Magazin

Kurjenje 'hrane' v avtomobilih: sežiganje poljščin bolj škodljivo od dizla

Ljubljana, 15. 11. 2020 07.09 |

Točenje goriva
Avtor
Anja Kralj
Komentarji
73

Lepo se sliši, da v Evropi narašča raba biogoriv, a v resnici je to precej skrb vzbujajoče, saj je večina sestavljena iz rastlinskih olj. Ne samo da kurimo hrano v avtomobilih, obenem za biodizel porabljamo rekordne količine palmovega olja, zaradi pridobivanja katerega na številnih koncih sveta pospešeno krčijo gozdove, opozarjajo v Focusu. A če palmovo olje postaja nezaželeno, tveganje zdaj predstavlja velika verjetnost, da se bo zato povečala proizvodnja sojinega biodizla, ki je z okoljskega vidika prav tako sporen.

Biogoriva niso rešitev za blaženje podnebnih sprememb, menijo  v društvu Focus: "EU  je ob začetku spodbujanja obnovljive energije v prometu pred desetimi leti spregledala zelo pomemben vidik in ni vključila ustreznih trajnostnih meril. Posledično se je povečala uporaba najcenejših in najbolj netrajnostnih surovin za biogorivo – palmovega olja za proizvodnjo biodizla."  

V avtomobilih pristane več palmovega olja kot v letni zalogi piškotov Oreo.
V avtomobilih pristane več palmovega olja kot v letni zalogi piškotov Oreo. FOTO: Thinkstock

Več palmovega in repičnega olja v naših avtomobilih kot na krožnikih

Kot so opozorili, gre pri tem za paradoks, saj je biodizel lahko v resnici za podnebje slabši kot navadni dizel. Kot pojasnjujejo, je biodizel iz palmovega olja obnovljivi vir energije, vendar njegova proizvodnja ni trajnostna.

Leta 2019 je minila deseta obletnica uveljavitve direktive o obnovljivi energiji RED. V tem desetletju smo bili priče stalnemu povečevanju skupne porabe biodizla v Evropi. Ta rast porabe je večinoma temeljila na uvozu surovin, ki so tesno povezane s krčenjem gozdov, kot sta palmovo in sojino olje, ki predstavljata večinski delež surovin za biodizel, proizveden v Evropi. Focus

Po zadnjih podatkih je 45 odstotkov povečane svetovne uporabe palmovega olja od leta 2008 zahtevalo krčenje gozdov. To je razlog, da je biodizel iz palmovega olja trikrat slabši za podnebje kot navadni dizel. V povprečju sicer biodizel iz živil in krme povzroča vsaj 80 odstotkov več emisij toplogrednih plinov kot fosilni dizel, pojasnjujejo. 

V Evropi se je v zadnjem desetletju poraba biodizla povečevala, pri čemer se je najbolj povečal delež netrajnostnih surovin, kot je palmovo olje.

Od 2009 do 2019 se je v Evropi poraba rastlinskega olja za proizvodnjo biodizla povečala za 48 odstotkov, poraba tovrstnega olja za hrano pa se v tem obdobju ni bistveno spremenila. Povečanje proizvodnje biodizla je večinoma temeljilo na uvoženih surovinah, največ na palmovem olju. 

Leta 2009 je bilo za proizvodnjo biodizla porabljenih 24 odstotkov uvoženega palmovega olja, deset let pozneje pa je bilo za avtomobile v EU namenjenega že več kot polovica (53 odstotkov) uvoza te surovine.

Uporaba biogoriv iz živil in krme je zaradi njihovih učinkov na podnebje in okolje v evropskih politikah sicer že omejena. Dizelsko gorivo iz palmovega olja, ki je bilo opredeljeno kot netrajnostno, bo postopoma prepovedano najpozneje do leta 2030. Toda EU in države članice lahko pokažejo večjo ambicioznost ter ustavijo javno podporo vsem gorivom iz živil in krme že leta 2021, pozivajo v Focusu. 

Kako je z uporabo palmovega olja v biodizlu v Sloveniji?

"Nekatere evropske države že prepovedujejo oziroma omejujejo uporabo palmovega olja v biogorivih, v Sloveniji pa medtem še nismo implementirali prenovljene direktive o obnovljivih virih energije iz leta 2018, ki v delu o biogorivih zgolj omejuje rabo tovrstnih goriv iz živil in krme," opozarjajo v Focusu.  

Z vprašanji smo se obrnili tudi na ministrstvo za infrastrukturo, a na odgovore še čakamo. 

