Slovenija

Po Sloveniji zagoreli kresovi, simboli delavcev

Ljubljana, 30. 04. 2024 18.22 | Posodobljeno pred 15 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na Rožniku se je odvila osrednja sindikalna prireditev na predvečer praznika dela. Zbrane sta nagovorila predsednik Konfederacija sindikatov Slovenije (KSS) Pergam Jakob Počivavšek in predstavnica Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) Alenka Potočnik. Ob letošnjih praznovanjih v zvezi svobodnih sindikatov poudarjajo pomen sindikatov oziroma sindikalnega organiziranja. "Vsak napredek pri delavskih pravicah je težak, težko si je izboriti kakšno dodatno pravico, pa vendar razvoj gre naprej, upajmo, da ne bo šel nazaj," je dejala predsednica ZSSS Lidija Jerkič. Po Sloveniji pa so že vzplamteli tudi kresovi, simboli delavcev.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kresovanje na Rožniku
    02:52
    Iz 24UR: Kresovanje na Rožniku
  • Iz SVETA: Kresovanje na Rožniku
    03:33
    Iz SVETA: Kresovanje na Rožniku
  • Iz 24UR ZVEČER: Kresovanja po Sloveniji
    03:49
    Iz 24UR ZVEČER: Kresovanja po Sloveniji
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Lidijo Jerkič
    03:33
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Lidijo Jerkič
  • Iz 24UR ZVEČER: Kresovanje v Gornji Radgoni
    02:57
    Iz 24UR ZVEČER: Kresovanje v Gornji Radgoni
  • Iz 24UR: Postavljanje mlaja
    02:46
    Iz 24UR: Postavljanje mlaja
  • Iz 24UR: Kresovanja po Sloveniji
    04:06
    Iz 24UR: Kresovanja po Sloveniji
  • Iz SVETA: Dušan Semolič o 1. maju
    05:07
    Iz SVETA: Dušan Semolič o 1. maju

Prvomajske proslave in kresovanja, ki jih letos organizira Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), so letos potekali pod skupnim sloganom #tvojsindikat. Z njim poudarjajo pomen sindikatov oziroma sindikalnega organiziranja, in sicer ne zgolj za življenje ter delo delavk in delavcev, temveč tudi za širšo družbo, je zapisano na spletni strani ZSSS.

"Sploh v letu 2024, ko v času izjemnih napetosti, negotovosti, kaj bo jutri, splošnega nezadovoljstva, različnih turbulenc, vojn, podnebnih sprememb, stavk, protestov ipd. sindikati ostajamo tisti del družbe, ki zagotavlja varnost, stabilnost in pomoč, ter hkrati organizacija, ki se tudi zavzema za družbo prihodnosti, kot si jo želimo vsi – varno, socialno, solidarno, pravično ...," so poudarili.

Pod okriljem ZSSS kresovanja potekajo na Ptuju, v Murski Soboti, Gornji Radgoni in Černelavcih. Osrednja prireditev pa bo tako kot vsako leto potekala na ljubljanskem Rožniku, kjer bodo kot slavnostni govorci zbrane nagovorili predsednica ZSSS Lidija Jerkič, predsednik Konfederacija sindikatov Slovenije (KSS) Pergam Jakob Počivavšek ter predsednica Sindikata novinarjev Slovenije (SNS) in predstavnica Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) Alenka Potočnik.

'Rdeča nit upora in priborjenih pravic'

Jerkič je izpostavila tri praznike, ki jih obeležujemo konec aprila in v začetku maja, in sicer 20-letnica pridružitve EU, dan upora proti okupatorju in 1. maj. Predvsem slednja dva povezuje rdeča nit upora in priborjenih pravic. Kot je poudarila za STA, je bil boj za delavske pravice v preteklosti precej krvav, marsikje pa je tako še zdaj. Tako je bilo samo v Kolumbiji med letoma 1990 in 2010 umorjenih skoraj 4000 sindikalistov.

