Tujina

Napetosti tudi na Zahodnem bregu, ubiti štirje Palestinci

Dženin, 13. 03. 2024 15.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
0

V novih racijah izraelske vojske na zasedenem Zahodnem bregu so bili ubiti štirje Palestinci, še več pa je bilo ranjenih, so sporočile oblasti v Ramali. Dva Palestinca naj bi bila ubita med racijo v Dženinu, še dva pa v bližini Jeruzalema, kjer je 15-letni Palestinec v ločenem incidentu med vožnjo s kolesom zabodel dva vojaka. V napadu na skladišče agencije Združenih narodov za podporo palestinskim beguncem (UNRWA) v Rafi na skrajnem jugu Gaze je bilo ranjenih več deset ljudi, je sporočila tiskovna predstavnica agencije Juliette Touma. Hamas medtem trdi, da so bili v napadu ubiti štirje ljudje.

Izraelske sile so blizu vhoda v bolnišnico v Dženinu ubile dva Palestinca, še štirje pa so bili ranjeni, je sporočil direktor bolnišnice in dodal, da na območju niso potekali spopadi med palestinskimi borci in izraelsko vojsko.

Slednja je sicer sporočila, da so izraelski vojaki v okviru protiteroristične operacije streljali na oborožene osumljence. Vojska je prav tako aretirala eno osebo ter odkrila in odstranila več eksplozivnih naprav, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V ločenem incidentu sta bila severozahodno od Jeruzalema ubita dva Palestinca, ko so izraelske sile streljale na njuno vozilo, so poročali lokalni mediji. Še tri osebe so bile ranjene, izraelska vojska pa je sporočila le, da bo incident preučila, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Na kontrolni točki južno od Jeruzalema je medtem 15-letni palestinski deček med vožnjo s kolesom zabodel dva vojaka, je sporočila izraelska policija in dodala, da so ga varnostne sile kmalu zatem ubile. Palestinska tiskovna agencija Wafa pa je poročala, da so varnostne sile na kontrolni točki palestinskega najstnika "pustile krvaveti, dokler ni umrl".

Po napadu pripadnikov palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra so se razmere zaostrile tudi na zasedenem Zahodnem bregu, kjer izraelska vojska redno izvaja racije. Po podatkih palestinskih oblasti v Ramali so bili od 7. oktobra na Zahodnem bregu ubiti najmanj 403 Palestinci.

V napadu na skladišče UNRWA v Gazi ranjenih več deset ljudi

"UNRWA ta objekt uporablja za razdeljevanje prepotrebne hrane in drugih življenjsko pomembnih stvari razseljenim osebam na jugu Gaze," je še pojasnila Touma. Ministrstvo za zdravje v enklavi, ki ga upravlja palestinsko islamistično gibanje Hamas, je medtem sporočilo, da so bili v bombardiranju skladišča ubiti najmanj štirje ljudje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do novega incidenta je prišlo v času vse hujše humanitarne krize v Gazi, medtem ko mednarodna skupnost išče alternativne načine za dostavo pomoči v enklavo tako iz zraka kot prek morja. Ob tem se vrstijo obtožbe na račun Izraela, da širi omejitve pri dobavah pomoči.

Po napadu na skladišče UNRWA
Po napadu na skladišče UNRWA FOTO: AP

Na to je v ponedeljek med drugim opozoril vodja UNRWA Philippe Lazzarini, v torek pa je problematiko v Varnostnem svetu ZN izpostavil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Zaradi omejitev dobav je več evropskih držav sodelovalo pri nedavnih letalskih preletih, med katerimi so prebivalcem Gaze odvrgli pakete pomoči. Ob tem je proti območju Gaze v torek s Cipra izplula prva ladja s pomočjo v okviru novega humanitarnega koridorja.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou