Drugi športi

VIDEO: Slovenec v formuli? Zakaj pa ne! 17-letnega Jana se bojijo tudi najboljši

Ljubljana, 28. 01. 2018 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
127

Dirkaško elito je na svetovnem prvenstvu na Portugalskem pred 17-letnikom iz okolice Ilirske Bistrice rešila le smola z dirkalnikom. A naš kartist Jan Šlosar je odločen, da jim bo dal vetra. Ne skriva tudi, da bi se rad presedel za krmilo formule. "Najbolj uživam, ko vozim za prvim toliko časa, dokler ga v zadnjem ovinku ne prehitim."

"Talent je kazal že od majhnih nog. Pri treh letih je dobil za rojstni dan majhno terensko vozilo na daljinsko upravljanje in ga v primerjavi z ostalimi otroki upravljal, kot da je profesionalec," ponosno pove Robert Šlosar. "Ne želim biti pokroviteljski in pristranski, gre enostavno za to, da ta fant pač resnično čuti dirkalnik. Natančno zna povedati, kaj mu manjka, kakšne nastavitve bi potreboval za še boljšo vožnjo. Posledica tega so njegovi rezultati, ki govorijo sami zase," trdi mladeničev oče, ki se je sam priučil tehničnih znanj in zdaj sam servisira njegove dirkalnike. In rezultati so res izjemni.

Na svetovnem prvenstvu najboljši časi na treningih, svetovno elito pred hitrim Slovencem rešila smola z dirkalnikom

Jan Šlosar iz Jelšan pri Ilirski Bistrici od svojega desetega leta, ko je v ljubljanskem BTC-ju prvič sedel v mali dirkalnik, diha za ta avtomobilski šport. Od leta 2013 dalje niza zmage v svoji kategoriji na domačih tleh, v zadnjih letih pa posega po najboljših mestih tudi na tujih tleh. S sedmimi zmagami na skupno osmih dirkah kategorije Rotax DD2 si je prislužil nastop na zadnjem svetovnem prvenstvu voznikov kartinga. Odpravil se je na Portugalsko in na prostih treningih dosegal prvi, drugi in tretji čas, nato pa mu je tehnična napaka na dirkalniku pokvarila naskok same svetovne elite. A ne bo se ustavil, nasprotnikom bo znova "tresel hlače", ko opravi z njimi, pa si bo prizadeval sesti v formulo, pravi. Energija, gorečnost in predanost, ki bi jo lahko imeli za zgled. Tak je simpatični najstnik – vzhajajoča zvezda dirkaštva.

Kdaj se je s tem spoznal? Kako je začel?

Jan priznava, da mu že od malih nog žarijo oči, ko zasliši bencinski motor. "Leta 2010 sem se spoznal s kartingom. V Ljubljani sem preizkusil električni gokart in od takrat mislim le še na to." Njegov oče Robert je uslišal sinovo željo in družina je bila bogatejša za nov hobi. "Kupili smo gokart in začeli z amaterskimi vožnjami. Spoznavali smo dirkalnik, različne materiale, piste in ostalo. Naslednje leto nam je moj prijatelj, tudi nekdanji sošolec, ki je že imel nekaj izkušenj, pomagal do te mere, da smo se lahko prvič udeležili slovenskega prvenstva," pripoveduje starejši del zmagovalne ekipe. A pravih rezultatov še ni bilo. Vse do leta 2013, ko sta Jan in njegov oče sklenila, da najameta izkušenega mehanika in trenerja, ki je svoje znanje preizkušal tudi v tujini. Že isto sezono je bil Jan državni in pokalni prvak. Nepremagljiv v svoji kategoriji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na prvi evropski dirki že na stopničkah

"Vse se je zložilo skupaj, začel sem voziti, kot se šika. Leta 2014 smo vstopili na evropska prvenstva," razlaga Jan. Ker so pri nas pogoji precej drugačni, mladi voznik ni bil vajen tujih pist. Ko je končno začel trenirati na večjih dirkališčih, so se pojavili rezultati. Govora je seveda o stopničkah že na njegovi prvi evropski dirki.

V resnici moraš biti resnično dober, odločajo najmanjše podrobnosti

Kako težko je priti do najboljših mest v mednarodnem merilu, priča podatek, da se pri merjenjih v pičlih treh desetinkah običajno znajde okoli 30 voznikov. Odločajo najmanjše podrobnosti, pojasnjuje Robert, ki je od popolnega začetnika zrasel v serviserja, ki svojemu sinu pomaga do vrhunskih rezultatov. "Material mora biti popoln. Mehanik mora vedeti, kaj dela. Mora znati prisluhniti vozniku in v določenem trenutku pametno odreagirati. Pogoji na pisti se spreminjajo, moraš vedeti, kako odreagirati. Voznik mora biti nenormalno skoncentriran, saj so si časi tekmovalcev ekstremno blizu. Na primer na svetovnem prvenstvu, ki je konec lanskega leta potekalo na Portugalskem, jih je bilo v treh desetinkah sekunde kar 50. Nianse odločajo o dobri uvrstitvi," nam je pojasnil.  