V Evropi po besedah Jerkič to medtem poteka nekoliko drugače, z zapostavljanjem, odpuščanjem in šikaniranjem sindikalnih zaupnikov ali pa drugih, ki si prizadevajo za pravice delavcev. "Opozoriti želim na to, da delavske pravice niso bile podarjene, ampak so bile priborjene, in to na zelo krvav način, z veliko žrtvami, in da je naša naloga, da jih na eni strani čuvamo, na drugi strani pa, da skušamo v svojih prizadevanjih doseči za delavce še več," je dejala. Ob tem je opozorila na problematiko prekarnih delavcev in izogibanja delovnopravni zakonodaji ter na razmislek o krajšem delovniku in poštenem plačilu.

Sindikat novinarjev Slovenije je tri leta del KSJS in je v konfederacijo prinesel tudi izzive socialnega dogovarjanja v zasebnih družbah, je dejala Potočnik. "Pravice delavcev bi morale biti zagotovljene povsod, kolektivno dogovarjanje o njih pa v interesu tako zaposlenih kot delodajalcev. In ko se država kot delodajalec javnih uslužbencev vsaj trudi pogajati s sindikati, je pri novinarjih in medijskih delavcih v zasebnih medijih to praviloma težava," je opozorila. Po njenih besedah država ne zna ali ne zmore odigrati svoje vloge pri ureditvi pogojev za neodvisno novinarstvo in njihove delavske pravice.

Ob tem je izpostavila povezavo med praznikom dela in dnevom svobode medijev, ki ga obeležujemo 3. maja. Spoštovanje pravic novinarjev in drugih delavcev v medijih, ki izhajajo iz dela, je po prepričanju Potočnik namreč neločljivo povezano s svobodo medijev.

Izzivi na področju prekarnosti in kršitev delavskih pravic

Počivavšek je prepričan, da v Sloveniji so razlogi za praznovanje 1. maja. "Smo edina evropska država, kjer minimalna plača že dosega prag dostojnosti, ki ga predpisuje evropska direktiva o dostojnih minimalnih plačah. Minimalna plača je 2,5-krat višja kot leta 2005, plače v zadnjih 20 letih so presegale inflacijo, po novem sklepamo kolektivne pogodbe, ki imajo najnižje osnovne plače višje od minimalne plače," je dejal. Za številne od teh zadev so po njegovem prepričanju zaslužni sindikati in sindikalna prizadevanja.

1. maj
1. maj FOTO: Bobo

Po drugi strani pa so v Sloveniji še vedno izzivi, zlasti na področju prekarnosti in na področju kršitev delavskih pravic. Ti izzivi se porajajo predvsem v okoljih, ki niso sindikalno organizirana, kar po Počivavškovem mnenju kaže na to, da je potreba po delavskem organiziranju in pa po boju za delavske pravice še vedno še kako živa.

Prireditve na Rožniku naj bi se udeležil tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec, ki je sicer na družbenem omrežju zapisal, da je prvi maj opomin, da je srednji razred, s katerim se identificira večina Slovenk in Slovencev, nastal šele takrat, ko so si naši predniki priborili socialno državo, javno zdravstvo, pokojninski sistem, osemurni delavnik. "Pred tem je bil srednji razred v Evropi ozek, omejen na majhen krog privilegiranih, ostali pa so živeli v podobah revščine, ki je danes na srečo le še spomin na zbledelih slikah delavskega razreda 19. stoletja," je zapisal. Ob tem pa še, da je prvi maj praznik, ki vsako leto spomni, da evropski socialni model ni samoumeven.

