Korona

Testiranje potrošnikov za mnoge nelogično, kozmetičarji nezadovoljni

Ljubljana, 06. 02. 2021 12.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, N.Š, Mirko Vorkapić
Komentarji
430

Nov vladni odlok, ki pod določenimi pogoji dovoljuje odpiranje dodatnih storitev in trgovin, je naletel na mešane odzive. V OZS zagon dejavnosti pozdravljajo, a hkrati ostro nasprotujejo testiranju strank. Trgovci medtem še ne vedo, kako bodo organizirali testiranje svojih zaposlenih na okužbo z novim koronavirusom. V kozmetičnem združenju pa opozarjajo na neenako obravnavo njihove dejavnosti in napovedujejo pritožbo na ustavno sodišče.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nestrinjanje podjetnikov
    02:36
    Iz 24UR: Nestrinjanje podjetnikov
  • Iz 24UR: Za kaj potrebujete testiranje?
    01:36
    Iz 24UR: Za kaj potrebujete testiranje?
Testiranja povzročajo težave, ko gre za odpiranje dejavnosti.
Testiranja povzročajo težave, ko gre za odpiranje dejavnosti. FOTO: Aljoša Kravanja

"Storitvene dejavnosti in specializirane trgovine niso bile nikoli vir okužb, zato smo si v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) prizadevali za odprtje vseh dejavnosti in trgovin, brez izjem," je že po četrtkovem sestanku z vlado dejal predsednik OZS Branko Meh.

Kot je dodal, so vse delodajalske organizacije pristale na pogoj, da se zaposleni testirajo enkrat tedensko. Ob tem pa v OZS ostro nasprotujejo testiranju strank v posameznih dejavnostih. O tem v četrtek ni bilo govora, sicer bi temu predlogu že takrat nasprotovali, je poudaril Meh.

Člane zbornice med drugim skrbi, kako bodo pred torkom zagotovili zdravstveno osebje, ki bo izvedlo testiranja. Drugi pomislek članov pa je, da so hitri testi nezanesljivi, zato jih skrbi, da bodo v primeru lažnih pozitivnih rezultatov morali dejavnost neupravičeno začasno zapreti.

V OZS obenem upajo, da odpiranje dejavnosti ne bo zgolj začasno, saj si člani bolj kot ukrepe pomoči želijo delati. "Prav tako si želimo, da bo testiranje zaposlenih zgolj začasen ukrep," so še dodali v sporočilu za javnost.

Da se dejavnosti odpirajo, so pozdravili v Trgovinski zbornici Slovenije (TZS). Kot je za TV Slovenija v petek zvečer povedala predsednica TZS Mariča Lah, je do danes nemogoče testirati vse zaposlene v trgovinah, ki se lahko odprejo, zato upa, da bo v torek to testiranje nekako steklo.

A trgovci so pričakovali večje sproščanje, saj se z novim odlokom odpira približno tretjina vseh trgovin. "Upamo, da bomo prihodnjo sredo, ko bo vlada znova presodila epidemiološke razmere, v oranžni fazi in se lahko takrat odprejo vse trgovine," je dejala Lahova.

Sproščanje pozdravljajo tudi v zbornici za poslovanje z nepremičninami pri GZS, a je po besedah direktorja Boštjana Udoviča ukrep testiranja potrošnikov "nelogičen, vprašanje je, kako je izvedljiv". "Glede na nizko stopnjo tveganja oz. stikov, do katerih prihajajo nepremičninski posredniki s strankami, bi pričakovali, da se jih ne daje v isti koš z dejavnostmi, pri katerih je osebni stik s strankami nujen," je povedal za STA.

Že od samega začetka pogrešajo trezen razmislek o tem, kaj nepremičninsko posredovanje sploh je. "Imamo občutek, da ljudje, ki o ukrepih odločajo, tega niti približno ne vedo," je menil in opisal, da do neposrednega stika pride le pri ogledu nepremičnine, ki pa se ga lahko izvaja na ustrezni razdalji. Dobro je, da je dejavnost sproščena, je še ocenil, a verjetno bo omejena, saj jo bodo izvajali le tisti, ki bodo lahko izpolnili vladne določbe.

V nakupovalnem središču Aleja so danes odprli vse prodajalne s površino do 400 kvadratnih metrov. Svoja vrata so znova odprle prodajalne z oblačili in obutvijo ter s tehničnim blagom. 

