Slovenija

Alge in madež na Savi Dolinki: Jeseniška komunala očitke zavrača

Jesenice/Bled, 07. 05. 2024 08.27 | Posodobljeno pred 11 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.Z., N.L.
Komentarji
61

Javno komunalno podjetje iz Jesenic je od lanskega poletja iz čistilne naprave v Savo Dolinko večkrat izpustilo odpadne vode temne barve in vonja po detergentih, opozarja Društvo za varstvo okolja Bled. To bi lahko bil razlog, da so v akumulacijskem jezeru Moste zacvetele alge in povzročile rjav madež. "Centralna čistilna naprava Jesenice obratuje v okviru zakonsko določenih parametrov in v skladu z veljavnimi predpisi," na očitke odgovarjajo v Javnem komunalnem podjetju Jesenice.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Temnejša barva vode
    02:46
    Iz 24UR: Temnejša barva vode
  • Iz SVETA: Naravni pojav ali onesnaženje?
    02:35
    Iz SVETA: Naravni pojav ali onesnaženje?

Društvo za varstvo okolja Bled je bilo že lansko poletje obveščeno o izpustu nenavadno temno rjave vode iz centralne čistilne naprave Jesenice neposredno v reko Savo Dolinko. Član njihovega društva je o izpustu lansko poletje obvestil vodjo čistilne naprave. Kljub zagotovilom, da bodo težave nemudoma odpravljene, so se izpusti očitno nadaljevali tudi v tem letu, opozarjajo. 

"Naše društvo je prejelo obvestila občanov, da se je iztekanje dogajalo tudi v spomladanskem času letos. Prebivalci so opazovali izpuste večkrat tedensko skozi celotno obdobje do tega tedna, umazano vodo so tudi večkrat fotografirali in zaznali močne vonjave čistilnih sredstev. Pred dnevi so iz športnega letala in brezpilotnega letalnika posneli grozljiv pogled na rjavo obarvano akumulacijsko jezero Moste, ki je bližini mesta izlitja," so zapisali.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pojav razrasti tovrstnih alg v rečni akumulaciji ni naraven

Kot smo poročali včeraj, je Občina Jesenice v izjavi za javnost zapisala, da so se v akumulacijskem jezeru Hidroelektrarne Moste po podatkih analize Agencije RS za okolje (Arso) namnožile planktonske dinofitske alge, javna služba za varstvo voda VGP Drava Ptuj pa je zatrdila, da gre pri takšnem razraščanju alg za naraven pojav.

Na društvu so navedbe o naravnosti pojava razrasti dinofitskih alg preverili pri strokovnjakih na Katedri za ekologijo in varstvo okolja na Oddelku za biologijo, Biotehniške fakultete, kjer so jih seznanili, da pojav razrasti omenjenih alg v rečni akumulaciji ni naraven in da je lahko posledica prisotnosti večjih količin hranil, ki se v okolje ne sprostijo po naravni poti. "Izlivanje blatne vode iz čistilne naprave so komentirali, da gre lahko za izlivanje suspenzije aktivnega blata, penjenje na slikah pa bi lahko bilo posledica ostanka fosfatov, ki zagotovo pospešujejo rast alg v akumulaciji."

Jeko: Centralna čistilna naprava Jesenice obratuje v okviru zakonsko določenih parametrov

"Zagotavljamo, da naše dejavnosti ne prispevajo k slabšanju okoljskih razmer," so danes v odzivu zapisali v Javnem komunalnem podjetju Jesenice (Jeko). Trdijo, da njihova čistilna naparava obratuje v okviru zakonskih parametrov in v skladu z veljavnimi predpisi, kar da "potrjujejo poročila o obratovalnem monitoringu odpadnih vod, izvedenem s strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Kranj". 

Prekoračitve prav tako niso razvidne iz letnega obratovalnega monitoringa za leto 2023, prav tako ni prišlo do zabeleženih izrednih dogodkov, so še zapisali. "Nadaljevanje te prakse je bilo potrjeno tudi v tekočem letu, brez kakršnih koli prekoračitev mejnih vrednosti," so sporočili v odzivu. 

