Slovenija

Nova dela na železniški infrastrukturi: prenova postaj in združevanje vlakov

Ljubljana, 11. 05. 2023 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na železniških progah Ljubljana–Litija–Zidani Most–Dobova in Poljčane–Maribor so se začela dela na železniški infrastrukturi. Na postaji Šentjur gradijo zunajnivojski dostop, nadgrajuje se proga Maribor–Šentilj, na železniški postaji Rače pa bodo 'zrasli' novi peroni in podhod. Zaradi del nekateri vlaki na omenjenih progah ne vozijo in so združeni z drugim vlakom v voznem redu. Takšen vozni red bo predvidoma veljal do 31. maja.

Vlake so združili zaradi boljše prepustnosti na progi, saj bi zaradi velike frekvence vlakov sicer prijahalo do še večjih zamud, so sporočili iz Slovenskih železnic. Zaradi predpisanih počasnih voženj mimo gradbišč in začasne vožnje po samo enem tiru lahko kljub združevanju vlakov prihaja do zamud, opozarjajo. Potniki lahko nov vozni red najdejo na spletnih straneh Slovenskih železnic.

V okviru nadgradnje proge Zidani Most–Šentilj bodo uredili vozlišča z železniško postajo Pragersko. Nagradili bodo tire in zgradili dva perona z nadstrešnicami, do katerih bodo uredili dostop za potnike. Prav tako bo narejen cestni podvoz skozi Pragersko, postajno poslopje pa bo deležno rekonstrukcije. Prav tako bodo postavili protihrupne ograje in uredili dve parkirišči. 

Ureditev železniške postaje Pragersko
Ureditev železniške postaje Pragersko FOTO: krajsamorazdalije.si

Na železniški postaji Šentjur bodo gradili nov otočni peron, podhod do peronske infrastrukture z elementi oz. napravami za funkcionalno ovirane in invalidne osebe ter uredili parkirišča in kolesarnice.

Železniška postaja Šentjur
Železniška postaja Šentjur FOTO: krajsamorazdalije.si

Na postaji Rače pa bodo gradili nove perone in podhod do peronske infrastrukture z elementi oz. napravami za funkcionalno ovirane in invalidne osebe. 

Podhod na železniški postaji Rače
Podhod na železniški postaji Rače FOTO: krajsamorazdalije.si

Na odseku Maribor–Pesnica del trase proge poteka po novi trasi, del stare proge pa se ukinja z novo zgrajenim predorom Pekel in viaduktom Pesnica.

Predor Pekel
Predor Pekel FOTO: krajsamorazdalije.si

Ureditve  pa bo deležna tudi železniška postaja Zagorje, kjer bodo nadgradili tire in tirne naprave ter zgradili nadhod.

Železniška postaja Zagorje bo dobila nadhod.
Železniška postaja Zagorje bo dobila nadhod. FOTO: krajsamorazdalije.si
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

heartbreaker
11. 05. 2023 17.40
so se danes zelo fajn poznale zamude na teh relacijah. Tudi po 100 min. zjutraj 25, 40 min. Res obup. pa še drevo je danes padel in vlak v litiji iztiril.
Stara Ma?ka
11. 05. 2023 16.58
V takšne projekte bi treba investirati 200 miljonov, da bo javni promet dobra alternativa avtomobilom ne pa v avtomobilsko industrijo kot da nimajo dovolj svojega denarja da sami financirajo svoje projekte
zibertmi
11. 05. 2023 16.31
+3
najvišji standardi žel-postaj ostala infrastruktura pa iz marije terezije
PREDSIGNAL69
11. 05. 2023 16.22
+1
Pragersko mora biti končano letos.
heartbreaker
11. 05. 2023 17.40
tudi zagorje. piše, da do jeseni naj bi bilo.