Tujina

Izrael sprožil protiteroristično akcijo: 'Palestinsko ljudstvo ne bo pokleknilo'

Dženin, 03. 07. 2023 15.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Izrael je v Dženinu in bližnjem begunskem taborišču na severu zasedenega Zahodnega brega sprožil največjo protiteroristično operacijo v zadnjih letih, v kateri sodeluje več sto vojakov, oklepna vozila, buldožerji, pa tudi brezpilotna letala. Po navedbah palestinskih oblasti je bilo doslej ubitih osem ljudi, še 50 pa je ranjenih. Palestinski predsednik je zaradi operacije prekinil stike z Izraelom.

Izraelska vojska je v okviru operacije napadla skupni operacijski center ene od skrajnih palestinskih skupin, "opazovalni in izvidniški objekt", skladišče orožja in skrivališča tistih, ki naj bi v zadnjih mesecih izvedli več napadov na izraelske cilje.

Tiskovni predstavnik vojske Richard Hecht je pojasnil, da vojaki za zdaj ostajajo v taborišču in da trenutno nimajo časovnega okvira za zaključek operacije. V ločeni izjavi vojske pa je bilo navedeno, da je bil v spopadih lažje poškodovan eden od izraelskih vojakov. Po podatkih palestinskega ministrstva za zdravje je bilo sicer doslej ubitih osem ljudi, še 50 pa jih je bilo ranjenih, od tega jih je 10 v kritičnem stanju. 

Izraelski zunanji minister Eli Cohen je v dejal, da izraelska vojska izvaja napad na "teroristično središče", ki deluje v taborišču Jenin. "Rad bi poudaril, da se ne bojujemo s Palestinci. Borimo se z iranskimi pooblaščenci v naši regiji, to sta predvsem Hamas in Islamski džihad," je dejal Cohen in obtožil Teheran, da skuša stopnjevati napetosti v regiji.

Palestinski premier Mohamed Štajeh je operacijo označil za nov poskus uničenja taborišča in preselitve tamkajšnjih prebivalcev. "Zločini v Dženinu, Nablusu in Gazi ne bodo prinesli varnosti Izraelu," je dodal. 

"Varnost in stabilnost v regiji ne bosta doseženi, če tega ne bodo občutili Palestinci. To, kar izraelska okupacijska vlada počne v mestu Dženin bin njegovem taborišču, je nov vojni zločin nad našim nemočnim ljudstvom," je dejal Abas po besedah predsednikovega tiskovnega predstavnika Nabila Abu Rudeineha.

"Naše palestinsko ljudstvo ne bo pokleknilo, ne bo se predalo, ne bo dvignilo bele zastave in bo kljub tej brutalni agresiji ostalo trdno na svoji zemlji," je dejal Rudeineh.

Palestinski predsednik Mahmud Abas  je po teh dogodkih prekinil stike z Izraelom in usklajevanje na področju varnosti s to državo. Za to se je po navedbah njegovega urada odločil po srečanju z visokimi palestinskimi predstavniki. Za začasno prekinitev usklajevanja z Izraelom se je sicer Abas v preteklosti odločil že večkrat, med prejšnjimi valovi nasilja.

Med intenzivnimi strelskimi boji med vojaki in palestinskimi borci so sporočili iz brigad v Dženinu, da se bodo "proti okupacijskim izraelskim silam borili do zadnjega diha in naboja ter sodelovali skupaj in enotno iz vseh frakcij in vojaških formacij."

Ahmed Zaki, prebivalec taborišča, je za BBC povedal, da so "kolone vozil izraelske vojske z več ulic prodirale na obrobje taborišča". 

"To, kar se dogaja v begunskem taborišču, je prava vojna," je dejal palestinski voznik reševalnega vozila Khaled Alahmad. "Na taborišče so bili usmerjeni napadi z neba, vsakič, ko pripeljemo približno pet do sedem reševalnih vozil, se vrnemo polni ranjenih," je povedal za tiskovno agencijo Reuters.

Lynn Hastings, humanitarna koordinatorka Združenih narodov za palestinska območja, je na Twitterju sporočila, da je "zaskrbljena zaradi obsega operacije izraelskih sil", in opozorila na letalske napade v gosto naseljenem begunskem taborišču. Povedala je, da ZN zbira humanitarno pomoč.