Prvomajske prireditve ZSSS se bodo nadaljevale tudi v sredo, in sicer na Križni gori, Celjski koči, Lisci, Kremžarjevem vrhu in Debencu pri Mirni. Na letošnji 1. maj bo na Kongresnem trgu v Ljubljani potekal tudi delavski protest, ki ga pripravljajo v sindikatih Mladi plus in Zasuk, društvu Iskra in Centru za družbeno raziskovanje - Cedra. Potekal bo pod geslom Prvi maj delavstvu nazaj! in se bo predvidoma začel ob 16. uri.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (224)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bojer
01. 05. 2024 18.03
Če kdaj, delavci potrebujejo sindikate sedaj. Obdobje ozimnice je bilo, ko so bili delavci zaščiteni. Danes, danes iz proračuna plačujemo razliko do minimalke, ker delodajalci večinoma poskrbijo za svojo ...... Če LJ župan pravi, da se bo kapitalizem izpel, potem bo gotovo razdelil vse tiste mio od ....
Betuul
01. 05. 2024 16.19
+3
S 1.majem se začnejo tradicionalne slo “šmarnice” spet kliče nas venčani maj!
Kranjec Petka
02. 05. 2024 09.42
Oknaj 4
01. 05. 2024 15.47
+2
Prvi Maj praznik dela , škoda da ga najbolj fovaritizirajo ravno tisti kateri so le prisesani na seske gospodarstva in gospodarstvenike z svojimi ekipami in z čedalje večjimi dajatvami in davki bremenijo delodajalce hkrati pa še njihove delavce
oježeš
01. 05. 2024 15.16
+1
Kaj pa od sindikata FIDES, niso utegnili na Rožnik?
Nidani
01. 05. 2024 15.38
+3
iziizi
01. 05. 2024 15.05
+6
1 MAJ JE ŽE DOLGO PRAZNIK ZA LAGANJE IN ZAVAJANJE LJUDI,VSI GOVORNIKI IZPOVEJTE SE KDO JE KAJ NAREDIL ZA INVALIDSKE PENZIJE KI SO 350 EUR IN ZA BOLNE OTROKE TER INVALIDNE OTROKE
oježeš
01. 05. 2024 15.17
+4
Tisti, ki veliko govorijo, vedno malo ali nič ne naredijo v dobro državljanov. To bi pa že lahko vedel!
zani10
01. 05. 2024 14.30
+6
Simbol delomrznezev javnega sektorja
Betuul
01. 05. 2024 14.06
+7
Včasih nazaj smo podkurili tak kres, v štukih! Najprej avto gume in vmes kakšna traktorska-~2m visoko; pol okol lesen ograd! Šele na to se je prislonilo lesene štange ! Pol ko smo podkurli je najprej zadimlo in zadišalo po gumah! To je znak da na gumah/ in tem prevozu se delo suče! Pol ko je kres lepo zagorel smo vsi zaplesali okoli kresa kolo! U tunelu usred mraka! Zdaj tistih govorov je bilo bolj malo! Smo pa dobili vsak 2deci in klobaso szi zenfom in kruh! In seveda partizanski gulaš! O neki plači se ni govorlo ker to je bil 1.maj praznik dela in miru in zadovoljstva in počitka! Zdaj od kdaj so se ti sindikalisti vzeli na teh 1.maj proslavah ni jasno! Smo pa imeli fabrško godbo in so zašpilali; tudi naokol budnico!Na vižo rudarska! Pol smo imeli 1.majsko povorko in mažoretke , tist je blo fajn! Pravzaprav je pa okol polnoči začel dež; in smo se razšli! Spočijte se za ta praznik! In 🇸🇮Živel🌹1.maj! Je pa res da manjka delavska zastava in tooooo si moramo priboriti nazaj!!!!Zdaj Jerkič bi lahka bila tam gori tiho; Mesenc tudi; ker to je praznik in temu govoru bi lahka 1.majsko rekli “sita vrana lačni ne verjame”ker Fidesov ni bilo vmes!
Raček Pujsaček
01. 05. 2024 14.14
+7
Tako je. Pa eni še kar ne poštekajo! Živel 1. Maj! 🕶
dule100
01. 05. 2024 13.46
+2
A je imel Janković lep govor? Vam je povedal, kako izkoriščevalski so kapitalisti!? 😅😅😅
Nidani
01. 05. 2024 15.37
+1
