Tujina

Paravojaška milica 'ugrabila' nekdanjega pakistanskega premierja

Islamabad, 09. 05. 2023 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred sodiščem v Islamabadu so nekdanjega premierja Pakistana Imrana Khana obkolili in odpeljali zamaskirani pripadniki varnostnih sil. Iz njegove stranke so sporočili, da ga je "ugrabila" paravojaška milica, ko je prišel na narok, njegove odvetnike pa naj bi mučili. Oblasti pa so sporočile, da so ga odpeljali na policijsko zaslišanje in da se bo pozneje udeležil naroka v sodišču.

Nekdanji pakistanski predsednik vlade Imran Khan se je danes odpravil na narok na sodišče v Islamabadu. Pred sodiščem pa ga je pričakala množica zamaskiranih in oboroženih mož, ki so ga prijeli in odpeljali v vozilo. Na družbenih omrežjih je zakrožil tudi posnetek aretacije.

Iz vlade so sporočili, da so nekdanjega premierja aretirali ter da so ga odpeljali v Rawalpindi blizu Islamabada. Tam naj bi ga zaslišali in opravili zdravniški pregled, preden ga odpeljejo na sodišče. Uradniki za boj proti korupciji so namreč sporočili, da se bo 70-letni politik pozneje pojavil pred sodiščem.

Informacije o aretaciji je sicer prek Twitterja prvi potrdil Fawad Chaudhry iz njegove stranke PTI. Kot je zapisal, so Khana pred sodiščem "okupirali" in "ugrabili" pripadniki paravojaške milice Rangers. Zapisal je, da ti mučijo tudi njegove odvetnike. "Pakistanski pogumni ljudje morajo stopiti skupaj in braniti svojo državo," so še sporočili iz Khanove stranke. 

Pozneje so iz stranke dodali, da so se že pritožili na islamabadsko vrhovno sodišče, ki je nato zahtevalo policijsko poročilo o Khanovem pridržanju. 

Aretacija sprožila izgrede in množične proteste

Kmalu po aretaciji so v številnih krajih, med drugim v Islamabadu, Lahoru, Karačiju in Pešavarju, izbruhnili izgredi in množični protesti. V Lahoru je razjarjena množica vdrla v hišo vojaškega poveljnika in začela razbijati njegovo lastnino. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Karačiju so protestniki blokirali glavno cesto. Med drugim so zažgali avtobus, je razvidno iz posnetkov. V prestolnici Islamabad pa so policisti z vodnim topom razgnali Khanove podpornike. 

V stranki menijo, da so Khana aretirali zato, da bi mu preprečili kampanjo. Khan se namreč namerava potegovati za nov mandat, splošne volitve bodo v Pakistanu potekale konec leta. 

Khana odstavili aprila lani 

Policija je sicer nekdanjega odstavljenega premierja marca skušala aretirati, ker se ni pojavil na sodišču zaradi obtožb o podkupovanju. Khan sicer zanika obtožbe in trdi, da gre za politično gonjo proti njemu. V bran mu je že takrat stopila tudi množica podpornikov, ki so metali opeke, policija pa se je branila s palicami in solzivcem.

Pakistanski parlament je aprila lani izglasoval nezaupnico takratnemu premierju Imranu Khanu, za novega premierja pa so izvolili vodjo opozicije Šebaza Šarifa. 70-letni Kan, nekdanji igralec kriketa, ki je prišel na oblast leta 2018, trdi, da je žrtev zarote za spremembo režima. V to naj bi bili vpleteni tako njegovi nasprotniki kot tudi ZDA, ker ni želel slediti Zahodu v odnosih z Rusijo in Kitajsko.

Pred sodnika v Islamabadu bi moral stopiti, da bi odgovarjal na obtožbe o nezakoniti prodaji državnih daril, ki jih je prejel v času svojega premierskega mandata. Nekdanji premier se je sicer od novembra, ko je bil ranjen v strelskem napadu na protestnem shodu v vzhodni provinci Pandžab, izogibal sodišču, češ da ni bil zdravstveno sposoben potovati iz Lahora v Islamabad, da bi se soočil z obtožbami. Tokrat pa se je očitno nameraval udeležiti naroka na sodišču, a so ga pred tem "aretirali" in odpeljali za zdaj še neznano kam. 

Aretacije visoko rangiranih politikov sicer v Pakistanu niso nič novega. V burni politični zgodovini Pakistana je bilo od ustanovitve leta 1947 v različnih primerih aretiranih vsaj sedem nekdanjih predsednikov vlad.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smajser1
09. 05. 2023 12.34
+2
Edino pravilno....pri nas bi mogli isto nardit
09. 05. 2023 13.47
+1
Divjecesnje
09. 05. 2023 14.46
+1
Da bi premislil o prebranem in potem zakljucil? To pa ne ocitno... zato amerika uspeva ko pa take ovce imajo svobodo govora