Razmere v Sloveniji niso sanjske, najbližja primerna steza je v Italiji, 300 kilometrov stran

Slovenskim navdušencem za avto-moto športe ni prav lahko. Skozi Janove oči ta šport pri nas ni razvit, četudi ti nekako uspe priti na evropsko raven, pa tam pristaneš med zadnjimi. “Karting je pri nas zelo skromen. Malo je tekmovalcev, ni prave konkurence, na prave treninge pa se moraš odpraviti na večje steze v tujino. Italija, Avstrija, Nemčija, Madžarska - tam so pravi pogoji, dirkajo najboljši vozniki evropskih prvenstev, svetovnih prvenstev. Tam v resnici spoznaš, na kakšni ravni si,” pojasnjuje Jan. Pri njih gredo zato praktično vsak vikend na izlet v tujino. “Najbližja dirkaška steza, ki ima odlične pogoje, je italijanska Adria.” Gre za dirkališče, ki leži približno 60 kilometrov južneje od Benetk. “To je približno 300 kilometrov od našega kraja, kar je zelo veliko,” dodaja naš mladi sogovornik. Priprava na dirke pa ne poteka zgolj ob vikendih. Čez teden opravlja fizične treninge. “Moraš se pripraviti. Pri tem športu so takšne sile, da te vse boli. Daleč najbolj trpijo roke in vratne mišice. Moraš bit zelo dobro pripravljen.”

Jan Šlosar je aktualni slovenski prvak in pokalni prvak v kategoriji Rotax DD2. Lani se je uvrstil na svetovno prvenstvo na Portugalskem, kjer se je pomeril v skupini 72 dirkačev. Na prostih treningih je dosegal prvi, drugi in tretji čas, nato mu je naskok na najboljša mesta pokvarila smola z dirkalnikom. Jan in njegov oče Robert, ki se je v preteklih letih požrtvovalno izučil za mehanika, obljubljata nov napad na navišja mesta. Talenta in znanja jima ne manjka, pogrešata pa kakšnega sponzorja. Jan je bil po njunih opažanjih praktično edini, ki je na svetovnem prvenstvu nastopil brez sponzorja.
Jan Šlosar je aktualni slovenski prvak in pokalni prvak v kategoriji Rotax DD2. Lani se je uvrstil na svetovno prvenstvo na Portugalskem, kjer se je pomeril v skupini 72 dirkačev. Na prostih treningih je dosegal prvi, drugi in tretji čas, nato mu je naskok na najboljša mesta pokvarila smola z dirkalnikom. Jan in njegov oče Robert, ki se je v preteklih letih požrtvovalno izučil za mehanika, obljubljata nov napad na navišja mesta. Talenta in znanja jima ne manjka, pogrešata pa kakšnega sponzorja. Jan je bil po njunih opažanjih praktično edini, ki je na svetovnem prvenstvu nastopil brez sponzorja. FOTO: Jan Šlosar (osebni arhiv)

Veliko truda, a tudi veliko užitka

Ob vseh treningih Jana čakajo tudi šolske obveznosti. Tukaj priznava, da je včasih težko vse skupaj uskladiti, a da se trudi po svojih najboljših močeh. Ves prosti čas je namenjen kartingu, a Janu ni žal. Če v nečem uživaš, ti ni škoda časa, pravi. In kaj ga pri tem športu najbolj pritegne? Najbolj privlačna je hitrost, pravi. “Najbolj uživam, ko vozim za prvim toliko časa, dokler ga v zadnjem ovinku ne prehitim. To je moj najljubši občutek.”

