Gospodarstvo / ARHIV ČLANKOV
19.38 08. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Novi lastniki Panvite v uporabo dobili tudi več tisoč hektarjev najboljše zemlje

Po Drogi Kolinski, Žitu in Mercatorju je še en velikan slovenske kmetijsko predelovalne industrije pristal v hrvaških rokah. 51 odstotkov skupine Panvite je za 50 milijonov evrov kupil hrvaški finančni sklad. Na kmetijsko gozdarski zbornici se sprašujejo, kaj bo z več kot tri tisoč hektarji kmetijskih zemljišč, ki jih Panvita najema od države - pogodbo za najem so lani podaljšali še za desetletje. In kaj hrvaški prevzem na dolgi rok pomeni za slovenske kmete? Predvsem pa, kako to, da bodo Hrvati za Panvito odšteli tolikšno vsoto, ko pa je država pred leti pomemben delež v podjetju prodala za drobiž?
17.21 08. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Poštarji: 'Prišel je čas za ulico', vodstvo razloga za stavko ne vidi

Sindikat poštnih delavcev je stavko napovedal za ponedeljek, 3. junija. Pooblaščenec sindikata Saša Gržinič pa je odstopil iz nadzornega sveta Pošte Slovenije. Kot je dejal, je "prišel čas za ulico". V Pošti Slovenije medtem menijo, da za napoved stavke ni utemeljenih razlogov. Kot so pojasnili, v družbi vodijo aktiven socialni dialog ter se ves čas odzivajo na pobude socialnih partnerjev. Po njihovih zagotovilih prav tako aktivno zaposlujejo ljudi ter si prizadevajo za izboljšanje pogojev dela zaposlenih.
20.20 07. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Drugi tir naletel na italijansko oviro

Italija skuša z obstrukcijo zavleči, če že ne kar ustaviti izgradnjo vzporednega tira na novi progi Divača–Koper, so prepričani v slovenskem logističnem sektorju. Italijani so napovedali, da bodo podali pripombe k čezmejni presoji vplivov na okolje, kar na naši strani meje nekateri razumejo kot ščitenje lastnih ekonomskih interesov. Tržaško pristanišče namreč raste počasneje od koprskega.
16.54 07. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Zbornica ob prodaji Panvite zaskrbljena nad usodo državnih kmetijskih zemljišč

V Kmetijsko gozdarski zbornici opozarjajo na morebitne negativne posledice prodaje skupine Panvita hrvaški storitveni družbi Mplus. Kot je v izjavi za medije opozoril njen predsednik Roman Žveglič, bodo novi lastniki, ki imajo svoje načrte, s tem tudi avtomatsko pridobili zakupne pogodbe za več kot 3000 hektarjev državnih kmetijskih zemljišč.
12.27 07. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Hrvaški Mplus postal 51-odstotni lastnik skupine Panvita

Hrvaška storitvena družba Mplus je postala 51-odstotna lastnica skupine Panvita. Z dokapitalizacijo bo podprla strategijo Panvite in razširila svoje poslovanje v agroživilsko industrijo. "Skupini se povezujeta z namenom pozicioniranja nove skupine kot vodilne v živilski industriji v jugovzhodni Evropi," so sporočili iz Panvite.
07.33 07. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Finančni komentar: triodstotna inflacija kot nova normalnost

Wall Street navija za višjo stopnjo brezposelnosti in slabše gospodarske kazalnike, ker je to trenutno najučinkovitejši dejavnik, ki lahko spodbudi centralno banko, da prične nižati obrestno mero. Inflacija ostaja trdovratna in bo verjetno vztrajala pri treh odstotkih v letošnjem supervolilnem letu.
06.31 07. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Pogonska goriva zunaj avtocest so se pocenila

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih zunaj avtocestnega omrežja so se opolnoči znižale. Liter neosvinčenega motornega bencina se je pocenil za 1,9 centa na 1,541 evra, liter dizla pa za 4,3 centa na 1,484 evra. Znižala se je tudi cena kurilnega olja, in sicer za 4,3 centa na 1,127 evra za liter.
20.03 06. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Bančni sistem ostaja stabilen, kibernetsko tveganje zvišano

Bančni in celoten finančni sistem v Sloveniji ostajata stabilna, splošna raven sistemskih tveganj se še naprej znižuje in je na nizki do zmerni ravni. Tako ugotavlja Banka Slovenije v najnovejšem poročilu o finančni stabilnosti, v katerem pa zaradi okrepljenih geopolitičnih trenj in nedavnih dogodkov opozarja na povečano kibernetsko tveganje.
18.34 06. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

V prvih dneh maja večino porabe elektrike zadovoljili z obnovljivimi viri

Slovenija je v prvih treh dneh maja z električno energijo iz obnovljivih virov energije (OVE) zadovoljila večino porabe, medtem ko je bilo 4. maja proizvedene več električne energije iz OVE, kot smo je porabili na dnevni ravni, je sporočilo ministrstvo za okolje, podnebje in energijo.
16.52 06. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Opolnoči pocenitev naftnih derivatov, dizel spet pod 1,5 evra za liter