Dokler je bil Janković v Mercatorju, je ta rastel in je bil pošlihtan. No, sedaj vam je porihtal Ljubljano. Lopov gor ali dol. Dejstvo!
Skunk Works
01. 05. 2024 13.06
+4
Kakor je nekdo spodaj ugotovil, brez delodajalca, ki bi zagotovil, organiziral in mu dal delo, je delavec in njegova družina zgolj kup lačnih ust....Prav tako delodajalec brez delavcev ne more proizvajati, , biznisirati, peljati posla, služiti in "bogateti", oboje mora biti v delikatnem ravnovesju, zato je razprava, kdo je bolj potreben isto neproduktivna, kot ona o kuri in jajcu. Oboje je potrebno in nujno za splošno družbeno blaginjo. Vemo pa nekaj, kar je empirično dokazala že praksa zdavnaj. Tam kjer so delodajalci bolj pritisnjeni z davki, in nezaželjeni družbeni elementi, tam gre tudi delavcem slabše. Smo videli v jugi, kjer je bila na oblasti partija, ki se je desetletja "borila" za delavca, kjer je bilo sindikatov in sindikalistov, kot listja in trave, delodajalci pa so veljali za pokvarjene kapitaliste in lopove, je imel delavec 10x nižji standard, kot recimo "iskoriščani" delavec v sosednji kapitalistični Avstriji. In ker imamo sedaj spet oblast in družbeno klimo, kjer je beseda podjetnik, delodajalec, s.p. in podobno kot kletvica, davki se pa navijajo navzgor skoraj vsak mesec sproti, pač pričakujte, da bodo tudi delavci in zaposleni vedno težje krpali mesec z mesecem, in vedno težje preživljali svoje družine...Pač po željah ljudi na volitvah.....
oježeš
01. 05. 2024 15.23
-1
Pa poglej še drugo stran. Ne biti pristranski. Če delodajalec ne bi imel delavcev, ne bi imel niti obrti, niti dobrih dohodkov in dobičkov. Dejstvo je, da mu delavec ustvarja vse to, da lepo in dobro živi. Pa ni problem, če dobro živi, problem je, ker marsikje delodajalci delavci niso mar in jih smatra za nujno zlo, katere je treba le izkoriščati. V tem je problem. Kdor pa se zaveda, da brez delavcev ne bi imel bogastva, skrbi zanje, kot bi bili družina in prav je tako. Vsi zadovoljni, delodajalec pa naj ima, kar si želi imeti.
Delavec_Slo
01. 05. 2024 13.05
+5
Ali simbol migrantov lenuhov in južnih!
Skunk Works
01. 05. 2024 13.05
+4
ZAHVALA MOJEMU DELODAJALCU OB PRVEM MAJU! Ob delavskem prazniku bi se rad zahvalil tudi mojemu delodajalcu, ki mi nudi in omogoča delovno mesto in s tem DELO, eno največjih človekovih vrednot, in ki s tem omogoča meni in moji družini eksistenco. Zahvalil bi se za njegov trud in požrtvovalnost, saj je firmo pred dobrimi dvajset leti ustvaril praktično iz nič, sedaj pa nudi delo in preživetje meni in okoli dvajset sodelavcem in njihovim družinam. Ko mi zaposleni zaključimo z delom za tisti dan, se posvetimo svojim družinam, otrokom, prostemu času, svojim hobijem, on še vedno ostane dlje, njegov delovnik in skrbi se pravzaprav nikoli ne končajo, tudi ko si privošči tisto nekaj malega dni dopusta na svojem malem vikendu v hrvaški Istri. Telefoni zvonijo tudi tiste dni, skrbi ostajajo tudi na dopustu, veliko je neprespanih noči, da je vedno dovolj posla tukaj in tudi na zahtevnih trgih preko meja sosednjih držav, plačane vse plače zaposlenim na tisti dan v mesecu, plačani vsi davki in dajatve, urejeno vse v firmi po predpisih, da inšpektorji ne negodujejo preveč, tudi regres še ni nikoli izostal