Korona

'Brezdomci ukrepov ne morejo v celoti upoštevati'

Ljubljana, 05. 02. 2021 17.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Društvu Kralji ulice so danes opozorili, da je zakonodaja daleč od ustreznih sistemskih rešitev, ki bi brezdomstvo odpravljale in preprečevale. Podobno velja za epidemiološke ukrepe, ki jih brezdomni zaradi pomanjkanja dostojne in stalne nastanitve namreč ne morejo v celoti upoštevati, so objavili v zapisu, ki so ga delili na Twitterju.

V društvu Kralji ulice so opozorili, da so policisti oglobili še več brezdomcev.
V društvu Kralji ulice so opozorili, da so policisti oglobili še več brezdomcev. FOTO: iStock

Društvo je namreč pred dnevi na Twitterju objavilo plačilni nalog, ki ga je zaradi zadrževanja na prostem med 21. in 6. uro prejel eden od brezdomcev. Na Policijski upravi Ljubljana so takrat pojasnili, da občasno prejemajo prijave občanov in da tudi sami ob kontrolah zaznavajo zbiranje brezdomcev. Kot so dodali, kršitelje najprej opozorijo, kar večinoma upoštevajo. Ob hujših in ponavljajočih se kršitvah pa zoper kršitelje tudi ukrepajo.

V zvezi z globo, izdano konkretni osebi, so zapisali, da jo poznajo že iz več predhodnih postopkov in da jim je znano, da ima oseba zatočišče, kjer se v nočnem času večinoma tudi nahaja. Ker se je v nočnem času že nekajkrat zadrževala daleč od tega kraja, so jo, preden so ji izdali globo, že večkrat opozorili, da krši odlok.

A kot so opozorili v društvu, so policisti oglobili še več brezdomcev, zatočišča pa da niso ustrezna glede na epidemiološka priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Tudi sicer brezdomni zaradi pomanjkanja dostojne in stalne nastanitve ne morejo v celoti upoštevati epidemioloških ukrepov.

Danes pa so v društvu še poudarili, da namen objave plačilnega naloga "ni bilo kazanje s prstom na organe pregona". Kot so zapisali, so s policisti v letih svojega delovanja razvili korektno sodelovanje in večinoma naleteli na razumevanje. "Zadevo smo javno obelodanili predvsem zato, ker smo želeli opozoriti na nejasnosti v odredbah in zakonih, iz katerih je brezdomna populacija praviloma izvzeta. V času izrednih razmer se je to jasno pokazalo," so še zapisali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Joe Porkamotorka
06. 02. 2021 11.33
oni samo opravljajo svojo službo/dolžmost!? ... halo!!!! ... kaj pa kriminalci in veleizdajalci za njihovimi hrbti? ... čigava dolžnost so pa oni?
SDS_je_poden
06. 02. 2021 11.00
+0
Tako to je, ko nam vlada blesava, skrajno desna vlada. Se spravljajo na najšibkejše v naši družbi. DOL Z VLADO!!!
JApajaDAja
05. 02. 2021 18.05
+10
..edino "bogastvo",ki so ga imeli je svobodno gibanje-pa še to so jim vzeli....žalostno!
Netajkun
05. 02. 2021 18.37
-3
v dobrih starih časih so jih odpeljali v zapor .
Amasakul
05. 02. 2021 17.59
+4
dober, so naši caji.
ni_mi_vse_eno
05. 02. 2021 17.50
+8
No 5hit Sherlock, hehe. To pa je ugotovitev modrih inšpektorjev, ki imajo IQ nad sobno temperaturo.
kitzbill
05. 02. 2021 18.01
+5
ne, pa nimajo 25, to je že visoka IQ, za njih