Po poročanju uradne palestinske tiskovne agencije Wafa je vojska blokirala ceste v taborišču, zavzela hiše in stavbe ter na strehe postavila ostrostrelce. "Buldožerji uničujejo ulice, ostrostrelci so v hišah in na njihovih strehah, brezpilotna letala ciljajo na hiše, Palestinci pa so ubiti na ulicah," je dejal Jamal Huweil, politični aktivist v taborišču, in napovedal, da bo operacija propadla. "Lahko uničijo begunsko taborišče, vendar jim bo spet spodletelo, saj je edina rešitev politična rešitev, s katero se vzpostavi palestinska država in konča okupacija," je dejal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Operacija je privedla do protestov po vsem Zahodnem bregu, med drugim na kontrolni točki v bližini mesta Ramala, kjer je umrl Palestinec, ki ga je vojska ustrelila v glavo. Izraelski sistemi zračne obrambe so bili v pripravljenosti za morebitno povračilno raketno obstreljevanje z blokiranega območja Gaze.

Morda pa so bili v igri tudi politični razlogi

Vodilni člani skrajno desne vlade premierja Benjamina Netanjahuja, v kateri prevladujejo naseljenci z Zahodnega brega in njihovi podporniki, so pozivali k širšemu vojaškemu odzivu na nenehno nasilje na tem območju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Ponosen sem na naše junake na vseh frontah in danes zjutraj še posebej na naše vojake, ki delujejo v Dženinu," je tvitnil minister za nacionalno varnost Itamar Ben-Gvir, ultranacionalist, ki je nedavno pozval Izrael, naj po potrebi ubije "na tisoče" borcev. "Molim za njihov uspeh."

Izraelski vojaški strokovnjaki so dejali, da pričakujejo, da se bo operacija hitro končala – v nekaj urah ali dnevu ali dveh. Daljše nasilje in velike žrtve bi lahko povzročile večje mednarodne kritike in v spopade pritegnile borce z območja Gaze ali celo iz Libanona, poroča AP.

Obsodbe proti Izraelu prihajajo tudi iz drugih držav

Izraelsko operacijo je medtem obsodila tudi Jordanija. Tiskovni predstavnik jordanskega zunanjega ministrstva je namreč poudaril, da sedanje zaostrovanje razmer predstavlja kršitev mednarodnega humanitarnega prava. 

Tudi Egipt je obsodil izraelski vdor in ga označil za dejanje agresije. "Arabska republika Egipt z najostrejšimi besedami obsoja agresijo, ki so jo izraelske sile izvedle v mestu Dženin na okupiranem Zahodnem bregu," je zapisano v egiptovskem vladnem računu na Twitterju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prebivalcem mesta Dženin sicer napadi ne predstavljajo nič novega, v zadnjem letu jih je bilo tam vse preveč. Pa ne samo v zadnjem letu, tudi prej. Leta 2002, med drugo palestinsko intifado, so izraelske sile vdrle v Jenin. V 10 dneh intenzivnih spopadov je bilo ubitih najmanj 52 palestinskih borcev in civilistov ter 23 izraelskih vojakov.

Dženin, ki leži na severu zasedenega Zahodnega brega, je območje teoretično pod nadzorom palestinskih oblasti pod vodstvom Abasa. V zadnjih mesecih se je nasilje na območju okrepilo. Po uradnih podatkih je bilo v izraelsko-palestinskem nasilju od začetka leta ubitih najmanj 185 Palestincev in 25 Izraelcev ter Ukrajinec in Italijan.

