Tujina

Ugrabljeni in ubiti na festivalu za mir: 30-letna Nemka in mlad par

Tel Aviv, 08. 10. 2023 10.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V soboto zjutraj so zvok raket, ki so poletele nad Izrael, slišali tudi obiskovalci festivala za mir, ki je potekal tik ob meji z Gazo. Pol ure za bobnenjem so jih na prizorišču v puščavi dosegli pripadniki teroristične palestinske skupine Hamas in izbruhnil je kaos. Za seboj so pustili trupla, s seboj pa odpeljali več talcev. Med njimi mlad par in 30-letno Nemko.

Napadi na Izrael.
Napadi na Izrael. FOTO: AP

V soboto je teroristična palestinska skupina Hamas nad Izraelom izvedla enega izmed najbolje organiziranih napadov v svoji zgodovini. Nad državo je poletelo več kot 7000 raket, nato so oboroženi skrajneži v skupinah prestopili mejo. Eno izmed območij, kamor so vstopili, je tudi prizorišče glasbenega festivala za mir Nova Festival. In to le pol ure po raketnem napadu. "Zaslišali smo sirene in rakete. Nismo se imeli kam skriti, ker smo bili na odprtem prostoru. Vsi smo bili prestrašeni in začeli pakirati svoje stvari," opisuje ena izmed udeleženk Tal Gibly. Več sto obiskovalcev je bežalo za svoje življenje. "Pobegnili smo v avtomobile, a je nastala kolona. Ko se nismo imeli kam premakniti, so začeli streljati." 

Po zadnjih podatkih je od začetka sobotnega napada v državi umrlo več kot 480 oseb, vsaj 3200 jih je bilo ranjenih. 

Ljudje so se pognali iz vozil in začeli teči. Video posnetki, ki so se pojavili na družbenih omrežjih kažejo, da jih je bilo med begom več ustreljenih. Gilbyjeva je tekla do bližnjega gozda, kjer ji je uspelo dobiti prevoz. Ko se je vozila na varno, so ob cesti ležala trupla in poškodovanci. "Nismo vedeli, kam naj gremo, da ne bi srečali teh zlobnih ... ljudi. Prestrašena sem bila." Kljub temu, da ji je uspelo pobegniti, še vedno išče pogrešane prijatelje. O tem dodaja, da si ne želi predstavljati, kaj vse se jim je lahko v tem času že zgodilo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Med ugrabljenimi tudi 30-letna Nemka: njeno golo telo razkazovali po ulicah

Pripadniki Hamasa so namreč s seboj vzeli več talcev, mrtve pa pustili ležati v puščavi. Med tistimi, ki so jih pripadniki Hamasa ugrabili in odpeljali s seboj je bila tudi 30-letna Shani Louk. Nemška grafična oblikovalka in mama, ki je Izrael obiskala zaradi glasbenega festivala. Danes po spletu kroži video posnetek, s pomočjo katerega je njena družina lahko identificirala njeno telo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na njem sta dva oborožena moška, ki sedita na zadnjem delu terenskega vozila, pod njima pa na trebuh obrnjeno in napol golo telo. Z enakimi tetovažami, kot jih je imela Shani. In ki ne kaže znakov življenja. Hamasovi militanti se ob tem norčujejo, vozijo po mestu in sedijo na njej. Ostali tečejo ob tovornjaku in pljuvajo na truplo. "To je zagotovo Shani. Bila je na glasbenem festivalu za mir. To je nočna mora za našo družino," je povedala njena mama. Tudi njena sestrična je za Washington Post potrdila, da so Shani prepoznali po tetovažah in dredih. 

Hamas je sprva trdil, da so po mestu parodirali z izraelskim vojakom.

Odpeljali tudi mlad par: 'Sedi na motorju in v paniki kriči'

Med ugrabljenimi je tudi par, Noa Argamani in Avinatan Or, prikazujejo drugi posnetki s prizorišča festivala. Noo so iz puščave odpeljali na motorju. Njenega partnerja Avinatana so vklenili, peš je hodil za motoristi, piše CNN.

Napad v Izraelu
Napad v Izraelu FOTO: AP

Njuni družini si želita, da se posnetek čim bolj razširi po družbenih omrežjih, s tem pa upajo, da bi se lahko izpogajali za njuno izpustitev. "Zelo težko je, ko vidiš da nekoga, ki ti je tako blizu, obravnavajo na tak način," je povedala Noina cimra. Dodala je, da so pripadniki Hamasa s festivala ugrabili šest oseb, ki jih je osebno poznala. "Naredili bomo vse, da jih dobimo nazaj."

Z mediji je spregovoril tudi Avintanov brat. "Na posnetku se vidi Noo, povsem prestrašeno. Ne morem si predstavljati, kako se je počutila, kaj se ji je podilo po glavi. Sedi na motorju in v paniki kriči, medtem ko jo moški držijo in jo odpeljejo stran."

Po zadnjih podatkih je od začetka sobotnega napada v državi umrlo več kot 480 oseb, vsaj 3200 jih je bilo ranjenih. Število ugrabljenih ni znano, so pa izraelski politiki in uradniki potrdili, da so med njimi tako vojaki kot civilisti, tudi otroci.  Spopadi se danes nadaljujejo na najmanj osmih izraelskih lokacijah, izraelski premier Benjamin Netanjahu je posvaril, da se začenja "dolga in težka vojna". Topniški in raketni napad na izraelske položaje na obmejnem območju pa je danes izvedlo tudi libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah, ki ga podpira Iran.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1