Palmovo olje v obliki biodizla se uporablja v Sloveniji kot mešanica. Konvencionalnemu fosilnemu dizlu se lahko dodaja v različnih deležih. Če vsebnost biodizla dosega do sedem odstotkov, se taka mešanica lahko uporablja pod  enakimi pogoji, ki veljajo za čisti fosilni dizel. Če je vsebnost višja od sedem odstotkov, se lahko taka mešanica uporablja le v vozilih, ki so posebej prirejena za uporabo biodizla, in pod enakimi pogoji, ki sicer veljajo za čisti biodizel, so pojasnili.

Do leta 2020 se predvideva dodaja biodizla h konvencionalnemu dizlu v skladu z operativnim programom za obnovljive vire. Druge vrste biogoriv (na primer bioetanol, bioplini) in njihova uporaba v prometu se vključijo v akcijski program glede na pripravljenost projektov in možnost njihove izvedbe. 

Od leta 2017 so distributerji upravičeni do dodatka k ceni goriv zaradi primešavanja biogoriv, poleg tega pa je bila sprejeta tudi nova uredba o obnovljivih virih energije v prometu, ki določa načine in ukrepe za izpolnjevanje ter preverjanje izpolnjevanja obveznosti distributerjev goriv glede dajanja biogoriv in drugih OVE na trg za promet.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Medtem pa je norveška vlada napovedala spremembo zakonodaje na področju biogoriv v smeri izključitve biogoriv (kot je palmovo olje) z visokim tveganjem zaradi posredne spremembe rabe zemljišč. 

Januarja 2021 se bo tam zgornja meja biogoriv na osnovi rastlin, ki se uporabljajo v prometu z zdajšnjih 10,1 odstotka zmanjšala na 6,5 odstotka. Večji poudarek bo na repičnem olju in naprednih biogorivih. Zaradi pritiska javnosti so se nekateri trgovci z gorivom že v preteklosti odločili, da ne bodo prodajali biogoriv iz palmovega olja. 

Palmovo olje
Palmovo olje FOTO: Dreamstime

V Avstriji pripravljajo revizijo zakona o biogorivih, zaradi česar se palmovo olje od sredine leta 2021 ne bo več upoštevalo k ciljem obnovljivih virov energije. Gre za neuradni osnutek, o katerem se večje stranke še dogovarjajo. Francoski poslanci – v nasprotju s stališčem njihove vlade – so oktobra sprejeli amandma, ki določa, da ''sojino olje in izdelki iz palmovega olja'', vključno s PFAD (destilat maščobnih kislin palmovega olja), ne uvrščajo več med biogoriva. Ukrepi naj bi veljali od januarja 2022, a jih mora potrditi še senat. 

Pričakujejo štirikrat večje povpraševanje po sojinem dizelskem gorivu – ta postaja novo palmovo olje

Sporna pa ni le uporaba palmovega olja. Obstaja namreč bojazen, da soja postaja novo palmovo olje. V skladu z direktivo o obnovljivih virih energije je palmovo olje edina surovina za biogoriva, ki bo postopno odpravljena v ciljih EU na področju obnovljivih virov energije do leta 2030. 

Študija, ki jo je naročila organizacija Transport & Environment, pa ugotavlja, da bi se lahko v EU do leta 2030  za štirikrat povečalo povpraševanje po sojinem dizelskem gorivu. Te napovedi so, kot so zapisali v poročilu, izjemno problematične.  To bi povzročilo krčenje tropskih gozdov in mokrišč takšnih razsežnosti, kot je površina Londona, so zapisali. 

Računica sojinega biodizla
Računica sojinega biodizla FOTO: Transport and Environment

 "Pridelava soje bi namreč lahko povzročila krčenje gozdov epičnih razsežnosti. Z vidika ciljev na področju ogljične nevtralnosti mora EU v prihajajočih spremembah politik omejiti in odpraviti uporabo biogoriv iz živil in živinske krme. Pridelava soje je glavni vzrok krčenja gozdov v Amazoniji in drugih kritičnih ekosistemih Latinske Amerike, biogorivo iz soje pa je prav iz tega razloga dvakrat bolj škodljivo za podnebje kot fosilni dizel. Toda medtem ko je palmovo olje postalo nezaželeno, bi lahko sojin biodizel v naslednjem desetletju postal glavno biogorivo v evropskih avtomobilih in tovornjakih," opozarja Focus. 