Čeprav so bile v Aleji ves čas trajanja ukrepov odprte številne prodajalne, bo nakupovalno središče z današnjim dnem tako ponovno obratovalo skoraj v celoti. Nekateri gostinski lokali bodo še naprej ponujali možnost prevzema jedi in pijače. "Naše izkušnje kažejo, da obiskovalci dosledno spoštujejo predpisane varnostne in higienske ukrepe," je ob tem izpostavil direktor Aleje Toni Pugelj.

V trgovski družbi Mana so zelo veseli ponovnega odprtja. Prodaja je v času zaprtja tekla prek spletne strani, a so pogrešali stik s kupci. Zagotovili so, da bodo število kupcev po posameznih trgovinah omejili glede na kvadraturo, ne vedo pa še, kako bodo izvedli tedensko testiranje zaposlenih na novi koronavirus.

V skladu z vladnim odlokom, ki velja od danes do 12. februarja, se je lahko danes odprlo več trgovin in storitev, med drugim vse prodajalne in servisne delavnice s površino do 400 kvadratnih metrov, ne glede na vrsto blaga, ter tudi vse servisne delavnice do te velikosti.

V Slovenskem kozmetičnem združenju so nezadovoljni z "neenako obravnavo" njihove dejavnosti.
V Slovenskem kozmetičnem združenju so nezadovoljni z "neenako obravnavo" njihove dejavnosti. FOTO: Shutterstock

Kozmetično združenje: Čeprav se zdi, da je vlada dovolila dejavnost, je resnica drugačna

V Slovenskem kozmetičnem združenju, kjer so se na ustavno sodišče že obrnili s pobudo za presojo ustavnosti in zakonitosti vseh dosedanjih odlokov, ki omejujejo ponujanje in prodajo blaga in storitev, so do vladnih odločb zelo kritični. "Z novim odlokom se zgolj nadaljuje neenaka obravnava naše dejavnosti," je v današnjem sporočilu za javnost poudarila predsednica združenja Mateja Zupan Josipović.

"Čeprav se na prvi pogled zdi, da je vlada končno le dovolila že več kot tri mesece prepovedano dejavnost, je resnica precej drugačna," je zapisala in dodala: "Neenaka obravnava naše dejavnosti nima prav nobene strokovne podlage, zato bomo vztrajale pri tem, da ustavnost in zakonitost sprejetih ukrepov presodi ustavno sodišče. Temu bomo v razširitvi pobude predlagale, da končno ustavi samovoljo in arbitrarnost vlade ter nam dovoli opravljanje dejavnosti pod splošnimi pogoji, ki veljajo za druge dovoljene dejavnosti."