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Grunf TNT
04. 07. 2023 09.31
+4
Edini teroristi tukaj so Izraleci in ZDA.. Arabci zivijo na svoji zemlji.
Stane Adami?
04. 07. 2023 09.19
-4
Zadnji čas, da nehamo podpirat te Arabske teroriste!
SlepiSlovenc
03. 07. 2023 21.44
+1
No sedaj pa še tej patroni delajo razvrat. Kam je šel ta svet...
lojzek69
03. 07. 2023 21.20
-1
ko Iran naredi jedersko bombo, to bo veselo za žide
UtisanBimbambom
03. 07. 2023 21.32
-1
Je ze bilo veselo do leta 45. Poznas gospoda ki jih je probal iztrebit? Kako se je imenoval? In njegovi sledilci?
HALAcR7
03. 07. 2023 21.19
+4
proti komu ,kdo je tukaj terorist?
setisfekšn
03. 07. 2023 21.15
+0
Povejte mi zakaj ima izrael najmodernejšo amero orožje in zakaj ima neki izrael jedrsko orožje!naj mi nekdo to pojasni!!!!???
setisfekšn
03. 07. 2023 21.12
+7
Židje podprti z amerom zatirajo palestince!
UtisanBimbambom
03. 07. 2023 21.33
-8
Kot so nemci podprti z Rusi zatirali Žide?
Tomy1
03. 07. 2023 21.12
+2
Menda Fajonka za jutri sklicuje krizni sestanek vlade ,glede na morebitno poslabšanje varnostnih razmer v SLO. Sam je pozabila da so že vsi odšli na dopust.
petb
04. 07. 2023 10.58
To bomo potrebovali, ker smo si z druženjem z Američani nakopali sovražnike po vsem svetu.
Na pol ovca
03. 07. 2023 21.06
-4
Na rumble/yutub kanalu "bolj moder" nov prispevek o skriti resnici o ukrajini, torej skrita za nas in naše medije
UtisanBimbambom
03. 07. 2023 21.11
-1
Se dobro da imamo tebe. Razisci se malo zakaj je morje modro ko pa ga zajames v kozarec pa prozorno. Lazejo nam. 😝
borjac
03. 07. 2023 20.21
+12
Kaj pa dela ob teh umorih , ki jih Židi izvajajo na Palestinkih otrocih, VODSTVO EU in voditelji Evropskih držav ???? POSLUŠAJO GLASBO IZ TITANIKA.
Betuul
03. 07. 2023 20.31
+7
Natodefinkica
03. 07. 2023 20.08
+8
Izraelci bodo s podporo Evrope in ZDA v 30 letih do konca demokratično potokli Paalestince, oni države nikoli ne bodo imeli vsaki mesec imajo manj..Ker Izraelci pa lahko..
orthodox rs
03. 07. 2023 19.40
+8
Na to moramo gledati drugace, a veste, to pac ni isto....bla, bla, bla! Vega je enkrat konec, teli telebajski so krepko v obrocu arabcev, tik tak, tik tak...nebo niti USA mogla dolgo podpirat...
borjac
03. 07. 2023 20.24
+4
Židje , Mojzesa ni več, pa palice da odpre morje tudi ni več, torej prišel bo Svetopisemski konec.
el capitano
03. 07. 2023 19.14
+14
Torej...Izrael lahko zavzema ozemlje ,kjer živijo tuja ljudstva ,medtem ,ko Rusi tega ne smejo ,čeprav so zasedli ozemlja ,kjer živijo predvsem Rusi..narobe svet..
Betuul
03. 07. 2023 18.53
+15
Pravzaprav je tam konflikt že 2000let! Praktično pripada ozemlje palestini ! Če smo dovolj poučeni!
el capitano
03. 07. 2023 19.18
-1
biggie33
03. 07. 2023 18.52
+12
Betuul
03. 07. 2023 18.49
+0
Ne no!Oh Hawa Nagila! Pa glih zdaj ko je turistična sezona!
ivan z Doba
03. 07. 2023 18.44
+15
Holokavst. Po judovsko!
Brane123
03. 07. 2023 18.39
+16
Kdaj bo z delom začel mednarodni center za preiskavo Izraelske agresije? Groza, vsak dan neki dvojni standardi
wsharky
03. 07. 2023 18.37
+4
tovarišica Fajon je zelo zaskrbljena
Pajo_36
03. 07. 2023 18.29
+3
Smešno je tudi to, akko mislimo, da je ta država velika, vsega skupaj je okoli 25000km2, razdalja Jeruzalem - Bethlehem je okoli 10km, isto Ramallah Jeruzalem, Jenin je pa blizu Nazaretha.