Sežiganje poljščin za pogon naših vozil je dejansko slabše od kurjenja dizelskega goriva

V organizaciji T & E so EU pozvali, naj svojo sojo opusti najkasneje po opustitvi uničujočega palmovega dizelskega goriva. Cristina Mestre, ki se v organizaciji Transport & Environment poglobljeno ukvarja z biogorivi, sklene: "Evropska politika biogoriv je popolna katastrofa in jo je treba ponastaviti. Sežiganje poljščin za pogon naših vozil je dejansko slabše od kurjenja dizelskega goriva." 

 

Primerjava izpustov
Primerjava izpustov FOTO: Focus

Kot je dodatno pojasnila Marjeta Benčina iz Focusa, se pri rabi poljščin še za druge namene kot hrano povpraševanje po zemljiščih se poveča, da dohaja povpraševanje po hrani in energiji, s tem pa se meje kmetijskih zemljišč širijo v naravna okolja, kot so tropski gozdovi. Ob upoštevanju emisij zaradi posredne spremembe rabe zemljišč vsa biodizelska goriva na osnovi rastlinskega olja povzročajo več emisij kot fosilno dizelsko gorivo. 

Alternativa: odpadno jedilno olje? 

Kot sprejemljivo alternativo Benčina izpostavi odpadno jedilno olje. To lahko namreč pripomore k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov v prometu, a je treba vzpostaviti jasna trajnostna merila za njegovo uporabo, vključno s posrednimi vplivi uporabe. A obstajajo pomisleki, ali gre resnično za ''odpadna'' rastlinska olja, saj so se zgodili tudi že primeri goljufij (npr. o uvozu in prodaji olja kot odpadnega jedilnega olja, čeprav je šlo v resnici za deviško olje). 

Odpadno jedilno olje se zunaj Evrope uporablja tudi za druge namene (npr. za živinsko krmo), zato ima lahko njegova uporaba za energijo posredne premestitvene učinke. Pri prenovi direktive  o obnovljivih virih energije na ravni EU in njenem prenosu v nacionalno zakonodajo bo treba določiti jasna merila za odpadno jedilno olje glede na njegovo lokalno trajnostno razpoložljivost. Ta merila morajo zagotavljati ustrezno sledljivost oskrbovalne verige in upoštevati potencialne premestitvene učinke zaradi promocije uvoženega odpadnega jedilnega olja kot surovine za napredna biogoriva. Kot dodaja, pa je bila več kot polovica odpadnega jedilnega olja, ki je bilo leta 2019 uporabljeno v Evropi, uvožena. Največ tega olja prihaja iz Kitajske.

Kaj pa repično olje, ki je v našem okolju bolj poznano? 

Tako kot palmovo, sojino ali sončnično olje tudi repično olje predstavlja veliko tveganje pri proizvodnji biodizla zaradi  posredne spremembe rabe zemljišč, pravi Benčina: "Vprašanje je tudi, ali bi šla proizvodnja biodizla iz repice na račun krme za živali in olja za prehranske namene, kar je primarni namen gojenja oljne repice pri nas. Če bi šlo brez poseganja v gozdove ipd., bi bilo to seveda biogorivo z nižjim ogljičnim odtisom od fosilnih goriv, a kot rečeno, lahko trajnostnih biogoriv proizvedemo tako malo, da so nepomembna za zmanjšanje emisij iz prometa. Države imajo na voljo številne druge mehanizme za doseganje podnebnih ciljev z zmanjševanjem emisij iz prometa oziroma kar za zmanjševanje motornega prometa."   