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (430)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vomo
09. 02. 2021 11.45
+1
Zakaj niso podpisani izumitelji svojih vrhunskih pogruntanih ukrepov. Zakaj se tko skrivajo avtorji, a za svoje pogruntavščine so mastno plačani iz davkoplačevalskega denarja.
optifix
07. 02. 2021 18.07
+2
Po novem se bo torej testiralo neprimerno več ljudi. Kar naenkrat bodo seveda našli še več pozitivnih in to bodo dali v statistiko kot povečanje števila okuženih, čeprav bo dejansko stanje v resnici enako. Barvni semafor ukrepov temu ni dobro prilagojen! Zdaj že WHO svetuje, naj se ne testira nesimptomatičnih, niti s PCR testi.
FAUSTOS1
07. 02. 2021 14.30
+6
OBVEZNO testiranje za vlado,če so še dovolj prisebni ali pa jim je janšizem skuril še tisto malo logike.
Pa kaj
07. 02. 2021 10.40
+10
nezanesljivi testi, za zanesljiv dobiček...JJ stajl
Truth
07. 02. 2021 10.35
-4
Kozmeticarji, k ze cel caj dobivajo pomoc in delajo na crno so nezadovoljni? Seveda da so, sej so zdaj zasluzil 3 krat vec!
User300173
07. 02. 2021 10.19
+9
Zakaj testiranje s hitrimi testi, ki so dokazano nezanesljivi? Enostavno zato, ker jih morajo porabiti in je pri istem dobavitelju naročeno dodatnih 1,5 milijona. Slučajnost? Nikakor, pri "velikem voždu" ni slučajnosti. "Sledi denarju in prišel boš do resnice". Je ta "resnica" blagajna SDS? Rek, kateri velja stoletja in ni nobena novost, drži pa kot pribito.
User768643
07. 02. 2021 10.25
+4
Ja, res. In očitno je JJ nabavljal tudi za druge države, da jih uporabljajo. Pa ta naš JJ je res nad vsemi.
RUBEŽ
07. 02. 2021 10.18
+7
Zdaj se jim je pa res totalka odpeljalo. TA NESPOSOBNA VLADA IVANA JANUZAJA JANSHE - ORBAN MORA POD NUJNO STRAN, KER NAS BODO UNIČILI. In to NAMERNO. To kar selajo, ni nikakor povezano z zdravo pametjo. Zdaj naj išče JANUZAJ prosta mesta na svoji kliniki v Avstraliji. Za svojo SĐS sekto, seveda. Damo denar za enosmerno karto.
pojtrarara
07. 02. 2021 09.57
+6
itak da je nelogicno... sam to je od nase vlade bilo za pričakovat. Kaj so pa ti ljudje ze sploh logicnega naredili? Nic, samo neumnosti trosijo, vedno vecje.
VP87
07. 02. 2021 09.49
+12
A obstaja svetovna neodvisna organizacija psihiajatrov ?? Pri nas na Brdu imajo dela še pa še !!!
mijavci
07. 02. 2021 09.44
+9
Ga ni lokala v katerega bi stopil v kolikor bi zahteval test, sem pa prepričan da v Lidl pa Hofer boš šel komot brez, ker oni morajo kasirati, problem so naše kozmetičarke in frizerke, pa mali bifeji ki po pet ljudi notr sedi, to je problem, ve se zakaj se ne bom ponavljal ker se mi ne da več.
VP87
07. 02. 2021 08.58
+18
A testov za norost pa ni ??? Tu bi bila naša vlada vsaj enkrat pozitivna.
Bojan58J
07. 02. 2021 10.26
+4
1model
07. 02. 2021 08.43
+14
Vse bo rešilo ustavno sodišče. Tam pa same barabe politično nastavljeni.
bysaRD
07. 02. 2021 08.11
+13
Logicno je samo za tvita in njegovo bando priliznjenih idiotov.
VP87
06. 02. 2021 21.59
+10
A jutri ko grem k maši moram posvečenega vprašati po negativnem testu ??? Jaz ,ki sem pozitiven pa z blagimi simptomi lahko kaj dam v peharček za obnovo strehe na župnjištvu???
Jenkec
06. 02. 2021 21.51
+24
Vsi bojkotirati testiranje! Noben nam ne more nič če se vsi upremo tem nesmiselnim ukrepom!
abcdefgijklm
07. 02. 2021 08.29
+2
kilklop
07. 02. 2021 09.12
+6
A se zavedaš, da imamo diktatorja na vladi.
VP87
06. 02. 2021 21.44
+22
Trgovke v živilskih trgovinah se morajo testirati ??? Eno leto so garale se držale predpisov ,da je lahko delavec ali pa kravatar kupil kruh. Zdaj je pa naš janez kupil hitre teste se morajo pa testirat. Prosto po janezu so postale odslužene P...st...ke. SRAMOTA !!!!!!
Periot222
06. 02. 2021 20.59
+35
TISTI KI BODO SILILI STRANKE V TESTIRANJE BODO LAHKO SAMO ZAPIRALI!
natibarca
06. 02. 2021 20.21
+23
Kolegica dobila odgovor od delodajalca, znajdi se sama glede testiranja. Test potrebuješ kako boš prišla do njega je tvoja odgovornost. To pa je delodajalec in pol, ni kj.
1model
07. 02. 2021 08.45
+4
Kazen bosta pa oba plačala. Delavec malo manj Firma pa kar.
1model
07. 02. 2021 08.45
+4
Truth
07. 02. 2021 10.37
+1
Ta je mimo. Ma mimo je tudi se marsikaj kar morajo delodajalci pozirat od te drzave
natibarca
06. 02. 2021 20.17
+20
Kdaj na hitri test þdrug teden? Ponedeljek ne delajo. Torek samo za učitelje, od srede šele popoldne. In samo ena lokacija. Torej dva dni nebom delala zato ker ne dam 100 evrov za test??? Uredite se eno lokacijo. Kdaj se bodo pa zaposleni testirali in to se 1x na teden. Twitko se je spet v glavo udaru in razmišlja z napačno.
Dr.Rugelj
06. 02. 2021 20.09
-15
...verjemite, da bo večina žensk,deklin,..se dala testirat samo zato, da bodo lahko šle v kozmetične salone si nohtke barvat in face tretirat,...
vezuv_
06. 02. 2021 21.52
+2
Ja pa zato, da boste lahko namakali...kaj in kam, pa naj vsak po svoje domisli