slovenski rusofilčki in podporniki islamistov v deliriju...
Slavko Badič
16. 04. 2024 16.43
-7
Sam sem nedvomno na strani Ukrajine, ko se govori o tem žarišču, saj je jasno, da je v tistem primeru agersor Rusija. V primeru Izraela in Palestine zadeva ni tako jasna. Izrael se je na ozemlju Palestine razširil kot rakasta tvorba in je v bisvtu v vlogi okupatorja. Ja, je Hamas izvedel pokol, ampak prvič, niso vsi palestinici Hamas, sploh pa ne ženske in otroci, drugič, meni še vedno ni jasno, kako je možno, da izraelska obveščevalna služba ni zaznala priprav na tisti napad in je malo sumljivo vse skupaj, tertjič, povračilni ukrepi niso sorazmerni. Kar se pa Irana tiče, je pa napad diplomatskega predsatvništva na tujih tleh v nasportju z mendnarodnim pravom. To raketiranje pa je bilo opozorilo, saj je bilo vsem jasno, da bodo praktično vse drone in rakete prestregli. Ampak Izrael zaradi sovraštva in maščevanja ne bo zadeve pustil pri miru in bo spet sprejel povračilne ukrepe, rezultat bo eksplozija na Bližnjem vzhodu.
patogen
16. 04. 2024 16.51
+3
Država Palestina ni nikoli obstajala, niti ni nikjer zapisano, da imajo Arabci pravico do tega ozemlja. Ko je bilo leta 1947 ponujen del ozemlja Arabcem, da naredijo državo, so to odklonili. In zahtevali vse ozemlje Britanske palestine. Naslednji dan po ustanovitvi izraela, so vse sosednje Arabske države Izrael napadle, da potisnejo Izraelce v morje. kaj pa bi ti naredil z njimi? islamizacija palestine?
JK123
16. 04. 2024 17.57
-4
Izraelce nagnat domov in potem naj ZDA in VB plačujeta reparacije za 1. in 2.sv.v.
Misija1
16. 04. 2024 19.09
-1
JK123, kam bi ti naganjal Izraelce? V šoli si prešprical tisti del zgodovine, ko smo se učili, da se je današnje ozemlje Izraela v časih Rimljanov imenovalo JUDEA, po JUDIh, torej židih. Takšni neizobraženci kot si ti, so velik problem družbe. Židi so bili na tem območju prisotni, ko v Evropi še ni bilo prvih civilizacij! In židi ter palestinci so en in isti narod. Nekoč so bili vsi prebivalci tega področja židi in so imeli eno vero - judaizem. Kasneje sta iz nje nastali 2 ločnini - krščanstvo in islam ter obe vlečeta niti iz judaizma. Današnji palestinci so nič druga kot poislamizirani židi. Podobno, kot je bilo v Evropi na našem območju ob turških vpadih, zaradi česar je islam prisoten v Bosni in Albaniji. Samo en funfact: najpomembnejši židovski izraz, ki obstaja že dobrih 4000 let je "Shalom Aleichem" ali Mir s tabo. Iz njega izvira islamski Salam Alejkum. Tako zelo je židovska religija in židi na splošno, vplivalo na ves arabski svet, še preden je v 7 stoletju nastal islam.
Slavko Badič
16. 04. 2024 19.18
-1
Današnji Izraelci s prebivalci nekdanje Judeje nimajo nič skupnega, to je zabloda. Današnji prebivalci in ustanovitelji Izraela so t.i. Aškenazi, prebivalci Judeje pa so bili Hebrejci. Originalni jezik današnjih Izraelcev je jidiš, nekje vmes pa so se odločili, da bodo govorili Hebrejščino. Sicer pa če gremo tako daleč nazaj v zgodovino, se vsi lahko začnemo seliti.
