Slovenija

Kako nastane mavrica?

Ljubljana, 25. 04. 2019 19.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Aleš Satler
Komentarji
2

Mavrica zagotovo spada med pogostejše in bolj veličastne optične pojave v naravi. Nastane, ko nad nekim območjem hkrati dežuje in sije sonce. Mavrica se bolj pogosto pojavlja spomladi in poleti, ko imamo več krajevnih ploh in neviht. Ob ugodnih pogojih lahko vidimo celo dvojno mavrico, ko nad primarnim lokom nastane še en, a manj izrazit.

V pomladnem in poletnem času se velikokrat zgodi, da nas v naravi ujame ploha ali nevihta, včasih pa istočasno sije tudi sonce. V tem primeru se splača obrniti v smer, v katero potujejo sončni žarki, saj obstaja velika verjetnost, da bomo tam videli mavrico.

Barve v mavrici si sledijo od vijolične z najkrajšo valovno dolžino do rdeče z najdaljšo.
Barve v mavrici si sledijo od vijolične z najkrajšo valovno dolžino do rdeče z najdaljšo. FOTO: POP TV

Lom in odboj svetlobe na vodnih kapljicah

Za nastanek mavrice sta najbolj pomembna lom in odboje svetlobe na vodnih kapljicah v zraku. Ko bela sončna svetloba posije na kapljico, se znotraj nje svetloba lomi. To se zgodi zaradi različne hitrosti svetlobe v zraku in vodi. Pri prehodu svetlobe skozi kapljico se del svetlobe odbije na stene kapljice, del je gre skozi. Za mavrico je pomemben tisti del, ki se odbije in nato na drugi strani kapljice izstopi iz nje ter tako povzroči mavrico.

Pri prehodu iz zraka v vodo se svetloba lomi, zaradi različne valovne dolžine se barve ločijo.
Pri prehodu iz zraka v vodo se svetloba lomi, zaradi različne valovne dolžine se barve ločijo. FOTO: POP TV

Barve mavrice

Bela sončna svetloba je sestavljena iz vseh barv. Vsaka barva ima nekoliko različno valovno dolžino, zato se posamezna barva pri prehodu iz zraka v vodo lomi pod nekoliko različnim kotom. Na ta način se barve ločijo in mi lahko na nebu opazimo celotno barvno paleto, od vijolične z najkrajšo valovno dolžino do rdeče z najdaljšo.

Če hočemo mavrico zares videti, sonce ne sme biti previsoko, ampak mora biti nižje kot 42 stopinj nad obzorjem. Mavrica je zato najbolje vidna v jutranjih in večernih urah, najbolj izrazita je vijolična barva. Njena notranjost je vedno svetlejša od zunanjosti, saj se vidna svetloba ne more odbiti nad rdečo barvo, ampak le v notranjost mavrice.

Ob ugodnih pogojih lahko nastane dvojna mavrica.
Ob ugodnih pogojih lahko nastane dvojna mavrica. FOTO: POP TV

Dvojna mavrica

Intenziteta mavrice je odvisna od moči svetlobe, predvsem pa od velikosti in števila kapljic v zraku. Če so pogoji ugodni, lahko zunaj glavnega loka mavrice opazimo še enega, pojav imenujemo dvojna mavrica. Zunanji lok je za približno polovico manj izrazit od notranjega, zanimivo pa je, da so v njem barve obrnjene in si sledijo od rdeče proti vijolični.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User1063544
26. 04. 2019 08.20
+0
Če je to tako, zakaj ne moremo ponarediti mavrice v zaprtem prostoru? Nenazadnje se mavrica pojavi, ko svetlobni žarki prebijajo skozi vlažno ozračje. Torej bi enostavni eksperiment v nekem zaprtem prostoru bil ponovljiv (temu se reče znanost, drugače se ne ve, kaj se pametuje). Ugotovili boste, da lahko ponaredite mavrico v zaprtem prostoru vendar ni pomembna samo vlažnost ampak je za to potrebna leča oz. optični medij, ki dejansko prikaže lomljeno svetlobo. Atmosfera ne igra vloge leče, ker zrak sicer ogret ali ohlajen, nam daje neko določeno "optično distorzijo" vendar nikakor efekta leče, ki nam ustvarja prečudovite mavrice. Podvprašanje je, zakaj je mavrica ukrivljena? Sonce je oddaljeno 95 miljonov kilometrov, torej žarki ki nas zadenejo so napram velikosti zemlje horizontalni. Torej bi po logiki in optičnih zakonitostih, svetlobni snop "mavrica" moral biti raven +/- rahli lom zradi temperature ozračja in vlažnosti. Vidite kam grem s tem? Zdaj pa si še enkrat preberite članek in poskusite razumeti, kaj vam prodajajo.
MladostNiNorost
25. 04. 2019 20.32
+3
se opravicujem, a ta clanek je zalitev znanja in intelektuala vseh bralcev, kako nastane mavrica, resno? haha