Nogomet

Cardiff od Nantesa zaradi pokojnega Emiliana Sale zahteva kar 120 milijonov

Cardiff, 23. 04. 2024 17.24 | Posodobljeno pred 10 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Tragična zgodba Emiliana Sale, ki je januarja 2019 umrl v letalski nesreči, ko je iz Nantesa letel v Cardiff na podpis pogodbe z novim klubom, je dobila novo poglavje. Potem ko so morali Valižani Francozom po več letih sodišča plačati dogovorjeno odškodnino, so pri Cardiffu vložili tožbo zoper francoskega prvoligaša. Na podlagi izračunov umetne inteligence trdijo, da bi imeli z argentinskim napadalcem več kot polovično možnost za obstanek v Premier League. Zato od kluba z zahoda Francije zahtevajo kar 120 milijonov evrov.

Emiliano Sala je za Nantes na 133 tekmah dosegel 48 golov.
Emiliano Sala je za Nantes na 133 tekmah dosegel 48 golov. FOTO: Uefa

Spomnimo, 19. januarja sta se Nantes in Cardiff City dogovorila za prestop Emiliana Sale za okoli 17 milijonov evrov, kar je za Valižane predstavljal klubski rekord. Dva dneva pozneje je argentinski napadalec odletel iz Francije na Otok, a je njegovo letalo strmoglavilo v Rokavskem prelivu. 

Cardiff se je dolgo skušal izogniti plačilu dogovorjene odškodnine, a je FIFA lansko poletje po dolgih letih sodnih procesov presodila, da bodo morali Valižani plačati celotno odškodnino. 

Možnosti za obstanek Cardiffa so izračunali s pomočjo statistike "pričakovanih zadetkov" (xG) Emiliana Sale.

S tem pa se pri Cardiffu očitno ne mislijo kar tako sprijazniti. Na podlagi umetne inteligence so izračunali, da bi imeli z morebitnimi goli argentinskega napadalca 54-odstotno možnost za obstanek v Premier League, kar jim v sezoni 2018/2019 ni uspelo. Bili so 18., za obstanek sta jim zmanjkali dve točki.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Strokovnjak za športne finance Maurice Nussenbaum, ki so ga najeli pri Cardiffu, je dodatno izračunal, da je klub z izpadom iz angleške elite in posledično izgubo ugleda izgubil vsaj 120 milijonov evrov, kar si v prestolnici Walesa sedaj želijo povrniti. 

L'Equipe dodaja, da so se pri Nantesu že odzvali na milo rečeno čudno obtožbo in tudi sami odšli na sodišče, kjer Valižanom očitajo moralno škodo in zanje zahtevajo finančno kazen. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dinho8O
23. 04. 2024 18.00
-6
Podobno pametni kot predsednik Barcelone.