Misija1
16. 04. 2024 19.22
+2
Seveda imajo skupni imenovalec. So pa tudi priseljeni. Prebivalci Judeje so bili Judi, pika. Če bi hodil v šolo, bi vedel, da so Judi = Hebrejci. Določeni uporabljajo naziv Judi, drugi pa Hebrejci. Če boš vprašal juda, mu je vseeno!
Slavko Badič
16. 04. 2024 19.32
+1
Aškenazi so evropejci, večinoma iz območja Nemčije. Jidiš je neka sorta nemščine. Niso niti ista rasa, Hebrejci so bili arabske rase. Je pa res, da se današnji Izraelci ves čas šlepajo na to, da je to zgodivinsko njihovo ozemlje, v realnosti pa so okupatorji iz Evrope, uspelo pa jim je zaradi stalne podpore ZDA. Rad bi pametoval, pa nimaš pojma.
Slavko Badič
16. 04. 2024 19.40
-1
…in odkar so se tam naselili, ni več miru.
Misija1
16. 04. 2024 20.16
+3
Natolcuješ. Judea je bila dežela Judov in se je v latinščini imenovala Judea. Judi, torej židi. Že v času Rimljanov, pred več kot 2000 leti. In gre za prvotne prebivalce, katerim je treba dodati tiste, ki so se v stoletjih odselili v Evropo, pa se potem vrnili v Izrael ob koncu 2 sv. vojne. Tako da ne sanjati, ne gre ti!
Slavko Badič
16. 04. 2024 20.20
S tem zadnjim postom si povedal, da res nimaš pojma in da nima smisla debatirati. So se vrnili, hehehe…kaj, druga rasa, drug jezik…? Raje si kaj preberi, bo bolje.
Dr. No
16. 04. 2024 15.54
+6
Naredili bomo kar nam bo dovoljeno iz Washinktona hahahaha reve judovske
patogen
16. 04. 2024 16.34
-2
KLADIIVO
16. 04. 2024 15.42
+5
Eu spet hujska in priliva olje na ogenj,tako kot v Ukrajini,samo na dobiček od orožja gledajo.
brezveze13
16. 04. 2024 15.39
+5
pa pravijo da je kavboj in nato neki mirovni posrednik , bomo videli izrael čaka na odločitev - mnenje kavboja
arafat9
16. 04. 2024 15.07
+1
Iran je sesul kar nekaj vojaskih oporisc, ne vem zakaj to ne napise nobeden casopis ali portal, ni bil tako nedolzen napad kot pisejo nase in eu medije…Izrael ke kar utrpel veliko skodo
viking76
16. 04. 2024 15.13
+5
Na pol ovca
16. 04. 2024 15.17
+4
Ni sesul je pa zadel in tako pokazal da lahko če hoče ...kar se tiče naših medijev pa ti že dolgo niso naši
Stajerc200
16. 04. 2024 18.58
+1
Arafat, ne tako na splošno"kar nekaj oporišč"! Katere??
Bibek
16. 04. 2024 14.39
+3
Zakaj ne podprejo Irana, ki je dosegel vsaj odložitev napada? So ga pa podprli, ko je blo treba preko NLB prat denarje….hinavci eni! Takoj vsi v rit lezt Amerikancem, namesto da bi Izraelu sankcije uvedli…..
Posteni
16. 04. 2024 14.42
+0
mr.poper
16. 04. 2024 14.49
-2
Zakaj pa bi-- mogoče zato ker želiš ovito ženo od glave do pet potem živiš na napačnem naslovu !
Grma53
16. 04. 2024 14.25
+2
Nič se ne bo zgodilo, saj bodo naši vrhunski levi politiki uredili zadeve. Že res, da Slovenije ne obvladujejo, zato pa imajo nadzor nad celim svetom. Se nas že vsi bojijo, ker imajo tako dolge nosove, da jih vtaknejo v čisto vse probleme na tem svetu.
