Tujina

Policisti prekinili konferenco skrajnih desničarjev z Orbanom in Farageem

Bruselj , 16. 04. 2024 16.21 | Posodobljeno pred 13 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Bruslju so prepovedali izvedbo konference evropske skrajne desnice, ki je bila tarča številnih kritik in zaradi katere je v mestu napovedan protest. Številni osrednji govorci, med njimi evroskeptik Nigel Farage, so bili kritični do odločitve oblasti. Organizatorji pa so napovedali, da se bodo pritožili na sodišče.

Več sto ljudi je davi prisluhnilo začetku dvodnevne konference v enem od bruseljskih hotelov. Kmalu po njenem začetku so se začele širiti govorice, da naj bi dogodek prekinila policija, organizatorji pa so nato za kratek čas spustili rolete in skušali policistom preprečiti vstop v dvorano.

Bruseljska policija je sporočila, da je v skladu z odredbo župana okrožja Saint-Josse Emirja Kira organizatorje obvestila o prepovedi dogodka in pri tem opozorila na možnost neredov v mestu. Župan pa je na Facebooku pojasnil, da je prepoved izdal, da bi zagotovil javno varnost. Dodal je, da skrajna desnica v mestu ni dobrodošla.

Dve drugi prizorišči v Bruslju, vključno s poznanim hotelom Sofitel v bližini institucij EU, sta v zadnjih dneh zavrnili organizacijo konference, kar je že pred tem sprožilo dvome o tem, ali bo dogodek lahko potekal po prvotnih načrtih. Župan soseske Etterbeek, Vincent de Wolf, je  hotel Sofitel nekaj ur pred načrtovanim dogodkom na prizorišču obvestil o govornikih in naravi srečanja, kar je v zadnjem trenutku sprožilo odločitev o prekinitvi pogodbe, poroča Euronews. Po napovedih organizatorjev naj bi se dogodka udeležilo okoli 600 obiskovalcev. 

Farage in Bravermanova nadaljevala govor kljub prihodu policije 

Med glavnimi govorci na dvodnevni konferenci bi sicer med drugim morali biti madžarski premier Viktor Orban, nekdanji britanski evroposlanec Nigel Farage, ki je imel ključno vlogo pri popularizaciji brexita, in nekdanja britanska notranja ministrica Suella Braverman.

Govora Faragea in Bravermanove sta se sicer kljub prihodu policistov nadaljevala.

"Vedel sem, da v Bruslju ne bom dobrodošel," je dejal Farage. Frank Füredi iz desničarskega think tanka MCC, ki je soorganiziral konferenco, je pojasnil, da je bil eden od razlogov za prekinitev dogodka shod proti konferenci, ki naj bi v mestu potekal popoldne, policija pa ne bi mogla v zadostni meri zaščititi svobode govora.

Odzval se je britanski premier Rishi Sunak, ki je prek svojega tiskovnega predstavnika sporočil, da "odločno podpira in zagovarja svobodo govora, ki bi po njegovem mnenju morala biti temelj vsake demokracije". Nekdanji poljski premier iz vrst konservativcev Mateusz Morawiecki pa je dejal, da je "bil tovrstni cenzuri nazadnje priča v času komunizma".

Viktor Orban je na družbenih medijih zapisal, da so ga nazadnje želeli utišati tako, ko so ga preganjali komunisti. S podobno primerjavo se je na X odzval tudi predsednik SDS Janez Janša. 

Predstavnik MCC Anthony Gilland je medtem napovedal, da bodo odločitev župana izpodbijali na sodišču, poroča bruseljski spletni portal Politico.