Brez visokih ciljev ne gre

17-letnik ima svojega vzornika, in sicer britanskega dirkača, tudi prvaka Formule ena, Lewisa Hamiltona. Znano je, da je tudi on svojo kariero začel za krmilom gokarta. “Všeč mi je zaradi svojega stila vožnje, obnašanja in tudi načina življenja. Praktično je vse, kar je njemu všeč, všeč tudi meni.” Ko smo ga povprašali o nadaljnjih ciljih, je brž izstrelil, da so ti kar veliki. “Naslednje leto upam, da se bom v skupnem seštevku uvrstil med najboljše tri dirkače na evropskem prvenstvu, želim pa si tudi naskoka na najboljša mesta na svetovnem prvenstvu, ki bo potekalo v Braziliji,” nam je zaupal Jan. Njegov oče ob tem dodaja, da bosta dala vse od sebe, da bosta cilje dosegla, hkrati pa dodaja, da je nekaj teh ciljev odvisnih tudi od sponzorjev. Trenutno se namreč nekako financirata sama, saj da je pri nas bistveno težje najti sponzorja, kot denimo v Italiji ali Avstriji. “Mi smo najverjetneje celo edini, ki to prvenstvo vozimo brez sponzorja,” pojasnjuje. A to je le še en dokaz o izjemnem talentu mladega slovenskega prvaka, ki uresničuje svoje sanje. Kdo ve, morda bo prav Jan Šlosar nekoč Slovenijo posedel za krmilo formule ena. Mi mu to vsekakor privoščimo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (127)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zurbrigen
29. 01. 2018 12.13
-3
preko PS4 je pomojem najbližje F1 kar lahko pride, aja pa še kr brišite, kršite namreč svoj kodeks, jest pa beležim kaj vse ste zbrisali po nepotrebnem.
hotchilipoper
29. 01. 2018 10.57
-2
Priimek ima kar taprav,tako,da si formulo1 naredi kar sam
koki1004
29. 01. 2018 10.44
+7
Kaj gajser je mel milijone ko je zacel sz motokrosom? Bedaki in taki komentari...bravo jan samo tako naprej....
boy36
29. 01. 2018 09.58
+4
Srečno ,pa čim več uspeh.Čeprav vem ,da bo pot trnova.
ZKL (zdrava kme?ka logika)
29. 01. 2018 09.28
+3
Upam da ti rata!
korenjak1
29. 01. 2018 09.25
-7
Hahahahaaha ta lahko samo sanja o F1
TistoPravo
29. 01. 2018 09.25
+0
Za vsim zvezdnikim stojijo ogromen trg ljudi, ki se morajo nujno poistovetit z njim. Delno se še tolerira, da se v ekipne športe še vabi samo talente brez ozadja ogromnih trgov v ekipe, da vlečejo celotno ekipo z tempom navzgor navzgor. Pri individualnih športih ni prostora za male narode. Vettel, Hamilton, Tiger Woods, Serena Williams, Raphael Nadal, Roger Federer, Schumacher, Senna....praktično se že tamle na na meji z Avstrijo in Nemčijo neha...nas rusov itq nkamor niajo amena v prvo vrsto zrint, smo pa dobri kot člen ekip...da črpajo naše žilavost in uspeh iz nič ...praktično iz revščine ala Dragić style
fiftgear
28. 01. 2018 22.45
+13
roko na srce od kartinga do F1 je še dolga pot, fant pa je tudi že v letih kjer bi moral biti vsaj top 3 v kakšni formuli2 in njej podobne kategorije od kjer je samo še ena stopnička do F1. Kljub vsemu velik poklon za doseženo, žal tudi velik talent ni zagotovilo v današnjih časih, denar je že vedno sveta vladar in to se še najbolj občuti v motošportu
grozjak
28. 01. 2018 22.39
-2
Ha ha ha, na 24zr ga pa pihnete, ha ha ha
karl rrrrjavec
28. 01. 2018 20.13
+4
Ti si slovensko heroj.
Ata_Smrk
28. 01. 2018 19.52
+3
pa kak more za hamiltona??? drugače pa: veliko sreče in uspeha želim!
bmwgs
28. 01. 2018 18.58
-1
Pa saj v formuli bi lahko marsi kdo tekmoval ampak tu so tudi veze pa denar . Zakaj pa ne s kartingom se začne končaš pa v formuli če se ti vse poklopi .
detect
28. 01. 2018 18.53
+2
pa dejte no ga biksat.formula ni karting.
Karbi
28. 01. 2018 18.34
+3
No ja, novinar bi se lahko (moral) prepričati o resničnosti izjav. Predvsem glede dosedanjih dosežkov.Na cikfia.com so vsi rezultati evropskih in svetovnih prvenstev v kartingu in tam tega voznika ni zaslediti.
bosanc.si
28. 01. 2018 19.51
+3
Ja kako ne,če se ga dirkači na svetovnem prvenstvu bojijo??
koki1004
28. 01. 2018 22.19
AIZ
28. 01. 2018 18.20
+6
Vi niste normalni .... Svaka mu čast ! Želim mu veliko sreče .
keved
28. 01. 2018 17.41
+4
A ni, pri nas razumljivo osovrazeni, walter wolf dirkal s formulo v svoji ekipi?
TurbinaOdStargaGolfa
28. 01. 2018 21.43
+8
flum
28. 01. 2018 17.15
+16
tud moje stare mame se vsi bojijo ko vozi po cesti
karl rrrrjavec
28. 01. 2018 17.01
-14
Alo breeee majmunii kaksna FORMULA to ke GOKARD konc koncou pa poste k bo neki od njega ne pa zdej. Bol furam kar po ulicah kokr pa on gokarda na stezi. Trujete narodu mozak. Gamad ena!!!
CRG
28. 01. 2018 20.37
+6
alo breeee gokart je formula to kar ti misliš da je gokard se hudoo motiš,v preteklosti ko so bili39 vplinjači po tvoje frgazer je imel motor TM KV95 cca 51KM in je pospešil do 100 v 2,8s imel boljšo trakcijo od F1 v prvih 100 metrih in je lahko razvil tudi čez 200km/h odvisno od prenosa tako da ne klobasaj če se ne razumeš
kaco
28. 01. 2018 21.01
+3
Točno tako CRG, karlu bi posodil svojga "shifterja", ki je sicer že malo v letih, a še vedno "ubija". Po desetih minutah bo karl šel jokat mamici.
CRG
29. 01. 2018 18.26
+1
Dinho8O
28. 01. 2018 16.22
+2
Naj gre v rally, ce ze kaj. F1 je dolgocasna.
RoccoS
28. 01. 2018 15.17
+5
Brez sponzorja bo tažka pot do F1