Ivar The Boneless
16. 04. 2024 14.22
+17
Izrael naj zdaj lepo odneha. Začeli so, Iran jih je malo opozril in lahko se konča tu. Da se napade Iranska ambasada je škandal brez primere in normalno, da so morali odgovoriti. Na srečo bolj opozorilno kot dejansko.
BomberIzNordstrima
16. 04. 2024 14.58
-6
Iranska ambasada Sirija za Judovsko državo ne obstajata. Obe državi ne obstajata, kar se Izraela tiče. Lahko bi to Sirci pa Iranci uredili pa priznali državo, pa ne bodo, raje bodo se delali žrtev. Pa še Palestinci najbolj trpijo ravno zaradi Irana, in ker so se spečali s Teheranom.
slim386
16. 04. 2024 15.23
+6
Ne bluzi. Palestinci najbolj trpijo zaradi eksodusa in genocida ki ga je izvajal in ga še izvaja že od leta 1948. 700.000 ljudi je umrlo zaradi davidove zvezde. Opravičevanje za ta genocid pa je "tako piše v moji sveti knjigi" obljubljena dežela pa to...
BomberIzNordstrima
16. 04. 2024 16.00
-3
kot prvo Genocida ni bilo, je bil pa eksodus. Če bi bil genocid Palestincev ne bi bilo praktično, ker bi jih iztrebli. 700 000 je napihnjena cifra. Kot drugo, Arabci okrog Izraela niso bili nič nedolžni, imeli so par vojn, začuda so jih Judi totalno porazil in dokazali, da si zaslužijo kos te zemlje. In pač noben jim več ne bo vzel edino nuklearna smrt. V tem primeru pa bodo vrgi tudi oni na vse okrog njih tudi, da ne bo nobenega veselja nikoli več
visoki
16. 04. 2024 16.56
+2
Stajerc200
16. 04. 2024 19.08
+2
Slim, katerega genocida od 1948 leta naprej??? Izraelci in Palestinci so leta1948 dobili v podpis medsebojno priznanje o eh držav. Izraelci so podpisali, Palestinci pa ne, ker so rekli, da Izraela ne bo, ampak samo Palestina. Zato Palestinci še zdaj nimajo svoje države. Izraelce so vseskozi napadali in v izraelskem protinapadu vedno izgubili košček zemlje...Če bodo Palestinci nadaljevali z napadi, bodo res ostali brez svoje zemlje in tako je tudi prav...kazen mora biti
gozdar1
16. 04. 2024 14.20
-6
Ustanovitev izraela je drugača močno podpirala sovječisti tska zveza. KIbuci so npr. čisti komunistični kooperativi. Prav tako je v velik del orožja v prvi izraelsko arabski vojni v izrael prišlo z vzhoda, tudi ob sodelovanju jugoslavije.
MucaNeGrize
16. 04. 2024 14.43
+9
bebavo...Izrael je produkt Rothschildov in britancev
viking76
16. 04. 2024 15.15
+0
Kaj je sds opranko zopet poizkus spremembe zgodovine? Res ste moteni v sds.
Stajerc200
16. 04. 2024 19.11
Gozdar, res je. Letalstvo v prvi vojni Izraela proti vsem arabskim sosedom so Izraelci prejeli od Sovjetske zveze in Jugoslavije. To je znano dejstvo.
Grunf TNT
16. 04. 2024 14.13
+7
Lagati pa ne znajo. Še včeraj so zatrjevali ,da so sestrelili 99% izstrelkov , zdaj pa pravijo ,da je samo to bazo zadelo 5 izstrelkov. Resen medij bi moral malo bolj verodostojno poročati o dejanskem stanju in ne sodelovati v propagandni vojni.
patogen
16. 04. 2024 14.14
-8
Ti bi to naphnil, kot leta 1999, ko je padlo dol pol Nato avijacije?
Stajerc200
16. 04. 2024 19.14
Grunf, 5 je število skupaj z razbitinami raket, ki so bile zadete tik nad ciljem...od skupno nekaj čez 300