Tujina

Zaradi gozdnih požarov v Kanadi domove moralo zapustiti že okoli 30.000 ljudi

Edmonton, 09. 05. 2023 11.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, K.H.
Komentarji
0

Kanadska provinca Alberta je zvezno vlado v ponedeljek zaprosila za pomoč v boju proti požarom, kakršnim še niso bili priča. Zaradi več gozdnih požarov so morali evakuirati več deset tisoč ljudi, na ogroženih območjih se je ustavila proizvodnja nafte, ogenj pa grozi tudi naseljem.

V ponedeljek je bilo v kanadski provinci Alberta aktivnih še okoli 100 gozdnih požarov, med njimi jih po navedbah tamkajšnjih oblasti 27 še ni bilo pod nadzorom. V zadnjih treh dneh je moralo zaradi požarov svoje domove zapustiti približno 30.000 ljudi.

Po navedbah oblasti je zgorelo 390.000 hektarjev površin, številne šole so zaprte. V občini Fox Lake je požar uničil 20 hiš, trgovino in policijsko postajo. Prebivalce so morali evakuirati s čolni in helikopterjem. Mesto Dayton Valley, kjer je živelo 7000 ljudi, pa je povsem zapuščeno.

Zvezni uradniki za naravne nesreče in vojska so v pripravljenosti, premierka Alberte Danielle Smith pa je po telefonu govorila s predsednikom vlade Justinom Trudeaujem in ga uradno zaprosila za pomoč. "Premier mi je zagotovil, da nam bo Kanada stala ob strani in nam nudila podporo," je po pogovoru dejala Smith.

"Kanadčani stojijo ob strani prebivalcem Alberte, ki se soočajo s strašnimi gozdnimi požari," je Trudeau dejal novinarjem v Ottawi. Za kakšno podporo naj bi šlo, v ponedeljek niso pojasnili.

Gasilci so se medtem borili z ognjenimi zublji, ki ogrožajo domove in podjetja. Številne ceste v bližini Edmontona, glavnega mesta province, so bile zaprte, v začasnih zavetiščih pa so sprejeli ljudi, ki so zaradi požarov zapustili svoje domove. Nekateri so se po evakuaciji zatekli v svoje počitniške prikolice ali avtodome, drugi k prijateljem. Za zdaj ni jasno, kdaj se bodo lahko vrnili v svoje domove.

Naftna podjetja – med njimi Vermilion Energy in Crescent Point Energy – so napovedala začasne zaustavitve obratovanja, zaradi česar se je proizvodnja zmanjšala za več kot 125.000 sodov nafte na dan.

Skoraj celotna provinca Alberta, pa tudi velik del sosednje province Saskatchewan, deli Britanske Kolumbije in velik del Severozahodnih ozemelj se zaradi neobičajno suhih razmer soočajo z izjemno nevarnostjo požarov.

V zadnjih letih so zahodno Kanado večkrat prizadele ekstremne vremenske razmere, katerih intenzivnost in pogostost sta se povečali zaradi globalnega segrevanja.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.