Tujina / ARHIV ČLANKOV
10.15 08. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

April že enajsti zaporedni mesec z rekordno visokimi temperaturami

Letošnji april je bil enajsti mesec zapored, ko so podnebni znanstveniki zabeležili rekordno visoke temperature, ter prvi april v zgodovini z globalno povprečno temperaturo nad 15 stopinjami Celzija, so pokazali podatki službe EU za spremljanje podnebnih sprememb Copernicus.
10.13 08. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

AstraZeneca umika cepivo proti covidu

Podjetje AstraZeneca je sporočilo, da je začelo odpoklic svojega cepiva proti covidu-19 zaradi "presežka razpoložljivih posodobljenih cepiv", ki so prilagojena novim različicam virusa. Že marca je farmacevtska družba umaknila dovoljenje za promet s cepivom v Evropski uniji.
10.06 08. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Na položaj spravil Kim Džong Una, zdaj pa umrl. Kdo je bil Kim Ki Nam?

V 94. letu starosti je umrl nekdanji vodja severnokorejske propagande Kim Ki Nam, so sporočili državni mediji. V totalitarni državi je desetletja vodil propagandna prizadevanja, med drugim je gradil tudi kult osebnosti okoli vladajoče dinastije Kim.
08.50 08. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

TikTok vložil tožbo proti ameriškemu zakonu

TikTok in njegovo kitajsko starševsko podjetje ByteDance sta v torek na zveznem sodišču v Washingtonu vložila tožbo proti novemu ameriškemu zakonu, ki zahteva ločitev podjetij do 19. januarja 2025, sicer bo v ZDA TikToku prepovedan dostop do trgovin z aplikacijami, poročajo ameriški mediji.
08.45 08. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Vučić pričakal 'velikega prijatelja' in njegovo 400-člansko delegacijo

Kitajski predsednik Ši Džinping svojo evropsko turnejo nadaljuje v Srbiji, kjer ga čaka srečanje s kolegom Aleksandrom Vučićem. Ta je Šiju dobrodošlico izrekel že na beograjskem letališču, njegov obisk pa označil za veliko čast.
08.21 08. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Po 'grožnjah z Zahoda' Rusi ukrepajo: Začenjajo se vaje s taktičnim jedrskim orožjem

Ruski predsednik Vladimir Putin je svojim silam ukazal, naj v okviru vojaških vaj, s katerimi naj bi se odzvale na "grožnje Zahoda", vadijo tudi uporabo taktičnega jedrskega orožja. Putin je sicer večkrat zagrozil, da bo uporabil jedrsko orožje, če bo to potrebno, a zdaj je prvič javno napovedal vaje.
07.01 08. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Napetosti med zavezniki? ZDA ustavile pošiljko bomb Izraelu

Vlada ameriškega predsednika Joeja Bidna je ustavila pošiljko bomb Izraelu zaradi njihovega napada na mesto Rafa. Biden je sicer že prej poskušal preprečiti obsežen izraelski napad na Rafo, kamor se je več sto tisoč Palestincev zateklo pred spopadi.
06.04 08. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Na nogometnem stadionu nemškega drugoligaša ustvarili največjo sliko na svetu

Ljubezen do nogometa in slikarstva – nenavadna kombinacija, ki je Nemcem prinesla nov svetovni rekord. Na nogometnem stadionu nemškega drugoligaša so namreč ustvarili največjo sliko na svetu. Nogometaši so med igro nosili nahrbtnike, polne barve, njihove poteze pa je skrbno nadzoroval umetnik, ki se je na ta podvig pripravljal več let. Podvig ima sicer tudi dobrodelno noto, za otroke v stiski bodo skušali zbrati več milijonov evrov.
22.46 07. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Tudi Izrael privolil v nadaljevanje pogajanj o Gazi

Obe strani, tudi Izrael, sta privolili v nadaljevanje pogajanj o premirju Gazi, poročajo tuje tiskovne agencije, ki se sklicujejo na visoke predstavnike. Pred tem so egiptovski viri sporočili, da že potekajo pogovori egiptovskih, katarskih in ameriških pogajalcev z delegacijo palestinskega gibanja Hamas.
18.58 07. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Stormy Daniels na sojenju proti Trumpu s pikantnimi podrobnostmi

Tožilstvo je na klop za priče v sodnem procesu proti bivšemu predsedniku ZDA poklicalo pornografsko igralko Stormy Daniels s pravim imenom Stephanie Clifford, ki je uvodoma opisala srečanje z Donaldom Trumpom leta 2006, po katerem naj bi imela spolni odnos. Njune intimne trenutke je skušala zelo podrobno opisati, vendar so jo Trumpovi odvetniki večkrat prekinili.
17.02 07. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Prva zakonodaja EU o boju proti nasilju nad ženskami dokončno potrjena