Vlada se tokrat ni odločila za spremembo trošarin, kar ob znižanju cen goriv na borznih trgih pomeni, da se bomo naslednjih 14 dni vozili ceneje. Opolnoči se bosta pocenila tako bencin kot dizelsko gorivo – liter bencina se bo pocenil za 1,9 centa in bo po novem stal 1,541 evra, liter dizelskega goriva pa za 4,3 centa na 1,484 evra. Za kurilno olje bo treba odšteti 1,127 evra za liter.
16.08 06. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Mnenja o sežigalnicah se bodo kmalu javno kresala

Uredba o opravljanju obvezne državne gospodarske javne službe sežiganja komunalnih odpadkov, ki je deležna sprememb glede količine komunalnih odpadkov in števila objektov, bo šla v javno obravnavo predvidoma sredi meseca. Poleg obstoječe celjske sežigalnice bosta predvidoma zrasli še novi v Ljubljani in Mariboru, kjer pričakujejo nižje položnice.
12.00 06. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Teš 6 bo predvidoma znova v omrežju prihodnji ponedeljek

Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj bo miroval še do prihodnjega ponedeljka. Zaustavitev bloka so podaljšali zaradi ugodnih razmer na trgu z elektriko, so sporočili iz Teša.
21.18 05. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Po denar za javna stanovanja tudi v gospodarstvo?

Kje bo vlada dobila 100 milijonov evrov na leto, s katerimi bi lahko zgradila 3000 novih javnih stanovanj? Prav zdaj namreč potekajo usklajevanja med koalicijskimi strankami, kakšen naj bo nov zakon o zagotavljanju dostopnih stanovanj, in predvsem, kako zagotoviti finančna sredstva za gradnjo. Ena od idej, ki je ta hip na mizi, je uvedba nepremičninskega davka, pa tudi ideja, da bi za gradnjo teh stanovanj prispevalo kar gospodarstvo. Podjetja, ki presežejo milijon evrov prihodkov na leto, bi plačala 10.000 evrov prispevka. Kako realno je, da bi ministrstvo za finance takšni možnosti prižgalo zeleno luč?
19.55 05. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Kakšne spremembe se obetajo po združitvi bank?

V SKB in NKBM se pospešeno pripravljajo na združitev in preimenovanje, po tem ko je madžarska bančna skupina OTP lani dokončno prevzela obe slovenski banki. Združitev se bo po napovedih vodstva zgodila v drugi polovici letošnjega leta, a zagotavljajo, da večjih sprememb za zaposlene ne bo. Kaj pa bo združitev pomenila za komintente obeh bank?
20.34 04. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Kdaj bo zgrajena Emonika?

Na gradbišču Emonike dela že potekajo, a sama gradnja večnamenskega kompleksa, v katerem bo poleg pisarn, hotelov, trgovskega centra tudi stanovanjski del, se bo predvidoma začela konec letošnjega ali začetek prihodnjega leta. Trenutno poteka izbor glavnega izvajalca del, sam kompleks, ki je ocenjen na okoli 350-400 milijonov evrov, pa bi lahko bil zgrajen že čez dve leti.
10.54 04. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Cene goriv se bodo spremenile: koliko bomo odšteli po novem?

Vozniki se bodo lahko v torek le razveselili pogleda na račun natočenega goriva. Obetajo se namreč pocenitve pogonskih goriv. Na trgih namreč cena nafte pada. Nova sprememba naj bi prinesla znižanja cene dizla in bencina.
19.34 03. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Ali namerava Italija blokirati naš največji infrastrukturni projekt?

Medtem ko Slovenija na projektu Drugi tir Divača–Koper hiti z umeščanjem v prostor dodatnega, tako imenovanega levega tira, naši zahodni sosedje zahtevajo dodatna pojasnila. Deželno vlado Furlanije - Julijske krajine, kot kaže, skrbi zaščita doline Glinščice, po kateri teče edini površinski vodotok tržaškega Krasa. Skrb za naravo ali morda tudi ekonomski interesi za zaščito tržaškega pristanišča?
16.16 03. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

90 dni bo treba jasno označevati, da je pakiranje manjše, a cena enaka

Nad 'skrčflacijo' oziroma potrošniku neprijazne prakse, s katerimi proizvajalci in trgovci prikrito dvigujejo cene izdelkov s krčenjem vsebine embalaže, so se spravili tudi v Južni Koreji. Tamkajšnji regulator bo namreč zahteval, da kupce o tem jasno obvestijo, sicer jih čakajo kazni. Za podoben ukrep obveznega obveščanja so se pred kratkim že odločili tudi v Franciji.
11.32 03. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Stopnja brezposelnosti v EU marca malenkost nižja

Stopnja brezposelnosti v EU je bila marca pri šestih odstotkih, kar je 0,1 odstotne točke manj kot februarja. V primerjavi z lanskim marcem je ostala nespremenjena. V območju z evrom je medtem stopnja brezposelnosti na mesečni ravni ostala nespremenjena pri 6,5 odstotka, medletno pa se je znižala za 0,1 odstotne točke, je objavil Eurostat.
11.13 03. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Izvoz blaga v Sloveniji upadel, še bolj pa se je zmanjšal uvoz

Slovenija je marca izvozila za 5,1 milijarde evrov blaga, kar je 2,1 odstotka manj kot marca lani. Še bolj se je zmanjšal uvoz, in sicer za 6,7 odstotka na nekaj manj kot 5,1 milijarde evrov. V prvih treh mesecih skupaj statistiki še vedno opažajo rast trgovinske menjave – uvoza za 8,7 odstotka, izvoza pa za 2,1 odstotka.