Organizatorji so sicer od petka zvečer iskali prostor za izvedbo konference, potem ko so jih zavrnili v bruseljski dvorani Concert Noble in v hotelu Sofitel. Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa pa napovedujejo, da se bo konferenca v sredo nadaljevala.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (268)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Samo12
17. 04. 2024 17.33
+1
Sami preoblečeni komunisti na kupu, ki očitajo drugim to, kar sami so oz še počnejo ! To niso bili desničarji na kupu, ampak preoblečeni komunisti, ki bojo spet spremenili svojo stališče, takoj, ko bojo imeli neko korist na drugi strani
CenterDesno
17. 04. 2024 14.55
+2
Če si desno si vedno skrajnež, če si pa hardcore woke levo si pa čisto vredu
zdravkob
17. 04. 2024 13.47
+2
Sramota. Temu ni para. Skrajna desnica?! Tudi vi novinarji prilivate olje na ogenj. kakšna skrajna desnica! sramota. In to je EU demokracija. Volitve bodo kmalu, kar tako naprej.
brabusednet
17. 04. 2024 11.55
+5
Nekaj si zapomnite,levičarji socjalisti bodo uničili EU in Evropejski narod.
Samo12
17. 04. 2024 10.53
+2
Izdajajo se za žrtve komunizma, kateri je preganjal ljudi. Izpustijo pa podatek, da so v tistih časih ravno zlat isti bili komunisti in so ravno ti preganjali ljudi!!! Tem preoblečenim ne mores verjet kaj šele jim zaupat. Čez desetletja, ko se bojo spet preoblekli iz koristoljubja, pa bojo vpili, da so jih preganjali desničarji
Protikomunist
17. 04. 2024 10.24
+5
V osemdesetih so me označili za protirevolucionarja. To je bilo v časih, ko je polovica sedanjih "desničarjev" spala z rdečo knjižico pod blazino. Zdaj, po več kot tridesetih letih, me ti isti ljudje prepričujejo da sem levičar, kar dejansko nikoli v življenju nisem bil. Normalno desnico bomo v Evropi imeli šele, ko se države bivšega varšavskega bloka in bivše Yugoslavije končno znebijo prebarvancev, saj bodo tej isti, pojutrišnjem po potrebi ponovno spremenili barve. Vemo, kdo je pri nas ustavil lustracijo.
zoran pušenjak
17. 04. 2024 10.22
-1
Levičarji pomenijo propad Evrope, propad evropskih narodov, jezikov, kulture
Rast112
17. 04. 2024 09.35
+6
Da danes človek več ne razume kar si želijo desničarji je res žalostno. Smo nedolgo tega preiskusili na svoji koži, ko so bili v prejšnji vladi. Podobno se je dogajalo po svetu podobno kjer so bili na oblasti desničarji. Kot, da se ponavlja zgodovina pred 2 svetovno vojno in še ploskajo jim. Če si nezadovoljen vskoči nekdo, ki to pozicijo izkoristi, da narod voli in sanja, da jih bodo popeljali v boljše čase. Malo morgen, da bodo lepši časi, ja za njih, za nas pa bo pela šiba, če si želimo s Korejo. Ker nismo zadovoljni bi bilo boljše, da zamenjamo celotno garnituro politikov pri nas in začnemo znova. Ne bo lahko, ker smo res na dnu, samo vsaj upanje bomo imeli kar sedaj več nimamo. Stisnit pa že itak znamo pasove.
Cunku Fani
17. 04. 2024 09.33
-2
Julijann
17. 04. 2024 09.19
+7
Levičarjem se je res utrgalo. Edina prava resnica je menda le njihova, vsi ostali pa se vse bolj zatirajo pri izvajanju svojega mnenja. Če kdo, potem bodo ravno levičarji uničili Evropo. Najbolje, da privlečejo na plan zaprašene knjihe Marxa in začnejo udejanjat njegove misli. Je pa zanimivo, največji evropski levičarji polni denarja.
scipio
17. 04. 2024 09.09
+9
Farage je provokator in pajac.
ThorStorm666
17. 04. 2024 08.58
-2
Levičarske migrantske metode in zgrešena politka, krepi desnico. Levi so uničili evropo
Julijann
17. 04. 2024 08.37
+0
Kar skrajno desno je že nekaj časa vse, kar se ne vklaplja v levo agendo. Svibida govora, ki je temelj demokracije, je v tem, da lahko nekdo reče da, nekdo pa ne.
SloGargamel
17. 04. 2024 08.39
+2
Če bi imeli kaj pametnega za povedati ne pa da neumnosti klatijo, poslušajo jih pa itak samo tisti z zelo nizkim IQ-jem
natmat
17. 04. 2024 08.25
+6
Ta je pa res huda...ko prefarbane komuniste preganjajo duhovi komunistov....
natmat
17. 04. 2024 08.12
+10
Skrajna desnica se krepi samo zato ker imajo njihovi pristaši bolj malo med ušesi in so zato lahko vodljivi v naivnost in zablode ki pa lahko ima hude posledice v družbi...zgodovina je dober učitelj...
3dva4naprej
17. 04. 2024 08.03
+3
Svoboda govora v Evropski Demokraciji. Aja,moraš biti na pravi strani drugač prepoved
kiropraktik
17. 04. 2024 08.01
+6
Vse migrante pospremili do Bruslja! Tam so dobrodošli!
Bolfenk2
16. 04. 2024 21.59
+8
Malo sem na spletu prebral programe teh "skrajno desnih" strank npr. AfD, Orbana, LaPenove, slovenske stranke Resnica... in nisem našel nič skrajnega. V programih imajo mir v Ukraini in konec vojaške podpore režimu v Kijevu. Sprava in ponovno gospodarsko sodelovanje z Rusijo. Remigracija vseh ki so v EU vdrli ilegalno, odprava ekstremnih zahtev iz zelenega prehoda. EU kot skupnost suverenih držav, ne centralizirana unitarna super država... Potem pa pogledaš politiko levosredinskih in desnosredinskih strank ki veljajo kao za normalne. Pa EU pripravljajo na vojno z Rusijo. V Ukraino pošiljajo orožje s katerim podaljšujejo vojno in povzročajo tam stotisoče mrtvih in ekstremno trpljenje predvsem ukrainskega naroda. Zaostrujejo sankcije in nam uničujejo gospodarstvo. Izglasujejo migrantski pakt in bodo ilegalci dobili dovoljenje za bivanje v EU... Pa kdo je sedaj tu ekstremist?
piu
16. 04. 2024 21.40
-2
Skrajni je le komunizem in tega na veliko poveličujejo v Sloveniji.....
poper00
16. 04. 2024 21.51
+16
Apoteka
16. 04. 2024 21.31
+16
Kaj pa Ivan,v njegovem življenju je namreč vse laž? Laže o imenu,poreklu,politični pripadnosti, zgodovini,denarju ..o vsem.