Znanost in tehnologija

Slovenska znanstvenika odkrila črevesne bakterije za zniževanje holesterola

Ljubljana, 22. 04. 2024 11.59 | Posodobljeno pred 11 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska znanstvenika sta sodelovala pri raziskavi, s katero so odkrili posebno vrsto bakterij, ki v črevesju porabljajo holesterol in lahko pomagajo pri zniževanju holesterola in tveganja za bolezni srca in ožilja pri ljudeh. Sodelujoči v študiji se nadejajo, da bodo z razumevanjem črevesnih bakterij prišli do novih možnosti za terapije.

Bolezni srca in ožilja so vodilni razlog smrtnosti v zahodnem svetu, kjer predstavljajo tretjino vseh smrti. Pojavnost te skupine bolezni, ki vključuje diabetes tipa 2, aterosklerozo, preveliko telesno težo in povišan krvni pritisk, se z leti vztrajno povečuje, okoljski dejavniki, ki vplivajo ali blažijo to skupino bolezni, pa niso docela poznani.

Kot pojasnjuje prvi avtor študije Martin Stražar z inštituta Broad (Cambridge, Massachusetts), so za povečano tveganje za srčne bolezni značilne povišane ravni holesterola v krvnem obtoku posameznika. Najpogostejša in učinkovita terapija za nižanje krvnega holesterola je sicer terapija s statini, posebno vrsto zdravil, ki zavirajo encime, vključene v proizvodnjo holesterola. Vendar pa ima ta terapija veliko stranskih učinkov. Da bi se izognili visokemu holesterolu in tveganjem za bolezni srca in ožilja, se osebam priporočajo tudi prehranske smernice z nizkim holesterolom, kot je mediteranska prehrana.

V okviru raziskave so raziskovalci analizirali laboratorijske izvide in meritve več kot tisoč bolnikov in prostovoljcev.
V okviru raziskave so raziskovalci analizirali laboratorijske izvide in meritve več kot tisoč bolnikov in prostovoljcev. FOTO: Thinkstock

"Kot alternativa pa se vse pogosteje omenja poseganje v črevesni mikrobiom, skupnost bakterij, ki s svojimi, povečini nepoznanimi beljakovinami vplivajo na številne spojine v krvnem obtoku, presnovo in zdravje posameznika. Hitra evolucija in prilagajanje teh bakterij predstavlja zakladnico beljakovin s še nepoznanimi funkcijami," je poudaril Stražar.

Široka prisotnost bakterij v zahodnih populacijah pacientov

Skupina raziskovalcev iz inštituta Broad in bolnišnice Massachusetts General Hospital, katere del je bila tudi slovenska znanstvenica Tina Lebar iz inštituta Wyss na univerzi Harvard, je tako v novi raziskavi ugotovila, da imajo črevesne bakterije vpliv tudi na bolezni srca in ožilja. V študiji, ki so jo objavili v reviji Cell, je identificirala posebne bakterije iz rodu Oscillibacter, ki v črevesju porabljajo holesterol in tako pomagajo pri zniževanju holesterola v krvi ter tveganja za bolezni srca in ožilja pri ljudeh.

Stražar trdi, da so bile tovrstne bakterije do zdaj pomanjkljivo poznane, študija pa zdaj razkriva široko prisotnost teh bakterij v zahodnih populacijah pacientov. V okviru raziskave so raziskovalci analizirali laboratorijske izvide in meritve več kot tisoč bolnikov in prostovoljcev. Skupina je pri tem odkrila 26 predstavnikov rodu Oscillibacter, ki skupno predstavljajo tudi do nekaj odstotkov bakterijske biomase v črevesju. Z modernimi modeli umetne inteligence, ki določijo funkcije nepoznanim beljakovinam, so kot prvi pokazali, da rod proizvaja encime za razgradnjo holesterola. Na ta način lahko izbrane bakterije vplivajo na ravni holesterola v obtoku, kar trenutno testirajo na mišjih modelih.

Da bi se izognili visokemu holesterolu in tveganju za bolezni srca in ožilja, se osebam priporočajo prehranske smernice z nizkim holesterolom.
Da bi se izognili visokemu holesterolu in tveganju za bolezni srca in ožilja, se osebam priporočajo prehranske smernice z nizkim holesterolom. FOTO: Shutterstock

Raziskovalci se nadejajo, da bodo z razumevanjem črevesnih bakterij odkrili nove možnosti za terapije, katerih učinkovitost bo močno odvisna od obstoječih bakterijskih skupnosti v bolnikih.

Kot poudarja Stražar, kljub novemu odkritju lahko mine še kar nekaj let, preden bodo morebitne nove terapije prešle v praktično uporabo. Vseeno pa raziskava tako strokovnjakom kot posameznikom s povišanim holesterolom omogoča nova spoznanja, ki so vredna pozornosti, je poudaril. "Merjenje črevesnega mikrobioma, ki je neinvazivno in bo vedno cenejše, lahko pojasni pomembne razlike v nivojih maščob in drugih molekul ter napove tveganja, preden se ta udejanjijo," je dodal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Verus Clavis
27. 04. 2024 10.40
So, so... tako kot čudežno zdravilo, ki se ga dobi na pol leta, dobil ga ni pa nihče, zdravniki o njem ne vedo ničesar in nihče nikoli ni o tem ničesar slišal. Poguglajte "zdravilo za holesterol na šest mesecev". Prispevek bo tudi na slovenskem mediju. ;)
vecpani
22. 04. 2024 13.53
+3
holesterol telo samo poizvaja v večih količinah kadar ima telo vnetja ali poškodbe in ni vzrok za bolezni.. Če ga ne uživamo dovolj kot ga telo rabi, ga telo samo naredi- zato pa imajo tudi ljudje, ki ne jedo maščo in jedo veliko oh povišan holesterol -kmečka logika....
Infiltrator
22. 04. 2024 13.50
Pol bo pa zdravilo tako drago ,da si ga povprečen človek sploh ne bo mogel privošciti
SEJBOBOL
22. 04. 2024 13.12
+3
Mam obcutek da jim ze vsem znanstvenikom pomaga umetna inteligenca ...
First Last
22. 04. 2024 13.11
+0
No to so ljudje vredni hvale in popularnosti, to bi morale bit zvezde ne pa neki ala dončeviči, pogačarji, prepolni denarja, preplačani 1000x. Jokcate kaj se ni zdravila za.to, uno to, hja dragi moji, kdor s prstom kaže... na to razmisljate le ko zdravja.vec ni, drugace pa hojladri.gremo doncevic.ajmo.hojla jee...mhm
zeko2105
22. 04. 2024 13.44
+3
kaj pa imajo šporniki s tem, no kolko je iznajdb, ljudje pa umirajo, ne trosi neumnosti... vsi ti, ki si jih naštel so vredni hvale za svoj trud...
ne rabimo predsednika
22. 04. 2024 13.10
+4