Tujina

Ko odpadki postanejo 'okusna hrana': spiješ kavo, poješ lonček?

Stuttgart, 17. 10. 2023 15.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tisa Stergel
Komentarji
7

Ste med tistimi, ki si pogosto jemljete kavo za s seboj? Vsaj zjutraj, preden greste v službo? Potem pa si denimo za kosilo še naročite hrano? Si predstavljate, da bi, ko bi popili pijačo in pojedli hrano, nazadnje pojedli še embalažo, v kateri ste jo dobili? To je ideja organske embalaže prihodnosti, ki jo želi uresničiti ekipa Univerze Hohenheim v Stuttgartu.

Povsem vajeni smo, da poleti, ko si vzamemo kepico ali dve sladoleda, pojemo še kornet. Čudno bi nam bilo, da ga ne bi. Če pa kepice sladoleda dobimo v lončku, nihče ne pomisli, da bi ga pojedel. Na trgu sicer že zdaj obstajajo različice užitne embalaže: od vrečk za burgerje, lončkov za kavo, celo jedilnega pribora. A malokdo to zares poje, takšna embalaža bolj ali manj pristane v košu za organske odpadke. To si želijo spremeniti  študentje Univerze Hohenheim.

Na primeru japonske ramen juhe Paulina Welzenbach razlaga o koraku naprej, za katerega si ekipa študentov prizadeva: "Posebnost je jajčna lupina, ki je stranski proizvod in kot tak ni namenjen za prehrano, a jo lahko recikliramo na različne načine. S ponovno uporabo je krog sklenjen."

Jajčne lupine, ki vsebujejo hranila, koristna za zdravje, zmeljejo v prah in izdelajo vrečke, ki se v vroči vodi povsem raztopijo. V kombinaciji z rastlinskimi beljakovinami, vezivi in vodo je nastal nagrajeni raziskovalni projekt. Poimenovali so ga Eddgy in se počasi, a vztrajno pripravlja na vstop na trg. Študentje so se povezali s strokovnjakom za embalažo Uwejem Melicharjem.

Melichar je specialist tako za pakiranje kot samo oblikovanje embalaže. S študentsko ekipo preučuje tudi druge različice oblikovanja embalaže, ki bi jo lahko v prihodnje jedli. Denimo iz prehranskih otrobov, ki vsebujejo veliko hranljivih snovi in vlaknin. "So že zdaj zelo trajnostno naravnani, saj gre za zelo hitro obnovljiv surov material. Seveda gre za ostanke pri prehranski proizvodnji, ni to hrana, primerna za uživanje. Trajnostni so zato, ker jih lahko vrnemo v krog, sklenemo biološki  krog. S kompostiranjem se hranila vrnejo v zemljo."

Moto 'Kompostirati in pojesti' ekipo za zdaj postavlja pred več izzivov. Prvi je zagotovo ta, da se v nobenem primeru ne moremo popolnoma izogniti odpadkom. Vsaj ne še. Drugi, in morda še bolj pomemben, pa je okus – ena prvih asociacij na hrano. Če hrana ni okusna, verjetno po njej ne bi posegli še naslednjič. In če se vsebina navzame okusa embalaže ter ga spreminja, tudi ni prav. Kava mora imeti okus po kavi, burger po burgerju, juha po juhi. Pri juhi se ekipi za zdaj še najbolj zatika. "Ker embalaža ne zdrži dolgo svoje vroče vsebine, se nam njeni koščki, ki jih sicer lahko pojemo, valjajo po ustih. Neužitno, skratka."

Prostora za izboljšave je torej še kar nekaj. Dokler sladoledni kornet ne dobi enako užitnih partnerjev, lončka za kavo zagotovo še kar nekaj časa ne bomo jedli ali si za sladico privoščili embalaže, v kateri smo dobili naročeno hrano.

Kakšen okus ima hrana v užitni embalaži, si poglejte v videu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nekodnas
18. 10. 2023 08.27
Torej bodo v bodočnosti kobilice, gliste in ostali insekti servirani na "jedilnih" krožnikih" brez kruha ?
Zmaga Ukrajini.
17. 10. 2023 19.07
Kakšne neumnosti! Prvič je vse skupaj skrajno nehigienično, drugič pa,... treba je vedeti, da si je človek 3/4 vseh sodobnih bolezni nakopal sam. Prav zaradi takih umetnih rešitev, ki na prvi pogled izgledajo udobne,... vsa "fast food" hrana, predelana, umetna hrane, naprintani zrezki, najbolj ceneno sončnično in podobno olje (še pri avtomobilih smo pripravljeni pogledati za bolj kakovostno olje), itd. Isto je pa s temi "rešitvami". Kaj tako spektakularno koristnega ima jajčna lupina? Kalcij. Ta mineral je pa itak zastopan v večini (normalne) hrane, zato ni nobene potrebe, da se ga še umetno dodaja (tudi s prehranskimi dopolnili) in iz jajčnih lupin (plus dodatkov iz "Kemo Celje"🤣) dela embalažo. Dobite ga praktično povsod - v mleku, mlečnih izdelkih, žitih, siru, zelenolistni zelenjavi, ... Neumna predstava (ki pa se še vedno pojavlja) je, da pomanjkanje kalcija vodi v osteoporozo. Ni problem v pomanjkanju tega minerala, ampak v njegovi pretvorbi. To je krivo za težave s kalcinacijo ramen, osteoporozo, itd., ne pa pomanjkanje.
N0EL
17. 10. 2023 17.41
+1
Bolano s čim se vse ukvarjamo... Torej naj pojemo nekaj, kar je šlo čez roke proizvajalca, dostavljavca in prodajalca? Vmes pa po tem plazijo še ščurki, miši in podgane. Torej potrebujemo embalažo za jedilno embalažo. 🤣 Izboljšajte reciklažo uporabljene embalaže pa ne bo problemov!
St. Gallen
17. 10. 2023 17.21
poljaki ze dolgo nudijo juhico v posodi iz kruha
Houdor
17. 10. 2023 17.20
+0
embalaža je za to da hrana ostane higijenična. kdo bo jedel umazano embalažo.... samo packi
zasvobodo22
17. 10. 2023 17.11
+3
a celi svet.nasmetili z strupenimi maskami ,ki ne scitijo pred nicemur razen dodatnemu vdihavanju mikroplastike in teskih kovin
heartbreaker
17. 10. 2023 17.11
+1
a ker je plastike preveč, bomo pa še embalažo jedli? Pejte se solit, niste normalni. Svet gre oreng v k...