Slovenija

'Ni čisto tako, kot če kupite avto v salonu in ga peljete na registracijo'

Ljubljana, 11. 05. 2023 21.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Air Tractor je na Brniku, vendar bo do njegovega dejanskega prevzema v uporabo minilo več tednov. Postopki so namreč dolgotrajni in kompleksni.

Letalo je priletelo iz Španije je že prestalo testni let, sedaj pa sledijo postopki registracije v Slovenskem civilnem registru. Ker je letalo civilno, bodo tekli posebni postopki, so zapisali na Upravi za zaščito in reševanje. Kot je dejal generalni direktor uprave Leon Behin, "ni čisto tako, kot če kupite avto v salonu in ga peljete na registracijo". Po pretečenih postopkih bo letalo poletelo s plovci. "Ko govorimo o plovnosti, seveda govorimo o organizacijski obliki in o izpolnjevanju vseh pogojev za varen let in za izvajanje te dejavnosti. Za to bo skrbela Uprava za zaščito in reševanje z ustanovitvijo posebnega oddelka oziroma službe." 

Air Tractor na Brniku
Air Tractor na Brniku FOTO: Luka Kotnik

Kot navajajo, bodo uredili tudi nomotehnične zadeve, izdelan bo poenostavljen osnovni pravilnik, ki bo določal količino naletov in pogoje za varno letenje. Ker ne gre za turistični let, bo treba pridobiti vsa potrebna potrdila za tako imenovane nevarne operacije. Behin dodaja, da je gašenje s temi letali nevarno početje in zanj veljajo posebna pravila.

Zajemanje vode je odvisno od konkretne lokacije požara, poudarjajo. Če bo ta v bližini vodotoka, bo letalo poletelo s plovci za zajemanje vode. Če primerno oddaljenega zajemnega mesta ni, pa bodo uporabljali letališča, če bodo ta v bližini. "Tukaj lahko govorimo o akumulacijskih jezerih na večjih rekah, kot so Sava, Drava in en del Mure, ostalih večjih jezerih in letališčih s primerno letališko infrastrukturo."

Na upravi pojasnjujejo tudi vlogo gasilcev, ki jih bodo potrebovali za polnjenje na letališčih ali pa za zavarovanje vodnih teles. "Gre za veliko tehničnih izzivov na tem področju. Naši programi zdaj temeljijo na pomoči pri zajemanju vode helikopterjev, kar pomeni, da se ekipe usposabljajo za usmerjanje košare, vodo pa so zajemali v neposredni bližini. Letala Air Tractor bodo vodo lahko zajemala tudi 5 do 10 minut stran v drugi občini ali celo regiji. Mesta za zajem bodo točno določena, prav tako pa bodo določene tudi posebne ekipe, ki bodo to nadzorovale."

Leon Behin
Leon Behin FOTO: Bobo

Kot smo že poročali, je razlika tudi v količinah vode, ki jih lahko Air Tractor odvrže. Medtem ko so helikopterji Cougar na Krasu denimo odmetavali do kubika vode, lahko Air Tractor z neba odvrže tri kubike. Polnjenje traja minuto in pol, skupaj z vzletom in umikom pa pomeni, da se lahko vse sprazni v praktično desetih minutah, navajajo in dodajajo, da gre za povsem drugačen koncept gašenja. "Do sedaj smo zrakoplove uporabljali, ko gasilci niso več zmogli gasiti. Ko so gasilci delali pol ure, eno uro, en dan in ko ni šlo, so pomagali helikopterji. Sedaj bo letalo v času požarne sezone vzletelo, pa naj bo še tako majhen požar, odvrglo vodo in odletelo. Cilj je odvreči vodo, četudi samo za trening, in se vrniti nazaj z enim odmetom, kot da čez pol ure to postane neuporabno."

Letala bodo sprva upravljali trije izšolani piloti Slovenske vojske. V nadaljevanju bodo tudi na voljo inštruktorji, ki izvajajo tovrstno gašenje, za urjenje naših pilotov. 

"Pri gašenju iz zraka gre za specifične razmere z omejeno vidljivostjo in velikimi obremenitvami, zato bodo piloti najboljši od najboljših. Gre za zapletene postopke, piloti morajo ohranjati dovolj ur naleta, usposabljanj in seveda samega dela. Tukaj računamo na pomoč tudi tujih enot, ki taka letala že imajo. Letala bodo tukaj, imeli bomo pilote, vendar se je potrebno zavedati, da v tako kratkem času ni možno pričakovati, da bomo že v tej sezoni delali tako, kot to počnejo drugi že desetletja. Imamo sredstva, vemo kako bomo to naredili, in še naprej se bomo razvijali, predvsem pa bomo to delali varno," je zaključil generalni direktor Behin.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mackon08
12. 05. 2023 08.33
No in kaj se čaka polovico postopkov bi moralo biti že končano.
Andrej Belšek
12. 05. 2023 08.31
+1
Se splača počakat, da mamo konkretno zrihtan ne pa vse na hojladri in da vsakič prosmo hrvate in italjane za pomoč.
Delavec_Slo
11. 05. 2023 21.52
+3
Dolgi postopki za nabijanje in cuzanje davkoplačevalskega denarja!