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Juraj Brecelj
13. 03. 2021 17.25
Zakaj nihče jasno ne pove dejstva? Preveč nas je in edina rešitev za prihodnost je omejiti razmnoževanje ljudi. Aja, družboslovci bodo prepoznali naravne zakone kot fašistične. Še malo in jih bodo zakonsko prepovedali. Naravne zakone mislim 😁😁😁
zjolah
13. 02. 2021 21.30
Tocno tako navalili so na diesel kot na hodica ,sedaj ko je cist skolraj kot benzin .
Tomvojo
08. 02. 2021 12.56
-2
Tako kot hrana se tudi bio dizel lahko prismodi
marston
06. 02. 2021 14.21
+0
ogljični odtis bio dizla je višji od navadnega. to je dejstvo in večkrat dokazano.
jebespolitiko
06. 02. 2021 12.07
+3
hahahahahaha, spet se oglasajo nenasitne korporacije k jim gre v nos da se ljudje sami znajdejo, osnezevalci so oni, k odvrzejo na tone strupenih snovi ker se jim je be za planet, nam pa promovirajo kako odgovornost nosimo, zapret te korporaciske nenasitneze pa preiskat odzadje teh voluharjev, hitrio bi se razvedelo kaki morilci so, kdor pa vrjame kapitalistom korporacijam je pa ze tako zgubljen
mario64
06. 02. 2021 10.50
+0
članek je od lanske pomladi, zgleda da jih zapuščajo novinarji .
ropi fast
04. 02. 2021 14.31
benzonrji so zakon.
borec91
23. 01. 2021 16.55
+3
vsebio mi dvigne pritisk ker je vse bio ena navadna nategavscina pozresnezev
Apostol1
04. 01. 2021 09.53
-1
Če želim postaviti sončno elektrarno na prostem , kjer je neizkoriščen breg , ki ga popasejo lahko samo koze , rabim gradbeno dovoljenje , pravilno toda to je dodaten strošek in ne tako majhen . Če pa bi postavil elektrarno na streho , pa ne rabim gradbenega dovoljenja ,samo izkoristek je pa vsaj za 25%-30% manjši , ker streha ni tako idealno postavljena kot pa tisti neuporabni breg. Če hočemo uresničevat ekološko neobremenjujočo energijo za naravo , potem je za moje pojme tudi dolžnost države , da to ljudem v razumnih mejah čimbolj to olajša , enako je s hidroelektrarnami , ki se ravno tako ekološko neobremenjujoče za naravo , vendar je bolje , da nekaj bedakov vesla po Muri na primer , kot pa da postavijo elektrarno in za posmeh Sloveniji imajo Avstrijci že elektrarne na Muri. Drugače rečeno elektrika je edina altternativa fosilnim gorivom , kar dokazujejo Norvežani in to na precej hinavski način , izvažajo nafto ,sami pa uporabljajo elektriko , ki jo imajo zaradi pametnih naložb v preteklosti toliko , da je za njih to tako majhen strošek , ki ni vreden omembe. In v Oslu se ne smeš voziti z dizlom in tudi zelo omejeno z bencinom ,le z električnim avtom. Slovenija je majhna država in električni pogon je idealen za Slovenijo toda dokler bodo imeli ptiči in veslači prednost bomo vedno bolj tonili v odvisnost od drugih .
David Murn
07. 01. 2021 18.23
+2
Res hidroelektrarne so neobremenjujoča za okolje? Ti res nimaš pojma kaj govoriš... Pojdi mal v Azijo. Laos, Vietnam, Kambodža. Vse te države so živele od reke mekong, pol so se pa kitajci spomnl elektrarne postavt, a je kdo vprašu kako bojo pa ljudje za jezovi živel?
David Murn
07. 01. 2021 18.26
+3
Plus tega Imajo avstrijci ze te elektrarne teren (hribovje) kje boš na muri v sloveniji hidroelektrarno postavu k je povsod ravnina?
jebespolitiko
06. 02. 2021 12.08
mario64
03. 01. 2021 14.00
+10
edina alternativa je fuzija ,ko bo ta mogoča
David Murn
07. 01. 2021 18.18
Točno to! Dokler bomo planet iskoriščali v katetikoli obliki za pridobivanje energije do takrat ne bomo energetsko neodvisni!
jebespolitiko
06. 02. 2021 12.11
ceprav tud jedrski odpadki niso resitev, realnost je zal taka da je solarna energija in izkoristek vetra trenutno najbol cista energija, je pa treba se vse dobro raziskati, izbolsave so mozne, sm pa pred casom videl nacrt k je elektrarna v sklopu vodnega zajetja za pitno vodo...........
malib2
02. 01. 2021 12.07
+7
kakor koli gledate in preračunavate sta nafta in jedrska energija edina alternativa, vse ostalo je nateg določenih lobijev. Kako se pride do biogoriv, kako do akumulatorjev za avtomobile, kako do sončnih kolektorjev, kako se to razgrajuje, kako do bioplina, koliko energije se porabi za polnjenje električnih vozil....🤔😡
