Tujina

Putin na vojaški paradi: Zahod je pozabil, kdo je premagal naciste

Moskva, 09. 05. 2023 09.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
K.H., STA
Komentarji
0

V Rusiji je potekala tradicionalna vojaška parada ob dnevu zmage, na katerem je bil – kot vsako leto – slavnostni govorec ruski predsednik Vladimir Putin. Ta je v svojem govoru "zahodne elite in globaliste" obtožil provociranja spopadov in dejal, da tako kot se je Sovjetska zveza pred 78 leti borila proti nacistični Nemčiji, se današnja Rusija brani pred mednarodnim terorizmom. Letos je bila sicer parada precej okrnjena. Trajala je le okoli 10 minut, po Rdečem trgu je paradiralo manj vojakov, zaradi slabega vremena ni bilo preleta letal, zaradi bojazni, da bi ljudje prinesli fotografije padlih vojakov v Ukrajini, pa so odpovedali pohod t. i. nesmrtnega polka.

Več videovsebin
  • Vojaška parada ob dnevu zmage v Moskvi
    11:36
    Vojaška parada ob dnevu zmage v Moskvi
  • Putin na vojaški paradi v Moskvi
    00:31
    Putin na vojaški paradi v Moskvi

"Zahod je pozabil, kdo je premagal naciste," je v svojem govoru ob dnevu zmage v Moskvi dejal ruski predsednik Vladimir Putin. Pri tem je Ukrajino primerjal z nacistično Nemčijo. Dejal je, da se ob dnevu zmage spominjajo "dedkov naših očetov", ki so se "borili za domovino". "Oni so rešili svet pred nacizmom. Danes pa je prihodnost sveta znova na prelomnici, tokrat se Rusija brani pred mednarodnim terorizmom," je dejal Putin in poudaril, da bo branil svoje državljane.

"Proti naši domovini se je razplamtela vojna," je dejal Putin, ki je "zahodne elite in globaliste" obtožil, da provocirajo spopade. Kot pravi, je cilj Zahoda propad Rusije. Poudaril je, da si želi mirno prihodnost, kar pa po njegovem mnenju ovirajo zahodne elite, ki da "sejejo semena sovraštva in rusofobije".

V svojem govoru je nagovoril tudi ruske vojake, ki se borijo v Ukrajini. "Zdaj ni nič pomembnejšega od vašega bojevanja. Od vas je odvisna varnost in prihodnost naše države ter naših ljudi. Vsi tukaj molimo za vas," je še dodal. Po govoru pa je skupaj z voditelji, ki so se udeležili parade, položil vence na grob neznanega vojaka.

Parada trajala le 10 minut, na njej le en tank

Putin je imel svoj govor pred začetkom vojaške parade na Rdečem trgu. Ta se je nato začela s prihodom častne straže na trg, ki je marširala ob pesmi Sveta vojna, vojaki so nosili rusko zastavo ter zmagovalno bojno zastavo 150. pehotne divizije. Parado tradicionalno usklajuje in vodi vrhovni poveljnik kopenskih sil, gosti pa jo obrambni minister Sergej Šojgu

Po trgu so korakale enote oboroženih sil Ruske federacije, enote Nacionalne garde, Zvezne varnostne službe, ministrstva za izredne razmere, fakultete ministrstva za obrambo in drugih struktur. Na paradi so sodelovale tudi enote, ki so vključene v t. i. "rusko vojaško operacijo" v Ukrajini, kot Putin pravi napadu na sosednjo državo. Na paradi je bil zgolj en sam tank iz druge svetovne vojne. 

Parade se je udeležilo okoli 8000 vojakov, razkazali pa so 125 kosov vojaške opreme, med njimi zgodovinski tank T-34, oklepna vozila tigr-M ter raketna sistema iskander-M in S-400 triumf, je poročala ruska tiskovna agencija Tass.

Znova se je oglasil Prigožin, ki še vedno čaka na strelivo

Še pred današnjo vojaško parado je vodja skupine plačancev Wagner Jevgenij Prigožin objavil videoposnetek, v katerem je zagrozil, da bo razkril "situacijo glede streliva" na fronti, če ruske oblasti do konca parade v Moskvi skupini Wagner ne bodo zagotovile streliva, ki ga potrebujejo.

Kot je dejal, ne želi "pokvariti" velike ruske parade ob dnevu zmage, a je opozoril, da njegove sile, ki že več mesecev skušajo zavzeti mesto Bahmut na vzhodu Ukrajine, še vedno niso prejele obljubljenega streliva. Moskva ga je obljubila po tem, ko je zagrozil z umikom svoje skupine plačancev iz ukrajinskega mesta. Več o tem v spodnjem članku: 

Odpovedali pohod "nesmrtnega polka"

Priprave na ta veliki dan, ko Rusija z vojaško parado svetu razkazuje svojo vojaško moč in vojaško opremo, so potekale več dni. A vse do danes ni bilo jasno, kakšna bo na dogodku vloga predsednika Putina in ali se bo dogodka sploh udeležil. Zaradi domnevnega poskusa napada nanj se je namreč špekuliralo, da se parade na Rdečem trgu v Moskvi ne bo udeležil. 

Minuli teden je namreč ruska zračna obramba nad Kremljem sestrelila dva brezpilotna letalnika. Predstavniki ruskih oblasti so trdili, da je Ukrajina s tem skušala izvesti atentat na Putina. V Kijevu so zanikali vpletenost v incident. Nekaj mednarodnih opazovalcev je menilo, da je domnevni poskus napada morda uprizorila Rusija sama. 

So pa zaradi varnostnih pomislekov odpovedali pohod "nesmrtnega polka", ki običajno poteka po paradi. Na njem ljudje nosijo portrete sorodnikov, ki so se borili proti nacistični Nemčiji. Pohod so sicer prvič organizirali leta 2010.

Po neuradnih informacijah naj bi letošnji pohod odpovedali, ker se ruske oblasti bojijo, da bi ljudje na njem nosili fotografije padlih vojakov v vojni v Ukrajini. Letošnja parada je zaradi varnostnih razlogov zaprta za javnost. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je nedavno tudi posvaril pred ukrajinskimi terorističnimi napadi.

"Seveda se zavedamo, da kijevski režim, ki stoji za številnimi terorističnimi dejanji, namerava nadaljevati svojo kampanjo. Naše varnostne sile delajo vse, kar je v njihovi moči, da bi zagotovile varnost," je še dodal.

Tradicionalna vojaška parada poteka ob 78. letnici zmage med drugo svetovno vojno. Parade so se udeležili tudi voditelji Armenije, Azerbajdžana, Belorusije, Kirgizistana, Tadžikistana in Uzbekistana – gre za nekdanje sovjetske republike. 

Letošnje rusko praznovanje obletnice zmage Sovjetske zveze nad nacistično Nemčijo med drugo svetovno vojno so zasenčili neuspehi na bojišču v Ukrajini, vse večje napetosti z Zahodom in poostrena varnost Kremlja na domačih tleh. Sicer pa je dan zmage eden največjih državnih praznikov v Rusiji, ko se ljudje spominjajo žrtev Sovjetske zveze in več kot 20 milijonov sovjetskih življenj, izgubljenih med drugo svetovno vojno.