in tudi ni podpovprečen. Res da gmotno ni slabo preskrbljen in ima dober avto, vendar ne tako dober, kot jih vozi nekatera ljubljanska mladina zvečer po mestu ob bučnem navijanju balkanske glasbe. Včasih se sprašujem, a se mu vse to splača, za vse te skrbi in odgovornosti, ki jih ima, pravzaprav nima kaj dosti visok življenjski standard, prostega časa pa pravzaprav nima. Kdaj sploh lahko v miru uživa v tem kar ima? Jaz se to ne bi šel..A ravno takšnim požrtvovalnim in nadpovprečno sposobnim ljudem, kot je on in še tisočim podobnim, se ima zahvaliti cela država, saj z davki vzdržujejo tudi vse kar imamo, ceste, bolnišnice, šole, javni sektor in delovna mesta tam, in svojim delavcem nudijo delovna mesta, jim nudijo delo, in s tem eksistenco in morda tudi smisel življenja. Zato še enkrat, ob Prvem maju zahvala tudi našim delodajalcem na prostem trgu, da imajo delavci in zaposleni sploh priložnost praznovati Prvi maj!.
oježeš
01. 05. 2024 15.25
+1
Čim več takih delodajalcev, ki se zavedajo, da brez zadovoljnih delavcev ne bi imeli nič.
PerjatiJoker
01. 05. 2024 12.28
+3
Se pravi praznik, ki ga najbolj sovrazijo razni jenulli, kovaceve, jarceve, 50% balkancev, kolesarji, nvoji, metelkovci in vsi ostali zdraharji in mesalci megle ter zvesti volilci golobnjaka, ulicni bojevniki :)
Nidani
01. 05. 2024 12.26
-3
Danes praznujejo janšisti, ki sabotirajo državo, organizirajo stavke in se potem zgražajo...proletariat pa se prijetno druži, bomo že! Tudi brez vas! :)
Nidani
01. 05. 2024 12.22
-2
Se še komu smilijo teli trstenjakovški svečkarji? No, saj zrak v glavi ne boli...
iziizi
01. 05. 2024 12.16
+1
1 MAJ JE SIMBOL ZA NATEG LJUDI ,ZAVAJANJE VOLIVCEV ,VSI AKTERJI DOBRO PLAČANI ZA ZAVAJANJE IN DELJENJA GOLAŽA ZASTONJ
Nidani
01. 05. 2024 12.21
-5
Ti, a ti je popustilo? cccc...ker model...
iziizi
01. 05. 2024 11.13
-2
SMEŠNO 1 MAJ PRAZNIK DELAVCEV ,VENDAR VSI GOVORNIKI GOVORIJO LAŽ NE RESNICO IN ZAVAJANJE LJUDI VOLIVCEV ,DA LAŽJE DELAJO POSLE SODNA PALAĆA ,LAHKO SMO HVALEŽNI DOMINIKI ŠVARC PIPAN DA RAZKRILA VSAJ NEKAJ RESNICE ŽIVEL PRVI MAJ ,SLOVENIJA MOJA DEŽELA
junij66
01. 05. 2024 10.56
+5
Na katerikoli način razmišljam, kako razložiti, zakaj nismo zelo navdušeni za takšno spremembo, ki prinaša večji neto prejemek, ne znam. Ne znam enostavno razložiti človeku, zakaj smo pa zdaj proti, če bo pa njegova plača večja,” je pojasnila svojo zagato Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Lidija Jerkič.  10.5.2021. RADIO PRVI (RTV)ODDAJA STUDIO OB 17
dule100
01. 05. 2024 10.54
+3
Raja na Rožnik! Vam bo Janković povedal, kako vas pogoltni kapitalisti izkoriščajo! 🤑🤑🤑
junij66
01. 05. 2024 10.54
+5
Na katerikoli način razmišljam, kako razložiti, zakaj nismo zelo navdušeni za takšno spremembo, ki prinaša večji neto prejemek, ne znam. Ne znam enostavno razložiti človeku, zakaj smo pa zdaj proti, če bo pa njegova plača večja,” je pojasnila svojo zagato Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Lidija Jerkič. 😳🤔 10.5.2021. RADIO PRVI(RTV) oddaja STUDIO OB 17.
iziizi
01. 05. 2024 10.45
+7
ZAGORELI KRESOVI ,UPAM DA V ZNAK PODPORE INVALIDSKIM PENZIJAM KI SO 350 EUR IN DA KDO KAJ NAREDI NA TO TEMO,TER BOLNIM ,INVALIDNIM OTROKOM KI SO NAJVEČ PRIKRAJŠANI. SLOVENIJA MOJA DEŽELA