Tujina

Pri Bahmutu ubili bošnjaško-francoskega novinarja tiskovne agencije AFP

Bahmut/Pariz/Sarajevo, 10. 05. 2023 06.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V torek je bil na ukrajinsko-ruski fronti ubit novinar francoske agencije AFP. 32-letnika je zahodno od Bahmuta zadela raketa. Tiskovna agencija ob tem opozarja, da je smrt Armana Soldina grozen opomin na tveganja in nevarnosti, s katerimi se vsak dan soočajo na frontni črti.

V torek popoldan se je novinar francoske novinarske agencije AFP skupaj s skupino tujih novinarjev in enoto ukrajinskih vojakov odpravil na teren. Zahodno od Bahmuta jih je zadela ruska raketa, 32-letni Arman Soldin pa je zaradi poškodb umrl. 

O vojni v Ukrajini je poročal od samega začetka ruske invazije, sprva iz Kijeva, septembra pa se je odpravil na fronto. S tem je bil prvi del ekipe novinarjev AFP, ki je odšla na to vojno območje, poroča BBC.

Novinar, ki je bil sicer rojen v Sarajevu, a je imel francosko državljanstvo, je po podatkih Odbora za zaščito novinarjev 15. novinar, ki je bil od februarja lani ubit v Ukrajini.

Soldin je bil letošnjega februarja, v času našega obiska Ukrajine, tudi eden izmed gostov oddaje 24UR ZVEČER na POP TV. 

Poklonili so se mu sodelavci in francoski predsednik

Predsednik njegove medijske organizacije Fabrice Fries je dejal, da je tiskovna agencija zaradi njegove smrti "opustošena", prav tako pa njegovo smrt označil za "grozen opomin na tveganja in nevarnosti, s katerimi se vsak dan soočajo novinarji, ki poročajo o konfliktu v Ukrajini."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Direktorica agencije Christine Buhagiar se mu je poklonila z zapisom, v katerem ga je označila za navdušenega, energičnega in pogumnega, pa tudi "popolnoma predanega svoji obrti". 

Francoski predsednik Emanuel Macron se je prav tako poklonil ubitemu novinarju. "Delimo bolečino njegovih najdražjih in sodelavcev," je zapisal v objavi na družbenem omrežju. 

Od začetka ruske agresije na sosednjo Ukrajino sta bila na fronti ubita še vsaj dva francoska novinarja, in sicer Pierre Zakrzewski ter Frederic Leclerc-Imhoff.

Iz Pariza so sporočili, da so francoski pravosodni organi zaradi smrti novinarja sprožili preiskavo vojnega zločina. Preiskavo bo vodil francoski centralni urad za boj proti kaznivim dejanjem zoper človečnost (OCLCH).