Alpe Adria Green: Razlogov za tako stanje je več

Nekaj dni po pojavu madeža so v društvu za varstvo okolja in narave Alpe Adria Green opravili ogled in meritve kakovosti površinske vode na štirih mestih, in sicer pri jezu HE Moste – Kamp Perun, pri pregradi za lovljenje odpadkov, pri pritoku iz kanalizacije v jez HE Moste in pri iztočni cevi kanalizacije iz Bl. Dobrave. Na vseh mestih so opazili veliko motnost, ponekod tudi penjenje in smrad. 

O težavah, ki se pojavljajo že dlje časa, so obvestili tudi prejšnje vodstvo jeseniške občine, ki pa da zanje ni imelo posluha. Po njihovem mnenju je vzrokov za tako stanje več, od neurejene kanalizacije na Blejski Dobravi in Kočni, ki sta speljani neposredno v jez HE Moste, do s hranili preobremenjen potok Javornik in premajhna zmogljivost čistilne naprave. Strinjajo se, da je madež posledica namnoženih planktonskih dinofitskih alg, vendar po njihovem mnenju količine, kot so razvidne iz fotografij, niso posledica naravnega pojava. 

O sumu storitve kaznivega dejanja so obvestili Policijo

Ob neposrednem opazovanju iztekanju umazane in smrdeče odpadne vode iz čistilne naprave je društvo v ponedeljek v jutranjih urah nemudoma obvestilo Regijski center za obveščanje, Policijo in Inšpektorat za naravne vire. Na teren so odšli gasilci, ki so fotografirali mesto onesnaženja.

V društvu pravijo, da so bili nad odzivom Inšpektorata za naravne vire pretreseni, saj naj bi inšpektorica kranjskega inšpektorata poklicala upravljavca čistilne naprave, da preveri, ali naprava deluje brezhibno, in se po telefonskem pogovoru odločila, da inšpekcijski postopek ni potreben. "Menimo, da je tako inšpektorica ogrozila zavarovanje dokazov, saj bi vzorce morali zbrati in zavarovati inšpektorat ali ustrezne službe, zato bomo na vodstvo Inšpektorata za naravne vire podali predlog za strokovni nadzor dela inšpektorice," so še zapisali. 

O sumu storitve kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja so obvestili tudi Policijo.

"Okoljska inšpekcija nima podlage za uvedbo inšpekcijskega postopka"

Na Inšpektoratu RS za naravne vire in prostor so v odzivu na očitke zapisali, da je inšpektorica pri upravljavcu naprave preverila, če je ravnal v skladu z zahtevami okoljevarstvenega dovoljenja, in dobila je zagotovilo, da čistilna naprava obratuje nemoteno. Isto so okoljski inšpektorici zagotovili tudi v podjetju Sij Acroni, poroča STA.

"Ker je bilo ugotovljeno, da ne gre za izredni dogodek, ki bi ga povzročile naprave inšpekcijskih zavezancev, okoljska inšpekcija nima podlage za uvedbo inšpekcijskega postopka. To pa ne pomeni, da inšpekcija za okolje ne nadzira čistilne naprave Jesenice ali da ne bo tudi v tem primeru uvedla inšpekcijskega postopka oziroma ukrepala," so poudarili na inšpektoratu.