Države članice EU so dokončno potrdile prva evropska pravila na področju boja proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini, ki med drugim uvajajo smernice za kazniva dejanja na spletu, žrtvam pa bodo omogočila boljši dostop do pravnega varstva. Opredelitve posilstva zakonodaja ne vključuje.
15.45 07. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Zaradi načrtovanja umora Zelenskega v Kijevu pridržali dva uradnika

Ukrajinska varnostna služba SBU je sporočila, da je pridržala dva ukrajinska uradnika, ki naj bi v sodelovanju z Moskvo načrtovala umor ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. Dodala je, da si je Rusija prizadevala identificirati posameznike blizu varnostnemu osebju Zelenskega, ki bi lahko predsednika vzeli za talca in ga ubili.
12.53 07. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Pisarno evroposlanca v Bruslju preiskali zaradi obtožb o vohunjenju

Belgijsko tožilstvo je na prošnjo nemških kolegov v Bruslju preiskalo pisarni evroposlanca iz vrst skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD) Maximiliana Kraha in njegovega nekdanjega asistenta, ki mu očitajo vohunjenje za Kitajsko. Evropski parlament je pred tem omogočil dostop do prostorov, so sporočili iz nemškega zveznega tožilstva.
12.02 07. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Putinova slovesna inavguracija brez predstavnikov držav članic EU

Ruski predsednik Vladimir Putin je prisegel za peti mandat predsednika Rusije, s katerim bo na oblasti ostal vsaj do leta 2030. Na slovesnost v Kremlju so bili povabljeni diplomatski predstavniki vseh tujih držav, večina članic EU, vključno s Slovenijo, pa se inavguracije ni udeležila.
11.49 07. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Tri mesece po skrivnostnem izginotju Američanke aretirali njenega moža

Ameriška policija je na letališču v Miamiju aretirala 36-letnega Davida Kneževića, moža 40-letnice, ki je februarja izginila v španski prestolnici. Zakonca Knežević sta bila v času izginotja v postopku ločitve, 36-letnik pa se ni strinjal z načinom razdelitve večmilijonskega skupnega premoženja.
10.50 07. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Britansko obrambno ministrstvo tarča kitajskih hekerjev

Britanski mediji poročajo, da naj bi Kitajska izvedla obsežen kibernetski napad na podatkovno bazo osebja britanskih oboroženih sil. Ocena obsega vdora je še v teku, kitajski hekerji pa naj bi pridobili vpogled v podatke o plačah. Po mnenju nekdanjega vojaka in aktualnega britanskega poslanca so najverjetneje iskali "finančno ranljive posameznike".
09.04 07. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Avstralka, ki je postregla strupene gobe, trdi, da je nedolžna

49-letna Avstralka, ki je obtožena umora treh ljudi, se je na sodišču izrekla za nedolžno. Erin Patterson je julija lani na kosilo povabila družinske prijatelje in jim postregla pečenko s strupenimi gobami. Zaradi zastrupitve so tri osebe umrle, četrti pa je po dveh mesecih zdravljenja v bolnišnici vendarle preživel.
06.15 07. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Francozi spekli najdaljšo bageto na svetu

Olimpijske igre se še niso začele, a Francozi, ki jih letos gostijo, že podirajo rekorde. Ne sicer športnih, zato pa kulinarične. Francoski peki so spekli najdaljšo bageto na svetu in se vpisali v Guinnessovo knjigo rekordov. S tem so si povrnili tudi čast in rekord pripeljali nazaj v domovino znamenitega francoskega kruha. Kdo jim je pred leti speljal rekord? In koliko meri nova velikanka?
06.14 07. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Največji 'olimpijski bazen' v Parizu: 30-metrski zbiralnik za umazano vodo

Do olimpijskih iger v Parizu je še manj kot 100 dni in priprave na tekmovalnih prizoriščih so v polnem teku. Eno od njih bo tudi reka Sena, ki teče skozi francosko prestolnico, v njej pa bo potekalo maratonsko plavanje in plavalni del triatlona. A kaj, ko je reka umazana. Francozi so našli rešitev in zgradili ogromen 30-metrski vodni zbiralnik, kamor se bo stekala odpadna voda.
22.23 06. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Hamas sprejel predlog za premirje, Izrael z napadi nad Rafo

Po mnenju Izraela predlog za prekinitev ognja v Gazi, ki ga je sprejelo gibanje Hamas, ne izpolnjuje izraelskih zahtev, bodo pa na pogajanja vseeno poslali delegacijo. Predlog po navedbah palestinskega islamističnega gibanja predvideva tri faze, njegov cilj pa je trajna prekinitev sovražnosti. Vsaka faza naj bi trajala 42 dni. Pozno zvečer so izraelske obrambne sile sporočile, da kljub odgovoru Hamasa izvajajo napade na vzhodu Rafe, kjer naj bi bile Hamasove tarče.