Košarka

LeBron James znova poln hvale na račun Luke: Takih igralcev ne moreš ustaviti

Los Angeles, 28. 03. 2024 11.54 | Posodobljeno pred 29 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Luka Dončić v tej sezoni še bolj blesti kot v prejšnjih. Hvalijo ga z vseh strani, med njegovimi velikimi podporniki je tudi eden največjih košarkarjev vseh časov LeBron James, ki se je o slovenskem zvezdniku nedavno pogovarjal z nekdanjim soigralcem prvega zvezdnika Dallasa J.J. Redickom.

LeBron James in Luka Dončić
LeBron James in Luka Dončić FOTO:

LeBron James v svoji 21. sezoni v ligi NBA melje naprej. Pri 39 letih starosti na tekmo v povprečju dosega 25 točk, sedem skokov in osem podaj. Štirikratni prvak in MVP rednega dela sezone je v ligi NBA doživel že vse in svoje bogate izkušnje se je zdaj odločil vsaj deloma podeliti s svetom v obliki podkastov, ki jih snema z nekdanjim NBA košarkarjem J.J. Redickom.

V drugem delu podkasta Mind the game sta se Redick in James med drugim pogovarjala tudi o Luki Dončiću. Znano je, da sta oba navdušena nad njegovo igro, tokrat pa sta govorila o taktikah nasprotnih ekip, ko želijo ustaviti košarkarja na njegovi ravni. Še bolj natančno, govorila sta o obrambi proti akcijam "pick and roll". Še natančneje sta se pogovarjala o tem, kako pogosto nasprotniki določene igralce poskušajo ustaviti z napadom na igralca, ki ima v pick and roll akciji žogo v svojih rokah. V teh primerih bi igralca, ki ima žogo v svoji posesti, napadla dva obrambna igralca. Tisti, ki je prvotno bil zadolžen zanj in obrambni igralec, ki je pokrival njegovega najbližjega soigralca. Gre za t. i. obrambno akcijo blitz.

Statistična primerjava LeBrona Jamesa in Luke Dončića
Statistična primerjava LeBrona Jamesa in Luke Dončića FOTO: Sofascore.com

"Letos je bil med petimi najbolj blitzanimi igralci v akciji pick and roll Luka blitzan daleč najbolj, skoraj 200-krat več," je analizo začel Redick. Izpostavil pa je, da se LeBron James še nikoli ni znašel na seznamu 20 najbolj obleganih košarkarjev. Ko ga je Redick vprašal, zakaj na tem seznamu ni njegovega imena, je James odgovoril hitro in odločno: "Ker vse akcije pravilno preberem."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Toda pri Luki je zanimivo prav to. Mislim, da je eden od peščice fantov v tem obdobju, ki lahko uspešno poda soigralcu tudi, ko ga podvajajo. James Harden je eden izmed njih. Ti si zagotovo. Luka je eden izmed njih. Zakaj ga torej nasprotniki napadate?" je zanimalo Redicka. James zanj ni našel verodostojnega odgovora. "Tudi jaz tega ne razumem, še posebno glede na strelce, ki ga obkrožajo. Tudi mene so velikokrat že obkolili. To nima smisla," je dejal James. "Ko Tim Hardaway zadene šest ali sedem trojk. Ste končali. Kyrie bo naredil, kar Kyrie vedno počne. Luka bo naredil to, kar počne. Na naši tekmi na začetku sezone smo Luko podvajali v pick and rollih, Dante Exum pa je zadel pet trojk," je težavo pri pokrivanju Dončića izpostavil James.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Če ljudje želijo pojasnila, zakaj imamo vse te visoke izide tekem, je to zato, ker ni dobrega odgovora. Preprosto ni. Pri Atlanti so se odločili, da ne bodo blitzali Luke Dončića, ker jih je skrbelo, kakšne bodo posledice v nasprotnem primeru. On je na koncu imel 73 točk," je dodatno pojasnil Redick. Skratka, celotna liga NBA se boji Luke Dončića, odgovora zanj pa preprosto nimajo. "Izjemnih košarkarjev preprosto ne morete ustaviti," je debato zaključil prav tako izjemni LeBron James.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Podlesničar
28. 03. 2024 12.27
-18
Ne vem kako ti američani igrajo v obrambi... na SP so ga tretjerazredne reprezentance dobesedno orrezale.
titomeni
28. 03. 2024 12.43
+18
Nimas pojma. Med drugimi je dosegel rekord v tockah. Pa tezko je igrat s 3 razrednimi soigralci s katerimi si imel 14 dni treninga.. Pa pravila so tudi druga. Ni pravila 3s. Tud sam je rekel da je v evropi tezje zadet, zaradi pravil. Ti si pac hejter oz cisti negativec ker tud v vseh drugih temah smetis in ne premoreš enega pozitivnega komentarja. Vseeno si pa med prvimi ko odpiras clanke o njemu in komentiras
Tufu
28. 03. 2024 12.44
+10
Ja odrezale so ga... Ker mi nimamo drugih sposobnih košarkarjev, ki ne znajo zadevat
Ivar The Boneless
28. 03. 2024 13.30
+4
LuxVeritas
28. 03. 2024 14.37
+1
na SPjih in olimpijskih se slabse reprezentance vedno bolje odrezejo kot dobre in najboljse, ker pac vecina zvezdbikov v teh dobrih in najb9ljsih igra v nba kjer imajo 80+ tekem, za razliko od ne nba klubov ki.imajo 40 tekem letno. da bi imel tukaj tak sistem pa 48 min namesto 40 bi bila cisto drugacna kosarka.