Dodali so, da okoljska inšpekcija v zvezi z jeseniško čistilno napravo že vodi en inšpekcijski postopek, ki pa še in zaključen. Na podlagi pregleda obratovalnega monitoringa emisij snovi v vode za leto 2022 je inšpekcija izdala odločbo, s katero je podjetju Jeko odredila, da mora pri obratovalnih monitoringih za leto 2023 zagotoviti, da mejne vrednosti fosforja ne bodo presegle predpisane mejne vrednosti dveh miligramov na liter.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zasvobodo22
07. 05. 2024 20.16
+4
v sloveniji mamo cistilne naprave samo da nas zupani in komunale dobro molzejo vode niti ena ne ocisti tako da bi jo bilokateri zupan ali direktor komunal hotel pit v bistvu goscjo poberejo iz kanalizacije
medusa
07. 05. 2024 19.55
+2
NAJDTE KRIVCA IN KAZNOVAT!!!PACKI HEBENI!!!
slovenc59
07. 05. 2024 19.53
+3
Niso na Bledu nič boljši ! Izgleda da imajo Gorenjci poddimenzionirane čistilne naprave in verjetno še kaj ....Ko sem videl mrtve ribe v jezeru, mi je bilo vse jasno ! Najlažje je pa prst uperiti v drugega, pred svojim pragom pa Blejci pometajo že zelo dolgo.....Pa še ni čisto......
Gutenberg
07. 05. 2024 18.06
+2
"Centralna čistilna naprava Jesenice obratuje v okviru zakonsko določenih parametrov in v skladu z veljavnimi predpisi." V javnih institucijah papirji vedno štimajo. Ostalo pa je bolj tako-tako ...
Andrej Lon?ar3
07. 05. 2024 17.58
+7
Kovačeva je rekla "za čisto vodo gre".....ji še gre?
maksi23
07. 05. 2024 17.30
+8
INšpektorica je "dobila zagotovilo" od potencialnega kršitelja. Je to norčevanje iz javnosti in javnega financiranja očitno skorumpiranih služb? Le v katerih državah še bi si upale inšpekcijske službe podati takšno izjavo - v Balučistanu mogoče? Tukaj smo res neskončno daleč od EU standardov!
periot22
07. 05. 2024 17.22
+6
Odgovorne na komunali v zapor!!!!
LuxVeritas
07. 05. 2024 17.09
+5
ja nc nabrat alge za sushi to pa darovat v parle.entarno kuhinjo in luksuzne restavrcije, predvsem hotel slon, tam se komi olos zbir.
Potouceni kramoh
07. 05. 2024 17.08
+4
A komunalno blato pa v prvi jarek na Jelovico pa je problem rešen.
YourFriend
07. 05. 2024 16.45
+9
sej morš bit res neumen da vrjameš, da je to od alg. Logično da je komunala kriva. Kdo pa bo drug. Je pa zanimivo, da sm jaz plačal kazen, ker sem star potok zabit z vejami in muljem popolnoma očistil in s tem mnda ubil nevem koliko rib. Medtem bodo pa ti ostali nekaznovani.
rzui
07. 05. 2024 16.44
+8
kje so zdaj zeleni in navarovarstveniki v našem bananistanu
gongash
07. 05. 2024 16.34
+2
V bananalandija je vse v okviru zakonskih določil saj so jih spisali hašišarji
maksi23
07. 05. 2024 17.31
+1
Prej vinoljubci v stilu "naši lahko vse"!
smuuki
07. 05. 2024 15.51
+4
Multi kulti na jesenicama ne funkcionira?
Principat
07. 05. 2024 15.42
+8
bando pozapret
flojdi
07. 05. 2024 15.41
+5
Krive so alge. /a se kdo spominja Save pri textilindusu v kranju ? ..okol 75+..ko se je pucalo tiskarske stroje..reka 1× zelena..drugic modra rdeca../ne pozabim videnega ribica ki je v takih farbah pod mostom lovil ribe...
zhadum
07. 05. 2024 15.04
+8
Komunala na jesenicah je koruptivna do amena vem ... vem vem vem...
Amor Fati
07. 05. 2024 13.58
+4
Nimam komentarja 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Janez_53
07. 05. 2024 14.47
-1
tornadotex
07. 05. 2024 13.01
+14
Gorenjski dr.ekovod.....Za vsako čistilno pri nas rastejo alge, v potokih pa ni več življenja...Zakaj?? Kje ste okoljenaravnani.
Marjeta
07. 05. 2024 12.50
+1
Prekrasno! Naj svet vidi, kako nastaja ZELENA ENERGIJA in kako čisto je pridobivanje elektrike iz Save ...
Bofur
07. 05. 2024 12.18
+15
Ja seveda, da je kriva komunala. Kdo drug ??? Kako lahko sicer se namnožijo alge ? Alge potrebujejo za svojo rast HRANO, hranila, Sava, v zgornjem toku, teh hranil nima, le, kako naj bi jih imela, torej so morala hranila po umetni s človekovim delovanjem pogojeni poti, z izpustom ostankov iz čistilnih naprav, gnoja, gnojil, gnojevke, po domače d*reka, prispeti v vodotok Save, kjer so nato imele alge banket, da so lahko zrasle in se razmonoževale, "delile" ... in to je to. Zapret čistilno napravo, dokler ne izpolnjuje pogojev za obratovanje