mario64
03. 01. 2021 13.59
+4
mario64
05. 12. 2020 15.20
+4
Glavni vir za pridobivanje vodika je voda, najvažnejši postopek pridobivanja vodika pa katalitična reakcija med vodno paro in ogljikovodiki iz zemeljskega plina ter nafte
Petur
05. 12. 2020 14.48
+3
prav zadnji trenutek vem,da si bom se en Diesel nabavil!
Michel Franco HD
02. 01. 2021 12.21
+1
danele 223
16. 11. 2020 12.18
+1
Skodljiva je tale na sliki ka v tem kratkem krilu tanka
Komplikator
05. 12. 2020 10.41
+2
Build NEK2
15. 11. 2020 19.57
-3
Bio dizel je nateg. Edina rešitev za transport ljudi v prihidnosti je elektrika.
VirusX
05. 12. 2020 16.33
+9
Mogoče res, ampak elektrika v količinah pofrebnih za transport ne pade iz neba.
mario64
01. 01. 2021 17.44
+6
kako pa po tvoje nastane elektrika ,malo poguglaj pa poglej kaj je vse povezano
Build NEK2
15. 11. 2020 19.56
-13
In po vsem tem se še najdejo ljudje, ki pravijo, da električna vozila niso prihodnost. Na srečo gre število prodanih električnih avtov v nebo. Samo še vprašanje časa, kdaj na cesti ne bo več dizlov in ne bo zasmredo za vsakim avtom, ki se bo peljal mimo tebe.
hunter38
02. 01. 2021 10.22
+13
Build: probaj najt oddajo z 29.12 na slo2 zvecer po 20h. Lepo so prikazali kako “zelena “ je ta energija. Kakšna škoda se dela naravi s pridobivanjem redkih kovin ki so nujne za uporabo le-te. Samo dodajam: Ni vse zlato kar se sveti!
malib2
02. 01. 2021 12.09
+9
koliko eni osko gledate😡 Saj tudi krav ne rabimo, saj se mleko dobi v trgovini?!!🤔
METKA102
03. 01. 2021 14.02
+2
TEDO84bv0MEDO
15. 11. 2020 12.55
+11
Moja žena je zafiksana s hrano, pri kateri piše BIO. Jaz vem, da je to nategavščina, taka hrana je bolj strupena kot navadna.
1918
15. 11. 2020 12.30
+2
ni treba daleč, samo okolice bio elektrarn v sloveniji je trba pogledat, vse tiste njive, kjer se prideluje "hrana" za te lektrarne so odvzete namenu pridobivanja hrane za ljudi
Defragment
15. 11. 2020 12.52
+7
1918, pa saj kmetje NISO BEDAKI, da bodo še dolgo pridelovali hrano pri kateri si delajo čisto zgubo. In prav je tako! Mi je bilo tako žal, da so pri prvem lock down prehitro spustili tovornjake v državo. Pa da ljudje samo malo občutijo pomanjkanje hrane. Me zares zanima, če bi potem bolj cenili samooskrbo. A bi bili potem bolj pomembni cigareti, ali liter mleka?
mario64
15. 11. 2020 12.08
+4
baje za 10 procentov svetovnih potreb po bio diselu potrebujemo 90 procentov rodovitnih površin
RamzesII
15. 11. 2020 14.11
-8
Za povrh sta dizel in bencin sintetična izdelka, ne iz neke surove nafte, ta sploh ne obstaja, to so si izmislili.
mario64
05. 12. 2020 15.09
+8
hotchilipoper
15. 11. 2020 11.07
+4
Problem CO so krave in njihovi plini,ter avioni.Vsak trenutek je v zraku 200 000 letal,in vsako za svoj polet porabi 20 000 l kerozina,ki zgori direktno v atmosferi.To pa seveda pade na zemljo,in zelenjavo,ki jo potem jemo kao bio zelenjava.A vam je jasno,zakaj je toliko raka na svetu.Ko boste to dojeli boste že v žari.
disorderliness
15. 11. 2020 11.18
+4
Krave ne jedo nafte, Ena zadeva je, ko CO2 kroži, druga zadeva pa je, ko je CO2 vir fosilnih elementov. Za telebane: Narava je v zemljo skozi zgodovino naložila ogljik. Če ta ogljik sproščamo v ozračje, bi ga morali v enakem sorazmerju tudi tlačiti v zemljo, kar pa ne počnemo. Edina možnost je, da bodo zanamci sejali koruzo še zgolj zato, da jo bodo tlačili v zemljo, če bodo še sploh želeli dihati.
RamzesII
15. 11. 2020 14.16
-13
Letala ne letijo na kerozin temveč na stisnjen zrak. V krilih je stisnjen zrak, ne pa tekoči kerozin, tako letalo bi težko vzletelo in letelo, sploh pa ne plavalo na vodi, plava ravno zaradi stisnjege zraka v krilih. Sled ki se vleče za njimi je kondenz, ki nastaja pri ohlajevanju zraka, ki gre v kabino za ljudi. Letalski motorji pa gredo na vroč stisnjen zrak.
dmarc2
15. 11. 2020 14.19
+11
mario64
05. 12. 2020 15.10
+9
maligospod
02. 01. 2021 09.52
+5
mario64
06. 01. 2021 12.13
+5